Κ πανω στο θεμα της νανοχηνας κ της προστασιας της αναφερω μερικα απο τα μετρα προστασιας που ειναι σκοπιμο να παρθουν συμφωνα με το κειμενο του Υπουργειου Περιβαλλοντος...
Ετσι για να εχετε μια ιδεα...
1. Η πληθυσμιακή διατήρηση που επιτυγχάνεται με:
β. Περιορισμό κυκλοφορίας τροχοφόρων οχημάτων στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής(ΚΑΖ) «Δέλτα Έβρου» και ρύθμιση δραστηριοτήτων για περιορισμό όχλησης Στο πλαίσιο αυτού του μέτρου κρίνεται αναγκαία η ανανέωση της απόφασης απαγόρευσης της κυκλοφορίας διερχόμενων οχημάτων στο Κ.Α.Ζ Δέλτα του Έβρου με το πέρας της χρονικής περιόδου ισχύος της. Σημαντικός κρίνεται επίσης ο περιορισμός της όχλησης στις περιοχές εφαρμογής του ΕΣΔ, με οδηγίες και προδιαγραφές που θα εκδοθούν από τους αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και θα καθορίζουν την επισκεψιμότητα και το επίπεδο πίεσης από τις ασκούμενες δραστηριότητες στην περιοχή. Τέλος είναι απαραίτητη η σχετική με το θέμα ενημέρωση των χρηστών γης (όπως επισκεπτών, αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, κυνηγών κ.λπ.).
3. Νομικό και διοικητικό θεσμικό πλαίσιο
α. Ανανέωση απαγόρευσης θήρευσης ασπρομέτωπης χήνας στις περιοχές εφαρμογής του ΕΣΔ Για την αποφυγή της εκ λάθους θανάτωσης της Νανόχηνας είναι σκόπιμη η ετήσια ανανέωση της ισχύουσας απαγόρευσης θήρευσης της ασπρομέτωπης χήνας όπως προβλέφθηκε στην ΚΥΑ Η.Π. 8353/276/Ε103/2012 (ΦΕΚ Β' 415).
γ. Επέκταση απαγόρευσης χρήσης μολύβδινων σκαγιών για τη θήρα όλων των ειδών πανίδας εντός πάσης φύσεως υγροτοπικών συστημάτων Η επέκταση της απαγόρευσης χρήσης μολύβδινων σκαγιών για τη θήρα όλων των ειδών πανίδας εντός πάσης φύσεως υγροτοπικών συστημάτων μέσω κατάλληλης νομοθετικής ρύθμισης θα αποτρέψει την κατάποση μολύβδινων σκαγιών από τα υδρόβια πτηνά. Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του μέτρου θα παρακολουθείται με δειγματοληπτικές συλλογές καλύκων στη διάρκεια κάθε κυνηγετικής περιόδου.
α. Αξιολόγηση σημασίας περιοχής «Κάλαβος» του Δέλτα Έβρου για τη νανόχηνα Λόγω της σημαντικότητας της περιοχής «Κάλαβος» του Δέλτα Έβρου για της χήνες θα διερευνηθεί η σημασία της περιοχής αυτής ως ενδιαίτημα διατροφής για τη νανόχηνα μέσω της συστηματικότερης, για διάστημα πέντε ετών, παρακολούθησής της, ενώ παράλληλα θα λαμβάνονται εντατικότερα προληπτικά μέτρα εποπτείας και ελέγχου για την παρακολούθηση και κατανομή των χηνών κατά τη διάρκεια της θηρευτικής περιόδου και μετά τη λήξη της. Η σημασία της περιοχής αυτής για τη νανόχηνα θα αξιολογείται κάθε έτος και συνολικά μετά το πέρας της πενταετούς παρακολούθησης της κατανομής της. Η λήψη αποφάσεων για τον περιορισμό ή και την αποδέσμευση της κυνηγετικής δραστηριότητας στην εν λόγω περιοχή, θα γίνεται επί τη βάση των συμπερασμάτων και της αξιολόγησης των κινδύνων, στο πλαίσιο εφαρμογής των Τοπικών Σχεδίων Δράσης καθώς και των ειδικότερων στοιχείων εμφάνισης και καταγραφής ατόμων νανόχηνας στην περιοχή «Κάλαβος».
β. Διερεύνηση δυνατοτήτων επαναφοράς των ενδιαιτημάτων που η Νανόχηνα έχει εγκαταλείψει Το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΕΠΑΜΑΘ) αποτελούσε περιοχή που επισκέπτονταν συστηματικά το είδος. Συνεπώς προκύπτει η ανάγκη να πραγματοποιηθεί έρευνα: αα. για τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στην εγκατάλειψη της περιοχής ως ενδιαίτημα για τις νανόχηνες ββ. για να καταγραφούν οι απαραίτητες ενέργειες και τα διαχειριστικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να μετατραπούν ξανά αυτές οι περιοχές κατάλληλες για το είδος.
ε. Καταγραφή της κυνηγετικής δραστηριότητας στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου και στο ΕΠΑΜΑΘ. Κρίνεται αναγκαία η συστηματική καταγραφή της κυνηγετικής δραστηριότητας που αφορά τα υδρόβια/παρυδάτια πτηνά, με παράλληλη αξιοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Δράσης για τη προστασία των προστατευόμενων ειδών της άγριας πανίδας στις περιοχές εφαρμογής, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη αναγνώριση των παραγόντων που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εκ λάθους θανάτωσης νανόχηνας. Η συγκριτική ανάλυση των αποτελεσμάτων μεταξύ των ετών θα επιτρέψει την αξιολόγηση του μέτρου απαγόρευσης θήρας της ασπρομέτωπης χήνας και την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την τυχόν παράνομη θανάτωση των υδρόβιων πτηνών.