Υλικά για ιδιογόμωση

Όσοι έχετε ρελιάστρα χειρός, είναι εύκολο να βγει το αξονάκι με το στροφείο και να προσαρμοστεί σε δράπανο χωρίς να χαλάσει κάτι; Δηλαδή να έχεις 2 σε ένα και χειρός και μηχανική.
Θεόφραστε, άμα ξεβιδώσεις το στροφείο βγαίνει το αξονάκι, αλλά είναι μόνιμα συνδεδεμένο με τη μανιβέλα (με χτύπημα) κι έτσι δεν μπορείς να έχεις 2 σε 1 όπως το εννοείς: Για να το προσαρμόσεις στο δράπανο πρέπει να το "χαλάσεις", αλλά μετά δεν μπορείς να στερεώσεις ξανά τη μανιβέλα! Τουλάχιστον σε 2 ρελιάστρες χειρός που έχω εγώ (12άρα και 16αρα) έτσι είναι.
20160719_171052.jpg

Μπορείς όμως να βάλεις το στροφείο στο δράπανο με άλλο αξονάκι (εγώ χρησιμοποιώ μια απλή βίδα Μ6 που της έχω κόψει την κεφαλή, αλλά άμα έχεις πρόσβαση σε τόρνο μπορείς να φτιάξεις πιο όμορφο) αν και εμένα τα στροφεία που έχουν οι ρελιάστρες δεν με ικανοποιούν, άσε που η τρύπα τους δεν είναι ακριβώς κέντρο!!! Για ρελιαστό κλείσιμο είχα πάρει παλιά αυτό από το Siarm (6 € τότε) και κάνει πολύ καλύτερη δουλειά.
Siarm_Universal_.jpg

Το ίδιο και εδώ ... 14,5 € !!!
Δουλεύει και στο δράπανο, αλλά και στη ρελιάστρα χειρός το προσαρμόζω (με μια λεπτή ροδέλα από πίσω), και ρελιάζει μια χαρά!
IMG052.jpg

Θεόφραστε, άμα ξεβιδώσεις το στροφείο βγαίνει το αξονάκι, αλλά είναι μόνιμα συνδεδεμένο με τη μανιβέλα (με χτύπημα) κι έτσι δεν μπορείς να έχεις 2 σε 1 όπως το εννοείς: Για να το προσαρμόσεις στο δράπανο πρέπει να το "χαλάσεις", αλλά μετά δεν μπορείς να στερεώσεις ξανά τη μανιβέλα! Τουλάχιστον σε 2 ρελιάστρες χειρός που έχω εγώ (12άρα και 16αρα) έτσι είναι.
20160719_171052.jpg

Μπορείς όμως να βάλεις το στροφείο στο δράπανο με άλλο αξονάκι (εγώ χρησιμοποιώ μια απλή βίδα Μ6 που της έχω κόψει την κεφαλή, αλλά άμα έχεις πρόσβαση σε τόρνο μπορείς να φτιάξεις πιο όμορφο) αν και εμένα τα στροφεία που έχουν οι ρελιάστρες δεν με ικανοποιούν, άσε που η τρύπα τους δεν είναι ακριβώς κέντρο!!! Για ρελιαστό κλείσιμο είχα πάρει παλιά αυτό από το Siarm (6 € τότε) και κάνει πολύ καλύτερη δουλειά.
Siarm_Universal_.jpg

Δουλεύει και στο δράπανο, αλλά και στη ρελιάστρα χειρός το προσαρμόζω (με μια λεπτή ροδέλα από πίσω), και ρελιάζει μια χαρά!
IMG052.jpg
Τι βαθος ρελιου κανουν;;;

Στέλιο είναι πιο βαθύ το στροφειο που είχε η ρελιάστρα πάνω ή αυτό που πήρες;
Μύρο, αν εννοείς το βάθος του αυλακιού, περίπου το ίδιο πρέπει να ήταν. Κάπου έχω βάλει το παλιό και δεν το βρήκα τώρα, για άμεση σύγκριση, αλλά θυμάμαι ότι αυτό που πήρα είναι λίγο πιο ψηλό (εξωτερικά) και ελάχιστα μεγαλύτερο σε διάμετρο. Εγώ βασικά το είχα πάρει για το δράπανο, αλλά είδα ότι έμπαινε και στη ρελιάστρα χειρός μόνο που έβρισκε λίγο στη γωνία της ρελιάστρας που κάνει λίγο καμπύλη και δεν βίδωνε μέχρι τέρμα. Γι' αυτό έβαλα πρώτα μια ροδέλα και μετά βίδωσα το στροφείο, οπότε έρχεται λίγο πιο μπροστά και δεν βρίσκει.
Ευχαριστώ πολύ Στέλιο, ξέρεις καθόλου αν είναι ίδια με αυτήν;
http://www.kalkantzakos.com/Product/3040/strofeio-reli-cal.12-mproutzino
Δεν το ξέρω αυτό, καλό φαίνεται .xm.... αλλά πάντως δεν είναι το ίδιο με το δικό μου. Στο δικό μου η τρύπα δεν είναι διαμπερής.
Τι βαθος ρελιου κανουν;;;
Γύρω στα 3 χιλιοστά.

