Βλητικές Δοκιμές - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Μπορεί να κάνω και λάθος αλλά θυμάμαι να έχω δει ενα φυσίγγιο cheddite 20-80 metri 51γρ σε 70ρι κάλυκα. Ρελιαστό εννοείται. Έχω φάει το ίντερνετ να το βρω
Στα 51 κ στα 57γρ κ τα δυο σε καλυκα 70.....
Φουρνέλο; Χαχα
Έτσι έλεγαν τότε όσοι το είχαν δοκιμάσει...
Και φυσιγγι χωρίς καμία κυνηγετικη ουσία...
Για αυτό κ ήταν λίγα τα ψωμια του στην αγορά......

Last edited:
Καλησπέρα, Βασίλη το 68% στον κύκλο των 50 εκατοστών, το έβαλα σαν παράδειγμα για την δοκιμή του Νίκου που χρησιμοποιεί χαρτί 85×120 εκατοστά, οπότε χωράει περίπου ο κύκλος 100 εκατοστών. Ρίξε μια ματιά στην βολή με την sipe και θα δεις πόσο απέχει από το 68% στο κεντρικό 1/3 που ισχυρίζεται πως συμβαίνει πάντα. Το ότι οσο πιο έντονο το τσοκαρισμα τόσο πιο έντονο κέντρο και πιο αραιή περιφέρεια ισχύει πάντα και αυτός είναι ο λόγος που όπως έχω πει πολλές φορές προτιμάω ανοιχτό τσοκ και να << παίζω >> με το φυσίγγιο. Δε ισχύει όμως αυτό στα περισσότερα ανοιχτά τσοκ ,ιδιαίτερα στα bell,tula και skeet. Εδώ έγκειται η διαφωνία μου με τα περί gauss. Επειδή δεν είναι προσωπική συζήτηση, προσπαθώ να γράφω όσο πιο απλά και κατανοητά, γιατί διαφορετικά θα φλιπαρουν πολλοί.
Νομίζω ότι καλά τα λέει ο Λευτέρης..... σύμφωνα με το συνημμένο...

Attachments

Εάν έστω πέρασε απο το μυαλό του Νίκου ότι τον αδίκησα,να βγεί να το πει ο ίδιος και να ζητήσω δημόσια συγνώμη.

''Αραξε'' φιλε !!!! Εσυ δεν μπερδευεις την αληθεια.... με την βουρτσα....Ξερω σε ποιους απευθυνεσαι!!!!
Ουτε καν περασε απο το μυαλο μου κατι τετοιο!!!! :)

Last edited:
Ναι πολύ καλά τα λέει μέχρις ενός σημείου.... συμφωνώ σε όλα εκτός από την διαφωνία του για την γκαουσιανή κατανομή.... δείτε λίγο τα διαγράμματα που ανήρτησε ο Βασίλης στην σελ. 820

δείτε λίγο και το βιντεάκι:

Galton & Gauss

Normal Distribution = Κανονική κατανομή = Γκαουσιανή κατανομή = Διωνυμική κατανομή

Όλα σωστά εκτός (ίσως) το παρακάτω ... ποτέ δεν διεκδικώ το αλάθητο ...
Καπετάνιε, που βρίσκεσαι τώρα :)
Δε ισχύει όμως αυτό στα περισσότερα ανοιχτά τσοκ ,ιδιαίτερα στα bell,tula και skeet. Εδώ έγκειται η διαφωνία μου με τα περί gauss.
Εγώ θα έλεγα ότι δεν ισχύει η κανονική κατανομή σε ειδικά φυσίγγια με αποκεντρωτήρες, τουφεκιές λουκουμά κτλ.
Από την άλλη bell tula skeet τσοκ δεν είχα ποτέ άρα δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα.
Αν αυτά τα τσοκ δημιουργούν αραίωση της τουφεκιάς στο κέντρο, πύκνωση αμέσως μετά και αραίωση πάλι τότε όντως δεν ισχύει η κανονική κατανομή.
Όμως αυτό που ονομάζουμε "ομοιόμορφη" κατανομή, είναι κανονική κατανομή με μεγάλο σ ...
Αυτό πιστεύω.
Πέρα από όλα τα παραπάνω θεωρητικά, μικρή σημασία για εμένα έχει το είδος της κατανομής όταν έχω μπροστά μου μια τουφεκιά.

