Μπεκάτσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Νομιζω ειναι θεμα οπτικης περισσοτερο η κουβεντα που γινεται.....
Ενα παραδειγμα για να σας εξηγησω τι εννοω :
Δύο κυνηγοι μπεκατσας, ο ενας εχει την δυνατότητα να βγαινει σε δυνατο τοπο καθε μερα και ο αλλος μια φορα την εβδομαδα.
Ο πρωτος χτυπάει 2 πουλια την ημερα και φευγει και ο δευτερος πιανει οριο γιατι εχει πιο δυνατα σκυλια .... ποιος απο τους 2 λοιπον κανει μεγαλύτερη ζημια?? Τα μαθηματικά απλα.... ο πρωτος σαφως... :)
Δεν μιλω ούτε για νομιμοτητα ουτε για ηθική, αλλα για το πλήθος των πουλιων που θα καρπωθουμε !!

View attachment 41360
View attachment 41361Ακομα και εκει μεσα σε αυτη την ομορφιά άφησε το στίγμα του ο ηλίθιος, ο βρωμιάρης πετώντας τη πλαστική σακούλα.....Φυσικά τη μαζεψα και την πήρα μαζι.......
Δεν βάζουν μυαλό.Πάλι σήμερα έβλεπα στο φβ να κράζουν σε ομάδες εμάς του κυνηγούς κυρίως για τα σκουπίδια κούτες κλπ και μετά για τους κάλυκες...Εδώ οι άλλοι που συνάντησα την Κυριακή με τα σούπερ πυρκάλ ήταν με μια bmw και μόλις έφυγαν πέταξαν τις άδειες κούτες εκεί ακριβώς που ήταν το αμάξι...Λες και θα τους έτρωγαν...Αλλά όταν ένα μέρος δεν το πονάς και έρχεσαι μία φορά την σεζόν και άμα, τα μαμάς όλα...

Δεν βάζουν μυαλό.Πάλι σήμερα έβλεπα στο φβ να κράζουν σε ομάδες εμάς του κυνηγούς κυρίως για τα σκουπίδια κούτες κλπ και μετά για τους κάλυκες...Εδώ οι άλλοι που συνάντησα την Κυριακή με τα σούπερ πυρκάλ ήταν με μια bmw και μόλις έφυγαν πέταξαν τις άδειες κούτες εκεί ακριβώς που ήταν το αμάξι...Λες και θα τους έτρωγαν...Αλλά όταν ένα μέρος δεν το πονάς και έρχεσαι μία φορά την σεζόν και άμα, τα μαμάς όλα...
Έχουμε ζώα πολλά άλλα και οι άλλοι που κράζουν και δεν είναι κυνηγοί δεν πάνε πίσω
Πήρα την οικογένεια την Κυριακή και πήγαμε στα χιόνια αν έβλεπες τι σκουπίδι άφησαν ορισμένοι <<φυσιολάτρες >> που είχαν βγεί στο βουνό για καθαρό αέρα θα καταλάβαινες
topic.

Έχουμε ζώα πολλά άλλα και οι άλλοι που κράζουν και δεν είναι κυνηγοί δεν πάνε πίσω
Πήρα την οικογένεια την Κυριακή και πήγαμε στα χιόνια αν έβλεπες τι σκουπίδι άφησαν ορισμένοι <<φυσιολάτρες >> που είχαν βγεί στο βουνό για καθαρό αέρα θα καταλάβαινες
topic.
Το ξέρω όλα τα ρέματα είναι γεμάτα στρώμματα, αλλά να μου πεις σκέπτονται τα ζούδια πως κοιμούνται στο χώμα...topic.

topic.
Ετσι ακριβως φιλε

Απλα εμας δεν καταλαβαινει κανενας οτι πρεπει να τα προβαλουμε εαν θελουμε να τους πολεμουμε

