Βελτίωση απόδοσης κάννης και καλής λειτουργίας του κυνηγετικού οπλου

• Thread starter Thread starter jnp
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Πως βλέπεις τις διαφορές στο ίδιο κουτί (αλαλούμ) στο 2001;View attachment 77213
Εντύπωση μου κάνει ότι ενω ήταν με ελάχιστη διαφορά απ'το Φέντεραλ,το πιο σταθερό σε πιέσεις,ήταν αυτό με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις σε ταχύτητες Επίσης πίεση 526bar V390(4)-πιεση 560bar V343(7)....

Πως βλέπεις τις διαφορές στο ίδιο κουτί (αλαλούμ) στο 2001;View attachment 77213

Τι να σου πω Παναγιωτη μου ???!!!
Δεν εγινα τυχαια Ιδιογομωτης...σε ολα τα εμπορικα θα βρεις αποκλισεις...αυτο ειναι γνωστο....και το
χειροτερο...το εχουν αποδεχτει ολοι οι κυνηγοι...!!!:(
Δεν υπαρχουν τουφεκιές καρμπον στα εμπορικα φυσιγγια...

ΥΓ. Για να καταλαβεις τι εννοω με το ''καρμπον'' κοιτα τις τελευταιες δοκιμες που ανεβασα με την ΜΒ32...
στις βλητικες δοκιμες !!!

Θα σας αναφέρω κάτι .Η κριογονικη επεξεργασία μετάλλων δεν είναι κάτι που βρέθηκε χθες και το ανακάλυψε η benelli. Υπάρχει και χρησιμοποιούταν αλλού ούτε είναι πιο έξυπνοι οι Ιταλοί από τους Αμερικανούς Σουηδούς φικανδιυς Ελβετούς Αυστριακούς που έχουν τα τοπι μέταλλα.Χρησιμοποιήθηκε από την μπενελι για να βελτιώσει την μέτρια κανη που είχε λόγο χαμηλής ποιότητος μεραλου που χρησιμοποιεί αυτή την άποψη έχω όπως και η βαφή που έβγαλε και καλά με μεγάλες ανοχές πλησιάζοντας η και φτανοντας την ceracot σε είναι γιατί είναι από τις λίγες εταιρίες με ποιοτικά και ακριβά όπλα της σειράς που είχαν παρατηρηθεί να ξεθωριάζουν οι βαφές της.Επειδη θέλει να προτωσττει στην τεχνολογία ειφμδικα των όπλων προσπαθεί ότι παρουσιάζει να έχει δική της πινελιά και να μην αντιγράφει από άλλη εταιρία κι αυτό το ποιο επιτυχημένο..Έτσι έκανε και με το 828 και με το comfort κοντάκι και με την power bowr που δεν λέει τι έχει κάνει κτλ.Εχει πει όμως και κάτι ότι όλοι θα καταλήξουν στο τέλος στον δικό μας αυλό δηλ περίπου στο 18.3 .Αμ έλα που όλοι αρχίζουν και πάνε στο 18.5/18.6 + .Κοιτάξτε να δείτε το έχω ξαναγράψει είναι πολύ σημαντικό η ποιότητα μεγάλου που χρησιμοποιείται για το κάθε τι αρχικώς αυτό που δεν έχω ακόμη κατανοήσει πλήρως είναι το πόσο σημαντικό είναι μια κανη να είναι μαλακή η τόσο σκληρή σαν πέτρα π.χ Τι είναι σημαντικότερο σε μια ντουφέκια .
Ποιότητα ατσαλιού μέτρια δεν έχει όλα τα όπλα σειράς έχουν την ίδια όταν πας σε άλλες χρηματικές κατηγορίες πολύ υψηλές αλλάζουν τα μέταλλα. Όταν επικρατήσουν τα ατσάλινα οι κώνοι και οι αυλοι θα πάνε περίπατο για αυτό το λέει μάλλον

