Σταύρο καλή επιτυχία!Βάλε πάστα και στις τομές που έχει κάτω από τα κεντράδια για να μην μπει ζέστη, κρύο ή μικρόβια από εκεί. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αυτός ο εμβολιασμός που εκανες λέγεται σφηνοειδής ή καβαλάρης, εγώ πιο πάνω έδειξα τον υπόφλοιο εκεντρισμό ή στεφανίτη.
Ο καβαλάρης είναι προτιμητέος για αμπέλια, δέντρα που βγάζουν κόλλα όπως οι κερασίες που έχεις κάνει και οι οποίες αν δεν έχουμε καλή αποστείρωση και περιποίηση οι μεγάλες τομές μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες και σοβαρές μολύνσεις και όταν θέλουμε σε ένα δέντρο πολλαπλές ποικιλίες χωρίς να χαλάσουμε την ανθοφορία και την καρποφορία από τις υπόλοιπες. Είναι όμως πολύ δύσκολος τρόπος εμβολιασμού αν δεν υπάρχει η ψαλίδα που κόβει τα δυο μέρη πλήρως συμπληρωματικά σε V και λόγχη ή σε Ω για να κολλήσουν εύκολα.
Η μόνη περίπτωση που έχω καταφέρει να κάνω κάτι παρόμοιο σε καβαλάρη με απόλυτη επιτυχία χωρίς ειδικό εργαλείο είναι αυτό που φαίνεται στο βίντεο εδώ μετά το 7:37 με λόγχη με διπλή γλώσσα.
Ο μουστάκιας αυτός ο Μεξικανός μεγάλο μαστόρι και τον ευχαριστώ για όσα έδειξε στην κάμερα... Στο 3:00 δείχνει ένα τρόπο εμβολιασμού από τον οποίο έχω πάρει πολλά στοιχεία όπως θα διαπιστώσετε (αυτός κάνει το λέγόμενο πλάγιο εκεντρισμό). Γενικά σε αυτό που έδειξα πιο πάνω σε δικά μου δέντρα, έχω πάρει στοιχεία από περίπου 15 βίντεο και βιβλία καθώς αν θέλεις να ξεκινήσεις να κεντρώνεις ειδικά σε μικρή ηλικία, οι "παλιοί" ντόπιοι, ακόμα και συγγενείς "κεντριστές" σε βλέπουν εχθρικά και υποτιμητικά ως "νιάνιαρο ή Αθηναίο που δεν ξέρεις που σου παν τα 4 και θέλεις να μάθεις και κέντρωμα"... Τώρα βλέπω πως κεντρώνουν και απλά γελάω με την ασχετοσύνη τους και τη χαρά τους αν πιάσουν έστω τα μισά...
Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω κάτι για τους ανθρώπους της επαρχίας, τους οποίους θαυμάζω και στους οποίους σε πολλά θέλω να μοιάσω, ούτε για αυτούς που δεν έχουν πολλές γνώσεις για κάτι και προσπαθούν, αλλωστε την απόλυτη γνώση δεν την έχει κανείς. Καταφέρομαι ενάντια σε οποιαδήποτε μικρόμυαλη τοπικιστική συμπεριφορά και αλαζονία... Η γνώση είναι για να διαχέεται και έτσι μόνο εξελίσσεται. Ως διδάσκοντας και ερευνητής το ξέρω απόλυτα και από πρώτο χέρι...
Είμαστε όλοι νάνοι που φαινόμαστε ψηλοί επειδή ακουμπάμε σε ώμους γιγάντων τους οποίους διαδεχθήκαμε...