Στην φωτογραφία η τρύπα δεν είναι διαμπερής ή το ξετρυπησες εσύ;
Όχι δεν είναι αυτό !!! Δεν διευκρίνισα ότι στη φωτογραφία έβαλα τη 16αρα ρελιάστρα και το στροφείο της, γιατί φαίνεται καλύτερα το αξονάκι με τη μανιβέλα !!! Η 12αρα είναι ... προπολεμική και μισοσκουριασμένη, μου την είχε δώσει ένας φίλος μου και ήταν του παππού του ... Το 12αρι στροφείο που λέω πως αγόρασα είναι σαν αυτό που έβαλα στα λινκ και στη μικρή φωτο ... ;)

Όσοι έχετε ρελιάστρα χειρός, είναι εύκολο να βγει το αξονάκι με το στροφείο και να προσαρμοστεί σε δράπανο χωρίς να χαλάσει κάτι; Δηλαδή να έχεις 2 σε ένα και χειρός και μηχανική.
Αποφυγε να το βαλεις σε δραπανο αυτο το στροφειο,συνηθως ειναι αλουμινιου και δεν θα ρελιασεις πανω απο 20-30 φυσιγγια παρε καλυτερα ενα ατσαλινο Λαναρα απο 18-20 ευρο η αν θελεις κατι καλυτερο φτανουν μεχρι τα 50-70 ευρο.

20160719_171052.jpg

Siarm_Universal_.jpg

IMG052.jpg
Στελιο και οσοι αλλοι εχουν τετειες ρελιαστρες χειρος,βγαλτε το αξονακι που κραταει το κοντρα στροφειο και προσαρμοστε καποιες ροδελες μεταξη ρελιαστρας και λεβιε.ετσι μπορουμε να ρυθμισουμε το υψος απο τα φυσιγγια που ρελιαζουμε....αλλη πατεντα ειναι να αντικαταστησουμε το αξονακι με μια βιδα αφου την εχουμε τρυπισει στη μια πλευρα τις βαλουμε το κοντρα στροφειο με πριτσινομα η με μια βιδα M6 και στην πισω τις πλευρα τη χαραζουμε για να βαλουμε το λεβιε,ετσι με δυο παξιμαδια μπορουμε να ρυθμισουμε το ευρος ρελιασματος.πραγματικα αξιζει καθε λεπτο που θα χαλασουμε για τη δουλεια αυτη

Πια η σειρά στους κάλυκες στην ποιότητα από τον καλύτερο στον κατώτερης κατηγορίας; και πιοι απ αυτούς είναι ίδιοι στον χώρο της πυριτιδας; Το καψύλιο το ξεχωρίζουμε μόνο από το χρώμα του; σε κλειστό φυσίγγιο χωρίς σφάξιμο το γνωρίζουμε; πολλές απορίες.........

Λοιπον, τα καψουλια της Nobelsport εχουν το εσωτερικο τους (εκει που χτυπαει η βελονα) εντελως στρογγυλο και οβαλ. Της Fiocchi ειναι ασημι ολο το καψουλι, αν και προσφατως τα εκαναν και κεινοι ξανα διχρωμα, ενω το εσωτερικο που χτυπαει η βελονα ειναι εντελως επιπεδο. Της Cheddite δεν ειναι επιπεδο οπως τα Fiocchi, αλλα ουτε και εντελως κυρτο. Ειναι απλα στις ακρες του πιο καμπυλο σε σχεση με το Fiocchi. Τα Rio οπτικα ειναι οπως τα Cheddite, εχουν ομως ελαφρα μεγαλυτερη διαμετρο, οποτε συνηθως τα συναντας σε καλυκες Ισπανικους μονo. Aυτο που δεν ξεχωριζεις χωρις σφαξιμο ειναι τα καψουλια ιδιας εταιριας αναλογα με την ισχυ τους, με εξαιρεση τα Cheddite που εχουν μια χρωματικη διαφοροποιηση στο υλικο, οχι ομως ολα. Ο ασφαλεστερος τροπος ειναι με το χρωματικο κωδικα, ή ακομα καλυτερα αν υπαρχει η κανονικη συσκευασια τους (αν μιλαμε για χυμα)

Αυτο με τους καλυκες δε ξερω, προσωπικα ψαχνω καλυκες με σκληρο πλαστικο, πιστευω οτι στην κορυφη στεκονται οι καλυκες της Bashieri - Pellagri αλλα ειναι πανακριβοι. Αν ομως θες να γεμισεις λιγα και καλα φυσιγγια, αξιζει πιστευω το εξτρα κοστος. Απο κει και κατω, ολοι μου φαινονται ιδιας ποιοτητας, αρκει φυσικα να μην ειναι διαλογης. Επισης οσο πιο σκουρος ειναι ο καλυκας, τοσο πιο σκληρο το πλαστικο του. Μου το χε πει ενας ιδιογομωτης απο δω απο Χανια, που δυστυχως μας αφησε πολυ νωρις.

