Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Για να ρίχνεις Lambro χαχαχα......
Αλήθεια, πως στο δικαιολόγησε αυτό?
Επικινδυνότητα?
Αν και λόγω της δουλειάς του θα είχαν δει πολλα τα μάτια του........
Και επικινδυνότητα...
Κυρίως όμως ότι ο ερασιτέχνης δεν μπορεί να ελέγξει την ποιότητα των φυσιγγίων του
ότι δεν μπορεί να συναγωνιστεί τις μεγάλες εταιρείες που έχουν βλητικό σταθμό και να φτάσει την ποιότητά τους.
Δεν μου είπε όμως κάποιο βαρύγδουπο κλισέ τύπου: "πόσο πολύ ανώτερα είναι τα φυσίγγια των επαγγελματιών σε σχέση με των ερασιτεχνών"
Εξαιρετικά φιλικός και προσηνής στο τηλέφωνο, με κέρδισε!!! κρίμα που δεν τον συνάντησα δια ζώσης....
Μου είπε πολλά που δεν τα θυμάμαι όλα, συκρατώ 2 πράγματα στη μνήμη μου...τες πα.....

Ο αείμνηστος Χέλμης από την άλλη είχε διαφορετική γνώμη.....

Καλημέρα σε όλους!

Αυτό είναι αυτούσιο απόσπασμα από το Κυπριακό cyprushundingmagazine....
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
"....τον τελευταίο χρόνο δοκίμασα και είδα μεγαλύτερη σταθερότητα κάνοντας χρήση των πιο θεωρητικά αδύνατων καψυλλίων επιλέγοντας τα δύο πιο σταθερά κατά την γνώμη μου CX50 και 684 σε συνδυασμούς γομώσεων με τα ανώτατα προβλεπόμενα φορτία των πυρίτιδων.
Έτσι "ποντάροντας" στην εξάντληση των ορίων καύσης της πυρίτιδας λόγω φορτίου γόμωσης νομίζω ότι περιορίζουμε σημαντικά τον παράγοντα ισχύος του καψυλλίου όπως και τις όποιες αστάθειες μπορεί να επιφέρει.
Τουναντίον προσδοκώντας από την ισχύ του εκάστοτε καψυλλίου να μας δημιουργήσει ή να συμβάλει κατά το μάλλον στο σωστό peak pressure είμαστε περισσότερο αιχμάλωτοι και δέσμιοι στο σωστό και σταθερό καψούλι και αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό (σταθερότητα) μόνο στο cx2000 μπορεί κανείς να το συναντήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.
Και ίσως κάποιος αναρωτηθεί τι γίνεται με τις ταχύτητες? Προσωπικά διαπίστωσα μικρές διαφορές που είναι αμελητέες για την κυνηγετική κάρπωση.
Παρά ταύτα η μεστή αίσθηση της τουφεκιάς και ο γεμάτος ήχος και με τα ανώτερα φορτία και τα χαμηλής ισχύος καψούλια είναι αναμφισβήτητο γεγονός όπως και οι πολύ καλύτερες κατανομές και συγκεντρώσεις.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πως το κρίνεται;

Είναι εφαρμόσιμο;

Θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ίσως καλύτερα, στα μικρά διαμετρήματα λόγω στενότερου αυλού;

Τι λέτε;

Καλημέρα σε όλους!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
"....τον τελευταίο χρόνο δοκίμασα και είδα μεγαλύτερη σταθερότητα κάνοντας χρήση των πιο θεωρητικά αδύνατων καψυλλίων επιλέγοντας τα δύο πιο σταθερά κατά την γνώμη μου CX50 και 684 σε συνδυασμούς γομώσεων με τα ανώτατα προβλεπόμενα φορτία των πυρίτιδων.
Έτσι "ποντάροντας" στην εξάντληση των ορίων καύσης της πυρίτιδας λόγω φορτίου γόμωσης νομίζω ότι περιορίζουμε σημαντικά τον παράγοντα ισχύος του καψυλλίου όπως και τις όποιες αστάθειες μπορεί να επιφέρει.
Τουναντίον προσδοκώντας από την ισχύ του εκάστοτε καψυλλίου να μας δημιουργήσει ή να συμβάλει κατά το μάλλον στο σωστό peak pressure είμαστε περισσότερο αιχμάλωτοι και δέσμιοι στο σωστό και σταθερό καψούλι και αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό (σταθερότητα) μόνο στο cx2000 μπορεί κανείς να το συναντήσει σε ικανοποιητικό βαθμό.
Και ίσως κάποιος αναρωτηθεί τι γίνεται με τις ταχύτητες? Προσωπικά διαπίστωσα μικρές διαφορές που είναι αμελητέες για την κυνηγετική κάρπωση.
Παρά ταύτα η μεστή αίσθηση της τουφεκιάς και ο γεμάτος ήχος και με τα ανώτερα φορτία και τα χαμηλής ισχύος καψούλια είναι αναμφισβήτητο γεγονός όπως και οι πολύ καλύτερες κατανομές και συγκεντρώσεις.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πως το κρίνεται;

Είναι εφαρμόσιμο;

Θα μπορούσε να εφαρμοσθεί ίσως καλύτερα, στα μικρά διαμετρήματα λόγω στενότερου αυλού;

Τι λέτε;
Έχω την ίδια άποψη με τον αρθρογράφο, βάζουμε την πυρίτιδα να κάνει την δουλειά , όχι το καψυλιο.

