Τσίχλα-Κοτσύφι-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Αναρτηση στο FB καπου στην Αραπια .very shoked..very shoked.

Elie Sawan
26 Νοεμβρίου στις 1:07 μ.μ. ·
وداعاً لموسم الصيد الذي نراه في الصورة هو من صيد الليل الذي يعتبره البعض هواية لكنه إبادة
المسؤولية أولا على المزرعة التي نعيش فيها وثانياً على ثقافة هؤلاء المجرمين في حق الطبيعة وتشويه فكرة الصيد في لبنان.أخيراً نقول الوداع لمعامل الخرطوش ووداعاً لتجار أسلحة الصيد. كل موسم وانتوا بألف خير

Διαλιεχτεεεεεε

Ίσως σιγά σιγά πρέπει να στραφούν οι κυνηγετικές ομοσπονδίες στη ανάπτυξη του ενδημικού θηράματος, πράγμα που θα σημαίνει και την επιβίωση του κυνηγιού. Τα αποδημητικά - μετακινούμενα θηράματα τελειώνουν, ή δεν προτιμούν τη χώρα μας (βλέπε ορτύκι, τρυγόνι, φάσσα, υδρόβια, μπεκάτσα τώρα και τσίχλα). Μην απατώμαστε από κάποιες καλές καρπώσεις που απλά κρύβουν το πρόβλημα. Ας σκεφτούμε ποια ήταν η συνολική κάρπωση σε όλη την επικράτεια σ' αυτά τα θηράματα τα τελευταία χρόνια, κι ας αναλογιστούμε αν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία τους κι αν μπορούν να στηρίξουν την αειφορία στο κυνήγι. Οι Αμερικάνοι μέσα σε μερικά χρόνια έφτιαξαν μια ολόκληρη γενιά κυνηγών και μια ολοκληρη βιομηχανία βασισμένη στα υδρόβια - αξίζει να δείτε την ιστορία του "Ducks Unimited" αλλά κυρίως πρέπει να διδαχθούμε από αυτούς. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι εφαρμόζουν δεκαετίες διαχείριση θηράματος σε μεγάλες περιοχές.
Εδώ τι κάνουμε;
Θα μας μείνουν τα τελευταίας τεχνολογίας όπλα, τα υπερτσόκ και τα υπερφυσίγγια στις ντουλάπες αν δεν υπάρχει θήραμα.
Συγγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος, αλλά είναι κάποιες σκέψεις που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Ίσως σιγά σιγά πρέπει να στραφούν οι κυνηγετικές ομοσπονδίες στη ανάπτυξη του ενδημικού θηράματος, πράγμα που θα σημαίνει και την επιβίωση του κυνηγιού. Τα αποδημητικά - μετακινούμενα θηράματα τελειώνουν, ή δεν προτιμούν τη χώρα μας (βλέπε ορτύκι, τρυγόνι, φάσσα, υδρόβια, μπεκάτσα τώρα και τσίχλα). Μην απατώμαστε από κάποιες καλές καρπώσεις που απλά κρύβουν το πρόβλημα. Ας σκεφτούμε ποια ήταν η συνολική κάρπωση σε όλη την επικράτεια σ' αυτά τα θηράματα τα τελευταία χρόνια, κι ας αναλογιστούμε αν είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία τους κι αν μπορούν να στηρίξουν την αειφορία στο κυνήγι. Οι Αμερικάνοι μέσα σε μερικά χρόνια έφτιαξαν μια ολόκληρη γενιά κυνηγών και μια ολοκληρη βιομηχανία βασισμένη στα υδρόβια - αξίζει να δείτε την ιστορία του "Ducks Unimited" αλλά κυρίως πρέπει να διδαχθούμε από αυτούς. Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι εφαρμόζουν δεκαετίες διαχείριση θηράματος σε μεγάλες περιοχές.
Εδώ τι κάνουμε;
Θα μας μείνουν τα τελευταίας τεχνολογίας όπλα, τα υπερτσόκ και τα υπερφυσίγγια στις ντουλάπες αν δεν υπάρχει θήραμα.
Συγγνώμη για το μακροσκελές του μηνύματος, αλλά είναι κάποιες σκέψεις που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Σωστά τα λες,αλλά οι Αμερικανοί είναι πολύ μπροστά...μα πολύ μπροστά....ενθαρρύνουν τους νέους να ασχοληθούν με το κυνήγι,το ψάρεμα, την επαφή στην φύση....Εκεί οι πολιτείες σέβονται το κυνηγό/ ψαρά/ άνθρωπο της φύσης...δουλεύουν μαζί με τις αντίστοιχες κυνηγετικές οργανώσεις..
Και αλλά πολλά, που οι φίλοι μας που γράφουν εδώ, που κατοικούν Αμερικοι, μπορούν να μας πούνε περισσότερα..
Εδώ, είμαστε δολοφόνοι των πτερωτων , και των καημενων τετράποδων ...

