Υλικά για ιδιογόμωση

Οι ιδιότητες κάθε παρτίδας πυρίτιδας, είναι σχεδόν πάντα διαφορετικές.
Αυτό οφείλεται σε πάρα πολλές παραμέτρους που δυστυχώς δεν παραμένουν σταθερές σε κάθε "φουρνιά".
Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως (τυχαία τα νούμερα και η αναφορά σε πυρίτιδες) η ΜΒ 32 έχει πυκνότητα 480 gr/lit +- 30
αποτελείται από κόκκους διαμέτρου από 0,2mm έως 0,7
Η ΜΒ 36 έχει πυκνότητα 490gr/lit +-30 και αποτελείται από κόκκους διαμέτρου 0, 3 έως 0,8.
Φέρνει λοιπόν ο εισαγωγέας την ΜΒ 32 και πριν την ρίξει στο εμπόριο στέλνει όπως οφείλει στο χημείο μια ποσότητα για να πάρει την έγκριση διάθεσης.
Την αναλύει το χημείο και την βρίσκει να έχει 505gr/lit και διάμετρο κόκκου 0,5 έως 0,7mm.
Σαν τι νομίζεται ότι θα δώσει έγκριση στον εισαγωγέα?
(το παραπάνω αν και το περιγράφω λίγο διαφορετικά, έχει συμβεί στην πραγματικότητα στο παρελθόν με μια παρτίδα πυρίτιδας στη χώρα μας)
Άλλωστε στις δοσολογίες που δίνουν οι εταιρείες δεν σας κάνει εντύπωση που καμία απολύτως πυρίτιδα δεν προορίζεται για μια και μόνο συγκεκριμένη γόμωση? Όλες έχουν μια "ανοχή" τουλάχιστον 2 - 4 γραμμάρια.
Καλό είναι να περιμένουν λίγο οι λάτρεις της GM3 μήπως είναι απλά μια "ζόρικη" παρτίδα πριν βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα.

Αν μπορούσες να το ταχογραφίσεις ή τουλάχιστον να ανεβάσεις μια φωτογραφία αλλά σε διάφανο κάλυκα της γόμωσης που έκανες ίσως και να έπαιρνες μια απάντηση.

Μπορείς να με βοηθήσεις ρε Νίκο ποιά είναι η διαφορά των 5 σταδίων με τα "απλά" όπως λες που να δικαιολογεί 20άρη και κλείσιμο στα 56,5 το ένα και 22άρη στα 57,5 στο άλλο?[/QUOTE

Στην περιπτωση ομως που οι 2 πυριτιδες ειναι ξεχωριστες και οπτικα πως γινεται αυτο;

Οι ιδιότητες κάθε παρτίδας πυρίτιδας, είναι σχεδόν πάντα διαφορετικές.
Αυτό οφείλεται σε πάρα πολλές παραμέτρους που δυστυχώς δεν παραμένουν σταθερές σε κάθε "φουρνιά".
Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως (τυχαία τα νούμερα και η αναφορά σε πυρίτιδες) η ΜΒ 32 έχει πυκνότητα 480 gr/lit +- 30
αποτελείται από κόκκους διαμέτρου από 0,2mm έως 0,7
Η ΜΒ 36 έχει πυκνότητα 490gr/lit +-30 και αποτελείται από κόκκους διαμέτρου 0, 3 έως 0,8.
Φέρνει λοιπόν ο εισαγωγέας την ΜΒ 32 και πριν την ρίξει στο εμπόριο στέλνει όπως οφείλει στο χημείο μια ποσότητα για να πάρει την έγκριση διάθεσης.
Την αναλύει το χημείο και την βρίσκει να έχει 505gr/lit και διάμετρο κόκκου 0,5 έως 0,7mm.
Σαν τι νομίζεται ότι θα δώσει έγκριση στον εισαγωγέα?
(το παραπάνω αν και το περιγράφω λίγο διαφορετικά, έχει συμβεί στην πραγματικότητα στο παρελθόν με μια παρτίδα πυρίτιδας στη χώρα μας)
Άλλωστε στις δοσολογίες που δίνουν οι εταιρείες δεν σας κάνει εντύπωση που καμία απολύτως πυρίτιδα δεν προορίζεται για μια και μόνο συγκεκριμένη γόμωση? Όλες έχουν μια "ανοχή" τουλάχιστον 2 - 4 γραμμάρια.
Καλό είναι να περιμένουν λίγο οι λάτρεις της GM3 μήπως είναι απλά μια "ζόρικη" παρτίδα πριν βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα.