Όλα σωστά εκτός (ίσως) το παρακάτω ... ποτέ δεν διεκδικώ το αλάθητο ...
Καπετάνιε, που βρίσκεσαι τώρα :)

Εγώ θα έλεγα ότι δεν ισχύει η κανονική κατανομή σε ειδικά φυσίγγια με αποκεντρωτήρες, τουφεκιές λουκουμά κτλ.
Από την άλλη bell tula skeet τσοκ δεν είχα ποτέ άρα δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα.
Αν αυτά τα τσοκ δημιουργούν αραίωση της τουφεκιάς στο κέντρο, πύκνωση αμέσως μετά και αραίωση πάλι τότε όντως δεν ισχύει η κανονική κατανομή.
Όμως αυτό που ονομάζουμε "ομοιόμορφη" κατανομή, είναι κανονική κατανομή με μεγάλο σ ...
Αυτό πιστεύω.
Πέρα από όλα τα παραπάνω θεωρητικά, μικρή σημασία για εμένα έχει το είδος της κατανομής όταν έχω μπροστά μου μια τουφεκιά.
Βασίλη Καλημέρα!

Ινδίες , εξωτερικό αγκυροβόλιο KANDLA!

Και εγώ από bell tula skeet brain...άσχετος.sarcastic.Μόνο σταθερά τσόκ & δίκαννο!

Εγώ συμφωνώ με αυτό του γράφει ο Παπατσαρούχας ότι ..."η κυνηγετική τουφέκια, αυτή που σκοτώνει , είναι η τουφεκιά χωρίς συγκέντρωση. Είναι η τουφέκια με ομοιόμορφη κατανομή και με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά." Αυτό για τα συμβατικά φυσίγγια ως τα 35 μέτρα.

Επίσις ο Δ.Σ σε ένα άρθρο του έγραψε ότι ..."τα θηράματα που καρπούμεθα τα πυροβολούμε σε αποστάσεις ως τα 30 μέτρα ως και 80%".Στα κυνήγια μου, για μένα ισχύει αυτό...

Τέλος οι παλιοί που ήταν "εμπειροτέχνες" λέγανε ότι...."το ανοιχτό τσόκ γεμίζει την τσάντα"...

Αυτά...

Βασίλη Καλημέρα!

Ινδίες , εξωτερικό αγκυροβόλιο KANDLA!

Και εγώ από bell tula skeet brain...άσχετος.sarcastic.Μόνο σταθερά τσόκ & δίκαννο!

Εγώ συμφωνώ με αυτό του γράφει ο Παπατσαρούχας ότι ..."η κυνηγετική τουφέκια, αυτή που σκοτώνει , είναι η τουφεκιά χωρίς συγκέντρωση. Είναι η τουφέκια με ομοιόμορφη κατανομή και με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά." Αυτό για τα συμβατικά φυσίγγια ως τα 35 μέτρα.

Επίσις ο Δ.Σ σε ένα άρθρο του έγραψε ότι ..."τα θηράματα που καρπούμεθα τα πυροβολούμε σε αποστάσεις ως τα 30 μέτρα ως και 80%".Στα κυνήγια μου, για μένα ισχύει αυτό...

Τέλος οι παλιοί που ήταν "εμπειροτέχνες" λέγανε ότι...."το ανοιχτό τσόκ γεμίζει την τσάντα"...

Αυτά...
Καλές θάλασσες ...

Έτσι είναι.
Κυνηγώντας χρόνια με δίκανο F XF πίστεψέ με έχει πέσει πολύ κλάμα με χαμένα θηράματα.
Δεν έχω φτάσει στο άλλο άκρο ακόμα Cyl IC αλλά είμαι κοντά.

Τα έχουμε πει πολλές φορές.