Επιστροφή στην ιδιαιτέρα πατρίδα σήμερα (νοτιοανατολική Λακωνία), για αγροτικές δουλειές και ελάχιστη ελπίδα να βρω το σκυλάκι μου. Μετά τη βόλτα στα γύρω χωριά για το Σβουράκο, στάθηκα στις 4 30 σε γνωστό καρτέρι, που πριν 20-25 ημέρες δεν είχα δει ούτε μια τσίχλα. Σχεδόν βέβαιος με όσα διαβάζω από τους φίλους ότι θα φύγω άπρακτος και πάλι. Και όμως φίλοι 4 45 με 5 00 ανέβηκαν τουλάχιστον 10 πουλιά, μέχρι τις 5 15 άλλα 4-5 και μέχρι τις 5 30 άλλα 10-12 πουλιά (μόνο 2 ήταν κοτσύφια). Για πρώτη φορά φέτος έριξα 10 ντουφεκιές και γύρισα σπίτι ευχαριστημένος. Σημειώνω βέβαια ότι δεν ανέβηκε ούτε ένα μικρόπουλο, ενώ από τα γύρω καρτέρια ζήτημα να ακούστηκαν άλλες 10 ντουφεκιές. Ίσως να μην υπήρχαν κυνηγοί αφού οι ελιές είναι γεμάτες και όλοι ασχολούνται με τη συγκομιδή.
Φίλοι αναθάρρησα λίγο και θα πάω και αύριο, φαίνεται ότι κάποια πουλάκια έχουν έλθει εδώ κάτω.
Καλό βράδυ σε όλους.

Ίσως σιγά σιγά πρέπει να στραφούν οι κυνηγετικές ομοσπονδίες στη ανάπτυξη του ενδημικού θηράματος, πράγμα που θα σημαίνει και την επιβίωση του κυνηγιού. Τα αποδημητικά - μετακινούμενα θηράματα τελειώνουν, ή δεν προτιμούν τη χώρα μας (βλέπε ορτύκι, τρυγόνι, φάσσα, υδρόβια, μπεκάτσα τώρα και τσίχλα)
Εχεις δικιο Γιαννη..το να γεμισουν καπιοι ενα τοπο με περδικες,λαγους κ αλλα θηραματα με σκοπο τον πολλαπλασιασμο τους πρεπει να ειναι κ διαθετιμενοι να τα φυλλαξουν μετα με σωστους τροπους - ελεγχους κ οχι να τα αφηνουν στο ελεος του καθε λαθροθηρα..αλλιως προκοπη δεν θα υπαρξει..
Κανονικα η αναπτυξη του ενδημικου επρεπε να ειχε πολλα χρονια πριν κ οχι τωρα που μας τελειωσαν τα αποδημητικα..
Στα κρατη που λες πρωτα απο ολα υπαρχει κυνηγετικη παιδεια αρα κ οχι λαθροθηρια κ φυσικα αυστηροι ελεγχοι..
Μακαρι καποτε να γεμισουμε ενδημικα κ να τα κυνηγαμε ολοι οπως πρεπει κ με τους τροπους που πρεπει αλλα δεν νομιζω να γινει ποτε αυτο..