Ποιότητα ατσαλιού μέτρια δεν έχει όλα τα όπλα σειράς έχουν την ίδια όταν πας σε άλλες χρηματικές κατηγορίες πολύ υψηλές αλλάζουν τα μέταλλα. Όταν επικρατήσουν τα ατσάλινα οι κώνοι και οι αυλοι θα πάνε περίπατο για αυτό το λέει μάλλον
Έχει πολύ μέλλον για να επικρατήσουν τα ατσάλινα αν φτάσουμε σε σημείο να επικρατήσουν τα ατσάλινα να ξερεται το μόνο που θα επιτρέπεται θα είναι φάσα παπί και γουρούνι.Επομενως θα βάζω πλανουρια και θα τα κυνηγάω τα πετούμενα με αεροβόλο και δε πάνε να γαμηθουνε.Απλα γιατί δεν γίνεται να κυνηγήσεις άλλο θήραμα με ατσάλια ούτε Φέρμας ούτε τσίχλες.Θα υπάρχουν ατυχήματα όπως κυνηγάμε στην Ελλάδα.

Σε οπλα με 89αρα θαλαμη βρειτε μου ποια οπλα μπορουν να ριξουν απο 24γρ μεχρι 64γρ, το γιατι γινεται αυτο οποιος το καταλαβαινει.......
Δεν ξαναασχολουμαι με το θεμα γιατι παρατραβηξε η κοντρα χωρις νοημα.
Έχουν σκληρά επανατατικα επειδή ρίχνουν δυναμίτες!🙂
Δεν είναι μόνο τα επανατατικα ελατήρια που είναι πιο σκληρά. Είναι και η μεγαλύτερη διαδρομή του κλείστρου που απαιτεί περισσότερη ενέργεια. Επίσης λόγο πολύ μεγάλης θαλάμης δηλαδή χωρητικότητα έχουμε πτώση πιέσεων σε φυσίγγια των 24αρων γρ. οπότε δεν έχουν την απαιτούμενη δυναμη για να σπρώξουν μέχρι πίσω εντελώς το κλειστρο. Από τα πιο διαδεδομένα όπλα της αγοράς μόνο η super vinci έχω μια ελπίδα ότι ίσως μπορεί να ρίξει και 24γρ ( τα 28αρια τα ρίχνει απροβληματιστα) φυσίγγια διότι το επανατατικο είναι το ίδιο με της απλής vinci και απλά έχουν προσθέσει και ένα δεύτερο επανατατικο πιο πίσω το οποίο αρχίζει και συμπιέζεται προς το τέλος της διαδρομής του κλείστρου για τα πιο βαριά φυσίγγια ενώ για τα πιο ελαφριά λειτουργεί με το απλό ελατήριο. Αλλά δεν έχω κανένα 24αρη φυσίγγι να το δοκιμάσω. Κάποια στιγμή φέτος θα φτιάξω και 24αρια και θα το δοκιμάσω και αυτό.

Δεν είναι μόνο τα επανατατικα ελατήρια που είναι πιο σκληρά. Είναι και η μεγαλύτερη διαδρομή του κλείστρου που απαιτεί περισσότερη ενέργεια. Επίσης λόγο πολύ μεγάλης θαλάμης δηλαδή χωρητικότητα έχουμε πτώση πιέσεων σε φυσίγγια των 24αρων γρ. οπότε δεν έχουν την απαιτούμενη δυναμη για να σπρώξουν μέχρι πίσω εντελώς το κλειστρο. Από τα πιο διαδεδομένα όπλα της αγοράς μόνο η super vinci έχω μια ελπίδα ότι ίσως μπορεί να ρίξει και 24γρ ( τα 28αρια τα ρίχνει απροβληματιστα) φυσίγγια διότι το επανατατικο είναι το ίδιο με της απλής vinci και απλά έχουν προσθέσει και ένα δεύτερο επανατατικο πιο πίσω το οποίο αρχίζει και συμπιέζεται προς το τέλος της διαδρομής του κλείστρου για τα πιο βαριά φυσίγγια. Αλλά δεν έχω κανένα 24αρη φυσίγγι να το δοκιμάσω. Κάποια στιγμή φέτος θα φτιάξω και 24αρια και θα το δοκιμάσω και αυτό.
Ριξε καμια ματια και σε αλλες εταιρειες....

