Σουγιάδες και Μαχαίρια

Ρε παιδια γτ εχω την εντυπωση οτι η πιο value for money επιλογη για γδαρσιμο, ειναι μαχαιρι χασαπη?...Με ΜΟΡΑ μου ειχε βγει η Παναγία, στομωνε συνεχεια κοβοντας το λιπος του γουρουνιου και δεν ακονιζετε και ευκολα η λεπιδα του (stainless)..
Ενω με ενα που ειχα παρει απο μαγαζι με χασαπομαχαιρα μαρκας DICK με λεπιδα high carbon steel ακονιζετε πανευκολα (σημαντικό γτ δε θα κατσεις την ωρα του γδαρσιματος να φιλοσοφησεις με πετρες και ακονιστηρια) και δε χάνει και εύκολα την κοψη...
Εν τελει ποιο κράμα θα προτεινατε για τετοια δουλεια?
 
Ρε παιδια γτ εχω την εντυπωση οτι η πιο value for money επιλογη για γδαρσιμο, ειναι μαχαιρι χασαπη?...Με ΜΟΡΑ μου ειχε βγει η Παναγία, στομωνε συνεχεια κοβοντας το λιπος του γουρουνιου και δεν ακονιζετε και ευκολα η λεπιδα του (stainless)..
Ενω με ενα που ειχα παρει απο μαγαζι με χασαπομαχαιρα μαρκας DICK με λεπιδα high carbon steel ακονιζετε πανευκολα (σημαντικό γτ δε θα κατσεις την ωρα του γδαρσιματος να φιλοσοφησεις με πετρες και ακονιστηρια) και δε χάνει και εύκολα την κοψη...
Εν τελει ποιο κράμα θα προτεινατε για τετοια δουλεια?
Γαμω τα νειμς‼️άκου Ντικ‼️
 
Ρε παιδια γτ εχω την εντυπωση οτι η πιο value for money επιλογη για γδαρσιμο, ειναι μαχαιρι χασαπη?...Με ΜΟΡΑ μου ειχε βγει η Παναγία, στομωνε συνεχεια κοβοντας το λιπος του γουρουνιου και δεν ακονιζετε και ευκολα η λεπιδα του (stainless)..
Ενω με ενα που ειχα παρει απο μαγαζι με χασαπομαχαιρα μαρκας DICK με λεπιδα high carbon steel ακονιζετε πανευκολα (σημαντικό γτ δε θα κατσεις την ωρα του γδαρσιματος να φιλοσοφησεις με πετρες και ακονιστηρια) και δε χάνει και εύκολα την κοψη...
Εν τελει ποιο κράμα θα προτεινατε για τετοια δουλεια?
Χωρις να έχω ασχοληθεί πιστεύω ότι έχεις δίκιο .Μια σειρά χασαπομαχαιρα και κάποια διπλά ειναι η λύση.Αυτά που πάμε αγοράζουμε και κάποια ακριβά,είναι για κανένα παριζάκι στο διάλειμμα.
 
Ρε παιδια γτ εχω την εντυπωση οτι η πιο value for money επιλογη για γδαρσιμο, ειναι μαχαιρι χασαπη?...Με ΜΟΡΑ μου ειχε βγει η Παναγία, στομωνε συνεχεια κοβοντας το λιπος του γουρουνιου και δεν ακονιζετε και ευκολα η λεπιδα του (stainless)..
Ενω με ενα που ειχα παρει απο μαγαζι με χασαπομαχαιρα μαρκας DICK με λεπιδα high carbon steel ακονιζετε πανευκολα (σημαντικό γτ δε θα κατσεις την ωρα του γδαρσιματος να φιλοσοφησεις με πετρες και ακονιστηρια) και δε χάνει και εύκολα την κοψη...
Εν τελει ποιο κράμα θα προτεινατε για τετοια δουλεια?
Τσέκαρε το Morakniv Companion Heavy Duty Carbon. Εγώ πάντως το έχω καταευχαριστηθεί. ;)
 
Χωρις να έχω ασχοληθεί πιστεύω ότι έχεις δίκιο .Μια σειρά χασαπομαχαιρα και κάποια διπλά ειναι η λύση.Αυτά που πάμε αγοράζουμε και κάποια ακριβά,είναι για κανένα παριζάκι στο διάλειμμα.
Χωρίς να ξέρω πολλά από μαχαίρια, υποψιάζομαι πως αυτά που πωλούνται ως κυνηγετικά είναι κυρίως "επιβίωσης" και πολλαπλών αποστολών (multipurpose) που σημαίνει ότι προορίζονται να ασχοληθούν με κλαριά, σύρματα, ξύλα, σπινθιριστές και αλλα που βλέπουμε σε torture tests... οπότε λογικά το παχος τους και η γωνία τροχίσματος έχουν προορισμό αυτές τις δραστηριότητες κατά νου, το να είνα "σκυλί" και άθραυστο.

