Ανθρακούχο γιαπωνέζικο ατσάλι ,κατι παρόμοιο με το 80crv2 που μπορει να δωσει ωραια μαχαίρια.Μπορει να επιτευχθεί μεγαλη σκληρότητα με οτι συνεπάγεται στο ακόνισμα.Τα φώτα σας παρακαλώ. Αν κατάλαβα καλά είναι από το ίδιο ατσάλι και αυτό που αλλάζει είναι το υλικό της λαβής. 1. Είναι καλό ατσάλι; 2 ποια λαβή να διαλέξω, δεν ξέρω View attachment 62361View attachment 62362
Σε υπέρ ευχαριστώ Δημήτρη. Πολύτιμες οι πληροφορίες που μου δίνεις. Αν έχεις και κανένα άλλο παλικάρι να συμπληρώσει κάτι θα είναι μεγάλη βοήθεια για την επιλογήΑνθρακούχο γιαπωνέζικο ατσάλι ,κατι παρόμοιο με το 80crv2 που μπορει να δωσει ωραια μαχαίρια.Μπορει να επιτευχθεί μεγαλη σκληρότητα με οτι συνεπάγεται στο ακόνισμα.
Στη λάμα εγινε πατίνα για αποφυγή οξείδωσης .
Απο κει και πέρα δεν μπορω να σου πω κατι άλλο
Αυτο ειναι ανοξείδωτο γι αυτο ηταν πιο ακριβό. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα . Δεν σημαίνει ότι τα ανοξείδωτα ατσάλια είναι πάντα καλύτερα από τα ανθρακούχα Αν και αυτά περιέχουν βέβαια μία ποσότητα άνθρακα.Παλιά αυτό το μαχαίρι το έβρισκα στα 140 ευρώ αλλά με ατσάλι AUS 8 είναι το AUS 8 καλύτερο από το SK5?
Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη!Αυτο ειναι ανοξείδωτο γι αυτο ηταν πιο ακριβό. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα . Δεν σημαίνει ότι τα ανοξείδωτα ατσάλια είναι πάντα καλύτερα από τα ανθρακούχα Αν και αυτά περιέχουν βέβαια μία ποσότητα άνθρακα.
Δημήτρη εσύ και όσοι κατασκευάζεται μαχαίρια επιλέγεται ανθρακούχα ατσάλια λόγο κόστους να φανταστώ έτσι ; Από όσα γνωρίζω τα ανθρακούχα ακονίζονται και πιο εύκολα σωστά ; Τι συντήρηση χρειάζεται το μαχαίρι με ανθρακούχο ατσάλι ;Αυτο ειναι ανοξείδωτο γι αυτο ηταν πιο ακριβό. Αυτό όμως δεν λέει τίποτα . Δεν σημαίνει ότι τα ανοξείδωτα ατσάλια είναι πάντα καλύτερα από τα ανθρακούχα Αν και αυτά περιέχουν βέβαια μία ποσότητα άνθρακα.
Σε κάποια ανοξείδωτα η διαφορά είναι μεγάλη αλλά στα περισσότερα δεν είναι τραγική η διαφορά στο κόστος για να αγοράσεις ατσάλι ανοξείδωτο με ανθρακούχο. Ειδικά αν κάνεις παραγγελία από εξωτερικό έχεις κάποιο κέρδος σε σχέση με αγορά απο εδώ.Δημήτρη εσύ και όσοι κατασκευάζεται μαχαίρια επιλέγεται ανθρακούχα ατσάλια λόγο κόστους να φανταστώ έτσι ; Από όσα γνωρίζω τα ανθρακούχα ακονίζονται και πιο εύκολα σωστά ; Τι συντήρηση χρειάζεται το μαχαίρι με ανθρακούχο ατσάλι ;
Με κάλυψες πλήρως Δημήτρη ευχαριστώ. Αν φτιάξεις πατίνα δεν χρειάζεται λάδωμα δηλαδή;Σε κάποια ανοξείδωτα η διαφορά είναι μεγάλη αλλά στα περισσότερα δεν είναι τραγική η διαφορά στο κόστος για να αγοράσεις ατσάλι ανοξείδωτο με ανθρακούχο. Ειδικά αν κάνεις παραγγελία από εξωτερικό έχεις κάποιο κέρδος σε σχέση με αγορά απο εδώ.