Και με αυτο τον τροπο ας το παμε και στην ηθικη

Επιμενω γιατι μεγαλωσα εξω και ξερω τι λεω

Η ηθικη ειναι πολυ λεπτο θεμα και δεν μετριεται αντικειμενικα κατ εμενα

Αλλα απο το νομιμο κυνηγι κανενα θηραμα δεν κινδυνεψε η θα κινδνεψει
Το οριο δεν εχουν μπει τυχαια
Ουτε ειναι απλα ενας αριθμος
Αν σας ειναι πιο ευκολο δειτε το στην τσιχλα
Που ειναι ας πουμε πιο προσιτη σε παραπανω κοσμο
Πειτε ειλικρινα
Ποσοι εχουν κανει το οριο σε μια χρονια και ποσο συχνα
Να δειτε οτι το οριο δεν ειναι κατι καθημερινο
Ουτε χωρις κοπο ουτε ευκολο
Ισως ερθει τυχαια καπια φορα
Αλλα η επαναληψη ποτε δεν ηταν τυχαια σε κατι

Στο τελος της μερας το αν ειμαστε ηθικοι θα μας το πει ο εαυτος μας
Αλλα ποσοι των ρωταμε ειλικρινα και ποσοι σκεφτομαστε εαν μας αξιζει κατι πραγματικα ;

Εγω θεωρω ελαχιστοι κανουμε αυτοκριτικη στην καθημερινοτητα μας παντως

Η συζητηση δεν βγαζει ακρη αλλα κανει ζημια οταν λεμε για μειωση και το ενα και το αλλο

Τον λογο τον ξερετε

Η φυση εχει προνοησει και ρυθμιζει καποια πραματα και μεσα σε αυτα ειναι και εμας και την συνειδηση μας σαν σωστους κυνηγους

Εαν κυνηγας νομιμα και αντρικια και εχεις την τυχη να κανεις οριο συχνα καποια στιγμη ειτε
Χορταινεις ειτε κανεις διαχηρηση μονος σου
Και αυτο δεν το διατυμπανιζεις

Ειτε κτυποντας λιγοτερες ειτε βαζοντας απλα κουταβια χωρις εμπειρια στο κυνηγι οποταν θα φυγουν θηραματα αλλα θα κερδισεις εμπειριες

Απλα παραδειγματα

Δεν εχει τελος αυτη η κουβεντα
Ας ειμαστε νομιμοι
Ας κανουμε αυτοκριτικη
Ας παλεβουμε αληθινα για την καρπωση
Και αυτο συνηθως μας οδηγει και στην ηθικη αντιμετωπιση του θηραματος

Ολα ειναι αλληλουχια

Συνηθως οι μεγαλυτερες ανηθικοτητες γινονται απο κοσμο που κυνηγα επιφανειακα και χωρις κοπο για λιγο και με σκοπο την καρπωση και την αναγνωριση

Οι λεγιμενοι κρεατοσυλλεκτες

Οι αληθινοι κυνηγοι που αντιπροσωπευουμε εμεις αποτελουν μερος της ιδιας της φυσης και κανουν διαχειρηση εστω και αν δεν το καταλαβαινουν πολλοι

Γιατι ακομη και το να μην βαρας πουλια που δεν θα βρεις λογο τοπου
Η το να επιμενεις στο να βρεις ενα χαμενο χανοντας αλλα που θα περασουν
Αποτελει και αυτο διαχειρηση

Δεν θελω να συνεχισω προσωπικα αλλο την συζητηση γιατι δεν βγαζει καπου
Απλα θα πω οτι αν αγαπουσαν ολοι το θηραμα οπως εμεις οι κυνηγοι πολλα στην ζωη μας θα ηταν πολυ πιο αγνα και ομορφα
Γιατι αυτη η αγαπη εχει αντικτυπο στον χαρακτηρα μας και στην συμπεριφορα μας ακομη και προς τον διπλα μας
Αλλα και στην ιδια την φυση

