Εργαλεια και υλικά για το καθαρισμα της καννης και τη λιπανση του οπλου
Μετα απο πολλες δοκιμες και εμπειριες, καλες και κακες, εχω καταληξει σε καποια εργαλεια και υλικά για το καθαρισμα της καννης και τη λιπανση του οπλου
.
Σιγουρα υπαρχουν και αλλα πιθανον καλυτερα,γιαυτο ξεκιναω εγω και οποιος αλλος θελει συμπληρωνει.
Προσωπικα δινω μεγαλη βαση στον σωστο καθαρισμο του οπλου και την προληπτικη συντηρηση,γιαυτο τα οπλα μου ειναι σε αριστη λειτουργικη κατασταση με ενα δυο αφλογιστιες ολα αυτα τα χρονια (πανω απο εικοσι) που θα συζητησω αλλού .
Ο καθαρισμος μιας καννης που απομακρυνει τις μολυβδωσεις και πλαστικοποιησεις απο το εσωτερικο της ,βοηθαει να μην αναπτυσσονται αυξημενες πιεσεις και ολο το οπλο να λειτουργει ομαλωτερα και με λιγωτερες φθορες.Το ιδιο ισχυει με τη συνεχη αλλαγη των γρασσων απο τα κλειδια των δικαννων οπλων οπως και των λαδιων απο τις σκανδαλοθηκες.Ετσι απομακρυνουμε τα γρεζια απο τα σημεια τριβης και προλαβαινουμε την προωρη φθορα του οπλου.
Ξεκιναω με τον καθαρισμο της καννης γιατι τον κανουμε πολυ συχνα.
Εδω βλεπουμε, επανω, τις βολτες ενος συνηθισμενου σετ καθαρισμου αγνωστου κατασκευαστη απο την Ιταλια.
Και απο κατω εγγλεζικο η αμερικανικο σετ.Πιο ειναι το πιο γερο το αφηνω στην κριση σας.
Το μονο πλεονεκτημα του ιταλικου ειναι οτι ειναι ελαφρυτερο στο κουβαλημα και φθηνοτερο.
Εδω βλεπουμε:1.
βουρτσα καθαρισμου θαλαμης.Ακριβουτσικη, αλλα εξασφαλιζει τελεια εξωλκευση των φυσιγγιων μας.Αν την προχωρησουμε μεσα στην καννη ,τα συρματακια της στραβωνουν και αχρηστευεται.Με σωστη χρηση, μονο στη θαλαμη, θα την έχετε για πολλα χρονια.Την χρησιμοποιούμε στριφογυριζοντας την μέσα στη θαλαμη και όχι παλινδρομικα μεσα-εξω.
Ο Bob Brister, γνωστός πρωταθλητής της σκοποβολής, γράφει στο βιβλίο του Shotunning ότι όταν μια καραμπινα παρουσίαζε σημάδια δυσλειτουργιας, το πρώτο πράγμα που ηλεγχε ήταν το ποσο καθαρή ήταν η θαλαμη και στη συνέχεια τις τρύπες αερίων της καννης αν το όπλο ήταν αερίων.
2-3.
Βουρτσες για την καννη,αριστερα γερη και αποτελεσματικη κατασκευη-δεξια ...το αφηνω στην κριση σας.Σωστη κατασκευη εχουν συνηθως τα αγγλοαμερικανικα
συστηματα καθαρισμου και εδω ισχυει πως οτι πληρωνεις παιρνεις.Γραφω τη διεθνη ονομασια τους γιατι στο διαδικτυο[ebay] βρισκεις ευκαιριες.
4.Βαμβακερο βουρτσακι: γυρω απο αυτο τυλιγουμε απορροφητικο χαρτι κουζινας η βαμβακερο κομματι υφασματος χωρις χνουδια και κανουμε το τελικο καθαρισμα της καννης.
5.Πλαστικη τριχινη βουρτσα: η μονη της χρηση ειναι να απλωνει ομοιομορφα το υγρο καθαρισμου η το λαδι μεσα στην καννη.
6.Απο τις σπανιες εξαιρεσεις συρματινης βουρτσας μικρου σπειρωματος με ικανοποιητικη πυκνοτητα.
7.Ατσαλινη ελικοειδης βουρτσα που ειναι καλο να την αποφευγουμε,ιδιαιτερα στις αχρωμιωτες καννες.Αν συμβει σπασιμο ενος συρματος την ωρα που πηγαινοφερνουμε αυτη τη βουρτσα μεσα στην καννη την καταστρεψαμε.Δεν ξερω τι θα συμβει σε χρωμιωμενη καννη.Προτιμω να την πεταω εξ αρχης σαν να ειναι επικινδυνη.
Να λοιπον τα δυο σετ καθαρισμου για συγκριση.Το επανω σετ ειναι για να το κουβαλαμε μαζι μας στο βουνο η στο βαλτο λογω του μικρου του βαρους,ειναι και φθηνο αν το χασουμε.
Υ.Γ.Το μικρο στραβωμα που φαινεται πανω και κατω ειναι θεμα του φακου της φωτ.μηχανης (distortion).
