Μπεκάτσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
ΧΑ ΧΑ ΧΑ. Τι είναι αυτά που λες ρε φίλε μου. Αλήθεια τα πιστεύεις. Εγώ που έχω gps τι νομίζεις ότι ο σκύλος πάει 500 μέτρα πάω βαράω μπεκάτσα μετά φεύγει και πάει φερμαρει αλλά 500 πηγαίνω και βαράω και άλλη μπεκάτσα. Και όλη την μέρα κάνει αυτό. ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ. Και εμείς οι κυνηγαραδες τις βαράμε όλες και κάθε έξοδο γυρίζουμε με δεκάρα στο σπίτι. Ρε πάτε καλά.
Μιλα ομορφα. Ουτε με ξερεις ουτε σε ξερω, και προφανως, δε θελω να σε μαθω. Τι θα πει, ρε πατε καλα. Λεω τη γνωμη μου και τι πιστευω. Αν δε σου κανει, πετατη γραφτη στα παπαρια σου, αλλα μιλα ομορφα.

Αλήθεια πιστεύεις εσύ και οι άλλοι συνάδελφοί ότι η διαχείριση γίνεται αν στο κυνήγι θα χτυπάμε λιγότερα πουλιά?

Τόσα χρόνια ιστορία δείχνει όταν γίνεται κακοκαιρία χιόνια,παγετός.γινεται σφαγή. τοτε την επόμενη 5ετια τα πουλιά είναι πολύ λίγα. Και το καρτέρι..... Αυτά είναι ο μοναδικός κίνδυνος της μπεκατσας.
Εγώ μιλάω για εμένα και μόνο.
Είναι κι αυτό ένα μέτρο διαχείρισης.

Και δείτε στον περίγυρο σας πόσους κυνηγούς μπεκατσας που κυνηγούν από το πρωί μέχρι το βράδυ ξέρετε....οι περισσότεροι μέχρι το μεσημέρι και μετά τσίπουρο.... και αυτό μια ή δύο φορές την εβδομάδα...
Θα συμφωνήσω σ'αυτό που λές.
Έτσι βγάζουν συμπέρασμα και για τις πέρδικες,θέλουν να τις βρούν μισή ώρα απ'το αμάξι και μετά λένε δεν έχει πουλιά.

Ρε πώς έμπλεξα με τους μπεκατσάδες έτσι...
Εγώ πέρδικες κυνηγάω!
Πέρα απ' την πλάκα,εγώ κυνηγάω με τροκάνι(!)και beeper στη Φέρμα.
Με εκνευρίζει ο ήχος του beeper συνέχεια.Gps δεν έχω χρησιμοποιήσει.
Στην πέρδικα, δεν έχω τίποτα.
Και τα σκυλιά, που κυνηγάω είναι πολύ ανοιχτά.
Το όριο μου,στη μπεκάτσα, είναι οι μισές, απ'όσες λέει η ρυθμιστική.
Αν κυνηγούσα καθημερινά,θα ήταν λιγότερες.
Εμείς ψάχνουμε τις πέρδικες.

Το Πάτε καλά δεν είναι προσβολή. Είναι σχήμα λόγου. Αλλά αν θες να πιαστείς φίλε μου από εκεί. Οκ

Πάντως αυτό που πιστεύω είναι ότι δεν κυνηγάς μπεκάτσα. Και λες απλά την γνώμη σου.
Ειμαι λιγο οξυθυμος, τελος παντων. Δεν προσπαθω να πεισω κανεναν και για τιποτα. Εχεις δικιο, δεν κυνηγαω μπεκατσα και λεω τη γνωμη μου ετσι οπως τη βιωσα 5 φορες που πηγα με σκυλια με gps, και απλα το σιχαθηκα. Φερμα 1 km μακρια και επαιρνε το αμαξι να παει στο σκυλι. Για μενα, για μενα και το ξαναλεω για μενα δεν ειναι κυνηγι αυτο.

