Σουγιάδες και Μαχαίρια

Το πολύ κοφτερό μαχαίρι όταν το περνάς κάθετα στο νύχι γλυστραει ,δεν φρενάρει κ δεν αφήνει καν γραμμή....σου δίνει την εντύπωση ότι φουτσες το ακονισμα αλλλλλλλλα νυστέρι‼️‼️‼️‼️
Οσπου να δεις το δάχτυλο στο πάτωμα.

Σήμερα πρώτη απόπειρα εκμάθησης σε φθηνά μαχαίρια σουγιάδες . Σίγουρα δεν πρέπει να το βλέπεις σαν αγγαρεία.Το τροχισμα με τις πολλές πέτρες έχει τον χρόνο του , μαυρίλα στις πέτρες που την καθαρίζεις με λίγο λάδι (εμπεριέχεται στο σετ)κάθε φορά που αλλάζεις . Αποτέλεσμα κόβουν τις σελίδες του Λίντλ , ξύρισμα μόνο το kudu.Νομιζω ότι ίσως θέλουν περισσότερο πέρασμα ,ίσως παίζει ρόλο και το μέταλλο.IMG_20220522_113800.jpgIMG_20220522_102355.jpgIMG_20220522_095558.jpgΗ βάση είναι δικιά μου πατέντα.

Φίλος με ρώτησε για την θήκη του husky.
Αντιγράφω από το πμ

Δεν παρατήρησα να στομώνει αλλά δεν το χρησιμοποιώ πολύ ...
Κανένα σφάξιμο μόνο, ... γδάρσιμο ελάχιστο μόνο για να δω τι κάνει (έχουμε χασαπομάχαιρα), και φαγητό στο κυνήγι.
Η θήκη αν το τραβήξεις με σχετική δύναμη προς τα πάνω βγαίνει ακόμα και να έχεις το κούμπωμα κλειστό αλλά κάθεται όρθιο στην ζώνη και δεν νομίζω ότι θα φύγει εύκολα.
Ίσως είναι ελάττωμα της δική μου θήκης.
Έχω δέρμα και έχω φτιάξει θήκες ... αν πίστευα ότι ήταν επικίνδυνο να φύγει θα έφτιαχνα μια.
Δεν πιστεύω ότι είναι, ... αν φύγει θα φτιάξω στο επόμενο :)

Και αυτό του γιού μου ... :)
Πολύ μεγάλο για εμένα :)
IMG_20220522_131757~2.jpg
IMG_20220522_131744~2.jpg

Ωραίες πατέντες για ακόνισμα βάλατε...
Αλλα δεν έχω τέτοια εργαλεία..
Ένα τρόπο που έχω δει είναι αυτος γυαλόχαρτο σε μάρμαρο... αλλα αν δεν έχει πατουρα δεν μπορείς να δουλέψεις ο οπινελ δεν μπορώ να το κάνω..ενώ αυτός ο φθηνός πειρε λίγο και κόβει το χαρτί σιγα σιγα...

Ωραίες πατέντες για ακόνισμα βάλατε...
Αλλα δεν έχω τέτοια εργαλεία..
Ένα τρόπο που έχω δει είναι αυτος γυαλόχαρτο σε μάρμαρο... αλλα αν δεν έχει πατουρα δεν μπορείς να δουλέψεις ο οπινελ δεν μπορώ να το κάνω..ενώ αυτός ο φθηνός πειρε λίγο και κόβει το χαρτί σιγα σιγα...
Μια χαρα το πας
Μολις παρει το χερι σου τον αερα τελος!
Θα λες άποκλειετε να το ακονισα εγω

Πς- Προσεχε μην σου πεσει ακονισμενος και γινει το Νικολας-Νικολακης-Λακης .yel. .big smile.

Και αυτό δώρο φίλου Ρεθυμνιωτη ο οποίος έφυγε ξαφνικά από καρδιά...

View attachment 48987

View attachment 48988
Έχει και ο παππούς πέρα στο μαντρί ένα τέτοιο κάπου μέσα στα τσιμεντόλιθα.Πρέπει να πάω να το βρω-πάρω όπως μου έχει πει διότι πήγε 90 τώρα και δεν πολυπάει και να το περιποιηθώ!