Αν μπορούσες να το ταχογραφίσεις ή τουλάχιστον να ανεβάσεις μια φωτογραφία αλλά σε διάφανο κάλυκα της γόμωσης που έκανες ίσως και να έπαιρνες μια απάντηση.

Μπορείς να με βοηθήσεις ρε Νίκο ποιά είναι η διαφορά των 5 σταδίων με τα "απλά" όπως λες που να δικαιολογεί 20άρη και κλείσιμο στα 56,5 το ένα και 22άρη στα 57,5 στο άλλο?
δεν ξερω , ετσυ μου ειπαν και εμενα

Η διαφορα του αστεροειδους κλεισιματος με πολλα σταδια,σε σχεση με το "κλασικο"κλεισιμο 2 σταδιων(χάραγμα-ρελιασμα),ειναι πως μπορουμε να κλεισουμε σωστα το φυσιγγι,με επιπεδο αστεροειδες,παρα το γεγονος πως μενει περισσότερος κενος χωρος απο τα χειλη του καλυκα εως την σταθμη των σκαγιων.
Αυτο μας δινει την ευχερεια για πιο βαθια ρελια.
Το βαθυ ρελι,δινει περισσοτερη αντισταση στο ξερελιασμα και λογο πιο κοντου κυαθιου,πιο μεγαλο χωρο καυσης.
Εφαρμογη φαινομενου bernoulli.
Η αναπτυσσόμενες πιεσεις,ειναι μικροτερες στην περιπτωση του πολυσταδιακου σε σχεση με το δυσταδιακο.
Για ιδια φορτια σκαγιων και βαρη πυριτιδας.
Οι μικροτερες πιεσεις,εχουν σαν επακολουθο τις μικροτερες παραμορφωσεις των σκαγιων κι αυτο με τη σειρα του οδηγει,σε πιο κλειστες και ομοιομορφες τουφεκιες και μεγαλυτερες μενουσες ταχύτητες.
Αν επιχειρησουμε να κλεισουμε με βαθύ ρελι,ενα φυσιγγι που δεν εχει ικανο κενο χωρο,θα εφαρμοσουμε περισσοτερη στατικη πιεση στην πυριτιδα,θα εχουμε περισσοτερες αναπτυσσομενες πιεσεις,θα στρεσαρουμε το πλαστικο του καλυκα στο σημειο εφαρμογής του ρελιου με αποτελεσμα το "καψιμο"του.
Αν δεν γινει εφαρμογη του 3ου σταδιου,δεν θα μπορεσει το αστεροειδες να κλειστει επιπεδα.
Το σταδιο αυτο,δεν ειναι κάτι νεο.
Εφαρμοζεται στις επαγγελματικες μηχανες κατασκευης φυσιγγιων,επειδη χωρις αυτο δεν θα μπορουσαν να κλείσουν τα φυσιγγια.
Ειναι μεγαλη η ταχυτητα παραγωγης και δεν προλαβαινει το πλαστικό του καλυκα ν'αποκτησει "μνημη"μονο απο το πατημα του διαμορφωτικου του αστεροειδους.

Στην περιπτωση ομως που οι 2 πυριτιδες ειναι ξεχωριστες και οπτικα πως γινεται αυτο;
Περιλαμβάνεται κι αυτό στις ιδιότητες της κάθε πυρίτιδας και απλά δεν έκατσα να αναφέρω παραπάνω όλες τις παραμέτρους. Το πράσινο π.χ ή το κεραμιδί έχουν αρκετές αποχρώσεις από ανοιχτό έως πολύ σκούρο και μπορείς να το διαπιστώσεις απλά κοιτάζοντας ένα χρωματολόγιο. Αν όμως αλλάξει το χρώμα της πυρίτιδας όπως έγινε στο παρελθόν με την ΜΒ32 που από καφέ έγινε ανθρακί αναφέρθηκε ρητά στο δελτίο των ιδιοτήτων της και στα συνοδευτικά της προς το χημείο έγγραφα από τον εισαγωγέα. Ο οποίος με τη σειρά του τη διάθεσε στο εμπόριο αναφέροντας πέρα από τη χρωματική αλλαγή και το εύρος γόμωσης που ανταποκρίνεται η "νέα" χρωματικά πυρίτιδα.