Παίδες, για την μπεκάτσα δεν έχει διαφορά αν θα σκοτωθεί σε φερμα ή καρτερι, αν νομίζετε πως επειδή κάποιοι που δεν γνωρίζουν τίποτα από την βιολογία της μπεκάτσας και την κατάσταση που βρισκονται οι πληθυσμοί της,έχουν αφήσει το όριο των 10 ανά ημέρα, γιατί απλά δεν τούς απασχολεί και εμείς βολευόμαστε, τι να πω ,είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Μην ξεχνάμε όμως πως είναι από τα ελάχιστα άγρια πτηνά που δεν εκτρεφεται, δεν αναπαράγεται στην αιχμαλωσία, μεταναστεύει σε εμάς από Ρωσία και είναι σχεδόν αδύνατο να συντονισουμε δράσεις για να την ανακουφισουμε, το μόνο πού μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να μην υπερβάλλει στην καρπωση. Αν συνεχίσουμε όπως τώρα, και με του λαούς που δεν την κυνηγούσαν να ανακαλύπτουν και να κάνουν μόδα το κυνήγι της ( τουρκια, Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, κλπ, ) συν την συρρίκνωση των βιοτόπων της ,σε λίγα χρόνια θα γίνει ανάμνηση.
Λευτερη
Πραγματικα πιστευεις οτι το οποιοδηποτε θηραμα κυνδινευει απο το νομιμο κυνηγι;

Παίδες, για την μπεκάτσα δεν έχει διαφορά αν θα σκοτωθεί σε φερμα ή καρτερι, αν νομίζετε πως επειδή κάποιοι που δεν γνωρίζουν τίποτα από την βιολογία της μπεκάτσας και την κατάσταση που βρισκονται οι πληθυσμοί της,έχουν αφήσει το όριο των 10 ανά ημέρα, γιατί απλά δεν τούς απασχολεί και εμείς βολευόμαστε, τι να πω ,είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Μην ξεχνάμε όμως πως είναι από τα ελάχιστα άγρια πτηνά που δεν εκτρεφεται, δεν αναπαράγεται στην αιχμαλωσία, μεταναστεύει σε εμάς από Ρωσία και είναι σχεδόν αδύνατο να συντονισουμε δράσεις για να την ανακουφισουμε, το μόνο πού μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να μην υπερβάλλει στην καρπωση. Αν συνεχίσουμε όπως τώρα, και με του λαούς που δεν την κυνηγούσαν να ανακαλύπτουν και να κάνουν μόδα το κυνήγι της ( τουρκια, Ρωσία, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, κλπ, ) συν την συρρίκνωση των βιοτόπων της ,σε λίγα χρόνια θα γίνει ανάμνηση.
+1000:(

Δεν είναι το θέμα να πείσεις κάποιον. Απλά εγώ προσπαθώ να σου πω ότι από που είδες δεν είναι κυνήγι. Και ούτε οι άλλοι που κυνηγάνε με , GPS κάνουν το ίδιο πράγμα. Εμένα τα σκυλιά πάνε 300 μέτρα και όταν δεν βρουν πουλιά θα πάνε 600. Φέτος το κάνανε 10 φορές. Όταν βρίσκουν πουλιά δουλεύουν εκεί 200 μέτρα. Δεν φεύγουν χωρίς λόγο τα καλά σκυλιά. Προσωπικά το gps το έχω για να μην έχω άγχος στο βουνό που είναι ο σκύλος. Κ όχι για να βρω μπεκάτσες.ξερω που κουτσουλανε. Όχι εγώ αλλά και όλοι οι συνάδελφοι που έχουν εμπειρία σε ότι είδος κυνηγάνε.
Και θέλω λίγο λίπασμα ρε λαμπρό …να ρθω να με πας στις κουτσουλιές να τις μαζέψω…

Διαβαζω τις συζητησεις σας...δεν επεμβαινω,διοτι καθε αποψη δεκτη...δεν θα απευθυνθώ σε κανενα μελος γιατι ολοι εχουν τα δικια τους κ σωστα μιλαν (γραφουν) για τα περι σκυλων...ο καθε ενας κυνηγα συμφωνα με τις προδιαγραφες του σκυλου του κ προπαντων του κυνηγετικου τερεν της περιοχης του...
Οσο αφορα τη μείωση της μπεκατσας, ειμαι ΚΑΘΕΤΟΣ στο οτι μειώνεται απο το καρτερι...

