Βελτιώσεις - παρεμβάσεις σε κυνηγετικά όπλα

Μ
.xm..xm..xm.... μου βάζεις ιδέες ... Beretta Chaos ... καινούριο μοντελάκι .,,,,,.. Δεν το δένω κόμπο. Σας ξέρω τι τρελιάρηδες είστε και σεις οι Κερκυραίοι, τουφεκάτε καλά ... .hunter.1
Έτσι όπως τις έχετε κάνει εσείς τις Benelli σας, μόνο ταπεινές και καταφρονεμένες δεν είναι. :) Μακριά μπορεί να είμαστε αλλά ένα ταξιδάκι στον παράδεισο μπορούμε να κανονίσουμε, να ψήσουμε τα μπριζολολουκανίδια μας, να πιούμε τους κράσους μας, να σκάσουμε τα καψούλια μας και να μείνετε με το στόμα ανοιχτό ... .sarcastic..sarcastic..shake hands.
Μακαρι να μπορεσουμε να το τεριαξουμε για να μεινετε με το στομα ανοιχτο....buy buy..buy.

H 391 ΕΧΕΙ ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΑΝΗ..ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΕ ΔΟΚΙΜΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜAXUS ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΕ ΘΕΜΑ ΔΙΑΤΡΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟ MAXUS ΥΠΕΡΙΧΕ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ..ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΙΚΙΝΣΗ ΤΟΥ ΚΟΝΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΟ ΣΦΥΧΤΟ ΑΠΟ ΤΟ 391.

Ωστόσο το θέμα δεν έχει να κάνει με κώνους μόνο, βάλτε ότι βελτίωση έχετε κάνει :)
Νέο θέμα στο θέμα λοιπον !
Ζύγισμα του όπλου

Μοιράζομαι την σκέψη μου για συζήτηση περί ζυγίσματος του όπλου και αν αυτό μπορούμε να το επηρεάσουμε ώστε να βελτιώσει την αίσθηση αλλά και την απόδοση του .
Οι περισσότεροι απο εμάς έχουμε όπλα μαζικής παραγωγής που είναι πιθανόν να μην έχουν το ζύγισμα που θα θέλαμε ή που μας βολεύει , άλλωστε το εργοστασιακό ζύγισμα ακόμα και αν είναι καλό εμείς συχνά με διαφορές παρεμβάσεις το επηρεάζουμε .. πχ κόβοντας κανταράκι για τα μέτρα μας ή βάζοντας δυο τσοκ εσω εξω στο στόμιο της κάννης κτλ
Είναι μια λεπτομέρεια που σίγουρα έχει την σημασία της (από ότι λένε οι αρθρογράφοι) και ίσως την αμελούμε όταν κάνουμε παραβάσεις.
τελευταία χρόνια αρκετές εταιρίες απο κατασκευής , δίνουν την δυνατότητα στον αγοραστεί να προσαρμόσει το κέντρο βάρος του όπλου στα γούστα του , πέρα από μαρκετινιστικο τερτίπι πιστεύω οτι είναι μια καλή δυνατότητα γαι να κάνεις το όπλο σου ποιο "δικό σου" ή να το προσαρμόζεις ανάλογα με την χρίση .

Τέλος , νομίζω κάποιες απο αυτές τις πατέντες, μπορεί εύκολα και με μικρο κόστος να τις αντιγράψει ένας οπλουργός ή για όποιον πιάνει το χέρι του να τις εφαρμόσει ο ίδιος μιας που οι όποια κατασκευή αν δεν κάνεις υπερβολές φαίνεται να είναι αναστρέψιμη αν δεν κάνει δουλειά

βάζω δυο φώτο σχετικές και δυο άρθρα που ειχα κρατήσει .
http://www.kynigi.org/articles/view/43/
http://www.ethnos.gr/opla/arthro/ta_zygia_mias_patentas-63495358/
http://www.idiogomosi.com/pages/posts/anorthodoxo-zygisma-oploy-633.php

Last edited:
κα ποιο είναι ιδανικο σημειο φιλε κατά την γνωμη σου που πρεπει να ζυγιζει το οπλο ?
από όσα γνωρίζω (διαβάζοντας) Δημήτρη και χωρίς να είμαι ιδικός (και εγώ το μελετώ)
ο γενικός κανόνας λεει : όλα τα κύρια μέρει να ζυγίζουν προς το κέντρο της βάσης και το σύνολο 12-12,5cm απο την σκανδάλη.
αλλα ξανά λέω οτι σίγουρα δεν είναι τόσο απλό !
συμπληρωματικά στις παραπάνω σχετικές σελίδες βάζω και ένα άρθρο του Αιγινήτης
http://old.kynigesia.gr/article.asp?AID=657