Ακούω συμβουλές τι να του κάνωωωωωωωωω.hair..hair.
βαλε cx2000 1,50 x30 ντρακον 20 με πεντε σταδια στα 56,50 , με απλα σταδια βαλε ντρακον 22 και κλεισε στα 57,50
δεν ξερω , ετσυ μου ειπαν και εμενα
Ο άνθρωπος ρώτησε τι να κάνει κι εσύ του έδωσες μια απάντηση πολύ μελετημένη θα έλεγα.Την οποία απάντηση τελικά απ΄τα γραφόμενά σου στην υπέβαλε κάποιος άλλος.
Νομίζω ότι κάποιος ή κάποιοι έχουν ρίξει παραγάδι κι εδώ μέσα ;)

Γιαννακο αυτο δεν το καταλαβαινω πως γηνετε.......
Μιχαλη,υποθέτοντας πως μιλας για τον μεγαλυτερο χωρο καυσης...
Το πιο κοντο κυαθιο,θ'αφησει πιο πολυ χωρο για να καταλαβουν τ'αερια της καυσης της πυριτιδας.
Τα αμορτισερ των κυαθιων,οταν προκειται για ενα σκαλι διαβάθμισης,κατα κανονα παραμένουν ομοια σε οτι αφορα την διασταση τους.
Αυτο σημαινει μικροτερη συμπιεση(στο πιο κοντο),απο στατικη πιεση και μεγαλυτερα περιθωρια συμπιεσιμοτητας.
Κάτι που σημαινει,μεγαλυτερο διαθεσιμο,χωρο καυσης....

Ο άνθρωπος ρώτησε τι να κάνει κι εσύ του έδωσες μια απάντηση πολύ μελετημένη θα έλεγα.Την οποία απάντηση τελικά απ΄τα γραφόμενά σου στην υπέβαλε κάποιος άλλος.
Νομίζω ότι κάποιος ή κάποιοι έχουν ρίξει παραγάδι κι εδώ μέσα ;)
σωστα

Το βαθυ ρελι,δινει περισσοτερη αντισταση στο ξερελιασμα και λογο πιο κοντου κυαθιου,πιο μεγαλο χωρο καυσης.
Εφαρμογη φαινομενου bernoulli.
Περισσότερη αντίσταση = αύξηση πιέσεων
Το κυάθιο (κοντό ή ψηλό) πάει ανάλογα με το βάρος της γόμωσης και όχι για εφαρμογή του bernoulli που ισχύει ΜΟΝΟ για τα υγρά τα οποία είναι και ασυμπίεστα. (Φυσική Γ΄ Λυκείου)

Η αναπτυσσόμενες πιεσεις,ειναι μικροτερες στην περιπτωση του πολυσταδιακου σε σχεση με το δυσταδιακο.
Για ιδια φορτια σκαγιων και βαρη πυριτιδας.
Με κοντό κυάθιο και βαθύ ρέλι????.asking.?
Ρε Γιάννη πλάκα κάνεις?

