Ημερολόγιο ιδανικών ημερών ψαρέματος

Υποθέτω ότι οι περισσότεροι γνωρίζετε την ύπαρξη μηνιαίων ημερολογίων με τις καλές και κακές μέρες και ώρες για ψάρεμα. https://www.helppost.gr/hmerologio/psarema-idanikes-ores-hmeres/

https://psarema.net/avgoustos-2024-o-idanikoteros-minas-gia-psarema/

Τι γνώμη έχετε για αυτά;
Έχουν κάποια βάση;
Ή είναι σαν τα μερομήνια;
Δώσε ποιο πολύ βάση σε θερμοκρασίες νερού, καιρικές συνθήκες και φεγγάρι...

Υποθέτω ότι οι περισσότεροι γνωρίζετε την ύπαρξη μηνιαίων ημερολογίων με τις καλές και κακές μέρες και ώρες για ψάρεμα. https://www.helppost.gr/hmerologio/psarema-idanikes-ores-hmeres/

Τι γνώμη έχετε για αυτά;
Έχουν κάποια βάση;
Να σου πω φίλε, έχω μπει και βαθμολογεί την μερα με 1 και έχω φύγει με το ψυγείο γεμάτο μουρμούρες και τσιπούρες καλές. Και σε μέρα με βαθμολογία 4 δεν τσιμπαγαν ούτε σπαρια.

Τι γνώμη έχετε για αυτά;
Έχουν κάποια βάση;
Παλιά στο περιοδικο "ψάρεμα" κάθε μήνα υπήρχε άρθρο του Σαγώνα όπου έδινε τις ιδανικες ώρες κ μέρες ανά μήνα...
Δεν εχω ασχοληθεί ποτέ με αυτά κ δεν έχω δώσει σημασία....

Για εμένα το καλύτερο ειναι να πηγαίνεις για ψάρεμα τις ώρες εκείνες κ σε συνδιασμο με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες αναλόγως την τεχνική που θες να κάνεις κ τα ψάρια που ψάχνεις...
Όλα αυτά πάνε αναλόγως με το τι έχει διαπιστώσει ο καθένας στην περιοχη του....

Να σου πω φίλε, έχω μπει και βαθμολογεί την μερα με 1 και έχω φύγει με το ψυγείο γεμάτο μουρμούρες και τσιπούρες καλές. Και σε μέρα με βαθμολογία 4 δεν τσιμπαγαν ούτε σπαρια.
Αν ήταν έτσι εύκολα τότε θα είχαμε αδειάσει το πέλαγος εδώ κ χρονια...
Παράξενα κ μυστήρια πλάσματα τα αγαπημένα μας ψαράκια....
Και εκει που λες ξέρω, δεν ξέρεις τίποτα.....