Αν κ δεν εχω πολυ χρονο τις τελευταιες μερες να συμμετεχω στην ωραια συζητηση κ τρεχω να την προλαβω, στο θεμα της "καλης" καννης θεωρω οτι υπερισχυει αυτη που ριχνει εξισου καλα στο μεσο ορο των τυπων των φυσιγγιων... "καλη" κανη ειναι η καννη που οποιοδηποτε φυσιγγι κ αν της βαλεις θα σου αποδωσει τα ανεμενομενα ποσοστα των συσφιξεων (αν φυσικα κ αυτες ειναι σωστες)... Γενικα εχω δει οτι κανες 18,6-18,7 με μακρυτερους κωννους υπερισχυουν σε αυτο, στη μεση αποδοση δηλαδη, των καννων εταιριων με στενοτερους αυλους κ κοντους κωννους... Στο μεσο ορο ομως των φυσιγγιων... Κ για να το κανω πιο λιανα κ συγκεκριμενα, η καννη της Benelli μου στο συνολο των φυσιγγιων που θα δοκιμαστει θα εχει αποκλισεις αναμεσσα στα φυσιγγια,ειδικα αν καποια ειναι κακοφτιαγμενα, μια καννη Optima ή η καννη του 725 θα εχει μικροτερες αποκλισεις, "αβανταρωντας" με καποιο τροπο το περισσοτερο ζορισμενο κ με πιεσεις φυσιγγι... Θα υπαρξουν ομως κ φυσιγγια που θα αποδωσουν το ιδιο στις δυο καννες...
Για ιδιογομωση δεν μιλαω, γιατι εκει μπορεις πολυ ευκολα κ με λιγο μυαλο να απογειωσεις οποιαδηποτε καννη αρκει να αντιληφθεις τον τροπο που υστερει...
Αρα ναι, θεωρω οτι μια κοντοκωνη καννη με στενο αυλο υστερει σε αποδοση μιας ελαφριας διευρυμενης με μακρυ κωννο σε ενα συνολο φυσιγγιων...
Η επιμικυνση κωννου αν γινει σωστα την "φτιαχνει" πολυ στα ψιλα σκαγια και μικραινει τις αποκλισεις στα φυσιγγια... Οσο μαλιστα πιο ψιλα ειναι τα σκαγια, τοσο πιο εμφανης η διαφορα... Ειδα καννη μετα απο επιμυκινση να ζωγραφιζει με 10αρακια που πριν ουτε το αναμενομενο ποσοστο δεν μπορουσε να πιασει στα 35 μετρα με demi... Στα χοντρα δεν αλλαξε τιποτα σχεδον...
Eξωεργοστασιακο porting δεν εχω δοκιμασει ποτε σε οπλο που να το ξερω, οποτε δεν εχω αποψη... Προτεινεται παντως απο πολλους γνωστες...
Οπως λεει κ ο Σαραντος, αλλος κοσμος τα ψιλα σκαγια, αλλος τα χοντρα, και να προσθεσω κ εγω, αλλος κ η ιδιογομωση...
Στα ψιλα σκαγια καθε ομολοποιηση της διελευσης των σκαγιων μεχρι το τσοκ επιφερει αποτελεσμα, στα χοντρα πολυ λιγοτερο....
Στην ιδιογομωση εχουμε αλλα βιβλια, διαφορετικα, εκει παιζεις με οτι εχεις, κ οπως ειπαν κ οι "τρελοΚερκυραιοι" οταν η καννη με τον οποιονδηποτε τροπο σου δινει καλη ποιοτητα σκαγιων οταν αυτα βγαινουν απο αυτη, σου επιτρεπουν να "φορτωσεις", γιατι καλως η κακως για να παρεις αυτο που θες μακρια, χρειαζεσαι κ μπαρουτι...
Η Optima του Αltair Lusso, αποδιδει πολυ σωστα στο μεσο ορο με τα αναμενομενα σχεδον σε καθε ειδους φυσιγγι, καλο η κακο, οποτε με ενα καλο εχει καταφερει πολλες κ πολυ μακρινες τουφεκιες με εμπορικα φυσιγγια παντα... Παιζει πολυ μεγαλο ρολο αυτο...