Η τσιχλα ειναι περιεργο θηραμα φιλε..Μπορει να χλευαζεται απο πολλους και να θεωρειται χαμηλης κλιμακας θηραμα.,αλλα 100% δεν την ξερει κανενας μας.........Και οσο και να ψαξεις στο ιντερνετ ελαχιστα θα βρεις για την συμπεριφορα της..Σε οτι γλωσσα φανταστεις......Υπαρχουν επισης τεραστιοι μυθοι γιαυτην ,και πραγνατα που πολυς κοσμος δεν ξερει η τα ξερει λαθος...Οπως και για πολλα ακομα αποδημιτικα που μεταναστευουν νυχτα..
Παραδειγμα μυθου? Δεν εχει τσιχλες γιατι δεν εχει ελιες.....τεραστιο λαθος μιας και βασικη τροφη της ειναι σαλιγκαρια-ασπονδυλα....
Αλλος μυθος?????...... κατεβαινει το πρωι ανεβαινει το απογευμα...Λαθος , αλλες φορες μετακινηται πρωι απογευμα , αλλες οχι ομως..Γιατι.???? .....Εμεις εδω κατω εχουμε τρομερα απογευματινα......Αλλοι λενε εαν το βραδυ εχει ξαστερια και κανει παγο το πρωι , το προηγουμενο απογευμα θα εχει περασμα......@@ λεω εγω ,μιας και εχω κανει τρομερα απογευματινα χωρις να εχει παγο την αλλη μερα...Με βροχα τρελη να πεφτει.....
οπως και πρωινα με παγο να μην πεταει σπινος,,,και με βροχη να καιγομαστε...............Κανεις δεν μπορει να απαντησει με σιγουρια..κανεις....Οσον αφορα το απογευμα το μονο σιγουρο ειναι το καλυτερο καρτερι ειναι με τον αερα πλατη σου...(αλλος ενας γριφος αυτος.),,,,,

Ειπισης πολλα βραδια με γεματο φεγγαρι κατεβαινει για τροφη νυχτα ακομα..Ειμαι σιγουρος οτι σε μερικους θα φανει αστειο......(Ενα κακο χομπι πολυ παλιο της περιοχης μου ειναι οι αγκιστραδες .) Απο αυτους λοιπον ακους οτι τα παλουκια που ριχνουν νυχτα με φεγγαρι ,πολλα εχουν πιασει πουλια πριν φεξει..!!!!!!!!!!!Ειναι νυχτοβιο πουλι??Οχι φυσικα.....Και ομως αυτη ειναι πραγματικη συμπεριφορα.....
Και πολλα ακομα...........
Πιο γενικα τωρα ...Στο μεγαλυτερο κομματι της δυτικης ευρωπης ειναι καθαρα ενδημικο.Με τασεις μεταναστευσης ΜΟΝΟ λογο καιρου...Γιαυτον τον λογο και η μετακινηση της απο βορα προς νοτο γινεται ολη σχεδον την διαρκεια του χειμωνα .

https://el.wikipedia.org/wiki/Κελαηδότσιχλα

Η αναφορα στην πετρα που προτιμαει για να σπαει τα σαλιγκαρια ειναι κατι πραγματικα ενδιαφερον ....

Ρωτας φιλε Μακη για ελπιδα....
Ειναι αρχες 2000 εχω παρει μολις την νεα καραμπινα...Χαρα μεγαλη κατεβαινω χωριο να καπνιστω....Καιρος ...Λιακαδες ,ζεστη αρκετη , κρυο πουθενα στην χωρα ,μιας και ειχαμε εναν αντικυκλωνα ΝΑ πανω απο το κεφαλι μας...Οπως και στην υπολοιπη ευρωπη
Περπατιτο .?κλαμα ...καρτερι .?? κλαμα της χηρας.....
Δευτερο πρωι τα δια..
Τριτο...τα ιδια...Γυρναει δυτικος 4/5 μποφορ..
Το τεταρτο απογευμα περασαν εκατονταδες τσιχλες,,,Χωρις κακοκαιρια πουθενα,,χωρις κρυο πουθενα , απο εναν καμπο που 3 μερες δεν πεταγε σπινος.......
Απο εκεινο το απογευμα και για ενα μηνα ειχε γεμισει καθε κλαρακι και πουλι....Ηταν μεσα ιανουαριου το περιστατικο...........
Η τσιχλα θα ειναι παντα ενα ερωτηματικο για οσους προσπαθουν να την μαθουν , οσα χρονια και εαν περασουν.....
Οποτε ας εχουμε την ελπιδα να μας δειξει ακομα μια φορα ποσο λιγο την ξερουμε......