Χέρι (σκοπευτήριο)+ταίριασμα όπλου (κοντάκι)

Φυσίγγι

Επιλογή κατάλληλης σύσφιξης

Κάνη

Με αυτή την σειρά σαν γενικό κανόνα.
Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες για να έχουμε να "μαλώνουμε" ...

Είδες παραπάνω ότι το #3 με 340m/s έχει την ίδια διάτρηση με το #4 με 400m/s στην ίδια απόσταση και με τις ίδιες συνθήκες.
Απίστευτο !!!!
Το κακό είναι φυσικά τα λιγότερα σκάγια.

Καλές θάλασσες ...

Έτσι είναι.
Κυνηγώντας χρόνια με δίκανο F XF πίστεψέ με έχει πέσει πολύ κλάμα με χαμένα θηράματα.
Δεν έχω φτάσει στο άλλο άκρο ακόμα Cyl IC αλλά είμαι κοντά.

Τα έχουμε πει πολλές φορές.

Χέρι (σκοπευτήριο)+ταίριασμα όπλου (κοντάκι)

Φυσίγγι

Επιλογή κατάλληλης σύσφιξης

Κάνη

Με αυτή την σειρά σαν γενικό κανόνα.
Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες για να έχουμε να "μαλώνουμε" ...

Είδες παραπάνω ότι το #3 με 340m/s έχει την ίδια διάτρηση με το #4 με 400m/s στην ίδια απόσταση και με τις ίδιες συνθήκες.
Απίστευτο !!!!
Το κακό είναι φυσικά τα λιγότερα σκάγια.
Έτσι κάπως και εγώ φίλε...

Στην Πέρδικα και στο κουνέλι με σταθερά 4/10 & 7/10, Cal.16, έχω αποδόσεις IC & M περίπου με 65αρακια ρελιαστά ιδογομωση Νο 7 & Νο 6 "τετράγωνες" γομώσεις 27 γρ.....ταμάμ!

Ταχύτητες ~ 370-380 max. μ/δλ

Με τον πίνακα αυτόν πάω...

Πίνακας 2..jpg

Y.Γ 1: έκανα και τρεις τρελές τουφεκιές(δυο κουνέλια και μια πέρδικα), αξέχαστες φέτος 35+, 40 μέτρα να σου πω , ....δεν τις μέτρησα και με μεζούρα .sarcastic.αλλά "οριακές", με την κλειστή κάννη με 27 γρ. επινικελωμένα Νο 6...ρέλι S4n..
Υ.Γ 2: του χρόνου , πρώτα ο Θεός θα τις σιγουρέψω και τις "μακρινές" με "αλευράκι"...με καθοδήγησε εκτενώς ο Νίκος(ΝίκοςΠ)!!!;) ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ!!!
Υ.Γ 3: ρε τι του χρόνου λέω ! .sarcastic.ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ !!!.love.

Last edited:
Δεν υπάρχει φίλε κανείς εκνευρισμός απλά σκεφτόμαστε διαφορετικά ........................Και πάμε στο διαταυτα το 1930 πηραν δύο κανες 55 εκ και 76 με το ίδιο φυσίγγι και έβγαλαν το συμπέρασμα γιατί πιστεύεις ότι αν το κάνεις σήμερα με δύο κανες σημερινές και σημερινά φυσίγγια θα βγάλεις το ίδιο αποτέλεσμα .Και με ποιας εταιρίας κανες μπορεί της μπενελι να το κάνουν και μπορεί της Μπερέτα να έχουν 30μετ διαφορά η 55 με την 76 λέω εγώ .Πως θα υποστηρίζω εγώ τι έγινε το 1930 και μου λες ότι λέει δεν αφορά αυτό τη σκοποβολή γιατί σκοποβολή κάνουμε στο διάστημα με άλλα βαρυτικά πεδία . Ενολιγοις θέλω να καταλήξω ότι ότι γράφεται δεν είναι απόλυτο .Εννοείται ότι ούτε εκνευρισμός ούτε αντιπαράθεση συμβαίνει την άποψη μου καταθέτω σιγά μην τσακωθούμε γιατί τι λέει ο κάθε αρθρογράφος άλλη δουλειά δεν είχαμε απλώς δεν αποδέχομαι αυτά που εμφανίζουν με την λογική αυτό είναι ανεφ σημασίας .Γιατί ανεφ σημασίας πράγμα στη βλητική δεν υπάρχει για μένα .