Διπλό ελατήριο; Δεν το ήξερα. Δεν το έχω ψάξει γενικά γιατί δεν με έχει απασχολήσει. Και στην super vinci επειδή την έχω το ξέρω.
Σιγά μην έχουν διπλό επανατατικό οι παλιοσιδεράδες.
Ο Γιώργος είναι παιδί της εσωτερικής γεωμετρίας .... 🤣 😇

Αν δε βαριέσαι μπες στον κόπο να δώσεις απαντήσεις σ'αυτα που ρωτάω.
Πάμε ένα ένα σε σχετικό θέμα.

Να σου απαντήσω αν ο κώνος μπορεί να σπάσει ή να διαλύσει όπλο ;
Η απάντηση είναι NAI διότι κάνες σκάνε και φουσκώνουν αβέρτα χωρίς καμία επέμβαση πόσο μάλλον με τεράστιους κώνους τους οποίους κάποιοι προωθούν με θέρμη για να σκοτώνουν καλύτερα κάποιοι άλλοι.
Πάρε και 2 παραδείγματα το πρώτο χωρίς κώνο
https://www.trapshooters.com/threads/gun-blew-up-on-the-line.611529/
Το δεύτερο με κώνο σε Betetta Α303 special για να σκοτώνει μακρύτερα
https://www.shotgunlife.com/shotguns/tom-roster/beware-of-shoddy-barrel-modifications-part-1.html

Αν θεωρείς την μείωση του πάχους της κάνης αμεληταίας σημασίας γιατί δεν έχουν σκάσει 5000 όπλα πάω πάσο, αλλά έχε στο μυαλό σου ότι κανένας δεν θα βγει να το φωνάξει, ακόμα και όταν αυτό γίνει από φυσίγγι HP Steel.

Εγώ αυτή την προώθηση των κώνων την βρίσκω επικίνδυνη και καλό θα ήταν να σκέφτεστε δεύτερη φορά τις δημόσιες τοποθετήσεις σας για το θέμα αυτό, διότι δεν ξέρετε τι καπνό φουμάρει ο άλλος και τι φυσίγγι θα βάλει στην θαλάμη του.

Ως γνωστό επικίνδυνα ή πολύ επικίνδυνα φυσίγγια μπορεί να ρίξει ο καθένας μας είτε το θέλει ή από άγνοια ή από κατασκευαστικό λάθος.
Τότε το μισό χιλιοστό στον κώνο μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ τραυματισμού-ακρωτηριασμού ή αποφυγής του.

Ευχαριστούμε για την μετάδοση των γνώσεών σας περί κώνων και για την προσπάθειά σας να κάνετε τους κατόχους Benelli να σκοτώνουν αλλά δεν θα πάρουμε διότι έχουμε προσωπική άποψη περί του θέματος και όχι τρίτων ...

Και μιλάω έτσι διότι εχω ρίξει πολύ ιδρώτα στις συγκριτικές οπότε τα λόγια πλέον δεν με πείθουν.

Ακόμα περιμένω την κάνη που θα βγάλει >80% με απλό εμπορικό και απλό τσοκ άνετα, όχι από τύχη και την απόδειξη ότι ίδια φυσίγγια με παρόμοιες συγκεντρώσεις έχουν διαφορετικές κεντρικές και περιφερειακές διατρήσεις όταν ριχτούν με διαφορετικές κάνες με διαφορετικούς κώνους και αυλούς.