Καλημέρα σε όλους!

Πως το κρίνεται;

Είναι εφαρμόσιμο;

Τι λέτε;
Μακράν καλυτερο το ισπανικό καψουλι σε όλα από το 2000

Βάζουμε την πυρίτιδα να κάνει τη δουλειά και όχι το καψυλι .Στο άλλο θέμα θα δώσει καλύτερο αποτελεσμα το να πιέσουμε το συγκεκριμένο όγκο πυρίτιδας η να μειώσουμε την όλη ογκομετρια χωρίς ιδιαίτερη πίεση κατά το κλείσιμο στη πυρίτιδα ? Μπορεί να απαντήσει κάποιος ?

Βάζουμε την πυρίτιδα να κάνει τη δουλειά και όχι το καψυλι .Στο άλλο θέμα θα δώσει καλύτερο αποτελεσμα το να πιέσουμε το συγκεκριμένο όγκο πυρίτιδας η να μειώσουμε την όλη ογκομετρια χωρίς ιδιαίτερη πίεση κατά το κλείσιμο στη πυρίτιδα ? Μπορεί να απαντήσει κάποιος ?
Δεν κατάλαβα την ερώτηση, ποιο άλλο θέμα ; Πάντως σε πρόσφατη δοκιμή σε εργαστήριο στην Ιταλία, τα πιο σταθερά μακράν καψυλια ήταν Remington sts, 684, 686, piston g 1000,με αυτή τη σειρά.

Καλημέρα σε όλους!

Πως το κρίνεται;

Είναι εφαρμόσιμο;

Τι λέτε;
Τα ανώτατα με τά κατώτατα προσωπική μου άποψη χωρίς να έχω δοκιμάσει στο cal 12 δεν θα δουλέψουν ....στο 16αρι ούτε αυτό το έχω δοκιμάσει αλλά νομίζω ότι έχει περισσότερες πιθανότητες!

Λευτερη εννοώ με ίδιες αναλογίες πυρίτιδα σκάγια αλλάζοντας το ύψος της ταπας χρησιμοποιούντας της ίδιας εταιρίας τάπα φτιάχνω δύο φυσίγγια ένα 68.5 /57.3 και ένα 69/57.8 κλείσμενα 6αστερα .Μιλάω για μια κλασική γόμωση ας πούμε 1.65/32 mp32 .,έχω κλείσει το ίδιο σετ απ' μέσα σε δύο κάλυκες με άλλη ογκομετρια που θα αποδώσει πιο σωστά και με χαμηλότερες πιέσεις μπορούμε να σκεφτούμε ? Η πιστεύεις πως είναι πολύ αόριστο αυτό που γράφω και εξαρτάτε από άλλους παράγοντες.

Δεν κατάλαβα την ερώτηση, ποιο άλλο θέμα ; Πάντως σε πρόσφατη δοκιμή σε εργαστήριο στην Ιταλία, τα πιο σταθερά μακράν καψυλια ήταν Remington sts, 684, 686, piston g 1000,με αυτή τη σειρά.
Το γράφω καιρό για το ισπανικο φίλε Λευτέρη, στο καφενείο τα είχα ακουσει

Last edited:

Συνονόματε Καλησπέρα!

Υπάρχουν πάρα πολλοί εδώ μέσα που είναι και πάρα-πάρα πολύ πιο έμπειροι από μένα για να απατήσουν αλλά να πω δυο πράγματα...(αν κατάλαβα καλά την ερώτηση !.think.)

1.Συγκεντρωτήρας υπερβολικά πατημένος ανεβάζει κατακόρυφα τις πιέσεις = κακό αποτέλεσμα
2.Οσο τα σκάγια πλησιάζουν την πυρίτιδα ("κονταίνει το βύσμα") αυξάνουν επίσης οι πιέσεις=κακό αποτέλεσμα

Βέβαια υπάρχουν αναρίθμητες παράμετροι σ'όλα αυτά π.χ. σκληρό βύσμα = μεγαλύτερος Κ.Χ / μαλακό βύσμα =μικρότερος Κ.Χ, που δεν τους κατέχω και όλους...

Νομίζω ότι για αυτό, το ασφαλές και σωστότερο θα ήταν να τηρηθούμε μέσα στα όρια φορτίου σκαγιών του κατασκευαστή με την ανάλογη ποσότητα πυρίτιδας. Έτσι θα προκύψει τέτοια ογκομετρία που θα δώσει και το βέλτιστο αποτέλεσμα...

