Μπεκάτσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Έχω κάνει δοκιμές με spreader και διασποράς. Το διασποράς μάλιστα ήταν στα 33γρ ν.9 με qualandi συγκεντρωτηρα που δεν τα θεωρώ καθαρόαιμα διασποράς. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Στα 20 μέτρα, στο κέντρο του στόχου υπήρχε ένας κύκλος διαμέτρου 30 πόντων που δεν υπήρχε ούτε ένα σκάγι μέσα. Με τέτοιο συνδυασμό καλύτερα να μην είσαι πάνω στο πουλί, παρά να είσαι.

Στα 20 μέτρα, στο κέντρο του στόχου υπήρχε ένας κύκλος διαμέτρου 30 πόντων που δεν υπήρχε ούτε ένα σκάγι μέσα. Με τέτοιο συνδυασμό καλύτερα να μην είσαι πάνω στο πουλί, παρά να είσαι.
Αν στην μπεκατσα ήσουν κέντρο δεν θα χρειαζόσουν διασπορας. Εξάλλου έχει άνοιγμα φτερων 60 εκατοστά. Για πρώτη τουφεκιά λοιπόν που είναι μπηχτη είναι ότι πρέπει.
Μην παρασυρεσαι από τα άλλα κυνηγια, μιλάμε για κάτι διαφορετικό.

Το Σαβ/κο που ήμουν για φάσσες μέχρι να φτάσουμε στα καρτέρια στον δρόμο δλδ είδαμε πιο πολλές μπεκάτσες παρά τσιχλοκότσυφα μάλιστα μια πετάρισε και έκατσε πιο κει κοιταχτήκαμε λίγο μα μόλις άνοιξα την πόρτα για να την πλησιάσω να την δω απο πολύ κοντά πέταξε..

Από ερώτηση αναγνώστη στην οπλογνωσια..

Εχω ενα τσοκάκι seminole spreader.Oι τουφεκιες μου ειναι στα 20-25 μετρα το πολυ.ειναι καλυτερο ενα κανονικο τσοκ με διασπορας φυσιγγιο η το seminole με συγκεντρωτηρα.ειμαι σχετικα καινουργιος κυνηγος και εχω μπερδευτει .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από δοκιμές που έκανα επανελειμμένα, το τσοκάκι διασποράς με κανονικό φυσίγγι δίνει καλύτερα αποτελέσματα από τα φυσίγγια διασποράς.

Καλύτερα αποτελέσματα σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο άνοιγμα, δηλαδή 75 εκατοστά στα 15 μέτρα, και ομαλή κατανομή των σκαγίων μέσα σε αυτό τον κύκλο.

Στα 25 μέτρα το άνοιγμα είναι ακόμη μεγαλύτερο αλλά η κατανομή παραμένει ομαλή.

Last edited:
καλημερα, σας ευχαριστω ολους για τις ευχες σας, χθεσινο εχθες στα 1000μετρα, λοογω παχνης ξεκινησα απο πιο χαμηλα μπας και εχει καμια πιασμενη στα σφυχτα αλλα εκει δεν βρηκα, ανεβηκα ψιλα στα φρυδια αφου περπατησαμε αρκετα δεν βρηκα ουτε μυρωδια , τελικα σε καποιο σημειο χανω την σκυλα και καταλαβα οτι καπου φερμαρει εγω εντομεταξυ ειμαι γριπωμενος και στα 1000 μετρα τα αυτια μου δεν ακουγαν ουτε μπιμπερ ουτε τιποτα , μου λεει ο φιλος μου φερμα ειναι την ακουω, αρχιζω και κατεβαινω , κατεβαινω αλλα λογω κουφαμαρας παω αντιθετη πορεια, και παω και παω τιποτα , παιρνω τον φιλο τηλ που ειναι ρε του λεω ; αναποδα μου λεει πας ελα η σκυλα ειναι ακομη φερμα θα σκασει μου λεει αυτος ομως μονο την ακουγε, εκατσε στον δρομο, ξανα γυρναω αντιθετα ακουω πλεον το μπιπερ αλλα και παλι παω λαθος η σκυλα ηταν ψιλα προς τον δρομα και εγω ειχα φτασει 150 μετρα πιο χαμηλα, αφου ολα αυτα εγιναν σε 20 λεπτα και πριν φτασω εγω η φιλος μου το πουλι εφυγε ατουφεκιστο , κριμα για την σκυλα , τελικα στο 90 συν φτανωντας στο αμαξι μου φερμαρε μια κυρια την οποια και πηρε ο φιλος μου, αυριο η συνεχεια με τον torro πλεον

Last edited:
Από ερώτηση αναγνώστη στην οπλογνωσια..