Καλησπέρα στην παρέα. Άμεσα πήρα πάσα για να συζητήσουμε το ηθικό και το νόμιμο. Αν και εγώ πιο πολύ το πήγαινα αλλού….. ας μπω στο θέμα. Η πρώτη μου ένσταση είναι το μπιπερ και το gps με το κουδούνι. Και ξεκινάω. Είμαστε σε εποχές που τα θηράματα είναι αρκετά πιο ελάχιστα αποτι ήταν πριν 15-20 χρόνια πίσω. Έτσι χρειαστήκαμε κάποια σκυλιά πιο γρήγορα και λίγο πιο ανοιχτά. Θεωρώ ένα καλό μπεκατσοσκυλο με έρευνα 200 250 μέτρων και με σωστή έρευνα. Είμαστε σε μια εποχή με την εμφάνιση των υβριδίων λύκων. όλα αυτά κάνουν το gps απαραίτητο. Η μπεκάτσες κυνηγιούνται σε βουνά με διαδοχικά ρέματα τα οποία δεν προσφέρουν ακουστικότητα ακόμη και μερικές φορές στα 80-90 μέτρα. Έχεις σκεφτεί το τι τραβάει ο σκύλος με το κουδούνι να χτυπά ασταμάτητα στον λαιμό του? Αν κάποιος μου πει πω του είναι αρκετό το κουδούνι και ο σκύλος στα 50-80μετρα, τότε απλά δεν κυνηγάει μπεκάτσα. Απλά πάει βόλτα στο βουνό και παίζει. Όταν εγώ σπάω τα πόδια μου, λιώνω παπούτσια, καίω βενζίνες, και κυνηγάω 6-7 ώρες, τότε θέλω να βρω και να σκοτώσω. Όποιος μου πει κάτι διαφορετικό, τότε απλά η δεν έχει αξιόλογο σκύλο και το λέει, η δεν ακούν τα πόδια του. Αν είναι έτσι να πάμε στην εποχή των εμπροσθογεμών όπλων η του τόξου.

Άλλο θέμα. Διαβάζω κατά καιρούς κάποιους να βάζουν όλους αυτούς που βαράνε μπεκάτσες στο ίδιο τσουβάλι . γιατί? επειδή δεν βαράνε οι ίδιοι? Άλλος γραφεί πως από εδώ και πέρα όποιος πάει για μπεκάτσα είναι ανήθικος. Γιατί ρε φίλε? Επειδή στα μέρη σου έχει χιονιά και παγωνιά? ΕΕΕ εδώ σε μας δεν έχει . τι να κάνουμε? Έχουμε επίσης ακόμη έναν μήνα. Θα μείνει το χιόνι και η παγωνιά μέχρι τέλους?

Ένα άλλο θέμα. Το να πας για τσίχλες και να βαρέσεις και καμία μπεκάτσα, τότε οκ. Να πας όμως εποχή παγετού και χιονιά εσκεμμένα στο σούρουπο να βαρέσεις μπεκάτσες, τότε είσαι πεινασμένος. Ανεβάζεις 7-8-10 πουλιά.. ρωτάς τον άλλον πως της έχει καρπωθεί? Πόσα μέρη έχει αλλάξει? Πόσες ώρες περπατάει? ΕΕ εσύ που κυνηγάς 3-4 ώρες δεν θα της βαρέσεις ποτέ. Γιαυτο σταμάτησα να ανεβάζω και φωτώ. Αυτά για τώρα. Για το οτιδήποτε άλλο επανέρχομαι.

Αν κάποιος μου πει πω του είναι αρκετό το κουδούνι και ο σκύλος στα 50-80μετρα, τότε απλά δεν κυνηγάει μπεκάτσα. Απλά πάει βόλτα στο βουνό και παίζει.
Εδώ μου το πήρες λίγο λάθος και υποτιμάς τον κοντινό σκύλο ;)
Προσωπικά κυνηγώ 25 χρόνια ακριβώς με αυτό τον τρόπο και δεν μου έχει λείψει ποτέ το θηραμα από το σακίδιο!
Ο κάθε τρόπος κυνηγίου έχει τα μυστικά του.... Και πλεον με το σπρινγκερ κυνηγώ με ακόμη πιο κοντινό ζώο και πολύ παραπάνω περπάτημα.... Όπως είπα κάθε στυλ έχει τα μυστικά του!

Last edited:
Εμ αυτό είναι σίγουρο. Εγώ δεν είδα κάποιον που κυνηγάει όλη μέρα να λέει τον άλλον γιατί πηγές 3 ώρες, γιατί κυνηγάς με κουδουνάκι, γιατί δεν έχεις ποιντερ, γιατί δεν έχεις καραμπίνα και έχεις δίκανο κ ένα σωρό άλλα. Ο καθένας κάνει ότι του αρέσει και όπως τού αρέσει.

