Καραμπίνα ή δίκαννο

Τί είναι οι "σχαστηριες";
Οι σχαστηριες είναι αυτές που συγκρατούν τις σφύρες ή κοκκορια σε θέση όπλισης. Στην φωτογραφία στο πράσινο κυκλάκι είναι οι εγκοπές στις σφύρες όπου πιάνουν οι σχαστηριες. Τα δύο λαμακια που φαίνονται αριστερά είναι οι σχαστηριες. Όταν πιέζεται η σκανδάλη ουσιαστικά μετακινεί την σχαστηρια και αυτή απελευθέρωνει τη σφύρα η οποία με τη σειρά της πέφτει πάνω στον επικρουστρηραIMG_20220303_212245.jpg

Last edited:
Οι σχαστηριες είναι αυτές που συγκρατούν τις σφύρες ή κοκκορια σε θέση όπλισης.
Ευχαριστώ Βασίλη.
Αν είχα πρόβλημα με τις σχαστηριές όπως λες, μετά την ομοβροντία, δε θα έπρεπε να είναι ριγμένη και η δεύτερη σκανδάλη χωρίς να τν έχω πατήσει;
Να πω την αλήθεια δεν το είχα ελέγξει.

Μεταφέρω από το θέμα "τσίχλα - κοτσύφι" λόγω σχετικότητας

Έχοντας χρησιμοποιήσει επί δεκαετίες και τα τρία είδη όπλων (Πλάγιο, S.P. αυτογεμή) ακόμη και μονόκαννο (1 χρόνο) η προσωπική μου αντίληψη είναι ότι τελικά μου "κάθεται" καλύτερα η καραμπίνα.
Την τρίτη βολή δεν τη χρειάστηκα για το ίδιο θήραμα ή για κάποιο κοπάδι, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, αλλά πάμπολες φορές όταν μετά τις δύο βολές εμφανίστηκε άλλος στόχος και θα έμενα να τον κοιτάζω.
Ένας ακόμη λόγος που με επανάφερε στα αυτογεμή, μετά τα τελευταία 8 χρόνια που κυνηγούσα με σουπερποζέ, είναι το γρήγορο γέμισμα της καραμπίνας σε σχέση με τα δίκαννα.
Όπως έχουν πει όλοι "το καθένα με τις χάρες του". Διαλέγεις ποιο ταιριάζει με τη δική σου.

π.χ. Τα πλάγια που λάτρευα δεν μπόρεσα ποτέ να βολευτώ παρά τις απεγνωσμένες μου προσπάθειες.
Όσο για το γρήγορο γέμισμα διάβαζα προχτές κάτι που δεν το είχα σκεφτεί και μετά που το επεξεργάστηκα συμφώνησα.

Διάβαζα λοιπόν στην οπλογνωσια ότι πιο γρήγορα ρίχνει ένα δικανο με αυτόματου εξωλκεις έξι βολές από μια καραμπινα τρισφαιρη.

Μόνο στην αρχή που πέρασα από τις καραμπινες στο δικανο με παραξένεψε το ότι δεν είχα πλέον το τρίτο φυσίγγι.

Μετά που συνήθιζα κατάλαβα ότι δεν αλλάζω πλέον το δικαννο με τίποτα.
Είναι ιδανικό και ότι καλύτερο για τα κυνηγια που κάνω.

Πιο ασφαλές...Πιο ευκολοχρηστο και άδειασε γέμισε παιχνίδι.

Ευχαριστώ Βασίλη.
Αν είχα πρόβλημα με τις σχαστηριές όπως λες, μετά την ομοβροντία, δε θα έπρεπε να είναι ριγμένη και η δεύτερη σκανδάλη χωρίς να τν έχω πατήσει;
Να πω την αλήθεια δεν το είχα ελέγξει.
Αν βγάλεις το κοντάκι του όπλου μπορεί να φαίνεται τι προκαλεί την μετακίνηση ..... για να πυροδοτηθεί η δεύτερη κάννη δεν αρκεί μόνο η χαλαρή κίνηση του επικρουστηρα. Αν ο επικρουστηρας ήταν χαλαρός και κινούνταν θα έβλεπες και σημάδια στα καψυλια των φυσιγγίων....