Εμένα ρε παιδιά δε μαρεσει η μεγάλη έρευνα. Όταν ο σκύλος μου ,φεύγει,πάνω από τα 100-150 μέτρα αρχίζω να αγχώνομαι ότι θα το χάσω το ζωντανό. Δεν χρησιμοποιώ Μπίμπερ και gps ,μόνο κουδουνάκι μου αρέσει. Δε κρίνω τον κυνηγό που έχει σκύλους που φεύγουν στο 1 χιλιόμετρο ή σε κάτι ταινίες που τους τράβαγαν τα πλάνα της κάμερας από το απέναντι βουνό φερμαρισμενο σε πέρδικες.εκανε ο άλλος 45 λεπτά λέει να φτάσει στη φερμα του σκύλου. Δε ξέρω τι πέρδικες και μπεκάτσες τραβάνε τα μεροι σας αλλά εδώ ( τουλάχιστον αυτά έχω δει ) ιδιετερα η πέρδικα ούτε την έναρξη δε σε περιμένει όχι 45 λεπτά ,αλλά ούτε 10 για να την φτασεις..με το που δεχτεί πίεση φωνάζει bye bye για τα γκρεμια. Επίσης δε μαρεσει γιατί θέλω να βλέπω το σκύλο σχετικά κοντά μου,να έχουμε μια κοντινή επαφή. Τέλος πάντων ίσως και στα παπάκια σας ότι έγραψα,αλλά είχα καιρό να γράψω και είπα να πω την γνώμη μου..my man.

Το συμπερασμα ειναι να κοψουμε εδω μεσα τις φωτογραφιες και δεν θα ξανά υπάρξει γκρινια, προσωπική άποψη... αυτο ειναι ενα forum οχι φωτογραφικο αλλα επεκτασης γνωσεων επίλυση προβληματων απο εμπειρότερους κλπ.

Αν το μελετησετε θα δείτε οτι πυροδοτουνται οι γκρινιες μετα απο φωτογραφιες με θηραματα.

Οσο αφορα τη μείωση της μπεκατσας, ειμαι ΚΑΘΕΤΟΣ στο οτι μειώνεται απο το καρτερι...

Η μόδα της μπεκάτσας – Όταν η μόδα ζημειώνει ένα αγαπημένο θήραμα​

Του Ευάγγελου Χατζηνίκου
Δασολόγου περιβαλλοντολόγου, Msc στη διαχείριση άγριας πανίδας

Με τη βοήθεια του μάρκετινγκ έγινε μόδα και η μόδα πάθος για 55.000 μπεκατσοκυνηγούς, με αποτέλεσμα το κυνήγι της μπεκάτσας να έχει καταντήσει «βαριά βιομηχανία»! Έφτασε επιτέλους ο καιρός, που θα πάρουμε στα χέρια μας το βραχύκαννο μπεκατσοντούφεκο με τα ανοικτά τσοκαρίσματα, τα επώνυμα μπεκατσοφύσιγγα, και θα ξεκινήσουμε με το τζιπάκι μας, το οποίο το εξοπλίσαμε με λάστιχα ειδικά για τη λάσπη, για να συναντήσουμε τη «βασίλισσα» στα δασωμένα βουνά της πατρίδας μας.
Στο ταξίδι μας αυτό θα μας συνοδεύσουν τα «ανοικτά» μπεκατσόσκυλά μας τα οποία είναι γαλαζοαίματα και οι παππούδες τους ήταν πρωταθλητές από τη γειτονική Ιταλία. Προηγουμένως, όμως, έχουμε ελέγξει τα μπίπερ αν ακούγονται δυνατά και έχουμε περάσει με κερί αδιαβροχοποίησης το διπλόφαρδο μπεκατσοπαντέλονο και τα χειροποίητα ορειβατικά μας μποτάκια.
Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να βγούμε στο βουνό ξεχνώντας το πορτοκαλί φωσφοριζέ γιλέκο μας που συνοδεύεται με το ασορτί αδιάβροχο καπέλο, πάντα με το σήμα της μπεκάτσας κεντημένο πάνω του. Και τα τελευταία χρόνια, απαραίτητο για πολλούς και το gps για να ξέρει πάντα που βρίσκεται ο «ανοικτός» του σκύλος…..
Και όλα αυτά είναι το λιγότερο…
Η ανάγκη κάποιων λίγων ευτυχώς, να επιδείξουν στους άλλους την αξία τους αλλά και την αξία του σκύλου τους, τους οδηγεί σε πραγματικό αποδεκατισμό της μπεκάτσας, στην πρώτη βαρυχειμωνιά, ακόμα και στα καρτέρια, με τα σκυλιά κλεισμένα στα κουτιά τους, να περιμένουν να βγουν μόνο για τις φωτογραφίες για να μαζέψουν κάποια like ή το θαυμασμό κάποιων αφελών στο διαδίκτυο….