Όσον αφορά τους οπλοκατασκευαστες κι αυτά που εφαρμόζουν στα προϊόντα τους,για πες την γνώμη σου...
Αν αυτοί που κατασκευάζουν 5 πόντους κώνο δεν είναι αλμπανηδες,τότε είναι αυτοί που τον φτιάχνουν 30?
Η το ανάποδο?
Κανένας κατασκευαστής δεν είναι αλμπάνης !!!
Αλμπάνης είναι αυτός που αγοράζει ένα reamer και τρυπάει κώνους υποδύοντας τον οπλουργό.

Ο κώνος δεν παίζει κανένα ουσιαστικό ρόλο ούτε στο κυνήγι, ούτε στο σκοπευτήριο γι αυτό τον κάνουν όσο γουστάρουν.

Και το ξέρεις πολύ καλά ότι δεν παίζει ρόλο.
Αν έπαιζε τότε θα νικούσε πάντα αυτός με τον μεγαλύτερο κώνο. 🤪

Το πείραγμα του κώνου γίνεται στην Αμερική από την δεκαετία του'80 τουλάχιστον...
Τα πάντα έχουν δοκιμαστεί στην εσωτερική γεωμετρία ακόμα πιο παλιά.
Είναι σαν την μόδα, πάει και έρχεται.

Μπορεί κάποιος που έχει την ευχέρεια της γλώσσας και μπαίνει σε αμερικανικά κυνηγετικα-σκοπευτικα φόρουμ να μας πει περιπτώσεις καταστροφής κανών και αιτιολόγηση?
Τα αμερικανακια ψοφανε για κάτι τέτοια,δεν γλυτώνει κάνεις!
Δες παραπάνω.
Τα αμερικανάκια επίσης ξέρουν να διαβάζουν το "Do not modify" που γράφουν οι αμερικάνικες κάνες οπότε το κάνουν γαργάρα και αγοράζουν άλλο όπλο.
Αν φούσκωνε η κάνη κάποιου που είχε κάνει κώνο θα έβγαινε εδώ να το γράψει ;
Έχεις δει φωτό εδώ μέσα από διαλυμένα όπλα ;
Λες δεν έχει διαλυθεί κανένα στην Ελλάδα ; 🤣
Ρώτα κανέναν οπλουργό.

Έτσι κι αλλιώς,αν πειράξεις κάτι στην κάνη,πόσο μάλλον τον κώνο,αυτομάτως είσαι εκτός προδιαγραφών κι εγγύησης!
Γιατί άραγε ;
Δεν αναγνωρίζει την ασφάλεια της κάνης ο κατασκευαστής.
Διότι και αυτός ξέρει ότι μ@λακίες (επικίνδυνα φυσίγγια) πάντα μπορεί να ριχτούν ;)

Last edited:
Απο τα οπλα που δειχνεις, κανενα δεν εχει αιτια τον κωνο, και στο 303 το φουσκωμα ειναι μετα τον κωνο εκτος και θελανε να πανε κοντρα το d11, δεν κανεις κωνο οπως να'ναι και σε οποιον να'ναι, αν δεν ξερεις καποιον οπλουργο σοβαρο, που να γνωριζει, απλα δεν το κανεις και εχει νοημα να κανεις επιμηκυνση κωνου οταν γνωριζεις σιγουρα οτι ο κωνος ειναι αποτομος. Στην Αμερικη ειναι και συνηθες να μπλεκουν φυσιγγια 12αρια με 20αρια και γι'αυτο πλεον απαγορευται καλυκας 12αρης κιτρινος μπας και προλαβουν και το ξεχωρισουν πριν το βαλουν στη θαλαμη.