Όντως και εμένα μου έχει τύχει όταν έμπαινα να διαβάσω ,μετά σταμάτησα να μπαίνω. Περισσότερο σε μπερδεύει παρά που σε βοηθά. Έτσι,ξεκίνησα πριν 7 χρόνια να καταγράφω τις δικές μου ημερομηνίες και ώρες και μέρες και μετά από 3 χρόνια ήξερα πότε να πάω και που και τι ώρα.. πλέον όποτε πάω( για casting κυρίως) ξέρω τι να περιμένω. Και όλος περιεργος δεν έχω πέσει ποτέ έξω!! Κατά κανόνα εγώ αυτό που έχω κρατήσει είναι ότι με νοτιά πάω σε λιμάνια της βόρειας Χίου και το συνδυάζω με σπινινγκ ή καλαμαριερες,βράδυ. Με Βοριά καθαρό πάω νοτιοδυτική Χίο σε δύσκολα προσβάσιμες παραλίες μόνο βράδυ στοχεύοντας τους μεγάλους σαργούς,σηκιους και κόκκινα, με βορειοανατολικό πάω βορειοδυτικη Χίο σε μέρη που γεννάνε τα ψάρια και ξέρω ότι πέφτει πείνα όλο το 24ωρο, με δυτικό και βόριο δυτικό άνεμο δε πρέπει να περιμένω τσιμπια και τέλος με νοτιοανατολικό και φουλ κόντρα καιρό άνω των 5 μποφόρ να πηγαίνω στις παραλίες της νότιας ουράς του νησιού κυρίως ξημέρωμα για τσιπούρες και μουρμούρες.. οι καλύτεροι μήνες για εμένα είναι μετά το πρώτο 15νθημερο του Οκτώβρη , όλος ο Νοέμβρης με καλύτερες ψαριες σε ποσότητα και βάρος ψαριών στις 15,16 και 17 του Νοέμβρη και και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου . Τους υπόλοιπους μήνες όταν μπορω να πάω , προτιμώ τις 1,2,3 μέρες πριν την πανσέληνο και όχι μετά . Και η δεύτερη καλύτερη περίοδος είναι από τα τέλη του Απρίλη (25 του μήνα) μέχρι το πρώτο Πενθήμερο του Ιουνίου. Στο ψαροτούφεκο ισχύουν για εμένα εντελώς άλλες ημερομηνίες από αυτές που έγραψα πιο πάνω. Επίσης στο σπινινγκ, για λουτσους, πάω σε λιμάνια κοντά στη πόλη του νησιού που βρίσκεται στα ανατολικά έχουμε βγάλει τα καλύτερα ψαρια το μήνα Φλεβάρη ( ειδικά με νοτιά) το μήνα Μάρτιο και το μήνα Απρίλη σε μεγάλα λιμάνια της βορειοδυτικής Χίου ( τους μεγαλύτερους λουτσους εκεί τους έχουμε βγάλει 5-6 κιλά ψάρια) αλλά και τις νοτιοδυτικής Χίου με συχνές εκπλήξεις από παλαμίδες τα ξημερώματα. Γενικά ένας χαμός , πάντως οποίος κάθεται μετά το ψάρεμα και τα γράφει σε ένα ημερολόγιο,πιστέψτε με ,θα δικαιωθεί! Ούτε εγώ το περίμενα,τώρα ξέρω! Τέλος παρατήρησα ότι πηγαίνοντας στις ημερομηνίες που ξέρω ,τα ψάρια δε διαλέγουν και δολώματα!!!! Είτε πάω με Φαραώ ,είτε πάω με γαρίδα,τα ψάρια θα τρώνε το ίδιο. Παλιά θεωρούσα ότι το πιο ακριβό δόλωμα θα μου έδινε καλύτερα ψαρια και περισσότερες τσιμπιες...παπάρια!! Όταν πεινάει το ψάρι ότι και να του δώσεις θα το φάει!! Προσωπικη άποψη!

Η άποψή μου είναι πολύ κοντά σε αυτά που λέει ο κ. Μαντάς.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου όπου η παλίρροια είναι πολύ μεγάλη (αρκετά μέτρα) και τα ψάρια πολύ περισσότερα απ΄όσο εδώ (ωκεανός), πράγματι μπορεί να υπάρχει έντονη διαφορά ανάλογα την μέρα και την ώρα. Πότε δηλαδή πλησιάζουν στις ακτές τα ψάρια για να τραφούν ...

Εδώ ανάλογα το είδος ψαριού νομίζω πως είναι καθοριστικά η εποχή, η περιοχή, το κύμα, η θολούρα, οι άνεμοι τα ρεύματα (κατεύθυνση και ένταση) και οι μεταβολές του καιρού (βαρομετρική πίεση). Όλα αυτά δεν είναι εύκολα να προβλεφθούν και να φτιαχτούν πίνακες ώστε να μπορούμε να πούμε ότι π.χ. στις 12 του Σεπτέμβρη θα είναι καλή μέρα για ψάρεμα !!!
Επίσης η εντύπωσή μου είναι πως 2-3 μέρες πριν από την πανσέληνο είναι καλύτερα. Αυτό είναι το μόνο στοιχείο που γνωρίζουμε πότε πέφτει...