Η κάθοδος των μυρίων
Λίγο ως πολύ, αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζουν οι 55.000 Έλληνες μπεκατσοκυνηγοί, οι οποίοι για πέντε μήνες το χρόνο εξορμούν στην ελληνική ύπαιθρο προς αναζήτηση του αγαπημένου τους θηράματος.

Την ευαισθησία και το πάθος των μπεκατσοκυνηγών εκμεταλλεύονται διάφοροι επιτήδειοι συστηματικά, με τη βοήθεια του marketing, με αποτέλεσμα το κυνήγι της μπεκάτσας να καταντήσει βαριά βιομηχανία. Το κακό είναι διπλό, από τη μια χτυπάει την τσέπη των κυνηγών και από την άλλη έχει δυσμενή επίπτωση στους πληθυσμούς της μπεκάτσας.

Όταν οι μπεκάτσες δεν κυνηγιούνται, π.χ. στις προστατευόμενες περιοχές, τότε ο πληθυσμός τους προοδευτικά μειώνεται και αυτό οφείλεται στη γήρανση και στην αύξηση της μέσης ηλικίας των πληθυσμών. Όταν δεν ασκείται κυνήγι, τότε εξαιτίας της αυξημένης επιβίωσης των ατόμων, τα πιο ηλικιωμένα άτομα είναι αυτά που αναπαράγονται, με επακόλουθο τη φυσιολογική προοδευτική μείωση της γονιμότητας και γεννητικότητας. Επίσης η επιβίωση των νεαρών ατόμων μειώνεται επειδή, λόγω του ανταγωνισμού, αυξάνεται η δυσκολία εύρεσης τροφής και καταφυγίου σε σχέση με τα ηλικιωμένα άτομα σε οικοσύστημα ήδη κορεσμένο.

Με το συγκρατημένο κυνήγι όμως συμβάλλουμε στο να διατηρηθεί νεαρός ο πληθυσμός, αυξάνοντας κατά συνέπεια την αναπαραγωγική δυνατότητα και στην ουσία τη ζωτικότητα όλου του είδους.

Γιατί ερημώνουν τα μπεκατσοτόπια;
Όμως αντίθετα, η υπερβολική κυνηγετική πίεση αναγκάζει τις μπεκάτσες να σπαταλούν ενέργεια και μειώνει το διαθέσιμο χρόνο για την ανεύρεση τροφής, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε τόπους όπου τα διαθέσιμα τροφής δεν είναι επαρκή.

Το γεγονός αυτό εξηγεί και το φαινόμενο παραδοσιακά ιδανικά μπεκατσοτόπια να ερημώνονται ξαφνικά. Εάν στον παράγοντα κυνηγετική πίεση προστεθούν και ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, ο κυνηγετικός τουρισμός σε νευραλγικές θέσεις, όπως είναι αυτές που παρατηρούνται συγκεντρώσεις των πτηνών κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών και στα χειμερινά καταφύγια που αποτελούν σήμερα ευκαιρία μεγάλης κάρπωσης, καθώς και το λαθραίο κυνήγι της μπεκάτσας στο καρτέρι, τότε αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το μέλλον δεν είναι ευνοϊκό για την μπεκάτσα.

Αν μερικοί μας λανσάρουν το κυνήγι της μπεκάτσας ως μόδα για να κερδίσουν, εμείς ας ακούσουμε την καρδιά μας και ας βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει προς όφελος δικό μας και προς όφελος του αγαπημένου μας θηράματος. Και είναι καιρός να καταλάβουν κάποιοι πως η ποσότητα δεν είναι πλέον μόδα, ούτε δείγμα της αξίας ενός κυνηγού ή ενός κυνηγόσκυλου…. η σύνεση και η διαχείριση είναι αυτή που βοηθήσει να έχουμε κυνήγι και αύριο και εμείς και τα παιδιά μας…

Status
Not open for further replies.
Back