Η απάντηση είναι NAI διότι κάνες σκάνε και φουσκώνουν αβέρτα χωρίς καμία επέμβαση πόσο μάλλον με τεράστιους κώνους τους οποίους κάποιοι προωθούν με θέρμη για να σκοτώνουν καλύτερα κάποιοι άλλοι.
https://www.shotgunlife.com/shotguns/tom-roster/beware-of-shoddy-barrel-modifications-part-1.html
Βασίλη,είναι σίγουρο ότι μπορεί να φουσκώσει μια κάνη με χρήση ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ φυσιγγίου!
Είναι σίγουρο ότι για να σκάσει,πρέπει να υπάρξει έμφραξη!
Τα παραδείγματα που παραθέτεις δεν αφορούν κώνο.
Αν θεωρείς την μείωση του πάχους της κάνης αμεληταίας σημασίας γιατί δεν έχουν σκάσει 5000 όπλα πάω πάσο, αλλά έχε στο μυαλό σου ότι κανένας δεν θα βγει να το φωνάξει, ακόμα και όταν αυτό γίνει από φυσίγγι HP Steel.
Μίλησα για μείωση πάχους κάνης μέσα στα ΑΣΦΑΛΗ όρια κι όχι"πήρε ο μουρλος κατήφορο"!
Εγώ αυτή την προώθηση των κώνων την βρίσκω επικίνδυνη και καλό θα ήταν να σκέφτεστε δεύτερη φορά τις δημόσιες τοποθετήσεις σας για το θέμα αυτό, διότι δεν ξέρετε τι καπνό φουμάρει ο άλλος και τι φυσίγγι θα βάλει στην θαλάμη του.

Θα χαιρομουν αν σε απάντηση σου σε δικό μου μνμ δεν έδινες αυτόν τον χαρακτηρισμό!🙂
Συζήτηση κάνω,ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΩ!!
Αν δεν θέλουμε την συζήτηση,το ξεκαθαρίζουμε και αρκουμαστε στο καβλαντισμα!

Ως γνωστό επικίνδυνα ή πολύ επικίνδυνα φυσίγγια μπορεί να ρίξει ο καθένας μας είτε το θέλει ή από άγνοια ή από κατασκευαστικό λάθος.
Τότε το μισό χιλιοστό στον κώνο μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ τραυματισμού-ακρωτηριασμού ή αποφυγής του.
Ωωωω ναι!
Καθένας μας είναι υπεύθυνος και υπόλογος των πράξεών η παραληψεων του!
Ευχαριστούμε για την μετάδοση των γνώσεών σας περί κώνων και για την προσπάθειά σας να κάνετε τους κατόχους Benelli να σκοτώνουν αλλά δεν θα πάρουμε διότι έχουμε προσωπική άποψη περί του θέματος και όχι τρίτων ...
Είπαμε,καθένας κάνει ότι θέλει όπως το θέλει,σε ότι τον αφορά!
Και μιλάω έτσι διότι εχω ρίξει πολύ ιδρώτα στις συγκριτικές οπότε τα λόγια πλέον δεν με πείθουν.
Κάνεις καλά να πιστεύεις σε ότι έχεις ΔΕΙ!
Συγκριτικές έκανες πριν και μετά τον κώνο?
Αλμπάνης είναι αυτός που αγοράζει ένα reamer και τρυπάει κώνους υποδύοντας τον οπλουργό.
+1000!
Ο κώνος δεν παίζει κανένα ουσιαστικό ρόλο ούτε στο κυνήγι, ούτε στο σκοπευτήριο γι αυτό τον κάνουν όσο γουστάρουν.

Κάνεις καλά να πιστεύεις σε ότι έχεις ΔΕΙ!
Τα αμερικανάκια επίσης ξέρουν να διαβάζουν το "Do not modify" που γράφουν οι αμερικάνικες κάνες οπότε το κάνουν γαργάρα και αγοράζουν άλλο όπλο.
Ρώτα κανέναν οπλουργό.
Αυτό αφορά στην ΜΗ απαίτηση από την κατασκευάστρια!
Μπορεί κάλλιστα να το κοινοποιησει!
Έχουν γίνει ζημιές από"μαστόρους"!
Έχω ρωτήσει!🙂
Γιατί άραγε ;
Διότι και αυτός ξέρει ότι μ@λακίες (επικίνδυνα φυσίγγια) πάντα μπορεί να ριχτούν
Ισχύει!