Αν επιχειρησουμε να κλεισουμε με βαθύ ρελι,ενα φυσιγγι που δεν εχει ικανο κενο χωρο,θα εφαρμοσουμε περισσοτερη στατικη πιεση στην πυριτιδα,θα εχουμε περισσοτερες αναπτυσσομενες πιεσεις,θα στρεσαρουμε το πλαστικο του καλυκα στο σημειο εφαρμογής του ρελιου με αποτελεσμα το "καψιμο"του.
Αν δεν γινει εφαρμογη του 3ου σταδιου,δεν θα μπορεσει το αστεροειδες να κλειστει επιπεδα.
Το σταδιο αυτο,δεν ειναι κάτι νεο.
Εφαρμοζεται στις επαγγελματικες μηχανες κατασκευης φυσιγγιων,επειδη χωρις αυτο δεν θα μπορουσαν να κλείσουν τα φυσιγγια.
Ειναι μεγαλη η ταχυτητα παραγωγης και δεν προλαβαινει το πλαστικό του καλυκα ν'αποκτησει "μνημη"μονο απο το πατημα του διαμορφωτικου του αστεροειδους.
Για ποιό λόγο να κάνω βαθύ ρέλι και να στρεσάρω τα υλικά μου?
Για ποιό λόγο να χαλάω επιπλέον χρήματα όταν ακόμα και τελείως αρέλιαστο να αφήσω το φυσίγγι μου θα μου αποδώσει ακριβώς αυτό για το οποίο προορίζεται?
Το θέμα είναι να το ψάξω εγώ.
Αυτό είναι το νόημα της ιδιογόμωσης.
Όσον αφορά τις επαγγελματικές μηχανές θα ρωτήσω κάτι απλό.
Γιατί οι ηλίθιοι οι Αμερικάνοι ΔΕΝ ρελιάζουν τα φυσίγγια τους και γιατί ΔΕΝ έχουν χειμερινά ή καλοκαιρινά?
Γιατί τα FEDERAL π.χ. τα χρησιμοποιούν με την ίδια επιτυχία από την Αλάσκα στους - 20 μέχρι την Φλόριντα στους +40 βαθμούς?
Μήπως οι γείτονες οι Ιταλοί αλλά και κάποιοι Έλληνες όλα αυτά τα κάνουν (με τη βοήθεια της παραπληροφόρησης) για καθαρά εμπορικούς λόγους?

κοντό κυάθιο και βαθύ ρέλι????.asking.?
Ρε Γιάννη πλάκα κάνεις?

Αντησταθμηζης μεγαλος χορος.με βαθη ρελη,ερχετε σε αρμονια.και το κερδος????πεζης οτη κιαθιο θες

δεν τα κανετε ποιο λιανα για να δουμε ποσο κοροιδα εχουμε πιαστει, αν εχουμε πιαστει
Σηγουρα υπαρχει κοσμος εδω μεσα που θα ηθελε να μαθει τι ακριβως συνβενει πανω σε αυτο το θεμα και μια που αρχισε καλο θα ηταν να τελειωση

Αντησταθμηζης μεγαλος χορος.με βαθη ρελη,ερχετε σε αρμονια.και το κερδος????πεζης οτη κιαθιο θες
Ο χώρος πρέπει να είναι πίσω από τη γόμωση και ποτέ μπροστά.
Κάπου ή κάποιος σας έχει μπερδέψει άσχημα!!

Περισσότερη αντίσταση = αύξηση πιέσεων
Το κυάθιο (κοντό ή ψηλό) πάει ανάλογα με το βάρος της γόμωσης και όχι για εφαρμογή του bernoulli που ισχύει ΜΟΝΟ για τα υγρά τα οποία είναι και ασυμπίεστα. (Φυσική Γ΄ Λυκείου)

Με κοντό κυάθιο και βαθύ ρέλι????.asking.?
Ρε Γιάννη πλάκα κάνεις?