Όσο για τις φωτογραφίες πού λες Γιάννη. Το έχω σκεφτεί πολλές φορές. Να μην ανεβάσω. Αλλά γιατί να το κάνω επειδή μερικοί έχουν κολλήματα και να ενεργώ όπως θέλουν οι άλλοι. Όχι εγώ κάνω αυτό θέλω εγώ και σε όποιον αρέσει. Για τους άλλους ας μην μπαίνουν να τις δούνε. Και δεν ξανά ασχολούμαι.

με της φωτο? ποσες φορες εφτασα σπιτι νυχτα. γυρνας μετα απο τοση κουραση στα κουμασια. εχεις φτασει νυχτα και ταιζεις σκυλια καθαριζεις και πας σπιτι. κανεις μπανιο, τρως, και την πεφτεις στον καναπε. ειναι η ωρα που δεν ξερεις που να βαλεις τα ποδια σου να ξεκουραστουν. και αν ανεβασεις φωτο, επειδη καποιοι δεν τα καταφεραν καλα... σου λενε. βαλε ματια.. ποσων ημερων κυνηγι ειναι. ποσα ατομα. ποσα σκυλια. καταψυξη και αλλα. εεε αυτο δεν καταπινετε ρε αδερφε.

Εδώ μου το πήρες λίγο λάθος και υποτιμάς τον κοντινό σκύλο ;)
Προσωπικά κυνηγώ 25 χρόνια ακριβώς με αυτό τον τρόπο και δεν μου έχει λείψει ποτέ το θηραμα από το σακίδιο!
Ο κάθε τρόπος κυνηγίου έχει τα μυστικά του.... Και πλεον με το σπρινγκερ κυνηγώ με ακόμη πιο κοντινό ζώο και πολύ παραπάνω περπάτημα.... Όπως είπα κάθε στυλ έχει τα μυστικά του!

φιλε μου συγνωμη αλλα πρεπει να τον υποτιμησω. οχι γιατι δεν θα σου βαλει θηραμα στην τσαντα. αλλα γιατι δεν θα ανταποκρινετε το αποτελεσμα στην προσπαθεια σου. εκτος και αν πας απλα περιπατο στο βουνο. οταν βγεις ζευγαρι μεναν που εχει διαφορετικο σκυλο απο σενα, της ιδιες ωρες στο ιδιο μερος ειμαι σιγουρος πως το σκορ συναντησης των σκυλων σας νε την μπεκατσα θα ειναι συντριπτικο.οχι πως δεν ειναι αποδεκτο ενα τετοιο σκυλι σε καποιον πουδεν εχει καλα ποδια.

φιλε μου συγνωμη αλλα πρεπει να τον υποτιμησω. οχι γιατι δεν θα σου βαλει θηραμα στην τσαντα. αλλα γιατι δεν θα ανταποκρινετε το αποτελεσμα στην προσπαθεια σου. εκτος και αν πας απλα περιπατο στο βουνο. οταν βγεις ζευγαρι μεναν που εχει διαφορετικο σκυλο απο σενα, της ιδιες ωρες στο ιδιο μερος ειμαι σιγουρος πως το σκορ συναντησης των σκυλων σας νε την μπεκατσα θα ειναι συντριπτικο.οχι πως δεν ειναι αποδεκτο ενα τετοιο σκυλι σε καποιον πουδεν εχει καλα ποδια.
αρα το μονο που σας νοιαζει στο κυνηγι ειναι τα νουμερα και τιποτα αλλο.think..think.

Όπως είπα ο κάθε τρόπος κυνηγίου έχει τα μυστικά του. Εγώ προσωπικά δεν υποτιμώ κανέναν... σίγουρα όμως έχω καλά πόδια μιας και θα πρέπει να περπατήσω περισσότερο τόπο αναγκαστικά!
Απο συναντησεις και μιλώντας για τα δικά μου κυνηγια μιας και δεν με ενδιαφερει τι κάνουν οι άλλοι θα σου πω ότι δυο μέρα έπεσε κάτω από 10 σηκωματα σε διαφορετικά πουλιά στα ολοήμερα...
Επιμένω λοιπόν ότι κάθε τρόπος έχει τα μυστικά του τα θετικά και τα αρνητικά του!

αρα το μονο που σας νοιαζει στο κυνηγι ειναι τα νουμερα και τιποτα αλλο.think..think.