Φίλος με ρώτησε για την θήκη του husky.
Αντιγράφω από το πμ

Δεν παρατήρησα να στομώνει αλλά δεν το χρησιμοποιώ πολύ ...
Κανένα σφάξιμο μόνο, ... γδάρσιμο ελάχιστο μόνο για να δω τι κάνει (έχουμε χασαπομάχαιρα), και φαγητό στο κυνήγι.
Η θήκη αν το τραβήξεις με σχετική δύναμη προς τα πάνω βγαίνει ακόμα και να έχεις το κούμπωμα κλειστό αλλά κάθεται όρθιο στην ζώνη και δεν νομίζω ότι θα φύγει εύκολα.
Ίσως είναι ελάττωμα της δική μου θήκης.
Έχω δέρμα και έχω φτιάξει θήκες ... αν πίστευα ότι ήταν επικίνδυνο να φύγει θα έφτιαχνα μια.
Δεν πιστεύω ότι είναι, ... αν φύγει θα φτιάξω στο επόμενο :)

Και αυτό του γιού μου ... :)
Πολύ μεγάλο για εμένα :)
View attachment 49001
View attachment 49002
Βασίλη για τί θηκη που δεν συγκρατεί το μαχαίρι σκέφτηκα κάτι που μπορεί να είναι και μαλακια.Τυλιξε το μαχαίρι με μια μεμβράνη φαγητού ,μουσκεψε τη δερμάτινη θήκη με νερό και βάλε το μαχαίρι να κάνει πιο σφιχτή εφαρμογή με τη θήκη ,πατώντας σε κάποια σημεία με.βαρος.

Εχεις ορεξη να φτιαξεις κατι;
Το χει φτιαξει ενας ελληνας το χει στο γιουτουπ
Κατσε να το βρω
Εγω δεν το φτιαχνω γιατι δεν προκειτε να κατσω να τροχισω ετσι
Επισης το λιτλ εχει εναν ηλεκτρικο ακονιστη γυρω στα 30 ευρα αλλα δεν το χω δουλεψει ποτε προσωπικα φια να σου πω αν αξιζει στα μαχαιρια

Εδω θα δεις ενα πιο παλιο που ειδε φτιαξει και πως βρισκει την γωνια
Καπως μπακαλισιμα αλλα δεν το βρισκω λαθος αντιθετα εισαι και συ οπως και γω τυπος πρακτικος της πατεντας .yel.

Αυτοι εφτιαξαν πρωτοι τετοια ακονιστηρια
https://www.edgeproinc.com/sharpening-kits/apex-kits/

Σήμερα πρώτη απόπειρα εκμάθησης σε φθηνά μαχαίρια σουγιάδες . Σίγουρα δεν πρέπει να το βλέπεις σαν αγγαρεία.Το τροχισμα με τις πολλές πέτρες έχει τον χρόνο του , μαυρίλα στις πέτρες που την καθαρίζεις με λίγο λάδι (εμπεριέχεται στο σετ)κάθε φορά που αλλάζεις . Αποτέλεσμα κόβουν τις σελίδες του Λίντλ , ξύρισμα μόνο το kudu.Νομιζω ότι ίσως θέλουν περισσότερο πέρασμα ,ίσως παίζει ρόλο και το μέταλλο.View attachment 48996View attachment 48997View attachment 48998Η βάση είναι δικιά μου πατέντα.
Το εχω κι εγω αυτο. Ακονιζει τελεια. Αν η λαμα ειναι πολυ μεγαλη ομως πρεπει το μαχαιρι να ακονιζεται τμηματικα. Ειναι πολυ καλο. Τα μεταλλικα μπρατσα ομως λυγιζουν ευκολα. Προσεξε τα.

Το εχω κι εγω αυτο. Ακονιζει τελεια. Αν η λαμα ειναι πολυ μεγαλη ομως πρεπει το μαχαιρι να ακονιζεται τμηματικα. Ειναι πολυ καλο. Τα μεταλλικα μπρατσα ομως λυγιζουν ευκολα. Προσεξε τα.
Αν εννοείς αυτά που είναι σαν σύρμα δεν τα ξαναβάζω στις υποδοχές της κασετίνας γιατί θέλουμε ζόρι να βγουν.