Ερώτηση κρίσεως : πότε θα είναι εφέτος καλή μέρα για πέρασμα τρυγονιών στην νότια και ανατολική Ελλάδα ; :D 🤔🤔

Σε άλλες περιοχές του κόσμου όπου η παλίρροια είναι πολύ μεγάλη (αρκετά μέτρα) και τα ψάρια πολύ περισσότερα απ΄όσο εδώ (ωκεανός), πράγματι μπορεί να υπάρχει έντονη διαφορά ανάλογα την μέρα και την ώρα. Πότε δηλαδή πλησιάζουν στις ακτές τα ψάρια για να τραφούν ...

Εδώ ανάλογα το είδος ψαριού νομίζω πως είναι καθοριστικά η εποχή, η περιοχή, το κύμα, η θολούρα, οι άνεμοι τα ρεύματα (κατεύθυνση και ένταση) και οι μεταβολές του καιρού (βαρομετρική πίεση). Όλα αυτά δεν είναι εύκολα να προβλεφθούν και να φτιαχτούν πίνακες ώστε να μπορούμε να πούμε ότι π.χ. στις 12 του Σεπτέμβρη θα είναι καλή μέρα για ψάρεμα !!!
Επίσης η εντύπωσή μου είναι πως 2-3 μέρες πριν από την πανσέληνο είναι καλύτερα. Αυτό είναι το μόνο στοιχείο που γνωρίζουμε πότε πέφτει...

Ερώτηση κρίσεως : πότε θα είναι εφέτος καλή μέρα για πέρασμα τρυγονιών στην νότια και ανατολική Ελλάδα ; :D 🤔🤔
Μια μερα μετά την ανακοίνωση ότι κλείνει.....

Εγώ φίλε έγραψα για συγκεκριμένες ημερομηνίες όπως για 15-16-17 του Νοέμβρη γιατι για κάποιο λόγο τα τελευταία 5 + χρόνια που πάω σε συγκεκριμένη παραλία , ανεξαρτήτως φεγγαριού,παίρνω καλά ψάρια...δε ξέρω πως να το εξηγήσω αυτό,αλλά πραγματικά μου συμβαίνει! (Δε λέω πως το έγραψες για εμένα το από πάνω μύνημα) Αφού το έχουνε με το γαμπρό μου σαν παράδοση εκείνο το τριήμερο να πηγαίνουμε,έστω και μια φορά ολονύκτιο! Κάθε χρόνο βγάζουμε ψάρια,πως να μην ξαναπάς! Αυτό δε σημαίνει πως αν πας εκείνες τις ημέρες εσύ ,στα μέρη σου ,ότι θα βγάλεις,επειδή βγάζω εγώ! Ο κάθε τόπος και τα δικά του ! Εγώ από την εμπειρία μου πλέον πάω . Με δυτικό ,νοτιοδυτικό να με πληρώνεις την ταλαιπωρία του ολονύκτιου ,δε ξαναπαω.. είναι βολα για εμένα τέλος!

Τέλος παρατήρησα ότι πηγαίνοντας στις ημερομηνίες που ξέρω ,τα ψάρια δε διαλέγουν και δολώματα!!!! Είτε πάω με Φαραώ ,είτε πάω με γαρίδα,τα ψάρια θα τρώνε το ίδιο. Παλιά θεωρούσα ότι το πιο ακριβό δόλωμα θα μου έδινε καλύτερα ψαρια και περισσότερες τσιμπιες...παπάρια!! Όταν πεινάει το ψάρι ότι και να του δώσεις θα το φάει!! Προσωπικη άποψη!
Έτσι είναι...
Πχ στο απίκο με καιρό(που τρώνε τα ψάρια) μπορεις να έχεις επιτυχία κ με την πιο απλή ζυμη...
Αλεύρι, νερό, λάδι.....
Σε άλλες συνθήκες που τα ψάρια τρώνε μίζερα χρειάζεται κάτι πιο εκλεκτό για τα δελεάσεις...