.congrats..well done..shake hands. Προσυπογράφω...!!!

Και σήμερα το απόγεμα στο έτερο καρτέρι, στα ανατολικά του χωριού, η ίδια, σπαρακτική εικόνα...!!! Μία τσίχλα είδα όλη κι όλη, κατά τις 17:35...!!! Πάρα κάτω, ήταν κι άλλοι 2 - 3 κυνηγοί, οι οποίοι όλοι μαζί έριξαν ούτε 5 ντουφεκιές πάρα πολύ αργά, ίσα με τη νύχτα...!!!
Πραγματικά, αυτό που ζω εφέτος με τα απογευματινά μου καρτέρια, είναι ένας... εφιάλτης!!!

Η τσιχλα ειναι περιεργο θηραμα φιλε..Μπορει να χλευαζεται απο πολλους και να θεωρειται χαμηλης κλιμακας θηραμα.,αλλα 100% δεν την ξερει κανενας μας.........Και οσο και να ψαξεις στο ιντερνετ ελαχιστα θα βρεις για την συμπεριφορα της..Σε οτι γλωσσα φανταστεις......Υπαρχουν επισης τεραστιοι μυθοι γιαυτην ,και πραγνατα που πολυς κοσμος δεν ξερει η τα ξερει λαθος...Οπως και για πολλα ακομα αποδημιτικα που μεταναστευουν νυχτα..
Παραδειγμα μυθου? Δεν εχει τσιχλες γιατι δεν εχει ελιες.....τεραστιο λαθος μιας και βασικη τροφη της ειναι σαλιγκαρια-ασπονδυλα....
Αλλος μυθος?????...... κατεβαινει το πρωι ανεβαινει το απογευμα...Λαθος , αλλες φορες μετακινηται πρωι απογευμα , αλλες οχι ομως..Γιατι.???? .....Εμεις εδω κατω εχουμε τρομερα απογευματινα......Αλλοι λενε εαν το βραδυ εχει ξαστερια και κανει παγο το πρωι , το προηγουμενο απογευμα θα εχει περασμα......@@ λεω εγω ,μιας και εχω κανει τρομερα απογευματινα χωρις να εχει παγο την αλλη μερα...Με βροχα τρελη να πεφτει.....
οπως και πρωινα με παγο να μην πεταει σπινος,,,και με βροχη να καιγομαστε...............Κανεις δεν μπορει να απαντησει με σιγουρια..κανεις....Οσον αφορα το απογευμα το μονο σιγουρο ειναι το καλυτερο καρτερι ειναι με τον αερα πλατη σου...(αλλος ενας γριφος αυτος.),,,,,

Ειπισης πολλα βραδια με γεματο φεγγαρι κατεβαινει για τροφη νυχτα ακομα..Ειμαι σιγουρος οτι σε μερικους θα φανει αστειο......(Ενα κακο χομπι πολυ παλιο της περιοχης μου ειναι οι αγκιστραδες .) Απο αυτους λοιπον ακους οτι τα παλουκια που ριχνουν νυχτα με φεγγαρι ,πολλα εχουν πιασει πουλια πριν φεξει..!!!!!!!!!!!Ειναι νυχτοβιο πουλι??Οχι φυσικα.....Και ομως αυτη ειναι πραγματικη συμπεριφορα.....
Και πολλα ακομα...........
Πιο γενικα τωρα ...Στο μεγαλυτερο κομματι της δυτικης ευρωπης ειναι καθαρα ενδημικο.Με τασεις μεταναστευσης ΜΟΝΟ λογο καιρου...Γιαυτον τον λογο και η μετακινηση της απο βορα προς νοτο γινεται ολη σχεδον την διαρκεια του χειμωνα .

https://el.wikipedia.org/wiki/Κελαηδότσιχλα

Η αναφορα στην πετρα που προτιμαει για να σπαει τα σαλιγκαρια ειναι κατι πραγματικα ενδιαφερον ....