Για χασαποχειρουργικές επεμβάσεις νομίζω χρειάζονται μεγαλύτερες γωνίες τροχίσματος και πιο λεπτές λεπίδες που κάνουν πιο ευθραυστο και ευάλωτο το μαχαίρι σε άλλες αποστολές... Έχουμε άτομα με πολλές γνώσεις στα μαχαίρια που σίγουρα θα μας το εξηγήσουν πιο έγκυρα...
 
Χωρίς να ξέρω πολλά από μαχαίρια, υποψιάζομαι πως αυτά που πωλούνται ως κυνηγετικά είναι κυρίως "επιβίωσης" και πολλαπλών αποστολών (multipurpose) που σημαίνει ότι προορίζονται να ασχοληθούν με κλαριά, σύρματα, ξύλα, σπινθιριστές και αλλα που βλέπουμε σε torture tests... οπότε λογικά το παχος τους και η γωνία τροχίσματος έχουν προορισμό αυτές τις δραστηριότητες κατά νου, το να είνα "σκυλί" και άθραυστο.

Για χασαποχειρουργικές επεμβάσεις νομίζω χρειάζονται μεγαλύτερες γωνίες τροχίσματος και πιο λεπτές λεπίδες που κάνουν πιο ευθραυστο και ευάλωτο το μαχαίρι σε άλλες αποστολές... Έχουμε άτομα με πολλές γνώσεις στα μαχαίρια που σίγουρα θα μας το εξηγήσουν πιο έγκυρα...
Σωστος! Υπαρχουν μαλιστα καποια ισπανικα που πωλουνται δυο δυο σε μια θηκη. Το ενα απο τα δυο ειναι γδαρτης
 
Χωρίς να ξέρω πολλά από μαχαίρια, υποψιάζομαι πως αυτά που πωλούνται ως κυνηγετικά είναι κυρίως "επιβίωσης" και πολλαπλών αποστολών (multipurpose) που σημαίνει ότι προορίζονται να ασχοληθούν με κλαριά, σύρματα, ξύλα, σπινθιριστές και αλλα που βλέπουμε σε torture tests... οπότε λογικά το παχος τους και η γωνία τροχίσματος έχουν προορισμό αυτές τις δραστηριότητες κατά νου, το να είνα "σκυλί" και άθραυστο.

Για χασαποχειρουργικές επεμβάσεις νομίζω χρειάζονται μεγαλύτερες γωνίες τροχίσματος και πιο λεπτές λεπίδες που κάνουν πιο ευθραυστο και ευάλωτο το μαχαίρι σε άλλες αποστολές... Έχουμε άτομα με πολλές γνώσεις στα μαχαίρια που σίγουρα θα μας το εξηγήσουν πιο έγκυρα...
Το (Ράμπο το πρώτο αίμα) μας έκανε μεγάλη ζημιά.
 
Εγω το είχα ψαξει ελάχιστα, και εχω σχηματίσει την εντυπωση οτι για "κρεατοεπεμβασεις!" θες να ειναι το ατσαλι high carbon, ωστε να ακονιζεται σε επιπεδο ξυραφι και γρηγορα με απλο ακονιστηρι χειρος... Απλα μετα καλο καθαρισμα και στεγνωμα, γιατι δεν ειναι απολυτα ανοξειδωτο (εχουν μια "προστασια λεκεδων" οπως γραφουν συνηθως, και οχι ανοξειδωτα)...
Αμα θες buschcraft μαχαιρι, το "ξυραφι" δεν χρειαζεται, οποτε πας σε αλλες γωνιες κοψης της λεπιδας οπως ειπαν οι ανωτερω ..
Αυτα τα λιγα με οδηγουν στα χασαπομαχαιρα των 15€
 
Ετσι ακριβως ειναι οπως τα λετε
Τα μαχαιρια διαβιωσης δεν ειναι για σφαξιματα και χρηση σε κρεας ως κυριο μαχαιρι
Το μαχαιρι για κρεας εχει λεπτη λαμα και πρεπει να ακονιζετε ευκολα αλλα και συχνα
Και εγω χρησημοποιω κασαπομαχαιρα στο σφαξιμο και στο κυνηγι σουγιαδες με αυτα τα χαρακτηριστικα
Εχω βαλει ενα δειγμα πιο πανω
Για να γινω λιγο των ακρων
Για bushcraft και κατασκηνωση-διαβιωση μπορεις να πας με ενα σωστο τσεκουρι και ενα καλο σουγια με χαρακτηριστικα κασαπομαχαιρου
Με μονο ενα μαχαιρι bushcraft ομως δεν πας
Θα κανεις πολλα με αυτο αλλα μην απαιτεις την χρηση στο φαγητο το ιδιο ποιοτικα οπως στις υπολοιπες χρησεις του

Επιπλεον τα τεευταια χρονια προτιμω σουγιαδες με αναποδο τελος στην ακρη της λαμας αντι με το κλασσικο
Δειτε τα μαχαιρια μπολιασματος δεντρων ως εικονα στο μυαλο σας
Το βρισκω πολυ πιο βολικο και στο κοψιμο και στο γδαρσιμο και σε πολλα αλλα οπως πχ σκαλισμα κλπ
Μαλιστα εδω και δυο χρονια ο κυριος μου σουγιας για γενικη απλη χρηση ειναι ενας σουγιας μπολιασματος!
Ακομη και για φαγητο -φρουτο εφοσον χρειαστει αν και δεν ειναι το ιδιο με το σουγια που εχω δειξει πιο πανω
Τους σουγιαδες μου στην κλασικη μορφη του οπινελ πλεον τους εχω στα διαφορα δευτερευοντα σακιδια απλα για να βρισκονται!
 