Πάντως στο σύνολο τους οι σύγχρονες πυρίτιδες , δεν απαιτούν και μεγάλη πίεση για να καούν σωστά. Εγώ πιστεύω ότι με την "ασφαλή επαφή" και ίσως πολύ λίγο παραπάνω για να βεβαιωθούμε ότι "πάτησε" το βύσμα είμαστε ο.κ...βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως παντού.

Υ.Γ1:Υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες παράμετροι που προϋποθέτουν γνώσεις ιδιογόμωσης ανωτέρου επιπέδου π.χ. κλείσιμο 2 σταδίων/3,4 - πεντασταδιακό, αιρετικό, L.R, χρήση προοδευτικών πυρίτιδων σε χαμηλά φορτία σκαγιών, χρήση γρήγορων πυρίτιδων σε βαρύτερες γομώσεις... ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ!

Εγώ ...γιόκ .sarcastic....απλό ρελάκι...

Υ.Γ2: αλλά και στο απλό ρελλάκι του 16αριου, πάντα ξεκινάω με το ανώτερο όριο του π.χ. 16/65,2 τελικό ύψος ~60,5, και αν χρειάζεται μετά τις δοκιμές το "σφίγγω" αλλά ΟΧΙ κάτω από 59,8!Καπου διάβασα παλιά ότι το ΚΛΕΙΣΙΜΟ είναι το 50% της επιτυχίας του φυσιγγίου , και αυτό διαπιστώνω ως τώρα!

Last edited:
Λευτερη εννοώ με ίδιες αναλογίες πυρίτιδα σκάγια αλλάζοντας το ύψος της ταπας χρησιμοποιούντας της ίδιας εταιρίας τάπα φτιάχνω δύο φυσίγγια ένα 68.5 /57.3 και ένα 69/57.8 κλείσμενα 6αστερα .Μιλάω για μια κλασική γόμωση ας πούμε 1.65/32 mp32 .,έχω κλείσει το ίδιο σετ απ' μέσα σε δύο κάλυκες με άλλη ογκομετρια που θα αποδώσει πιο σωστά και με χαμηλότερες πιέσεις μπορούμε να σκεφτούμε ? Η πιστεύεις πως είναι πολύ αόριστο αυτό που γράφω και εξαρτάτε από άλλους παράγοντες.
Συνονόματε συγνώμη που μπαίνω "σφήνα" και πάλι(δεν νομίζω να γίνομαι αγενής!) , τον Λευτέρη ρώτησες ...

Θεωρητικά αν τα δυο φυσίγγια έχουν το ίδιο ακριβώς κλείσιμο , που επιφέρει την ίδια ακριβώς πίεση στην πυρίτιδα , αυτό με τον πιο κοντό συγκεντρωτήρα θα παράξει περισσότερες πιέσεις, με την προϋπόθεση ότι οι δυο συγκεντρωτηρές έχουν την ίδια σκληρότητα!

Τώρα αν είναι καλό η κακό; όσον αφορά την βλητική του τέλους μόνο με δοκιμές...

Αλλά να ίσως οι παράμετροι...

Η γείτονες Ιταλοί θεωρούν την ΜΒ Χ 32 μια πυρίτιδα ουσιαστικά Χ 34!

Επειδή είσαι στα "κατώτερα" όρια της μήπως ο κοντύτερος συγκεντρωτήρας βοηθά την καύση("φτιάχνει" την καμπύλη); πάλι δοκιμές...

Υ.Γ: δεν παρουσιάζεται και ο Λευτέρης , η ο Νίκος , ενός "παλιός" τελοσπάντων....sarcastic.

Σε αυτά που ρωτάς απάντηση σωστή μπορούν να σού δώσουν οι εταιρείες που κατασκευάζουν τις πυρίτιδας αλλά και φυσίγγια.....αυτοί έχουν τα μηχανήματα (κανονακια) πού μετρούν πιέσεις ταχύτητες κτλ .... εμείς σαν ιδιογομωτες είμαστε υποχρεωμένοι να πατήσουμε επάνω στις δικές τους συνταγές σε πρώτη φάση και ακολούθως αποκτώντας πείρα αρχίζουμε να ψαχνομαστε παρά πέρα.....για να πάρεις μια ιδέα στο σάιτ του λασκα έχει σε κάποια ενότητα (δεν θυμάμαι σε ποια) εργοστασιακές δοκιμές διαφόρων πυριτιδων με συνδυασμούς γωμοσεων.....το ζητούμενο πάντως για εμάς είναι να πέφτουν τα θηράματα....ο πίνακας είναι μια ένδειξη αλλά ο τελικός κριτής είναι το γήπεδο!

Status
Not open for further replies.
Back