Φίλε Γιάννη άργησα να απαντήσω λιγάκι, λόγω περιστάσεων....
Κατ' αρχήν δεν τίθεται ζήτημα αντιπαράθεσης, από την παρουσία σου στο φόρουμ τρέφω εκτίμηση προς το πρόσωπό σου... δεν ξέρω αν είσαι το ίδιο άτομο που τα λέγαμε σε άλλο σαιτ..
Το λοιπόν το ζήτημα των ταχυτήτων και του βεληνεκούς της μακριάς κάννης έχει λυθεί από το 1930.
Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγουν και όσα πειράματα γίνονται σήμερα,
για του λόγου το αληθές:
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0379073821000050
"The distance from the target as well as the presence of a choke in the shotgun’s barrel was found to have a greater impact on the pellet distribution than the barrel length."
https://deltawaterfowl.org/barrel-length-ballistics/
"Is there a difference between the velocities generated in a 22-inch barrel versus a 28-inch barrel? Yes. Is it statistically significant or relevant to field performance in waterfowl guns? Sorry, no."
https://www.outdoorlife.com/choose-best-shotgun-barrel-length/
"So the difference between a 20-inch and a 32-inch barrel will be 60 feet per second with light target loads—hardly a significant difference."
"Barrel length may not have a major impact on shotgun muzzle velocity, but it does affect handling."

όλα τα παραπάνω μετρημένα ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα κάθε βολής.
το ζήτημα είναι λυμένο και τα σημερινά δεδομένα συμφωνούν με αυτά του '30,
συνεπώς στο άρθρο του ο Παπατσαρούχας έχει δίκιο, δεν αντιφάσκει....

Υ.Γ. τον Παπατσαρούχα δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ούτε είμαι φίλος του. Έχουμε μιλήσει μερικές φορές στο τηλέφωνο, είμαι ευχαριστημένος πελάτης του, έχω ακούσει θετικές και μη κριτικές για την δουλειά του (αιτιολογημένες και μη).
Σαν άνθρωπο δεν τον ξέρω, σαν αρθρογράφο τον εκτιμώ αφάνταστα! Η προσφορά του είναι ανεκτίμητη!
Πιστεύω πως πρέπει να σεβόμαστε ανθρώπους που προσφέρουν τις γνώσεις τους και να είμαστε επιεικείς με τα - όποια- λάθη τους!

για αυτό το θέμα του μήκους της κάνης έχω έρθει σε αντιπαράθεση ουκ ολίγες φορές

τελευταίο περιστατικό σε κυνηγομάγαζο φέτος το καλοκαίρι
δεν θα ασχολούμουν καν, αν δεν υπήρχαν νέοι κυνηγοί που άκουγαν με προσοχή τον "παλιό" να τους λέει ότι με κάνη 81 εκ κατέβαζε τις φάσσες στα 100 μετρα. Ο ένας νεαρός μάλιστα (λαγουτζης), ζήτησε να αλλάξει την παραγγελία του όπλου του να μην το πάρει στα 71 εκ.
Οπότε παρενέβην καταλυτικώς η αφεντιά μου και έγινε γης μαδιαμ....

Όπως και να χει παρόλο που έχω κάνει πολύ μακρινές τουφεκιές με κοντές κανες πιστεύω πως παίζει το ρόλο και δ εν είναι μόνο η σκοπευτική γραμμή ίσως αν κάναμε μέτρηση στα 30 /40 μέτρα ταχ και κατανομής εννοείται με ίδιο τσοκ φυσίγγι να τις βλέπαμε τις διαφορες

