Μπεκάτσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Νομιμότητα και ηθικη πολλές φορές είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.
Και εγώ χρησιμοποιώ συχνά την λέξη ηθική στο κυνήγι.

Υπάρχει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά όμως από την νομιμότητα.

Η ηθική στο κυνήγι ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ενώ η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ γενική.

Αν κάποιος παρανομεί είναι γενικώς απαράδεκτο και κατακριτέο.

Αν κάποιος κυνηγά αντίθετα με ότι ΕΓΩ θεωρώ ηθικό, είναι δικό μου πρόβλημα !!!
Σε κανέναν ποτέ στην ζωή μου δεν έχω πει ότι ο τρόπος που κυνηγάς είναι ανήθικος παρόλο που έχω δει νόμιμους αλλά ανήθικους για εμένα τρόπους κυνηγιού.

Κρατήστε την ηθική για τον εαυτό σας.
Τελικά θα καταλάβετε ότι μόνο εσάς αφορά.

Καλησπέρα σ' όλους του φίλους "μπεκατσάδες"!

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον...

Καμία φορά πέφτουν και κατι τουφεκιές εκατέρωθεν που λένε :oops:, ε' τέλος πάντων αυτά συμβαίνουν... ;)

Εγώ δεν ασχολούμαι με το κυνήγι της αλλα όταν θα πάω...

αρχείο λήψης (1).jpg.sarcastic..sarcastic..sarcastic.!!!

Ο λαγός θα υπάρχει του χρόνου ή και την χρονιά την ίδια στο γιατάκι που τον έφαγες.Εκτός αν πέσει κάψιμο σπόρου και φάνε τόσους αλλά και πάλι..
Δεν εχει και παλι Χρησταρα δυστυχως

Αλλα ας μην χαλασουμε το θεμα εδω
Τα λεμε αργοτερα στο λαγο γιατι εχω παραδοση τωρα

Κυριάκο αυτό μπορεί να γίνει στην Πέρδικα και στο λαγό. Γιατί είναι δικά μας θηράματα δεν είναι μεταναστευτικά. Η πέρδικα την έφαγες στο βουνό δεν ξανά βγαίνει. Θέλει χρόνια να έρθει κάποιο άλλο ζευγάρι να ξανά γίνει κοπάδι. Τι λαγό το ίδιο. Η μπεκάτσα ρε παιδιά δεν είναι το ίδιο πως να το εξηγήσουμε. Αν στην Πέρδικα και στο λαγό δεν είσαι ηθικός δεν θα έχεις να κυνηγήσεις.
Λαμπρό δεν το περιόρισα στα θηράματα. Σαφώς και το ενδημικό είναι ευάλωτο, δεν το συζητάμε. Το παράδειγμα μου με τον λαγό είναι για να δείξω χοντρά ότι μπορεί εσύ με την παρέα σου να βαράτε νόμιμα 40 λαγούς το μήνα, δύσκολα θα βρεις κάποιον όμως να σου πει ότι αυτό είναι ηθικό.

Και εγώ χρησιμοποιώ συχνά την λέξη ηθική στο κυνήγι.

Υπάρχει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά όμως από την νομιμότητα.

Η ηθική στο κυνήγι ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ενώ η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ γενική.

Αν κάποιος παρανομεί είναι γενικώς απαράδεκτο και κατακριτέο.

Αν κάποιος κυνηγά αντίθετα με ότι ΕΓΩ θεωρώ ηθικό, είναι δικό μου πρόβλημα !!!
Σε κανέναν ποτέ στην ζωή μου δεν έχω πει ότι ο τρόπος που κυνηγάς είναι ανήθικος παρόλο που έχω δει νόμιμους αλλά ανήθικους για εμένα τρόπους κυνηγιού.

Κρατήστε την ηθική για τον εαυτό σας.
Τελικά θα καταλάβετε ότι μόνο εσάς αφορά.
Βασίλη όταν κάτι είναι ανήθικο για μένα, είναι πάντα ανήθικο ασχέτως νομιμότητας. Και το αντίθετο βεβαίως ισχύει.
Πχ δεν μπορώ εγώ να το παιζω ηθικός και να βρίζω όσους κυνηγάνε με κράχτη, και την άλλη βδομάδα να είμαι για κυνήγι στο εξωτερικό, περιτριγυρισμένος απο φίντες και αγκαλιά με το ηχείο και να λέω ότι αφού είναι νόμιμο δεν κάνω κανένα κακό.