Μια βουρτσα θαλαμης κολλημενη με κολλα δυο συστατικων σε ενα φθηνο Τ εξαρτημα για κατσαβιδομυτες,βολευει πολυ το καθαρισμα της θαλαμης στριφογυριζοντας το με ευκολία .Ο πρασινος κυλινδρος απο παλιο κρουστικο καλεμι χρησιμεύει σαν καλυμμα και προστατευει τις ορειχαλκινες τριχες της βουρτσας από στραβωμα.
Κατω μια καινουργια ορειχαλκινη βουρτσα καννης.Επανω, παλι με κολλα δυο συστατικων, εχω προσαρμοσει μια τετοια βουρτσα στην ακρη ενος κομμενου πινελου ζωγραφικης.Το σφιγγω σε ενα τρυπανοκατσαβιδο και καθαριζω τα τσοκ ειτε πανω στην καννη απο μπροστα,ειτε αφου τα βγαλω.
Ατσαλομαλλο πολυ λεπτο για τις δυσκολες βρωμιες της χρωμιωμενης καννης που επιμενουν(μολυβδωσεις και πλαστικο απο τους συγκεντρωτηρες).
Μην το χρησιμοποιητε σε γυαλισμενες αχρωμιωτες καννες γιατι τις γραντζουναει,εκτος αν η καννη εχει ηδη κρατηρες σκουριας.
Μπορουμε να το προμηθευτουμε και σε μεγαλο ρολλο, πολυ φθηνα σε μαγαζια με ειδη καθαρισμου.Παιρνουμε το πολυ λεπτο που κανει και για το γυαλισμα των ξυλων του οπλου, οταν του γεμιζουμε τους πορους πριν το λινελαιο.
Στο σπιτι που εχω χωρο προτιμω να προσαρμοζω με κολλα δυο συστατικων, τα εξαρτήματα καθαρισμου του οπλου σε μακριες ξυλινες καβιλιες του ενος μετρου (Praktiker) η σε σωλήνες αλουμινενιες διαμέτρου 10mm περίπου.
Κατω βλεπουμε την βουρτσα τυλιγμενη με ψιλο ατσαλομαλλο μετα απο χρηση.Καλο ειναι να αλλαζεται συχνα για να μην μπουκωνει.
Αν εχετε μια μεγγενη παγκου, μπορειτε να φτιαξετε δυο προστατευτικα για τα σαγονια.Εγω εχω χρησιμοποιησει πλακα απο μολυβι με επένδυση από χοντρο δερμα.
Ετσι σφιγγετε με ασφαλεια την καννη η την μπασκουλα του οπλου για διαφορες δουλειες.
1.Γρασο με λιθιο SUPER LUBE.Διαφανες,γενικης χρησεως ,κανει και για τα μηχανακια ψαρεματος.
Το εχω χρησιμοποιησει στα κλειδια των σουπερ ποζε με επιτυχια.
2.Γρασο της BROWNELLS ειδικο για το συστημα παλινδρομησης στις καραμπινες.Στρατιωτικων προδιαγραφων.
Βαζουμε λιγο στις ραγες του κλειστρου.Δεν το εχω χρησιμοποιησει σε συνθηκες Εβρου(-10 εως -20).
3.Γρασο της COLONIAL ARMS ειδικο για τα τσοκ.Σκεπαζω με τετοιο γρασο το σωμα του τσοκ που μπαινει στην
καννη ,καθως και τις βολτες και το αφηνω οσο θελω χωρις προβλημα.Για μενα οτι καλυτερο υπαρχει.
Τα παραπανω γρασα 1 και 3 τα εισαγουν και στην Ελλαδα πλεον,το 2 οχι.
Εδω εχω να πω οτι ειναι πολυ καλυτερο να χρησιμοποιησει κανεις οτι γρασσο διαθετει(γενικης χρησεως η γραφιτουχο), παρα να ανοιγοκλεινει το οπλο με τα κλειδια στεγνα.
1.Βαμβακι εμποτισμενο με γυαλιστικα υγρα.Πολυ καλο για καθαρισμα της μπασκουλας η των μαχαιριων.
2.Υγρο Brasso .Εμποτιζουμε πανακια και καθαριζουμε τελεια την καννη πριν την καλοκαιρινη αποθηκευση του οπλου.
3.Αλοιφη FLITZ.Κανει εξαιρετικο καθαρισμα και γυαλισμα σε σχεδον οποιαδηποτε επιφανεια.Λιγο ακριβη.
Τα 1-2 ειναι ελληνικης κατασκευης,το 3 ειναι εισαγομενο.
Υγρη κολλα σπειρωματων.Υπαρχει σε διαφορες σκληροτητες.Την πολυ σκληρη τη χρησιμοποιουμε για την συνδεση
του σωληνα της αποθηκης και του σωληνα του επανατατικου ελατηριου με τον κυριο κορμο του οπλου.Για να ξεκολλησει θελει θερμανση με ζεστο αερα περιπου στους 320 βαθμους κελσιου.Αυτο καλο ειναι να το κανει για πρωτη φορα οπλουργος.
Την μαλακη κολλα χρησιμοποιω στις βολτες που ανοιγω συχνα, αλλα που εχουν φοβο λογω των κραδασμων να λασκαρουν, πχ στην ταπα του επανατατικου ελατηριου στη BENELLI μεσα στο κοντακι.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