αυτο καταλαβες? το ιδιο ειναι να εχεις 4 φασεις ΟΛΟΚΛΗΡΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕΣ και το ιδιο 10? το ιδιο ειναι να χουφτωσεις 10πουλια και το ιδιο 2-3? μην το θετεις το ερωτημα αν μας νοιαζει μονο να σκωτωσουμε. απλα αυτο ειναι το αποτελεσμα του ζητουμενου.

Το τρελό αυτό με τα ματάκια ξέρεις ποιον είναι Γιάννη. Βαράω μπεκάτσα 8:30 το πρωί και στο αυτοκίνητο μπαίνω 5 το απόγευμα. Τα ματάκια έχουν έχουν 9 ώρες στο σακίδιο πως να γυαλίζουν. Εκεί καταλαβαίνω ότι ο άλλος δεν έχει ιδέα από ολοήμερα κυνήγια και με το κυνήγι γενικός.

εε αυτα ομως διαβαζουμε.

Το καλό σκυλί δεν μετριέται με το πόσα μέτρα πάει αλλά με το αν βρίσκει θηράματα μέσα στο όριο που ψάχνει

ασχετο φιλε μου. για να δεις αν οσκυλος σου ειναι καλος, πρεπει να εχεις συγκριτηκα αποτελεσματα. οταν εχεις εναν κοντινο (50-80 μετρα ) σκυλο καλο και πεσεις σεναν καλο σκυλο (200 μετρων)δεν θα παρει φερμα οκοντινος.θανε στην συνενιση παντα εκτος ελαχιστων εξερεσεων. ετσι λοιπον καταληγουμε στο gps και οχι στο ποιος ειναι οκαλος σκυλος. οκαλος σκυλος ειναι αλλο κεφαλαιο.

Όπως είπα ο κάθε τρόπος κυνηγίου έχει τα μυστικά του. Εγώ προσωπικά δεν υποτιμώ κανέναν... σίγουρα όμως έχω καλά πόδια μιας και θα πρέπει να περπατήσω περισσότερο τόπο αναγκαστικά!
Απο συναντησεις και μιλώντας για τα δικά μου κυνηγια μιας και δεν με ενδιαφερει τι κάνουν οι άλλοι θα σου πω ότι δυο μέρα έπεσε κάτω από 10 σηκωματα σε διαφορετικά πουλιά στα ολοήμερα...
Επιμένω λοιπόν ότι κάθε τρόπος έχει τα μυστικά του τα θετικά και τα αρνητικά του!

κατι ακομη κωστα. αν εσυ πας για μπεκατσα στο πουρναρι, θα το κατα ευχαριστηθεις. εγω ομως που δεν θα εχω επαφη ορατη με τον σκυλο στην φερμα και στο ανεβασμα, θανε για μενα κατι που δεν μαρεσει. δεν ξερω αν με καταλαβενεις. γιαυτο δεν κυνηγαω πουρναρι.

Κώστα το ότι σαρεσει αυτό που κάνεις οκ.

Στο ότι βρήκες πουλιά κάθε φορά που πήγαινες κυνήγι τυχαίνει να βάζει η περιοχή συνέχεια η δεν κυνηγιετε πολύ.οκ

Αν όμως η χρονιά ήταν χάλια όπως πριν μερικά χρόνια(δεν θυμάμαι την χρονιά) έβγαινες με τον Ιβάν που είναι ένα καλό μπεκατσοσκυλο και έβρισκες 2 3 πουλιά και έλεγες ότι δεν έχει. Αν είχες το Σπίγκελ θα είχες απογοητευτεί. Αυτό θέλει να σου πει ο Γιάννης.
Το ότι μου αρέσει δεν συζητιέται.... Έχω έρωτα να βλέπω την έρευνα του σκύλου.... Αυτό με τραβάει άλλωστε στο συγκεκριμένο κυνήγι, θέλω να δω πως ψάχνει, πως θα μπει στον τορο, πως θα την ξετυλιξει αν είναι περπατημένη, πως θα στηθεί το φέρμας ή πως θα ορμηξει το σπρινγκερ...
Τώρα αν κάτσει κακή χρονια θα δούμε λιγότερες... Τι να κανουμε!
Να απογοητευτώ αποκλείεται στο κυνηγι... ;)

Status
Not open for further replies.
Back