Πια η γνωμη σου λοιπων αν καποιος που ριχνει χοντρα βασικα ρωτησει για επιμηκινσει στο κωννο,διαθετει αυλο 18.5 εξω?Πιστευεις οτι αυτα που θα παρει δικαιολογει μια τετοια επεμβαση?Ολες η γεωμετριες,κωνοι ξεκωνοι, με Βοριους ανεμους που δινουν κανονικες συγκεντρωσεις δινουν 50-55%,με συμβατικο φυσσιγκι,πανω απο 8/10 εως 10/10, στα 45 μετρα.Οσο για κατανομη ο βασιλιας ειναι το φρενο,τι θα πρωτινες σε ενα κυνηγο με μεσαιο και πανω αυλο,να φαει τη καννη η οχι.?
ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΦΙΛΕ..ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙ,ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΤΣΟΚ ΜΕ ΦΡΕΝΟ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΗΓΜΑ ΕΝΑ PATTERNMASTER ENA KICKS H ENA WAD WIZZARD.ΤΑ KICKS ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕ ΣΤΕΝΟΥΣ ΑΥΛΟΥΣ ΜΕΧΡΙ 18.5. ΜΕΤΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙΣ.ΕΦ ΟΣΩΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΚ..Η ΑΛΛΙΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΚΟΝΟ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΞΟΔΕΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΔΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΣ ΣΤΑ ΤΣΟΚ..ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΑΙ ΤΑ KICKS ΚΑΙ ΤΑ PATTERNMASTER ME STUD RING ΚΑΙ ΤΑ ANACONDA ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΕΣ ΡΑΒΔΟΣΕΙΣ.ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΕΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ 3 ΑΥΤΑ ΤΣΟΚ ΚΑΙ ΜΕ ΨΗΛΑ ΣΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΝΟ ΠΑΡΑΤΗΡΙΣΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΦΥΚΣΕΙ Η ΡΟΖΕΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΦΕΚΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ..ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΣΟΚ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΑΡΓΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ..

Πια η γνωμη σου λοιπων αν καποιος που ριχνει χοντρα βασικα ρωτησει για επιμηκινσει στο κωννο,διαθετει αυλο 18.5 εξω?Πιστευεις οτι αυτα που θα παρει δικαιολογει μια τετοια επεμβαση?Ολες η γεωμετριες,κωνοι ξεκωνοι, με Βοριους ανεμους που δινουν κανονικες συγκεντρωσεις δινουν 50-55%,με συμβατικο φυσσιγκι,πανω απο 8/10 εως 10/10, στα 45 μετρα.Οσο για κατανομη ο βασιλιας ειναι το φρενο,τι θα πρωτινες σε ενα κυνηγο με μεσαιο και πανω αυλο,να φαει τη καννη η οχι.?
η απαντηση είναι ευκολη φιλε , όλα τα παντα ότι παιρνει καντο , με πολύ τρελα

ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΦΙΛΕ..ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙ,ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑ ΤΣΟΚ ΜΕ ΦΡΕΝΟ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΗΓΜΑ ΕΝΑ PATTERNMASTER ENA KICKS H ENA WAD WIZZARD.ΤΑ KICKS ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΕ ΣΤΕΝΟΥΣ ΑΥΛΟΥΣ ΜΕΧΡΙ 18.5. ΜΕΤΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙΣ.ΕΦ ΟΣΩΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΠΟΥ ΡΙΧΝΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΝΟ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΟΚ..Η ΑΛΛΙΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΚΟΝΟ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΞΟΔΕΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΔΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΑΣ ΣΤΑ ΤΣΟΚ..ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΑΙ ΤΑ KICKS ΚΑΙ ΤΑ PATTERNMASTER ME STUD RING ΚΑΙ ΤΑ ANACONDA ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΕΣ ΡΑΒΔΟΣΕΙΣ.ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΕΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ 3 ΑΥΤΑ ΤΣΟΚ ΚΑΙ ΜΕ ΨΗΛΑ ΣΚΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΝΟ ΠΑΡΑΤΗΡΙΣΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΦΥΚΣΕΙ Η ΡΟΖΕΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΦΕΚΙΑΣ ΜΟΥ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ..ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΣΟΚ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΑΡΓΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ..
Τελικα ο κωνος σφιγγει τη ντουφεκια με χοντρα η μονο εγω με τον sky fall ειμαστε οι παλαβοι της παρεας ρε παιδια

Δεν εχω κανει καμια μετατροπη στα οπλα μου αλλα το θεμα εχει ενδιαφερον.Ισως το γεγονος οτι σε γενικες γραμμες ριχνω χοντρα σκαγια δεν με εκαναν να νιωσω καποια "υστεριση" και να ψαχτω.Ακομη και το οτι ιδιογομωνω πιθανος βελτιωσε καποια στοιχεια και η αποδοση του συνολου οπλου-φυσιγγιου καλυπτει την ικανοτητα(σκοπευτη) την δικη μου.Παντως δυσκολα θα εκανα μια τετοια επεμβαση-επιμηκινση κωνου-στο οπλο μου διοτι ειναι μετατροπη μονιμη και αν δεν μου αρεσει δεν μπορω να ξαναφερω το οπλο στην αρχικη του κατασταση.Υστερα μου φαίνεται για δουλεια στο περιπου αφου οι περισσοτεροι τεχνιτες δεν εχουν την δυνατοτητα να μετρουν την πτωση της πιεσης και αναλογα να προχωρουν.Οποτε μπορει να σου βγει μπορει και οχι.Σε γενικες γραμμες βλεπω παντως οι περισσοτεροι μειναν ικανοποιημενοι απο την μετατροπη και αυτο ειναι ευχαριστο.Δινω μεγαλη εμφαση και στα σχολια του Σαραντου που βασιζονται σε δοκιμες-μετρησεις και καταληγει οτι ολα ειναι σχετικα.

