Απορία με τα Choke!

Η διάμετρος του αυλου επηρεάζει λίγο το κλωτσημα, είναι ο κωνος που κατά κανόνα είναι πολύ κοντός και απότομος στους στενούς αυλους που αυξάνει την ανάκρουση.
Λευτέρη αυτό το λέει και ο Παπατσαρούχας για κάτι παλιά γαλλικά δίκανα αν δεν κάνω λάθος.
Ακόμα κάτι που με στοιχειώνει.
Εξηγείται μόνο γιατί έχεις μικρό όγκο κοντά στην θαλάμη, προφανώς επιπρόσθετη αντίσταση από τον κώνο, στενό αυλό και ρίχνεις "σύγχρονο" λανθασμένο φυσίγγι που όλα αυτά οδηγούν σε αυξημένη ταχύτητα στομίου.
Το τελευταίο δημιουργεί την ανάκρουση.
Το εξηγείς διαφορετικά ;

Με τα τραποφυσιγγα είναι χαζό να κάνεις τέτοιου είδους πείραμα μιας και μιλάμε για 24gr σκάγια .
Άλλος τα έκανε, αν πέσει κανένα όπλο με διευρυμένο αυλό στα χερια μου θα το λιώσω.
Θαύματα πάντως μην περιμένεις

Μπορεί κάποιος εύκολα,να ρίξει με δύο δίκανα την ίδια ώρα και με το ίδιο φυσίγγι, με 18,4 καί 18,6 και να δεί την διαφορά. Είναι αρκετή. Μία καλή εξήγηση είναι σίγουρα οι κοντοί κώνοι συναρμογής. Με 18,7 η 18,8 είναι ακόμα πιο αισθητή η διαφορα

https://www.duckhuntingchat.com/threads/maxus-pattern-results.165196/
https://www.refugeforums.com/threads/maxus-pattern-pictures.856153/

Δεν ξέρω καν αν αυτά είναι καλά ποσοστά ...
Δεν ξέρω αν μπορεί να τα πιάσει ένα όπλο με αυλό 18.3 (μπορεί).
Διάτρηση και ισοκατανομή δεν υπολογίζουν.
Επίσης ρίχνουν ατσάλια οι άτιμοι ...

Χέρι, φυσίγγι, όπλο η σειρά.

Όλα τα σύγχρονα όπλα με μη προβληματικές κάνες και τσοκ ανεξαρτήτως αυλού και κώνου μπορούν με το κατάλληλο φυσίγγι να βγάλουν εξαιρετικές τουφεκιές για το 99,9% των κυνηγών.
Δίνουμε πολύ μεγάλη αξία στα όπλα και στα τσοκ από αυτή που αξίζουν.

Last edited:
Άλλος τα έκανε, αν πέσει κανένα όπλο με διευρυμένο αυλό στα χερια μου θα το λιώσω.
Θαύματα πάντως μην περιμένεις
Το κατάλαβα ,δεν απευθυνόταν σε εσένα το χαζό αλλά γενικά σε αυτά τα πειράματα ,στα 24 gr και εγώ πιστεύω ότι αυλοί και κώνοι λίγα θα προσφέρουν μιας και τα σκάγια είναι πολύ λίγα για να στραπατσαριστουν λαϊκά μιλώντας ,την διαφορά θα την εκτιμήσεις πραγματικά στα πολλά gr σκάγια και στα πιο ψιλά .Ακόμα όμως και στα 24 νομίζω ότι μια μικρή βελτίωση στην κατανομή μπορεί και να υπάρχει .Δεν είμαι βλητικος ,δεν είμαι ειδικός ,απλά από όσα έχω διαβάσει και βάζοντας την λογική βγάζω αυτό το συμπέρασμα ,μπορεί να κάνω και λάθος ,άλλωστε δεν είμαι από αυτούς που ρίχνουν στον πίνακα συχνά ,ρίχνω πίνακα όταν κάτι με προβληματίζει ,την βαριέμαι την όλη διαδικασία ,παρόλα αυτά το θέμα βλητικες δοκιμές είναι από τα αγαπημένα μου μιας και τουλάχιστον μέσα από τα παιδιά που γουστάρουν την διαδικασία βγάζω και εγώ κάποια συμπεράσματα .

Και ψάξε και ξανά ψάξε, δουλειά δεν είχαμε που λέει βρήκα αυτά! 1. Το SK-SKEET είναι το ίδιο με το EU SKEET με κωδ. C6A238. Επισυνάπτω φωτό και μάλλον έχει συσφίξεις ανάλογες με τον κύλινδρο από ότι φαίνεται!. Πάντως επι του πεδίου των δοκιμών θα δείξουν τι κάνουν και τι διαφορές έχουν (LM, IC, CYL, SKEET).