Στο ανοξείδωτο είναι λίγο πιο περίπλοκη η διαδικασία βαφής δηλαδή, σκλήρυνσης.
Απαιτεί φούρνο που να φτανει σε πολύ υψηλές , γύρω στους 1050 βαθμούς και με ηλεκτρονικοελεγχο . Επισης οσο διαρκεί η διαδικασία βαφής πρέπει να γίνεται απουσία οξυγόνου, πράγμα το οποίο επιτυγχάνεται τυλίγοντας τη λάμα με ένα ειδικό αλουμινόχαρτο ας το πούμε μέσα στο οποίο μπορείς να βάλεις κάτι το οποίο θα κάνει ανάφλεξη με τη θερμοκρασία οπότε θα κάψει ότι οξυγόνο υπάρχει. Όσο για το ακόνισμα αυτό που το δυσκολεύει είναι η σκληρότητα και αυτό είναι άσχετο με το αν ένα μαχαίρι είναι ανοξείδωτο η ανθρακούχο . Εξαρτάται πρώτα απο το ποσοστό άνθρακα που περιέχει και μετα την βαφή του και πόσους βαθμούς της κλίμακας HRC θέλουμε να είναι ανάλογα με τη χρήση του. Εδώ όμως πρέπει να πούμε το εξής ότι δεν μπορεί ένα τσάλι περιέχει χαμηλά ποσοστά άνθρακα να το ανεβάσουμε σε σκληρότητα στους 60 με 62 βαθμούς ,δεν θα έχει συνοχή και η λάμα θα σπάσει.
Να σου δώσω ένα παράδειγμα τα μαχαίρια κουζίνας ή τα μαχαίρια σεφ κατά το κοινώς λεγόμενο, η σκληρότητα τους είναι συνήθως γύρω στο 58 ώστε να μπορούν να αγωνίζονται σχετικά εύκολα.
Όσο για τη συντήρηση των ανθρακούχων Δεν είναι κάτι τραγικό. Καλό καθάρισμα, όχι βρεγμένο σε θήκη και αραιά και πού ένα πέρασμα με ένα πανάκι με λίγο λαδάκι. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι βέβαια να κάνεις πατίνα στο ανθρακούχο, οπότε παρακάμπτεις όλα αυτά .
Οχι.Με κάλυψες πλήρως Δημήτρη ευχαριστώ. Αν φτιάξεις πατίνα δεν χρειάζεται λάδωμα δηλαδή;
https://knifeuser.com/sk5-steel-review/Τα φώτα σας παρακαλώ. Αν κατάλαβα καλά είναι από το ίδιο ατσάλι και αυτό που αλλάζει είναι το υλικό της λαβής. 1. Είναι καλό ατσάλι; 2 ποια λαβή να διαλέξω, δεν ξέρω View attachment 62361View attachment 62362
https://knifeinformer.com/discovering-the-best-knife-steel/Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη!
Ευχαριστώ πολύ Τζων!
Δεν κάνει τπτΕυχαριστώ πολύ Τζων!
Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο μαχαίρι. Οι λαβές φαίνονται ίδιες. Το υλικό πολύ πιθανόν να είναι το ίδιο απλά να αποφάσισαν να το ονομάσουν διαφορετικά για λόγους προώθησης ή να καταχωρήθηκε λάθος στην ιστοσελίδα. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία. Η Cold Steel στην ιστοσελίδα της χρησιμοποιεί τον όρο Kray-Ex για το συγκεκριμένο.Σε υπέρ ευχαριστώ Δημήτρη. Πολύτιμες οι πληροφορίες που μου δίνεις. Αν έχεις και κανένα άλλο παλικάρι να συμπληρώσει κάτι θα είναι μεγάλη βοήθεια για την επιλογή
Ευχαριστώ πολύ!Ουσιαστικά πρόκειται για το ίδιο μαχαίρι. Οι λαβές φαίνονται ίδιες. Το υλικό πολύ πιθανόν να είναι το ίδιο απλά να αποφάσισαν να το ονομάσουν διαφορετικά για λόγους προώθησης ή να καταχωρήθηκε λάθος στην ιστοσελίδα. Δεν νομίζω ότι έχει σημασία. Η Cold Steel στην ιστοσελίδα της χρησιμοποιεί τον όρο Kray-Ex για το συγκεκριμένο.
Κώστα μεγάλα μου φαινονται.Ευχαριστώ πολύ!