Όπως και να χει παρόλο που έχω κάνει πολύ μακρινές τουφεκιές με κοντές κανες πιστεύω πως παίζει το ρόλο και δ εν είναι μόνο η σκοπευτική γραμμή ίσως αν κάναμε μέτρηση στα 30 /40 μέτρα ταχ και κατανομής εννοείται με ίδιο τσοκ φυσίγγι να τις βλέπαμε τις διαφορες
2μετρα πιο πολύ η 76 εν σύγκριση με (20*2.5)=50,8 (κοντοκανο του παπαστρουμφ),,,την στιγμή που από φυσίγγιο σε φυσίγγιο έχεις ,,,να πουμε 15μετρα ,γκιβ ιρ τεικ...Αποκλιση ανά φυσίγγιο εμπορίου❓

Καλημέρα, Μάριε, Βασίλη, δεν ισχυρίστηκα πως δεν συμβαίνει αυτή η τάση στις κατανομες στις περισσότερες τουφεκιές, ειδικά από τσοκαρισμενες κάνες. Είπα πως δεν συμβαίνει πάντα, και πως βελτιώνεται η τάση προς ομοιόμορφη κατανομή όσο το τσοκ τείνει προς τον κύλινδρο. Εκεί που αυτό δεν ισχύει καθόλου είναι σε αποκεντρωτικα, διασποράς, φυσίγγια και στην χρήση τσοκ όπως τα tula, bell και ορισμένα skeet, που επινοήθηκαν ακριβώς για να αραιώνουν το κέντρο προς όφελος τής περιφέρειας. Συμφωνώ με τον Παπατσαρουχα για την ομοιόμορφη κατανομή και την υπεροχή της έναντι του έντονου κέντρου. Για όσους ψάχνουν την υπερσυγκεντρωτικη τουφεκιά και έχουν συμβιβαστεί με την μοναδική; πραγματικότητα του έντονου κέντρου και αραιης περιφέρειας, που στην πράξη αχρηστεύει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των σκαγιων, τους προτείνω να δοκιμάσουν μία άλλη προσέγγιση, ελάχιστο έως λίγο τσοκαρισμα και ταίριασμα με ειδικά φυσίγγια.

Καλημέρα, Μάριε, Βασίλη, δεν ισχυρίστηκα πως δεν συμβαίνει αυτή η τάση στις κατανομες στις περισσότερες τουφεκιές, ειδικά από τσοκαρισμενες κάνες. Είπα πως δεν συμβαίνει πάντα, και πως βελτιώνεται η τάση προς ομοιόμορφη κατανομή όσο το τσοκ τείνει προς τον κύλινδρο. Εκεί που αυτό δεν ισχύει καθόλου είναι σε αποκεντρωτικα, διασποράς, φυσίγγια και στην χρήση τσοκ όπως τα tula, bell και ορισμένα skeet, που επινοήθηκαν ακριβώς για να αραιώνουν το κέντρο προς όφελος τής περιφέρειας. Συμφωνώ με τον Παπατσαρουχα για την ομοιόμορφη κατανομή και την υπεροχή της έναντι του έντονου κέντρου. Για όσους ψάχνουν την υπερσυγκεντρωτικη τουφεκιά και έχουν συμβιβαστεί με την μοναδική; πραγματικότητα του έντονου κέντρου και αραιης περιφέρειας, που στην πράξη αχρηστεύει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των σκαγιων, τους προτείνω να δοκιμάσουν μία άλλη προσέγγιση, ελάχιστο έως λίγο τσοκαρισμα και ταίριασμα με ειδικά φυσίγγια.
Τα ειδικα φυσιγγια ομως ειναι γι αυτους που γεμιζουν η θα πρεπει να αγοραζεις καποια πανακριβα αμερικανικα με σκληρα σκαγια και μπαφερ αλλα και παλι πισω θα εισαι σε σχεση με μια τσοκαρισμενη κανη.
Πιστευω τα πολλα μετρα θελουν τσοκαρισμα

Τα ειδικα φυσιγγια ομως ειναι γι αυτους που γεμιζουν η θα πρεπει να αγοραζεις καποια πανακριβα αμερικανικα με σκληρα σκαγια και μπαφερ αλλα και παλι πισω θα εισαι σε σχεση με μια τσοκαρισμενη κανη.
Πιστευω τα πολλα μετρα θελουν τσοκαρισμα

Προσεχώς ... ;)

IMG_20220110_134256.jpg

Status
Not open for further replies.
Back