Βασίλη όταν κάτι είναι ανήθικο για μένα, είναι πάντα ανήθικο ασχέτως νομιμότητας. Και το αντίθετο βεβαίως ισχύει.
Πχ δεν μπορώ εγώ να το παιζω ηθικός και να βρίζω όσους κυνηγάνε με κράχτη, και την άλλη βδομάδα να είμαι για κυνήγι στο εξωτερικό, περιτριγυρισμένος απο φίντες και αγκαλιά με το ηχείο και να λέω ότι αφού είναι νόμιμο δεν κάνω κανένα κακό.
Είδες που η ηθική είναι ατομική ;;;

Μπορούμε πχ όλους τους Αμερικάνους να τους πούμε ανήθικους γιατί κυνηγάνε παπιά με σφυρίχτρες και ομοιώματα ;;;
Μήπως είναι περισσότερο ηθικοί από εμάς που τα τουφεκάμε στον θεό και τραυματίζουμε πολύ περισσότερα από αυτούς ανά κυνηγό ;;;

Η δική μου ηθική ποτέ δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των θηράματων (εντός νόμιμων ορίων) αλλά με τον τρόπο θήρευσης και τον αριθμό των τραυματισμένων ή χαμένων.

Επίσης με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στο νεκρό θήραμα.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Αυτά αφορούν την δική μου ηθική.
Σε καμία περίπτωση δεν μειώνω την ηθική του άλλου όταν δεν ταυτίζεται με την δική μου.

Βασίλη η Αμερική μετο 70% των εδαφών έρημο ή ημιερημο ,έχει εδώ κ δεκαετίες αυξήσεις σε υδρόβια ( πανω απο 25 εκατομυρια) όπως και η Βόρεια Ευρώπη, όχι επειδή μειώθηκε το κυνήγι ( το αντίθετο) ούτε επειδή οι πάπιες τους γεννάνε κάθε μήνα. Η προσπάθεια των κυνηγών και η σωστή διαχείριση το πέτυχε. Εκεί τους κατσαπλιαδες δεν τους κλείνουν πονηρά το μάτι όπως εδώ. Οι μπεκατσες και εκει τα τελευταία χρόνια μειώνονται με γρήγορο ρυθμό, πιστεύω θα τις σώσουν γιατί η άποψη ,<δεν γ........ εγώ θα τις σώσω ; > δεν είναι ούτε ήταν πλειοψηφικη, όπως εδώ στους σύγχρονους ραγιάδες. Κακώς η συζήτηση μοιάζει να γίνεται προσωπική, δεν ωφελεί, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αν όχι εμείς ,τότε κανείς. Λάμπρο, δεν σε ξέρω φαίνεσαι εντάξει, δεν κατακρίνω το να βαρεσεις 7,8 πουλιά ,εσύ ή εγώ ,ούτε το gps , την πεποίθηση πως οι μπεκατσες δεν τελειώνουν, και πως δεν πρέπει να περιορίσουμε την συνολική καρπωση κατακρίνω. Και ένα τελευταίο ,το ενδημικό θήραμα ,όπως πέρδικες, λαγοί ,αν κινδυνέψει με λίγη( αληθινή) προσπάθεια σε δύο χρόνια θα ανακάμψει, η μπεκάτσα έχει ιδιαιτεροτητες που έχω γράψει και πριν ,που καθιστούν σχεδόν αδύνατο να την βοηθήσουμε αν πάρει τον κατήφορο . Και δυστυχώς δεν το λέω εγώ αλλά ΟΛΟΙ οι ερευνητές που την μελετανε, και μάλιστα πιο πολύ ανησυχούν αυτοί που είναι κυνηγοί.

την πεποίθηση πως οι μπεκατσες δεν τελειώνουν, και πως δεν πρέπει να περιορίσουμε την συνολική καρπωση κατακρίνω.
Λευτέρη θα γίνω ο συνήγορος του διαβόλου.

Αν οι μπεκάτσες έχουν πάρει την φθίνουσα, υπάρχουν διαδικασίες, οργανισμοί, μελέτες που μπορούν να εκπονηθούν κτλ που μπορούν να μειώσουν την ημερήσια κάρπωση ή ακόμα να υπάρξει ολική απαγόρευση,... βλέπε τρυγόνι.