Ρωτας φιλε Μακη για ελπιδα....
Ειναι αρχες 2000 εχω παρει μολις την νεα καραμπινα...Χαρα μεγαλη κατεβαινω χωριο να καπνιστω....Καιρος ...Λιακαδες ,ζεστη αρκετη , κρυο πουθενα στην χωρα ,μιας και ειχαμε εναν αντικυκλωνα ΝΑ πανω απο το κεφαλι μας...Οπως και στην υπολοιπη ευρωπη
Περπατιτο .?κλαμα ...καρτερι .?? κλαμα της χηρας.....
Δευτερο πρωι τα δια..
Τριτο...τα ιδια...Γυρναει δυτικος 4/5 μποφορ..
Το τεταρτο απογευμα περασαν εκατονταδες τσιχλες,,,Χωρις κακοκαιρια πουθενα,,χωρις κρυο πουθενα , απο εναν καμπο που 3 μερες δεν πεταγε σπινος.......
Απο εκεινο το απογευμα και για ενα μηνα ειχε γεμισει καθε κλαρακι και πουλι....Ηταν μεσα ιανουαριου το περιστατικο...........
Η τσιχλα θα ειναι παντα ενα ερωτηματικο για οσους προσπαθουν να την μαθουν , οσα χρονια και εαν περασουν.....
Οποτε ας εχουμε την ελπιδα να μας δειξει ακομα μια φορα ποσο λιγο την ξερουμε......
.congrats.

Και σήμερα το απόγεμα στο έτερο καρτέρι, στα ανατολικά του χωριού, η ίδια, σπαρακτική εικόνα...!!! Μία τσίχλα είδα όλη κι όλη, κατά τις 17:35...!!! Πάρα κάτω, ήταν κι άλλοι 2 - 3 κυνηγοί, οι οποίοι όλοι μαζί έριξαν ούτε 5 ντουφεκιές πάρα πολύ αργά, ίσα με τη νύχτα...!!!
Πραγματικά, αυτό που ζω εφέτος με τα απογευματινά μου καρτέρια, είναι ένας... εφιάλτης!!!
φίλος είσαι να σε παρηγορήσω :)
σήμερα απογευματινό σε prive μέρος όπου πάμε 5 χρόνια τώρα 4 άτομα εγώ 1 φίλος ο ανηψιός μου και 1 φίλος του αλλά ποτέ όλοι μαζί για ευνόητους λόγους ;)
πάντα υπήρχαν 20+ τσίχλες που έβγαιναν αργά σε 3 λεπτά σχεδόν όλες,ρίχναμε 4-5 τουφεκιές οι 2 που είμασταν κάθε φορά και 1-2 φορές την εβδομάδα και παίρναμε 1-3 τσίχλες
σήμερα δεν άκουσα δεν είδα καμία .hair.

Μιας και δεν καταφερα να ξυπνησω να παω για μπεκατσα ειπα να βγω το απογευμα να ξεδωσω λιγο σε καμια τσιχλιτσα..απο τις 16.20 στο καρτερι μεχρι τις 17.15 περασαν μονο 3-4 και τις εκανα αερα..μετα τις 17.15 αλλαξα θεση και εκατσα σε ενα σημειο με ενα χοντρο πυκνο μου..κατα τις 17.30 περναει μια της ριχνω και πεφτει μεσα στο πυκνο..με το μπαμ αρχιζουν να περνανε βολιδα ισα με 20 πουλια και μπαιναν στο πυκνο ισα που προλαβαινα να ριξω σε 4-5 κρατωντας τις 3 απο αυτες..ευτυχως φοραγα στην benelli το skeet και καταφερα να κανω δουλεια..τωρα που ξερω απο που περνανε θα παω σε πολυ πριβε καρτερι στο χωραφι του πεθερου μου να τους ξηγησω το ονειρο

