mixalos
Banned
https://en.wikipedia.org/wiki/Silica_gelΤο φακελάκι Silica Gel δεν θεωρείται επικίνδυνο αλλά δεν είναι και τόσο αθώο όσο νομίζουμε.
Ολα τα χημικά στοιχεία ειναι ενεργά.
Εξαιρούνται τα ευγενή μέταλλα, είναι χημικά αδρανές και ανενεργά ιδίως προς το οξυγόνο. Το πυρίτιο όπως βλέπεις ενώνεται με δύο άτομα οξυγόνου, φουλ ενεργό με λίγα λόγια.
Το διοξείδιο του πυριτίου όταν ληφθεί από το στόμα είναι βασικά μη τοξικό, με μέση θανατηφόρα δόση (5 g/kg).
Εισπνεόμενη λεπτοδιαμερισμένη σκόνη κρυσταλλικού διοξειδίου του πυριτίου μπορεί να οδηγήσει σε πυριτίαση (silicosis), βρογχίτιδα ή καρκίνο του πνεύμονα, επειδή η σκόνη κολλάει στα πνευμόνια ερεθίζει συνεχώς τον ιστό μειώνοντας τη χωρητικότητα του πνεύμονα. Όταν λεπτά σωματίδια διοξειδίου του πυριτίου αναπνέονται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες (όπως μέσω επαγγελματικής έκθεσης), αυξάνεται ο κίνδυνος αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα σε σύγκριση με τους αναμενόμενους ρυθμούς στον γενικό πληθυσμό.
Regeneration
Once saturated with water, the gel can be regenerated by heating it to 120 °C (250 °F) for 1–2 hours. Some types of silica gel will "pop" when exposed to enough water. This is caused by breakage of the silica spheres when contacting the water.[6]
Food additive
Silica gel, also referred to as silica aerogel or hydrated silica, is listed by the FDA in the United States as generally recognized as safe (GRAS), meaning it can be added to food products without needing approval. Silica is allowed to be added to food in the US at up to 2% as permitted under 21 CFR 172.480. In the EU it can be in up to 5% concentrations.[11]
Listed uses include: anticaking agent, defoaming agent, stabilizer, adsorbent, carrier, conditioning agent, chillproofing agent, filter aid, emulsifying agent, viscosity control agent, and anti-settling agent.[12]