Το να αφήνουμε το θέμα στην ατομική ευθύνη του καθενός είναι ευχή όχι δράση.

Υπάρχουν μελέτες ;
Αν ναι, γιατί δεν έχει επέλθει μείωση ορίων ;
Ο κάθε κυνηγός θα πρέπει να ασχοληθεί ΚΑΙ με αυτό ;
Ο πληθυσμός μπεκάτσας επαφίεται στο "πατρωτικό" καθήκον των κυνηγών ;;;;
Πότε έγινε κάτι τέτοιο για να γίνει τώρα ;;;

Αν διπλασιάζονταν τα όρια σε οποιοδήποτε θήραμα στην αμερική ή οπουδήποτε στον κόσμο οι κυνηγοί θα έμεναν στα παλιά.

Ο καθένας πρέπει να κάνει σωστά την δουλειά του.
Κυνηγοί, οργανώσεις κτλ

Ο κυνηγός πρέπει πρωτίστως να είναι νόμιμος.
Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, μετά θα πιάσουμε και τον ηθικό κώδικα.

Και εσείς οι μπεκατσάδες μην παίρνετε αέρα από αυτά που λέω :) :) :)

Αν δείτε του χρόνου ή του παραχρόνου να χτυπάτε μπεκάτσες με δελτίο ή μειώσεις κάρπωσης μην αρχίσετε τα μπινελίκια.

Λευτέρη θα γίνω ο συνήγορος του διαβόλου.

Αν οι μπεκάτσες έχουν πάρει την φθίνουσα, υπάρχουν διαδικασίες, οργανισμοί, μελέτες που μπορούν να εκπονηθούν κτλ που μπορούν να μειώσουν την ημερήσια κάρπωση ή ακόμα να υπάρξει ολική απαγόρευση,... βλέπε τρυγόνι.

Το να αφήνουμε το θέμα στην ατομική ευθύνη του καθενός είναι ευχή όχι δράση.

Υπάρχουν μελέτες ;
Αν ναι, γιατί δεν έχει επέλθει μείωση ορίων ;
Ο κάθε κυνηγός θα πρέπει να ασχοληθεί ΚΑΙ με αυτό ;
Ο πληθυσμός μπεκάτσας επαφίεται στο "πατρωτικό" καθήκον των κυνηγών ;;;;
Πότε έγινε κάτι τέτοιο για να γίνει τώρα ;;;

Αν διπλασιάζονταν τα όρια σε οποιοδήποτε θήραμα στην αμερική ή οπουδήποτε στον κόσμο οι κυνηγοί θα έμεναν στα παλιά.

Ο καθένας πρέπει να κάνει σωστά την δουλειά του.
Κυνηγοί, οργανώσεις κτλ

Ο κυνηγός πρέπει πρωτίστως να είναι νόμιμος.
Αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, μετά θα πιάσουμε και τον ηθικό κώδικα.

Και εσείς οι μπεκατσάδες μην παίρνετε αέρα από αυτά που λέω :) :) :)

Αν δείτε του χρόνου ή του παραχρόνου να χτυπάτε μπεκάτσες με δελτίο ή μειώσεις κάρπωσης μην αρχίσετε τα μπινελίκια.
Πάλι εκεί είσαι?.sarcastic.
Πήγαινε πίσω στο "Μύθος και Πραγματικότητα" , αμέσως!!!.sarcastic..yelling.

Επίσης μην ξεχνάμε τον παράγοντα ηλικία.
Για θυμηθείτε τους εαυτού σας στα νιάτα σας.
Ναι εσείς οι 50άρηδες 60άρηδες :) σαν εμένα :)

Και μιλάμε για μείωση καρπώσεων σε άτομα που σηκώνουν 40 και βαράνε 10 πουλιά σε κάθε έξοδο ;;;
Και θέλουμε ΑΥΤΟΙ να καταλάβουν ότι η μπεκάτσα αντιμετωπίζει κίνδυνο.

Εεε δεν το καταλαβαίνουν, ... θα το καταλάβουν μόνο όταν πέσει το όριο στο μισό.
Καλομελέτα κι έρχεται αν είναι όπως τα λες Λευτέρη ...

Η ηθική (για εμένα) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΘΗΡΑΜΑΤΩΝ (εντός νόμιμων ορίων).