Τι χρειαζόμαστε στα κυνήγια μας; Πρέπει να επιλέξουμε αυτά που θα τα έχουμε πάντα μαζί. Δεν έχει νόημα πχ να έχουμε ένα θεοβαρο μαχαίρι 30 εκ ενώ χρησιμοποιούμε πάντα ενα σουγιά 70 γρσμ
Στα κυνηγια μας πρωτα απο ολα χρειαζομαστε θηραμα .big smile.
Τουλαχιστον εμεις εδω
Δεν νομιζω οτι περαν απο τυς γουρουναδες χρειαζεσαι σε καποιο κυνηγι μαχαιρι μεγαλυτερο απο σουγια
Εξαλου νομιζω πολλοι παν για γουριυνι αλλα λιγοι ξετομαριαζουν μετα;)
Πρεπει να σου αρεσει για να το κανεις;)
 
Δεν άφησε αίμα για αίμα αυτός‼️
Εκεινο το μαχαιρι του μου στοιχειωνε τα βραδια σαν παιδι!!!
Το ηθελα τοσο πολυ να το αποκτησω
Νομιζα οτι με αυτο θα γινομουν σουπερ ηρωας.sarcastic.
Το εβρισκες μονο στα καζαντι( το παγνιδι με την καρτα και την μπιλια στα πανηγυρια) και ποτε δεν το κερδισα τις μετρημενες φορες που μπορεσα να παιξω

Που να ξερα οτι δεν εκοβες με αυτο ουτε θαλασσα .sarcastic.
 
Αυτο το σχήμα που εχει η λεπιδα του σουγια που εβαλες, ειναι για καποια συγκεκριμένη εργασια? Ετσι ενημερωτικα ρωταω..
Η αληθεια ειναι οτι εγω το ειχα παρατηρησει στην ταινια με τα ορτυκια στην Μανη που ειχε ενα τετοιο τακτικαλ σουγια ο Μπαρμπα Νικος
Ειχα προσεξει ποσο καλα εκοβε παρολο σχετικα χοντρης λαμας για σουγια και ευκολο κρατημα ειχε
Εψαξα πολυ καιρο και βρηκα τον σουγια αυτον αλλα δεν γινοταν αποστολη στην Κυπρο
Ακολουθως ειδα οτι τετοιο χρησιμοποιουνταν στο μπολιασμα των δεντρων
Οσο και αν εψαξα δεν εβρισκα
Μια μερα ειδα μια νεα εισαγωγη σουγιαδων εδω σε ενα κυνηγετικο καταστημα και ειδα ενα τετοιο μοντελο μπροστα μου
Αμεσως το πηρα και κολλησα
Η απουσια της κλασικης κυρτωτητας βοηθα στο προχειρο ακονισμα σε σχεση με την κλασικη
Επιπλεον ειναι εξαιρετικη για να χωριζεις δερμα απο κρεας και κρεας απο κοκκαλο
Και στο να κατευθυνεις το μαχαιρι οταν η εργασια το χρειαζεται
Αν προσεξεις τα καλα κασαπομαχαιρα σε μικρο μεγεθος εχουν πολυ μικροτερη καμπυλη μπροστα ακριβως γιαυτο το λογο
Ειναι τα μαχαιρια που χρησιμοποιουν ακριβως για να χωριζουν κοκαλο απξ κρεας οταν πρεπει να ξεκοκαλισουν
Μεγαλη κλασικη κληση εχουν τα μακρυα κασαπομαχαιρα γιατι εκει το μηκος του μαχαιριου πρεπει να ακολουθει το σπασιμο του κάρπου στην δουλεια αυτη
Οσοι εχουν ξετομαριασει ζωα ξερουν σιγουρα τι λεω
Στην συνεχεια βρηκα και πηρα και τον κλασικο σουγια για μπολιασματα δεντρων
Εμενα τουλαχιστον με εχουν βολεψει παρα πολυ!!!
Εαν υπαρχει επιστημονική κατευθυνση για την χρηση του συγκεκριμενα πχ για crafting δεν το νομιζω αλλα ουτε και μπορω να το επιβεβεβειωσω

Μιλω καθαρα απο προσωπικη εμπειρια

Βαζω φωτο απο το σουγια του Μπαρμπα Νικου στην ταινια

Φωτο απο το σουγια μπολιασματος που εχω( αλλη διατομη και κλιση κοψης λαμας)

Και απο το σουγια που πλεον χρησιμοποιω και με τον οποιο κυριολεκτηκα εχω ξετομαριασει σπιτικο χοιρινο καθαρου κρεατος 80 κιλων

1652466099526.jpeg

1652466160144.png

1652466200625.jpeg
 
Back
Top