Και κατι αλλο,τα τελευταια χρονια εχω παψει να πιστευω τον πινακα γιατι εχω φαει τα μουτρα μου με τις υπερσυγκετροσεις αυτο που με ενδιαφερη πλεον ειναι η δυναμη κρουσης και το ποιο σημαντικο σε τη κατασταση ειναι τα σκαγια μου μετα τη βολη για να ξερω αν θα σκοτωσω.........η θα τους κλασω τα οργανα που χρησιμοποιουν για γονιμοποιηση...........

Τελικα ο κωνος σφιγγει τη ντουφεκια με χοντρα η μονο εγω με τον sky fall ειμαστε οι παλαβοι της παρεας ρε παιδια
Δεν νομίζω ότι είστε παλαβοί, είναι λογικό εκεί που γουστάρει να ψάχνεται κάποιος περισσότερο, εκεί να βλέπει και τις μεγαλύτερες διαφορές. Κάποιος που το 90% των κυνηγίων του αφορά ψιλά σκάγια είναι λογικό να επικεντρωθεί σε δοκιμές με ψιλά σκάγια, θα ρίξει και με χοντρά αλλά αυτό που θα του μείνει σαν αίσθηση είναι αυτό που τον αφορά περισσότερο. Εσύ για παράδειγμα μετά τον κώνο έριξες 100 τουφεκιές με 4άρια και 3άρια, ο άλλος έριξε 100 τουφεκιές με 8άρια και 9άρια, μπορεί και οι δύο να ρίξατε και από δέκα τουφεκιές με ψιλά και χοντρά αντίστοιχα αλλά αλλιώς θα την ψάξεις εσύ την τουφεκιά με τα χοντρά αλλιώς θα την ψάξει αυτός που δεν τον πολυενδιαφέρουν.

Και κατι αλλο,τα τελευταια χρονια εχω παψει να πιστευω τον πινακα γιατι εχω φαει τα μουτρα μου με τις υπερσυγκετροσεις αυτο που με ενδιαφερη πλεον ειναι η δυναμη κρουσης και το ποιο σημαντικο σε τη κατασταση ειναι τα σκαγια μου μετα τη βολη για να ξερω αν θα σκοτωσω.........η θα τους κλασω τα οργανα που χρησιμοποιουν για γονιμοποιηση...........
Αυτό ξαναπές το ... .well done. Αν το ζητούμενο ήταν οι υπερσυγκεντρώσεις θα πηγαίναμε όλοι στα no limit :) Όταν βλέπεις όμως στα 60 μέτρα να γεμίζει ο πίνακας ομοιόμορφα με ένα 4άρι και να ακούς τα σκάγια να τον τινάζουν και να βγαίνει η ώχρα σύννεφο από πάνω, έ τότε είσαι ικανοποιημένος :).

Αυτό ξαναπές το ... .well done. Αν το ζητούμενο ήταν οι υπερσυγκεντρώσεις θα πηγαίναμε όλοι στα no limit :) Όταν βλέπεις όμως στα 60 μέτρα να γεμίζει ο πίνακας ομοιόμορφα με ένα 4άρι και να ακούς τα σκάγια να τον τινάζουν και να βγαίνει η ώχρα σύννεφο από πάνω, έ τότε είσαι ικανοποιημένος :).
Δεν ντουφεκαω ποτε πινακα γιατι δεν μπορω να παρω τα σκαγια για τσεκ

Aυτες τις μερες θα ετημαστη και ο ΣΒΕ1 για ενα ταξιδακι ηρθε η ωρα του να σοβαρευτει τορα στα γεραματα..guitar.
Θα χαλασεις τσαμπα τα ευροπουλακια σου αφου μονο για τσιχλες θα τον εχεις τελικα.....yelling..yelling.

Θα χαλασεις τσαμπα τα ευροπουλακια σου αφου μονο για τσιχλες θα τον εχεις τελικα.....yelling..yelling.
Aμα δηξη καλη δηαγωγη, θα κατεβη και στο βαλτο. Απλα τωρα οι απετ.εχουν μεγαλωσει κατα πολυ.

Back