Ο Γιαπωνέζος τροχίζει δυο μαχαίρια ,των οποίων πρωτα εχει περασει την κόψη απο ενα τουβλο για να την καταστρεψει.
Το ενα με σμυριδόχαρτο 800 και το άλλο με πέτρα ,χρησιμοποιώντας μόνο από ενα νούμερο.
Αξιζει να το δείτε μετα το 6,25.Προσέξτε πόσο επιμένει στην καθε πλευρά και μετά απο περίπου 100 κινήσεις ,αρχίζει να αλλάζει
πλευρά κάνοντας 20 περάσματα απο την καθε μια .
Ολα αυτά ειναι σχετικά και στην προκειμένη αφορούν αυτην την τεχνική που δουλεύει με ενα μόνο νούμερο.
Και μια επισήμανση .Οι δοκιμές για το ποσο καλα κόβει το μαχαίρι μετα το ακόνισμα , πρέπει να γινονται σε πολύ λεπτά χαρτιά όπως μερικών φυλλαδίων.Τα κλασικά χαρτιά Α4 ειναι σκληρά και κόβονται πολύ πιο εύκολα .

Όταν το μαχαίρι σου κόβει χαρτί κουζίνας είναι νυστέρι‼️όταν ξεφλουδίζει τρίχα είναι άουτ οφ δις γουορλντ‼️

Μόνο τα κατανα τμηματικά, όλα τα άλλα... η κίνηση να ρέει σε όλο το μήκος της λάμας‼️

Βασίλη για τί θηκη που δεν συγκρατεί το μαχαίρι σκέφτηκα κάτι που μπορεί να είναι και μαλακια.Τυλιξε το μαχαίρι με μια μεμβράνη φαγητού ,μουσκεψε τη δερμάτινη θήκη με νερό και βάλε το μαχαίρι να κάνει πιο σφιχτή εφαρμογή με τη θήκη ,πατώντας σε κάποια σημεία με.βαρος.
Πολύ πιθανόν να δουλέψει αυτό. Σε πολλά βίντεο κατασκευής δερμάτινης θήκης κάνουν αυτή τη διαδικασία για να πάρει το "καλούπι" η θήκη.

Μια χαρα το πας
Μολις παρει το χερι σου τον αερα τελος!
Θα λες άποκλειετε να το ακονισα εγω

Πς- Προσεχε μην σου πεσει ακονισμενος και γινει το Νικολας-Νικολακης-Λακης .yel. .big smile.
Ουτε του πεθαμενου τα @@@@δεν κόβει .sarcastic. είναι και θέμα λαμας..
Κατι κόβει τώρα...

Από διδυμους τροχούς , με τοποθέτηση πέτρας λείανσης-τροχισματος και εναλλαγές στις ταινίες,έχει κάποιος εμπειρία ,έχουν ρυθμιζόμενες γωνίες θα μπορούσε το ακονισμα να γίνει πιο εύκολο;20210219132850_f_f_group_didymos_trochos_me_tainioleiantira_400w_cbbg_400_plus_45524-777x777.jpeg

Από διδυμους τροχούς , με τοποθέτηση πέτρας λείανσης-τροχισματος και εναλλαγές στις ταινίες,έχει κάποιος εμπειρία ,έχουν ρυθμιζόμενες γωνίες θα μπορούσε το ακονισμα να γίνει πιο εύκολο;View attachment 49006
ολες οι κατασκευαστες μαχαιριων "εμποριου" ταινιολειαντηρες χρησιμοποιουν

Από διδυμους τροχούς , με τοποθέτηση πέτρας λείανσης-τροχισματος και εναλλαγές στις ταινίες,έχει κάποιος εμπειρία ,έχουν ρυθμιζόμενες γωνίες θα μπορούσε το ακονισμα να γίνει πιο εύκολο;View attachment 49006
Εν ολίγοις οι ταινίες αυτες ειναι ακατάλληλες για μέταλλο και ειδικα για τετοια δουλειά που το σκέφτεσαι. Εχω ασχοληθει με κατι παρόμοιο περισσοτερο για διαμορφωση και όχι για ακονισμα ,. Εχω κανει παραγγελίες σε ταινιες για μέταλλο , ξοδεψα αρκετα λεφτά αλλα δεν.
Ειδικα για τροχισμα που το θελεις ξεχασετο,δεν κάνει.

Back