Attachments

• 158A016E-5D48-4BFC-A460-1718C83CD59F.jpeg
    158A016E-5D48-4BFC-A460-1718C83CD59F.jpeg
    268,7 KB · Προβολές: 27
  • 63AFA432-A443-4F25-A7EB-D2867D049923.jpeg
    63AFA432-A443-4F25-A7EB-D2867D049923.jpeg
    139,1 KB · Προβολές: 27
Τελικά με πείσατε να αγοράσω όπλο με skeet σωλήνα - άρτι αφηχθέν εις την εν Βερολίνω οικία μου:D
IMG-20211222-WA0003 (2).jpg

ΥΓ: όλα τα όπλα που έχω είναι με σταθερό τσοκάρισμα - μήπως χάνω κάτι; π.χ. παραπανήσια έξοδα για τσοκ;

Θα ηθελα αν μπορεί κάποιος φίλος , να μου εξηγήσει την παρακάτω απορία , έχω το kicks high flyer xf 12g για την M2 , στο σάιτ του Μανδηλαρά δεν έχει το τσοκ αυτό , έχει για Beretta HP όμως , και αναφέρει ότι με αυτήν τη σύσφιξη μπορείς να ρίξεις ( Pass shooting ) (BB & smaller shot ) μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος φίλος τι σημαίνει , γιατί αναφέρει ότι μπορεί να ρίξεις και μολύβδινα .

https://www.duckhuntingchat.com/threads/maxus-pattern-results.165196/
https://www.refugeforums.com/threads/maxus-pattern-pictures.856153/

Δεν ξέρω καν αν αυτά είναι καλά ποσοστά ...
Δεν ξέρω αν μπορεί να τα πιάσει ένα όπλο με αυλό 18.3 (μπορεί).
Διάτρηση και ισοκατανομή δεν υπολογίζουν.
Επίσης ρίχνουν ατσάλια οι άτιμοι ...

Όλα τα σύγχρονα όπλα με μη προβληματικές κάνες και τσοκ ανεξαρτήτως αυλού και κώνου μπορούν με το κατάλληλο φυσίγγι να βγάλουν εξαιρετικές τουφεκιές για το 99,9% των κυνηγών.

Ακριβώς αυτό 100%!!! Εγκρίνω κι επαυξάνω!!!!

Θα ηθελα αν μπορεί κάποιος φίλος , να μου εξηγήσει την παρακάτω απορία , έχω το kicks high flyer xf 12g για την M2 , στο σάιτ του Μανδηλαρά δεν έχει το τσοκ αυτό , έχει για Beretta HP όμως , και αναφέρει ότι με αυτήν τη σύσφιξη μπορείς να ρίξεις ( Pass shooting ) (BB & smaller shot ) μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος φίλος τι σημαίνει , γιατί αναφέρει ότι μπορεί να ρίξεις και μολύβδινα .
Έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ λέει ότι μπορείς να ρίξεις ΜΟΝΟ μολύβδινα από BB και πιο ψιλά.
Λογικό ακούγεται.

Τι ποσοστά βγάζεις με αυτό στα 36μ και με τι νούμερο σκάγια ;

Έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ λέει ότι μπορείς να ρίξεις ΜΟΝΟ μολύβδινα από BB και πιο ψιλά.
Λογικό ακούγεται.

Τι ποσοστά βγάζεις με αυτό στα 36μ και με τι νούμερο σκάγια ;
Βασίλη σε ευχαριστώ πολύ , δέν το έχω δουλέψει καθόλου , και δεν ξερω τι κάνει , απλά θα το δουλέψω μόνο μολύβδινα , και ήθελα να δω αν μπορώ να ρίξω μολύβδινα σκάγια με αυτό το τσοκ .

Μέχρι σήμερα έγραφα μόνο στο thread για τα τσοκ μου.
Όμως σε αυτό το thread γράφονται μερικά πράγματα που θα ήθελα να σχολιάσω.

.