Εχω ενα τσοκάκι seminole spreader.Oι τουφεκιες μου ειναι στα 20-25 μετρα το πολυ.ειναι καλυτερο ενα κανονικο τσοκ με διασπορας φυσιγγιο η το seminole με συγκεντρωτηρα.ειμαι σχετικα καινουργιος κυνηγος και εχω μπερδευτει .
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Από δοκιμές που έκανα επανελειμμένα, το τσοκάκι διασποράς με κανονικό φυσίγγι δίνει καλύτερα αποτελέσματα από τα φυσίγγια διασποράς.
Καλύτερα αποτελέσματα σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλο άνοιγμα, δηλαδή 75 εκατοστά στα 15 μέτρα, και ομαλή κατανομή των σκαγίων μέσα σε αυτό τον κύκλο.
Στα 25 μέτρα το άνοιγμα είναι ακόμη μεγαλύτερο αλλά η κατανομή παραμένει ομαλή.
Τάσο, ο συμπαθής Κυπρίδημος στην παραπάνω απάντηση αναφέρεται στα ραβδωτά τσοκάκια διασποράς, που δίνουν περιστροφή στη γόμωση, όπως το Briley Diffusion (εξάλλου το έχει αναφέρει πολλές φορές σε κείμενά του), ενώ ο αναγνώστης ρωτά συγκεκριμένα για το Seminole Spreader, που όπως ξέρεις δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Υποθέτω ότι βλέποντας στην ερώτηση "τσοκάκι ... spreader", δεν πρόσεξε το "seminole", ή δεν συνειδητοποίησε ότι η ερώτηση αφορούσε άλλου τύπου τσοκάκι και όχι ραβδωτό.
Προσωπικά δεν έχω καμιά εμπειρία με το seminole spreader, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν τα παραπάνω ισχύουν (ή έστω ότι ισχύουν ακριβώς έτσι) για το συγκεκριμένο, και ειδικά στο θέμα της ομαλής κατανομής.

καλημερα, σας ευχαριστω ολους για τις ευχες σας, χθεσινο εχθες στα 1000μετρα, λοογω παχνης ξεκινησα απο πιο χαμηλα μπας και εχει καμια πιασμενη στα σφυχτα αλλα εκει δεν βρηκα, ανεβηκα ψιλα στα φρυδια αφου περπατησαμε αρκετα δεν βρηκα ουτε μυρωδια , τελικα σε καποιο σημειο χανω την σκυλα και καταλαβα οτι καπου φερμαρει εγω εντομεταξυ ειμαι γριπωμενος και στα 1000 μετρα τα αυτια μου δεν ακουγαν ουτε μπιμπερ ουτε τιποτα , μου λεει ο φιλος μου φερμα ειναι την ακουω, αρχιζω και κατεβαινω , κατεβαινω αλλα λογω κουφαμαρας παω αντιθετη πορεια, και παω και παω τιποτα , παιρνω τον φιλο τηλ που ειναι ρε του λεω ; αναποδα μου λεει πας ελα η σκυλα ειναι ακομη φερμα θα σκασει μου λεει αυτος ομως μονο την ακουγε, εκατσε στον δρομο, ξανα γυρναω αντιθετα ακουω πλεον το μπιπερ αλλα και παλι παω λαθος η σκυλα ηταν ψιλα προς τον δρομα και εγω ειχα φτασει 150 μετρα πιο χαμηλα, αφου ολα αυτα εγιναν σε 20 λεπτα και πριν φτασω εγω η φιλος μου το πουλι εφυγε ατουφεκιστο , κριμα για την σκυλα , τελικα στο 90 συν φτανωντας στο αμαξι μου φερμαρε μια κυρια την οποια και πηρε ο φιλος μου, αυριο η συνεχεια με τον torro πλεον
Ωραίος Βικ, τουλάχιστον το σκυλάκι στομιασε ενα πουλί, κριμα θα ηταν μετα απο τετοια προσπάθεια.