Αν βγάλεις το κοντάκι του όπλου μπορεί να φαίνεται τι προκαλεί την μετακίνηση ..... για να πυροδοτηθεί η δεύτερη κάννη δεν αρκεί μόνο η χαλαρή κίνηση του επικρουστηρα. Αν ο επικρουστηρας ήταν χαλαρός και κινούνταν θα έβλεπες και σημάδια στα καψυλια των φυσιγγίων....

Βλέπω βαθουλώματα στο καψύλι των φυσιγγίων ακόμα και όταν δεν κάνει ομοβροντία, το άριχτο φυσίγγι είχε ένα μικρό βαθουλωματάκι: https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Προβλήματα-και-Αντιμετώπιση.192/page-38#post-663199

Παιδες εχει κανει καποιος συγκριτικο ενα αυτογεμη με ενα sp για το βλητικο αποτελεσμα;Αξιζει να παρεις ενα sp αν υπερεχει στο βλητικο αποτελεσμα περα απο τις αλλες παραμετρους που χαρακτηριζουν τα οπλα αυτα μεταξυ τους;

Όσο για το γρήγορο γέμισμα διάβαζα προχτές κάτι που δεν το είχα σκεφτεί και μετά που το επεξεργάστηκα συμφώνησα.

Διάβαζα λοιπόν στην οπλογνωσια ότι πιο γρήγορα ρίχνει ένα δικανο με αυτόματου εξωλκεις έξι βολές από μια καραμπινα τρισφαιρη.

Μόνο στην αρχή που πέρασα από τις καραμπινες στο δικανο με παραξένεψε το ότι δεν είχα πλέον το τρίτο φυσίγγι.

Μετά που συνήθιζα κατάλαβα ότι δεν αλλάζω πλέον το δικαννο με τίποτα.
Είναι ιδανικό και ότι καλύτερο για τα κυνηγια που κάνω.

Πιο ασφαλές...Πιο ευκολοχρηστο και άδειασε γέμισε παιχνίδι.
Σε κυνήγια που χρειάζεται να γεμίσει γρήγορα το δίκανο μπορεί να κρατάει κάποιος δύο φυσίγγια στο χέρι που κρατάει την πάπια ανάμεσα στον μέσο τον παράμεσο και τον μικρό. Αν το δουλέψεις είναι πολύ γρήγορη η επαναγεμιση. Επίσης στο δίκανο είναι πιο αθόρυβη η αλλαγή φυσιγγίων....σε καρτέρι τσίχλας για παράδειγμα βλέπεις ένα γουρούνι που έρχεται από την απέναντι πλαγιά....

Βλέπω βαθουλώματα στο καψύλι των φυσιγγίων ακόμα και όταν δεν κάνει ομοβροντία, το άριχτο φυσίγγι είχε ένα μικρό βαθουλωματάκι: https://www.hunterslife.gr/forums/threads/Προβλήματα-και-Αντιμετώπιση.192/page-38#post-663199
Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε αδύνατα ελατήρια επικρουστηρων όμως δεν δικαιολογούν ομοβροντίες. Το ελατήριο που υπάρχει στον επικρουστηρα είναι για να τον επαναφέρει στην αρχική του θέση. Στην ουσία τον απομακρύνει από το φυσίγγιο. Από μόνος του ο επικρουστηρας δεν έχει την ενέργεια που χρειάζεται για να πυροδοτήσει το καψυλιο. Πρέπει να χτυπηθεί από την σφύρα.