70€-100€ ένα τσοκ ;;;;;;;;
Ένα σωληνάκι ;;;;;;
Θα τρελαθούμε ;;;;;;;;;

Όπως έχω ξαναγράψει παληά, η τιμή ενός after market τσοκ είναι συνέρτηση πολλών παραγόντων.
Η εταιρεία που κατασκευάζει τα εργοστασιακά τσοκ όλων των ιταλικών όπλων μου έδωσε προσφορά για να κατασκευάζει τα τσοκ μου.
Πόσο λέτε να ήταν αυτή η προσφορά με το μέταλλο + την κατεργασία + την επινικέλωση + τα χρωματιστά δαχτυλίδια + τη χάραξη laser + το blister με το χαρτονάκι, έτοιμο να κρεμαστεί στο μαγαζί για πώληση;;;;;
Όπως τα εργοστασιακά που σας πουλάνε οι εταιρείες 60 + ευρώ....
5,5 ευρώ!!!
Πόσο κοστίζει το δικό μου after market; Μόνο το μέταλλο για κάθε τσοκ BRAIN κοστίζει σε μορφή μπάρας 17 ευρώ (μετά τις ανατιμήσεις θα δούμε που θα πάει). Όμως, για δείτε τι αλλοιώσεις απόδοσης έχουν τα άλλα τσοκ από φτηνό μέταλλο σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και μετά πείτε μου εσείς από τι θα θέλατε να φτιάχνονται τα τσοκ σας. Μετά έρχεται η κατεργασία που είναι πολλές φορές δυσκολώτερη (αλλά και πολύ ανώτερου επιπέδου), βάλε και κεραμική βαφή....ξεφύγαμε.

Ένα σωληνάκι;;;;; ΟΚ, όμως ότι πληρώσεις παίρνεις
Φτάσανε στο σημείο να πουλάνε μη ομόκεντρα τσοκ για ρύθμιση του poi.

Να πούμε καλύτερα"κατάφεραν"; Ο πρώτος στη δεκαετία ΄80 ήταν ο Σουηδός ο Caprinus (νυν Flodman). Ιδιοφυής κατασκευή τσοκ, τέλεια ευθυγράμμιση τέλους σπειρωμάτων κάννης / τσοκ, σου επιτρέπει να βλέπεις flat ρίγα με high poi ή να ξεπερνάς αλλοιωμένη target perception (το βλέπω σε 2-4 σκοπευτές στους 10) δηλ πλαστή εικόνα ευθυγραμμισμένης ρίγας με τον στόχο με αποτέλεσμα οι τουφεκιές να πηγαίνουν αλλού κι΄αλλού.

Χρίστος Σωτηρόπουλος
BRAIN Chokes

Λευτέρη αυτό το λέει και ο Παπατσαρούχας για κάτι παλιά γαλλικά δίκανα αν δεν κάνω λάθος.
Ακόμα κάτι που με στοιχειώνει.
Εξηγείται μόνο γιατί έχεις μικρό όγκο κοντά στην θαλάμη, προφανώς επιπρόσθετη αντίσταση από τον κώνο, στενό αυλό και ρίχνεις "σύγχρονο" λανθασμένο φυσίγγι που όλα αυτά οδηγούν σε αυξημένη ταχύτητα στομίου.
Το τελευταίο δημιουργεί την ανάκρουση.
Το εξηγείς διαφορετικά ;
Επειδή τα τελευταία 2 χρόνια δουλεύω πάνω σε μία εξέλιξη σχετική με τις γωνίες μέσα στη κάννη κλπ θα ήθελα να ρωτήσω από που προκύπτει πως ένας κοντός κώνος προσαρμογής αυξάνει την ανάκρουση. Η πρόσπτωση της γόμωσης στην εσωτερική επιφάνεια του κώνου (steep angle pellet hammering) έχει κατεύθυνση προς το στόμιο και όχι προς το κοντάκι. Συνεπώς αυτό που προκαλείται από έναν κοντύτερο κώνο (που μεθερμηνεύεται σε πιό "απότομη" γωνία πρόσπτωσης) είναι αντίθετης φοράς προς την ανάκρουση! Άρα μιλάμε για φαινόμενο μειωτικό της ανάκρουσης και όχι ενισχυτικό. Αυτό που κάποιοι εκλαμβάνουν ως ανάκρουση είναι απλά κραδασμός προς τα εμπρός. Συνιστά απότομη αλλοίωση της στατικής κατάστασης του όπλου αλλά όχι ανάκρουση.

Θεωρώ πως είναι από τις (πολλές!) περιπτώσεις στη βλητική που κάποια εντύπωση έχει μετατραπεί σε γενικά παραδεκτή αλήθεια χωρίς να έχει περάσει τη βάσανο της ανάλυσης.

Ο κοντός κώνος προσαρμογής δεν προκαλεί αύξηση ταχύτητας της γόμωσης (στομίου ή άλλης), είναι δύο μεγέθη τελείως ανεξάτρητα το ένα από το άλλο. Κάποιοι βλητικοί (θου Κύριε...) ισχυρίζονται μάλιστα το αντίθετο. Ο "μικρός όγκος" ή ο "μεγάλος όγκος" κοντά στη θαλάμη δεν είναι τίποτα σε σχέση με τον πολύ μεγαλύτερο όγκο που κατανέμονται τελικά τα αέρια (δημιουργία πίεσης) μέχρι την έξοδο από την κάννη.