• Like
Reactions: BIK
Τάσο, ο συμπαθής Κυπρίδημος στην παραπάνω απάντηση αναφέρεται στα ραβδωτά τσοκάκια διασποράς, που δίνουν περιστροφή στη γόμωση, όπως το Briley Diffusion (εξάλλου το έχει αναφέρει πολλές φορές σε κείμενά του), ενώ ο αναγνώστης ρωτά συγκεκριμένα για το Seminole Spreader, που όπως ξέρεις δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Υποθέτω ότι βλέποντας στην ερώτηση "τσοκάκι ... spreader", δεν πρόσεξε το "seminole", ή δεν συνειδητοποίησε ότι η ερώτηση αφορούσε άλλου τύπου τσοκάκι και όχι ραβδωτό.
Προσωπικά δεν έχω καμιά εμπειρία με το seminole spreader, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν τα παραπάνω ισχύουν (ή έστω ότι ισχύουν ακριβώς έτσι) για το συγκεκριμένο, και ειδικά στο θέμα της ομαλής κατανομής.
Συμφωνω με όλα όσα γράφει ο Στέλιος και να επισημάνω ότι κανείς μέχρι τώρα δεν έχει δημοσιεύσει συγκριτικά αποτελέσματα με CYL, Seminole Spreader και ραβδωτου τσοκ με φυσίγγι με μάλλινη τάπα και με φυσίγγι με συγκεντρωτήρα στα 12-15 μέτρα.
Έξη χαρτόνια και έξη φωτογραφίες είναι όλη η δουλειά.Τόσο δύσκολο είναι να γινει;
Κυκλοφορούν επίσης κάποιοι μύθοι ότι το Seminole Spreader με φυσίγγι με συγκεντρωτήρα ανοίγει λέει την τουφεκια μέχρι κάποια απόσταση (που κανείς δεν την ξέρει) και μετά λέει διατηρεί το άνοιγμα αυτό σταθερό (χωρίς κανείς να ξέρει για πόσο). Αυτό το μαγικό λοιπόν τσοκ καταργεί ό,τι αποδεδειγμενα γνωρίζουμε για τη βλητικη του λειοκαννου μόνο που κανείς δεν έχει δει και φωτογραφησει τα αποτελέσματα.Πάντως η seminole ποτέ δεν ισχυρίστηκε τέτοια πράγματα.
Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος με στοιχεία και φωτογραφίες, please.

Last edited:
Ωραία, προσεχώς έχει παρουσίαση με spreader ... :)
Όχι μόνο spreader αλλά και κυλινδρο στα ίδια μέτρα με το ίδιο φυσίγγι,ραβδωτό υποθέτω δεν έχεις.
Αν θες να δούμε μόνο το spreader, ρίξε τουλάχιστον δύο τουφεκιες στα 20 και στα 30 μέτρα. ;)

Το προηγούμενο Γκόρντον σεττερ του το είχε κάνει δύο φορές μόνο του.
Να σημειώσω ότι στα ανεμοδαρμενα νησιά οι μεγάλοι θαμνοι είναι πιο πυκνοι λόγω κλαδεματος από τον αερα και τις κατσίκες και γιαυτό ίσως κάποιες φορές τα πουλιά δυσκολευονται να βγουν από μέσα πετώντας.

Γιάννη δεν ξέρω τι γίνεται αλλά θα το ψάξω. Δεν μπορεί να μην χάνω ορτύκι και να μην μπορώ να πάρω μια μπεκάτσα σε βολικές βολές... .hit.
Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι ίσως το συγκεκριμένο θήραμα να μου προκαλεί άγχος με αποτέλεσμα να βιάζομαι και να μην κάνω καλή επώμιση... Το άλλο είναι ότι με μάτιασαν... .sarcastic.
Πολλές φορές Χρήστο, έχω χάσει εύκολες μπεκάτσες στο καθαρό, γιατί τις ''χαιρόμουνα'' περισσότερο απ΄ ότι έπρεπε στο ''μάτι'', κρατούσα το κεφάλι ψηλά και δεν κούμπωνα σωστά στο κοντάκι.
Μετά καθόμουνα και έλεγα ''μα καλά που πήγαν οι ντουφεκιές''...
Κάτσε με ψυχραιμία και σκέψου ακριβώς τη φάση, πως σηκώθηκε το πουλί, πως επώμισες, αν παρακολούθησες με την κάννη σωστά το πουλί, και θα βρείς την απάντηση της αστοχίας;)