Συγχωρεμένος πλέον..
https://www.boatfishing.gr/apochair...ta-syngrafea-ilektronikon-vivlion-psarematos/

Καλό του ταξίδι.....

Εγώ φίλε έγραψα για συγκεκριμένες ημερομηνίες όπως για 15-16-17 του Νοέμβρη γιατι για κάποιο λόγο τα τελευταία 5 + χρόνια που πάω σε συγκεκριμένη παραλία , ανεξαρτήτως φεγγαριού,παίρνω καλά ψάρια...δε ξέρω πως να το εξηγήσω αυτό,αλλά πραγματικά μου συμβαίνει! (Δε λέω πως το έγραψες για εμένα το από πάνω μύνημα) Αφού το έχουνε με το γαμπρό μου σαν παράδοση εκείνο το τριήμερο να πηγαίνουμε,έστω και μια φορά ολονύκτιο! Κάθε χρόνο βγάζουμε ψάρια,πως να μην ξαναπάς! Αυτό δε σημαίνει πως αν πας εκείνες τις ημέρες εσύ ,στα μέρη σου ,ότι θα βγάλεις,επειδή βγάζω εγώ! Ο κάθε τόπος και τα δικά του ! Εγώ από την εμπειρία μου πλέον πάω . Με δυτικό ,νοτιοδυτικό να με πληρώνεις την ταλαιπωρία του ολονύκτιου ,δε ξαναπαω.. είναι βολα για εμένα τέλος!
Γεια σου Μάνο καλή κυνηγετική χρονιά να έχουμε.
Απάντηση - γνώμη στα ερωτήματα που έχει θέσει ο Παντελής έγραψα :)

Έτσι είναι...
Πχ στο απίκο με καιρό(που τρώνε τα ψάρια) μπορεις να έχεις επιτυχία κ με την πιο απλή ζυμη...
Αλεύρι, νερό, λάδι.....
Σε άλλες συνθήκες που τα ψάρια τρώνε μίζερα χρειάζεται κάτι πιο εκλεκτό για τα δελεάσεις...

Συγχωρεμένος πλέον..
https://www.boatfishing.gr/apochair...ta-syngrafea-ilektronikon-vivlion-psarematos/

Καλό του ταξίδι.....

Γεια σου Τάσο, χαθήκαμε (εγώ δηλαδή με έπιασε βαρεμάρα !!)

Δεν το είχα μάθει ότι πέθανε , συγχωρεμένος ... πολύ συμπαθής άνθρωπος.

Επίσης φίλε!!! φέτος τις κοκκινομυτες θα τις πεθάνω με την σεττεριτσα!!

Ωραίος, τα είδα στη φωτογραφία να τα χαίρεσαι.
Εγώ να δω τι θα κάνω που ο σκύλος μου είναι πολύ γέρος πλέον και δεν έχω κουράγιο να εκπαιδεύσω άλλον !
Με βλέπω να κυνηγάω μόνο ορτυκάκια εφέτος ...

Ωραίος, τα είδα στη φωτογραφία να τα χαίρεσαι.
Εγώ να δω τι θα κάνω που ο σκύλος μου είναι πολύ γέρος πλέον και δεν έχω κουράγιο να εκπαιδεύσω άλλον !
Με βλέπω να κυνηγάω μόνο ορτυκάκια εφέτος ...
Καλά είναι και αυτά, πάρε κάνα κουτάβι και ότι καταφέρεις,αν έχει και τον μεγάλο από δίπλα του,όλο και κάτι θα πάρει από γνώση! Δώσε γκάζια,μη τα παρατάς! Σε ένα καναπέ θα καταλήξουμε να βλέπουμε Μητσοτάκη και κασελακη;

Καλά είναι και αυτά, πάρε κάνα κουτάβι και ότι καταφέρεις,αν έχει και τον μεγάλο από δίπλα του,όλο και κάτι θα πάρει από γνώση! Δώσε γκάζια,μη τα παρατάς! Σε ένα καναπέ θα καταλήξουμε να βλέπουμε Μητσοτάκη και κασελακη;
Δεν τα παρατάω, αλλά άλλο κουτάβι δεν παίρνω ! Ότι κάνω με τον γέρο μου ...
Τον καναπέ και την τηλεόραση τα έχω για διακόσμηση !!! ...
Θα πηγαίνω και για ψάρεμα (για να είμαστε εντός θέματος :) ) και τις καλές και τις κακές για ψάρεμα μέρες !!!