Αν κάτι από αυτά που λες το έχω καταλάβει λάθος σε παρακαλώ εξήγησέ μου τη σκέψη σου, θα με ενδιέφερε πραγματικά.

Χρίστος Σωτηρόπουλος
BRAIN Chokes

Last edited:
Η εταιρεία που κατασκευάζει τα εργοστασιακά τσοκ όλων των ιταλικών όπλων μου έδωσε προσφορά για να κατασκευάζει τα τσοκ μου.
Πόσο λέτε να ήταν αυτή η προσφορά με το μέταλλο + την κατεργασία + την επινικέλωση + τα χρωματιστά δαχτυλίδια + τη χάραξη laser + το blister με το χαρτονάκι, έτοιμο να κρεμαστεί στο μαγαζί για πώληση;;;;;
5,5 ευρώ!!!
Χρήστο καλησπέρα.
Αν θες την άποψή μου ... και πολλά είναι τα 5.5€ ... γι' αυτό έγραψα ότι τα 70-100 € είναι εξωφρενικό ποσό.
Εδώ ακούμε ότι μια κάνη της benelli κοστίζει (στην benelli) 20€ ...
Και δεν μιλάω για τα δικά σου που στην τελική έχουν και μια διαφορετική σχεδίαση ... όσοι έχουν δει αρκετά ΑΠΛΑ τσοκ καταλαβαίνουν για ποια μιλάω.
Πόσο κοστίζει το δικό μου after market; Μόνο το μέταλλο για κάθε τσοκ BRAIN κοστίζει σε μορφή μπάρας 17 ευρώ (μετά τις ανατιμήσεις θα δούμε που θα πάει). Μετά έρχεται η κατεργασία που είναι πολλές φορές δυσκολώτερη (αλλά και πολύ ανώτερου επιπέδου), βάλε και κεραμική βαφή....ξεφύγαμε.
Ένα σωληνάκι;;;;; ΟΚ, όμως ότι πληρώσεις παίρνεις
Αν θες την άποψή μου κάνε μια προσπάθεια να μειώσεις το κόστος βγάζοντας το κέρδος που θες, ίσως και μεγαλύτερο.
Δεν ξέρω αν γίνονται απλά σου λέω μερικές ιδέες.
Γιατί χύτευση σε μπάρα και όχι σωλήνα ? Μικρότερη φθορά σε κοπτικά, λιγότερα άχρηστα κτλ
Τα ρινίσματα ανακύκλωσέ τα ή στείλτα για επανάτηξη.
Μην βάζεις κεραμική βαφή (δεν αλλάζει η απόδοση του τσοκ)
Μην βάζεις χρωματιστά δαχτυλίδια (δεν αλλάζει η απόδοση του τσοκ)
Μην κάνεις επινικέλωση (δεν αλλάζει η απόδοση του τσοκ)
Το blister είναι άχρηστο, ένα πλαστικό κυλινδρικό κουτάκι είναι μια χαρά.
Δεν ξέρω αν είναι σωστά τα παραπάνω και δεν χρειάζεται να απαντήσεις, απλά κράτα ότι σου χρησιμεύει ...

Αυτό που λέω λοιπόν είναι να δημιουργήσεις και μια φθηνότερη έκδοση των τσοκ σου, με την ίδια απόδοση και με το ίδιο ή μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.
Ιδέα είναι.
Όμως, για δείτε τι αλλοιώσεις απόδοσης έχουν τα άλλα τσοκ από φτηνό μέταλλο σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες και μετά πείτε μου εσείς από τι θα θέλατε να φτιάχνονται τα τσοκ σας.
Τι γίνεται με τις θερμοκρασίες και τα τσοκ ;;;
Να πούμε καλύτερα"κατάφεραν"; Ο πρώτος στη δεκαετία ΄80 ήταν ο Σουηδός ο Caprinus (νυν Flodman). Ιδιοφυής κατασκευή τσοκ, τέλεια ευθυγράμμιση τέλους σπειρωμάτων κάννης / τσοκ, σου επιτρέπει να βλέπεις flat ρίγα με high poi ή να ξεπερνάς αλλοιωμένη target perception (το βλέπω σε 2-4 σκοπευτές στους 10) δηλ πλαστή εικόνα ευθυγραμμισμένης ρίγας με τον στόχο με αποτέλεσμα οι τουφεκιές να πηγαίνουν αλλού κι΄αλλού.
Μόνο ένα πρόβλημα βλέπω σε αυτά τα τσοκ.
Τι γίνεται αν σου χαλαρώσει μισή στροφή ... ;;;

Last edited:
Back