Για ποιό λόγο να κάνω βαθύ ρέλι και να στρεσάρω τα υλικά μου?
Για ποιό λόγο να χαλάω επιπλέον χρήματα όταν ακόμα και τελείως αρέλιαστο να αφήσω το φυσίγγι μου θα μου αποδώσει ακριβώς αυτό για το οποίο προορίζεται?
Το θέμα είναι να το ψάξω εγώ.
Αυτό είναι το νόημα της ιδιογόμωσης.
Όσον αφορά τις επαγγελματικές μηχανές θα ρωτήσω κάτι απλό.
Γιατί οι ηλίθιοι οι Αμερικάνοι ΔΕΝ ρελιάζουν τα φυσίγγια τους και γιατί ΔΕΝ έχουν χειμερινά ή καλοκαιρινά?
Γιατί τα FEDERAL π.χ. τα χρησιμοποιούν με την ίδια επιτυχία από την Αλάσκα στους - 20 μέχρι την Φλόριντα στους +40 βαθμούς?
Μήπως οι γείτονες οι Ιταλοί αλλά και κάποιοι Έλληνες όλα αυτά τα κάνουν (με τη βοήθεια της παραπληροφόρησης) για καθαρά εμπορικούς λόγους?
Δεν κανω πλακα,Κωστα!
Δεν κανω πλακες με οτι αφορα αναπτυσσομενες πιεσεις,εκρηκτικες η αναφλεξιμες υλες!
Εχουν μετρηθεί ιδια ως προς το βαρος φυσιγγια,με διαφορα στο κυαθιο και το κλεισιμο.
Το αποτελεσμα το λεω στο προηγουμενο ποστ μου.
Ειναι "εφαρμογη"του φαινομενου και σωστα οπως λες,ο νομος μιλαει για υγρα.
Κυριολεκτικά ,εχεις δικιο!
Το εντελως αρελιαστο,θα απαιτησει αυξηση πυριτιδας.
Αν θελουμε να εχουμε το ιδιο αποτελεσμα!
Το "με ιδια επιτυχια"ειναι συζητησιμο....
Θα ηταν ακριβοδικαιο,αν μιλουσαμε για ιδιες αποστασεις βολων,εξακριβωμενα!
Οι αμερικανοι κυνηγούν πολυ με ομοιωματα,με οτι αυτο συνεπαγεται....
Επιχειρουνται τουφεκιες και περα απο το οριο που "ολα τα φυσιγγια σκοτωνουν"...
Αν εχει σημασια,κλεινω πολυσταδιακα,οχι σε πολλα χιλιοστα,μονο και μόνο για λογους αισθητικους!:)
Δε με αφορα το εμπορικο κερδος ΚΑΝΕΝΟΣ!!!
Η οποια κουβεντα κανουμε,ειναι σε συναδελφικο επιπεδο,με ζητουμενο την ανταλλαγη γνωσεων,αποψεων,θεσεων κι εμπειριων!!!
Απο μερους μου,τουλαχιστον...
Αυτες οι κουβεντες,ειναι γυρω από το "ψαξιμο" του ιδιογομωτη.;)
Δε νομιζω να μας συμφερει να παμε την κουβεντα στο οικονομικο κομματι της υποθεσης....
Η ιδιογομωση,ειναι κοστοβορο χομπι!!:(

εγω τωρα κλεινω με 5 σταδια , γιατι εχω και τα 5 ,και γιατι μου ειπαν οτι ειναι καλυτερα , παλια εκλεινα σε 2 σταδια , οπως και ρελιαστο απλο παραδοσιακο με χαρτακι , δεν μπορω ομως πανω στο θυραμα να καταλαβω διαφορα , ουτε παλια με τα 2 σταδια , ουτε τωρα με τα 5 σταδια 6 αστερο, η με το ρελιαστο απλο παραδοσιακο με χαρτακι , οταν σημαδευω καλα , ολα πεφτουν τα θυραματα , οπως εχω βρει σεταπ ητε ρελιαστο παραδοσιακο , ητε με 2 σταδια , ητε με 5 σταδια που δεν το πηγενε το οπλο μου και δεν επεφταν παρολου τ0 ξεπουλιαζματα και το καλο σημαδι , δεν ξερω τι να πω ποιο ειναι το καλυτερο , ητε ρελιαστο παραδοσιακο , ητε 2 σταδια 6αστερο , ητε 5 σταδια 6αστερο , δεν ξερω , ετσυ μου ειπαν οτι με τα 5 σταδια ειναι καλυτερο , ετσυ κανω , αφου ετσυ και αλλιος τα εχω παρει ολα τα σταδια , ενα μονο δεν εκανα και δεν το μετανιοσα να στηλω την κορτινι στον ΜΕΓΑ μαστορα να μου την πετσοκοψει για να μου την μετατρεψει σε 5 σταδια . Εγω τα 5 σταδια τα κλεινω με τα υπαρχον εργαλεια που εχω , το 1 σταδιο το κλεινω με μισο μαχαιρακι απο μια παλια μηχανη που εχω , το 2 σταδιο το κονηκο απο την MEC που και αυτη ειχα παρει παλια για το GAL 28 , μετα πηγενω στην κορτινη και κλεινω το 3 σταδιο που μαγκωνει , το 4 σταδιο το κλεινω στην κορτινη παλη αλλα με κλειστω το μοτερ , και στο τελος το 5 σταδιο ανοιγω το μοτερ και ρελιαζω ολα τα φυσιγγια που εχω κλειση με ολα αυτα τα σταδια με το ιδιο στροφιο που κλεινω και με το 4 σταδιο

Last edited by a moderator:
Back