Επανέρχομαι στο θέμα, η χθεσινή μέρα ήταν βαθμολογημένη με 4 (ιδανική) σε ένα ψαρευτικό ημερολόγιο. Γιαυτό και μόνο αποφάσισα να πάω, ε λοιπόν ήταν ότι χειρότερο μου έχει τύχει! Μετά από τρεις ώρες ένας baby κακαρέλος (καραγκιόζη τον λέμε εδώ) που πήγε κατευθείαν στη μαμά του και ένας μέτριος που απελευθερώθηκε με το σφύριγμα της λήξης...

Επανέρχομαι στο θέμα, η χθεσινή μέρα ήταν βαθμολογημένη με 4 (ιδανική) σε ένα ψαρευτικό ημερολόγιο. Γιαυτό και μόνο αποφάσισα να πάω, ε λοιπόν ήταν ότι χειρότερο μου έχει τύχει! Μετά από τρεις ώρες ένας baby κακαρέλος (καραγκιόζη τον λέμε εδώ) που πήγε κατευθείαν στη μαμά του και ένας μέτριος που απελευθερώθηκε με το σφύριγμα της λήξης...
Με καθετή Παντελή?
Παλιά πηγαιναμε στην άκρη για χαβαλέ με στόχο τα περκοχανα, ωραίο ψάρεμα.....
Αραιά κ που βάραγε κ κανα σαργόπουλο η σαργοπαπάς(κακαρέλος)...
Με το που πατωνε αν δεν παίρναμε τσιμπιά αλλάζαμε μέρος....

Ωωωω τσιμπιά, ρίξτε κ εσεις μωρέ θα μου φάνε κ τα μολύβια έλεγε ο "καπετάνιος"😂

Με καθετή Παντελή?
Παλιά πηγαιναμε στην άκρη για χαβαλέ με στόχο τα περκοχανα, ωραίο ψάρεμα.....
Αραιά κ που βάραγε κ κανα σαργόπουλο η σαργοπαπάς(κακαρέλος)...
Με το που πατωνε αν δεν παίρναμε τσιμπιά αλλάζαμε μέρος....

Ωωωω τσιμπιά, ρίξτε κ εσεις μωρέ θα μου φάνε κ τα μολύβια έλεγε ο "καπετάνιος"😂
Ναι Τάσο, είναι ένα καλό μέρος καμια 700ριά μέτρα από την ακτή που αναβλύζει γλυκό νερό (Ανάβαλος), έχει 2-3 τέτοια σημεία κοντά μου. Δεν με έχει αφήσει παραπονεμένο, άλλοτε λίγα, άλλοτε πολλά μου δίνει ψάρια, κυρίως ευμεγέθη λιθρίνια , κακαρέλους, κανα σαργο ή σκαθάρι και συχνά πυκνά καμιά τσιπούρα. Τη χθεσινή μέρα όμως δεν την έχω ξαναζήσει.
Όπως είπα και σε άλλη συζήτηση, όλα τα χρόνια ψάρευα καθετή με καρούλι (και παλαιότερα φελλό, ναι να σέβεστε, τόσο αρχαίος είμαι:oops:) αλλά τα τελευταία 4-5 χρόνια εκμοντερνίσθηκα με καλάμια, μηχανισμούς, νήματα και λοιπά.
Βέβαια απέχω παρασάγγας από επιστήμονες σαν και σένα :D

Back