Ανατρέχοντας στο ημερολόγιο μου, περυσι που είχα γυρισει χωριό τις ιδιες ημερομηνιες 29/11-2/12, οι συναντήσεις με πουλιά ήταν σαφώς πολύ καλύτερες από φετος. Η καρπωση ακριβώς ίδια (για την ακριβεια +1 φέτος, αμελητεα διαφορά), η κατανάλωση φυσιγγιων φέτος μικρότερη και το κρυο πολύ μεγαλυτερο φέτος!
Η περσινή χρονιά ήταν παρεξηγημενη θεωρώ και το έλεγα και πέρυσι, γιατί προερχομασταν από το ονειρικο '16-'17. Με αρκετο περπάτημα περσι εκανες 10-15 πουλιά εύκολα, έριχνες τις τουφεκιές σου σε καλή συχνότητα και ποσοτητα, ξεκαπνιζες ικανοποιητικα. Φέτος με οποιους πρεσβυτερους κυνηγούς και γενικότερα ανθρωπους που κινουνται στη φύση μιλησα δεν θυμουνται χειρότερη χρονιά. Πολλοί λενε χειρότερα και από το 2012-2013.
Θυμάμαι περσι πάντως ότι η εικόνα τα Χριστούγεννα και μετά είχε βελτιωθεί αισθητά, σε θεάσεις και καρπωση. Έχοντας άποψη όμως και από τα ορεινά της ευρύτερης περιοχής, δεν ξέρω για φέτος τι καλυτερο να περιμενω. Η αλήθεια μου είναι ότι φέτος δεν ανυπομονώ για κυνήγι τα Χριστούγεννα από αυτα που είδα.

Ερεύνησα δυο μικρορέματα με ελιες γύρω καπου στα μεσογεια , πρωτη φορα φέτος εκει , ειναι συνηθως για μετα τα χριστουγεννα. Ηταν πιασμένα συνολικά 10 τσιχλες και 3-4 κοτσυφια που πρωτη φορα είδα φέτος. Μπηκαν και 4 μαζι κατα τις 8 χαμηλα αλλα δεν προλαβα να τις τουφεκισω .
Εριξα τρεις τουφεκιες και πηρα μια τσίχλα.
Περυσι ηταν 50-60 πουλια εκει πιασμένα ....λιγο αργοτερα
Πρεπει να ειχε περάσματακι γιατι 6 πμ (μια ωρα πριν ξημερώσει) στο σπιτι μου κοντα στο κεντρο αθηνας άκουσα δυο τσιχλες που μαλλον μολις ειχαν πιάσει στα γύρω δέντρα.

وداعاً لموسم الصيد الذي نراه في الصورة هو من صيد الليل الذي يعتبره البعض هواية لكنه إبادة
المسؤولية أولا على المزرعة التي نعيش فيها وثانياً على ثقافة هؤلاء المجرمين في حق الطبيعة وتشويه فكرة الصيد في لبنان.أخيراً نقول الوداع لمعامل الخرطوش ووداعاً لتجار أسلحة الصيد. كل موسم وانتوا بألف خير

Και η μετάφραση...

"Αποχαιρετισμός στην κυνηγετική περίοδο που βλέπουμε στην εικόνα είναι ένα κυνήγι νύχτας που κάποιοι θεωρούν χόμπι αλλά εξόντωση
Ευθύνη πρώτα στην εκμετάλλευση στην οποία ζούμε και, δεύτερον, στην κουλτούρα αυτών των εγκληματιών κατά της φύσης και στρεβλώντας την ιδέα της αλιείας στον Λίβανο. Τέλος, αποχαιρετήστε το Cartouche και αποχαιρέστε τους εμπόρους κυνηγετικών όπλων. Κάθε σεζόν ανταμείβεται με χίλιες καλές"

Λίβανος 2018.....και το πόστ είναι αντικυνηγετικό!

Status
Not open for further replies.
Back