Πάμε ένα ένα σε σχετικό θέμα.

Ακόμα περιμένω την κάνη που θα βγάλει >80% με απλό εμπορικό και απλό τσοκ άνετα, όχι από τύχη και την απόδειξη ότι ίδια φυσίγγια με παρόμοιες συγκεντρώσεις έχουν διαφορετικές κεντρικές και περιφερειακές διατρήσεις όταν ριχτούν με διαφορετικές κάνες με διαφορετικούς κώνους και αυλούς.

Τα πάντα έχουν δοκιμαστεί στην εσωτερική γεωμετρία ακόμα πιο παλιά.
Είναι σαν την μόδα, πάει και έρχεται.

Δες παραπάνω.
Ρώτα κανέναν οπλουργό.

Γιατί άραγε ;
Διότι και αυτός ξέρει ότι μ@λακίες (επικίνδυνα φυσίγγια) πάντα μπορεί να ριχτούν ;)
Καλημέρα, σίγουρα η οποιασδήποτε μετατροπή σε ένα όπλο έχει θετικά και αρνητικά στο ανωτέρο μυνημα δίνεις μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια, κάτι που είναι πολύ σωστό, στο κομμάτι όμως βελτίωσης της κάνης με τον κώνο εκτός από τις προσωπικές εμπειρίες του καθενός τα πράγματα δεν είναι τόσο θεωριτικα, συγκεκριμένα η ίδια η benelli ως εταιρεία είναι αυτή που βελτιώνει τα όπλα της με το ανάλογο αντίτιμο βέβαια( https://www.benelliusa.com/shotguns/ethos-upland-performance-shop-shotguns ) Επειδή πέρασα σχεδόν μια 5ετια Αμερική ασχολήθηκα αρκετά με όπλα όταν μου δόθηκε η ευκαιρία. Όπως και στα αυτοκίνητα μπορείς να πάρεις μια mercendes απλή ή να στείλεις το μοντέλο σου στην Brabus για βελτίωση, μπορούμε να πούμε ότι όσοι έχουν βελτιωμένα αυτοκίνητα τα έχουνε χαλάσει; Αν εσύ ο ιδιος έχεις δει ότι ιδιαίτερα σε benelli ο κώνος δεν αποτελεί βελτίωση θα χαρώ να το παραθέσεις και να το δούμε και να το συζητήσουμε όλοι μαζί. Υπόψιν ότι εδώ στο forum κάνεις δεν προσπαθεί να πείσει τον άλλο για κάτι απλά παραθέτουμε τις απόψεις μας και τις προσωπικές μας εμπειρίες.

Το θέμα είναι ποιός κάνει τι .Αφού το κάνει η benelliusa μπορεί και ο επίδοξος οπλουργος της γειτονιάς σας .Όσο για την Brabus ο μαστρομητσος είναι καλύτερος και φθηνότερος.

Last edited:
Απο τα οπλα που δειχνεις, κανενα δεν εχει αιτια τον κωνο, και στο 303 το φουσκωμα ειναι μετα τον κωνο εκτος και θελανε να πανε κοντρα το d11, δεν κανεις κωνο οπως να'ναι και σε οποιον να'ναι, αν δεν ξερεις καποιον οπλουργο σοβαρο, που να γνωριζει, απλα δεν το κανεις και εχει νοημα να κανεις επιμηκυνση κωνου οταν γνωριζεις σιγουρα οτι ο κωνος ειναι αποτομος. Στην Αμερικη ειναι και συνηθες να μπλεκουν φυσιγγια 12αρια με 20αρια και γι'αυτο πλεον απαγορευται καλυκας 12αρης κιτρινος μπας και προλαβουν και το ξεχωρισουν πριν το βαλουν στη θαλαμη.
Δεν διάβασες καθόλου τα κείμενα αλλά το προσπερνώ ...
Από το πρώτο link διάβασε τα 3 πρώτα ποστ και το τελευταίο στην 18η σελίδα.

Back