Μιας και μιλάμε για ταχυγέμισμα προσωπικά και στα δύο όπλα πάντα ξαναγέμιζα αμέσως όταν είχα ρίξει τη μια βολή.
Η εντύπωσή μου (και ιδιαίτερα πρόσφατη λόγω του ότι από το 2013 μέχρι και τις 15 Ιαν. 2022 χρησιμοποιούσα αποκλειστικά το σουπερποζέ και μετά αυτογεμές και φυσικά όχι για πρώτη φορά και τα δύο).
Προσωπικά γεμίζω πολύ γρηγορότερα τη καραμπίνα.
σ.σ. Να σημειώσουμε ότι τα S.P. ανοίγουν πολύ περισσότερο από τα πλάγια και μου έχει τύχει (πολύ σπάνια) να γεμίσω το S.P. χωρίς να έχει οπλίσει. Στα πλάγια ποτέ.

Και κάτι προσωπικό ακόμη:
Όταν έχω ρίξει μία βολή με το δίκαννο αισθανόμουν ανασφάλεια με την έννοια ότι μου απέμεινε μία βολή και ξαναγέμιζα αμέσως. Με τη καραμπίνα μπορεί να περιμένω να "καθαρίσει" το τοπίο και να συμπληρώσω μετά, έχοντας ένα....δίκαννο ακόμη στα χέρια μου.

Μπορεί να συμβεί όταν ρίξεις μόνο μια τουφεκιά που συνήθως ρίχνεις την πάνω πρώτη (λεγόμενη δεξια,) εγώ με το μονοσκανδαλο με τσοκ δύσκολα γιατί ρίχνω πρώτα την κάτω κανη έτσι θες δε θες με μια τουφεκιά όταν ρίξεις θα το τσακίσεις τελείως και θα οπλίσει .Τώρα αν επιλέξεις την την πάνω κανη πρώτη πρέπει να θυμάσαι να το τσακίζεις εντελώς.

Ευχαρίστηση για μένα στο κυνήγι είναι η εύκολη/ευχάριστη/ξεκούραστη χρήση του όπλου και βέβαια το ουσιαστικό αποτέλεσμα...
.shake hands..love....(συμπληρώνω)...να γυρνάς σπίτι, πλήρης, αναζωογονημένος, ανεξαρτήτου κάρπωσης....

Υ.Γ: ...και τουφεκιές θα χάσεις, και θηράματα δεν θα βρεις,... δεν πρέπει να σ' απασχολούν ...την άλλη δόση...περπάτησες έσμιξες με την φύση!!!

Παιδες εχει κανει καποιος συγκριτικο ενα αυτογεμη με ενα sp για το βλητικο αποτελεσμα;Αξιζει να παρεις ενα sp αν υπερεχει στο βλητικο αποτελεσμα περα απο τις αλλες παραμετρους που χαρακτηριζουν τα οπλα αυτα μεταξυ τους;
Benelli 3" 18.4 76 full VS O/U beretta HP 71 2αστρα με εργοστασιακό κώνο 6cm σε μερικά φυσιγγια το ποζε έδωσε ίδια η κ λίγο καλύτερη συγκέντρωση.
Φυσιολογικό διότι η 76αρα με 18.4 έβγαλε παραπάνω ταχύτητες, όμως πιστεύω σε κάθε περίπτωση το συγκεκριμένο ποζε θα κερδιζε σε συγκέντρωση.

Το γρηγορο γεμισμα και οι γρηγορες τουφεκιες φερνουν μεγαλυτερη καρπωση?
Για ξανα πιαστε το απο την αρχη...
Το ποσό γρήγορα και άνετα μπορείς να γεμίσεις υποδηλώνει ευκολία και άνεση.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει και στην καρπωση αν υπήρχαν πολλά θηράματα.

Επειδή δεν υπάρχουν μένουμε στο ποσό εξυπηρετεί αυτό...αν και εφόσον κάποτε προκύψει τέτοια περίσταση.

Προσωπικά ο τρόπος που γεμίζει και αδειάζει το δικαννο με βολεύει ακόμη και όταν μιλαμε για μια ή δύο βολές ή και όταν αδειαζω το όπλο χωρίς να έχω ρίξει.
Διότι συνήθως χρησιμοποιώ γάντια και οι καραμπινες δεν είναι ότι καλύτερο σε αυτό για εμένα.

Back