Βασίλη η Αμερική μετο 70% των εδαφών έρημο ή ημιερημο ,έχει εδώ κ δεκαετίες αυξήσεις σε υδρόβια ( πανω απο 25 εκατομυρια) όπως και η Βόρεια Ευρώπη, όχι επειδή μειώθηκε το κυνήγι ( το αντίθετο) ούτε επειδή οι πάπιες τους γεννάνε κάθε μήνα. Η προσπάθεια των κυνηγών και η σωστή διαχείριση το πέτυχε. Εκεί τους κατσαπλιαδες δεν τους κλείνουν πονηρά το μάτι όπως εδώ. Οι μπεκατσες και εκει τα τελευταία χρόνια μειώνονται με γρήγορο ρυθμό, πιστεύω θα τις σώσουν γιατί η άποψη ,<δεν γ........ εγώ θα τις σώσω ; > δεν είναι ούτε ήταν πλειοψηφικη, όπως εδώ στους σύγχρονους ραγιάδες. Κακώς η συζήτηση μοιάζει να γίνεται προσωπική, δεν ωφελεί, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι αν όχι εμείς ,τότε κανείς. Λάμπρο, δεν σε ξέρω φαίνεσαι εντάξει, δεν κατακρίνω το να βαρεσεις 7,8 πουλιά ,εσύ ή εγώ ,ούτε το gps , την πεποίθηση πως οι μπεκατσες δεν τελειώνουν, και πως δεν πρέπει να περιορίσουμε την συνολική καρπωση κατακρίνω. Και ένα τελευταίο ,το ενδημικό θήραμα ,όπως πέρδικες, λαγοί ,αν κινδυνέψει με λίγη( αληθινή) προσπάθεια σε δύο χρόνια θα ανακάμψει, η μπεκάτσα έχει ιδιαιτεροτητες που έχω γράψει και πριν ,που καθιστούν σχεδόν αδύνατο να την βοηθήσουμε αν πάρει τον κατήφορο . Και δυστυχώς δεν το λέω εγώ αλλά ΟΛΟΙ οι ερευνητές που την μελετανε, και μάλιστα πιο πολύ ανησυχούν αυτοί που είναι κυνηγοί.
Αυτό εννοούσα,όταν έλεγα για διαχείριση.
Δεν σημαίνει, ότι όσες μπεκάτσες μεταναστεύουν εδώ, έρχονται για να σκοτωθούν.

Λευτέρη δεν είπα ότι έχεις πει κάτι για μένα. Να είσαι καλά φίλε. Εγώ λέω πως δεν γίνεται να κάνουμε διαχείριση,δεν βγαίνει,δεν είναι εφικτό. Ο μόνος τρόπος για να γίνει διαχείριση, είναι να κατεβάσουν το όριο. δλδ να το κάνουν νόμιμο.
Πιπέρι στο στόμα θες

Χεραιτω τη παρέα.
Ξεκινάω να κάνω μια μεσημεριανή βόλτα και μετα απο κλήρο μεταξύ χαμηλά ή ψηλά η μπίλια έκατσε στα ψηλά. Βαριά συννεφιά και ομίχλη, καιρός που μ'αρέσει. Επέλεξα αλλο κομμάτι σήμερα που ειχα να παω 5 χρόνια, ζορηστικα λιγο να βρω τα περάσματα μεσα στα πουρνάρια μιας και τα περισσότερα είχαν ψιλοκλεισει οπως και ο τόπος γενικά.
5 σήκωματα σε 3 πουλιά έκανε ο Bravo, ακουνητα τα πουλιά αλλα η πρόσβαση ζόρικη, κοντα μου ήταν σε όλες ο σκυλάκος αλλα η φασαρία που εκανα να ζυγωσω έστω και λίγο τις αναστατωνε. Τουφεκιά δεν εκανα πάλι αλλα εκεί πανω είναι ο κανόνας αυτός και το ξέρω. Ολα αυτά μέχρι τις 16:30 πέντε παρά, δηλαδή 2 ώρες σκάρσες, μετα έκλεισε απότομα ο καιρός και έπιασε βροχή, ξεκίνησα αρον αρον και πήρα τον ανήφορο, στσ μισά ευτυχώς εχει ενα παλιοκαλυβο και γλίτωσα από το απίστευτο χαλάζι.
Έτσι έκλεισε ενα όμορφο απογευματινό....20220201_180613.jpg

Status
Not open for further replies.
Back