Λοιπον, τα καψουλια της Nobelsport εχουν το εσωτερικο τους (εκει που χτυπαει η βελονα) εντελως στρογγυλο και οβαλ. Της Fiocchi ειναι ασημι ολο το καψουλι, αν και προσφατως τα εκαναν και κεινοι ξανα διχρωμα, ενω το εσωτερικο που χτυπαει η βελονα ειναι εντελως επιπεδο. Της Cheddite δεν ειναι επιπεδο οπως τα Fiocchi, αλλα ουτε και εντελως κυρτο. Ειναι απλα στις ακρες του πιο καμπυλο σε σχεση με το Fiocchi. Τα Rio οπτικα ειναι οπως τα Cheddite, εχουν ομως ελαφρα μεγαλυτερη διαμετρο, οποτε συνηθως τα συναντας σε καλυκες Ισπανικους μονo. Aυτο που δεν ξεχωριζεις χωρις σφαξιμο ειναι τα καψουλια ιδιας εταιριας αναλογα με την ισχυ τους, με εξαιρεση τα Cheddite που εχουν μια χρωματικη διαφοροποιηση στο υλικο, οχι ομως ολα. Ο ασφαλεστερος τροπος ειναι με το χρωματικο κωδικα, ή ακομα καλυτερα αν υπαρχει η κανονικη συσκευασια τους (αν μιλαμε για χυμα)

Αυτο με τους καλυκες δε ξερω, προσωπικα ψαχνω καλυκες με σκληρο πλαστικο, πιστευω οτι στην κορυφη στεκονται οι καλυκες της Bashieri - Pellagri αλλα ειναι πανακριβοι. Αν ομως θες να γεμισεις λιγα και καλα φυσιγγια, αξιζει πιστευω το εξτρα κοστος. Απο κει και κατω, ολοι μου φαινονται ιδιας ποιοτητας, αρκει φυσικα να μην ειναι διαλογης. Επισης οσο πιο σκουρος ειναι ο καλυκας, τοσο πιο σκληρο το πλαστικο του. Μου το χε πει ενας ιδιογομωτης απο δω απο Χανια, που δυστυχως μας αφησε πολυ νωρις.
Βίκτωρα σε ευχαριστώ πάρα πολύ!

Δυστυχως δεν εχω προχειρο κατι.

Σε γενικες γραμμες ομως:

Nobelsport 688-ισχυρο. Χρωμα πρασινο σκουρο ή λαχανι (αναλογως την παρτιδα). 686 - μεσαιο. Χρωμα κοκκινο. 684 - ασθενες. Χρωμα ασπρο
Cheddite. CX 2000 - ισχυρο. Χρωμα μαυρο. CX 1000 - μεσαιο. Χρωμα μαυρο. CX 50 - ασθενες. Χρωμα κοκκινο. Τα CX1000-CX50 εχουν χρωμα χρυσαφι, ενω το cx2000 το χρωμα του χαλκου
Fiocchi. 616 - ισχυρο. Χρωμα ασπρο. 615 - μεσαιο. Χρωμα κοκκινο. Το καψουλι μπορει να ειναι νικελ ολο, ή και διχρωμο οπως των αλλων εταιριων.

Mυρο υπαρχει μια φωτογραφια που τα εχει ολα τα καψουλια μαζι αλλα την ψαχνω στο ιντερνετ απο το γραφειο κ δεν την βρισκω... Με ειχε βοηθησει κ μενα παρα πολυ στην αρχη, μπορει να την εχω καρτησει στο σπιτι, θα ψαξω...
Εδω μπορεις να παρεις μια ιδεα, απο τη σελιδα του Κενταυρου...
http://www.idiogomosi.com/pages/times-ylikon/kapsyllia.php

Τωρα για τους καλυκες, αυτα ειναι κ θεμα γουστου κ τι μας βολευει πολλες φορες... Προσωπικα θεωρω το πλαστικο της Fiochi και της B&P τα ποιοτικοτερα ολων, απλα στους πρωτους δεν πολυδουλευω το 616 και οι δευτεροι ειναι ακριβοι...

Ωρε χρυσές δουλειές....:)
Μακάρι να ξεπουλάει όλος ο κόσμος.
Κλαψες δεν θέλω μόνο να ακούω .threat.

Back