Last edited:
Καλησπέρα παρέα. Δύσκολη μέρα είχαμε σημερα, οι βασίλισσες μας έκαναν γιο γιο. Σε 2 μέρη κοντινά μεταξύ τους βρήκαμε συνολικα 5 πουλιά στα οποία χάσαμε το μέτρημα πόσες φορές τα σηκωσαμε και αλλες πόσες φορές εφυγαν μπροστά από τα σκυλια, ριξαμε το τρέξιμο της ζωής μας κάποιες φορές που ψιλοεμειναν στη φερμα, μόλις φταναμε μετά κοπων και πυκνού κοντά αυτές εφευγαν λίγο πριν πάρουμε θέση. Ειδικά ή τελευταία που βρήκαμε κατά τις 12:45 μέχρι της 14:00 μας έβγαλε εντελώς το λαδι, έκανε κοντινό φτερό και έφευγε μόλις τα σκυλιά την πλησίαζαν, τα σκυλιά τρελαίνονταν, ειπαμε αμαν να τα μαζέψουμε. Κάποια στιγμή μας μπήκε το μπαλι μηπως τα σκυλιά μας τις πιέζουν αλλά και ενός φίλου που κυνηγούσε λίγο πιο χαμηλά από εμάς και έχει σκυλιά αποδεδειγμένα άριστα μπεκατσοσκυλα, τα ίδια τραβούσε και αυτός. Όπως καταλαβαίνετε καμία δεν μας έδωσε χρόνο για τουφεκιά. Έτσι γυρισαμε στο αμάξι σχεδόν μεσημέρι κατάκοποι εμείς και τα σκυλακια μας αλλά οικανοποιημενοι από την προσπάθεια των σκυλιών μας. Έβαλε φρέσκα πουλιά γιατι στο ενα σημείο μεχρι την Παρασκευή αυτά τα 3 πουλιά δεν υπήρχαν, αλλά με την συμπεριφορά των μονίμων πουλιών. Καλή συνέχεια παιδιά.
Δυστυχώς Γιάννη, τα τελευταία χρόνια, με το κυνήγι που τις κάνουν οι Ιταλοί ακομα και στους τόπους φωλεοποίησης της, αλλά και σε όλους τους σταθμούς της ''διάβα'' τους προς τη χώρα μας, δύσκολα θα φτάσει μπεκάτσα στο νησί, που να μην έχει κυνηγηθεί και να παρουσιάζει την παλιά συμπεριφορά του ''φρέσκου'' ακυνήγητου πουλιού, που έμενε στη φέρμα μέχρι να τη ''μουτρίσει'' ο σκύλος.
Πάρε παράδειγμα τα Ιταλικά DVD που βλέπουμε, αλλά και τα διάφορα sites Ιταλικών γραφείων κυνηγετικού τουρισμού, που διαφημίζουν κυνήγια μπεκάτσας στα νησιά και στην ενδοχώρα της Κροατίας, στα πουλιά δηλαδή που, όσα γλιτώσουν, θα κατηφορίσουν την Αδριατική και θα φτάσουν στην Κέρκυρα.
Μετά από τόσο κυνήγι, πως να μην αγριέψουν?

μηπως καποιοι ειναι εκτος θεματος εδω με τα τσοκ και πρεπει η συζητηση να μεταφερθει αλλου; ευχαριστω

Καλησπέρα. Μιλησα πριν λίγο με αξιόπιστο φιλαράκι που βγαίνει σχεδόν καθημερινά, έκανε τρία πουλιά σήμερα και βρήκε αλλες 2. Τα πουλιά που καρπωθηκε δέχτηκαν το σκυλί (οι δύο ήταν ζευγάρι) για αρκετά λεπτά, οι άλλες δύο που βρήκε ήταν παλιά πουλιά στη περιοχή που δεν κάθονται. Τα πουλιά που δέχτηκαν ήταν στις άκρες του πυκνού,Προφανώς είναι φρέσκα πουλιά που έπιασαν εκεί μόλις μπηκαν.

αλλο ενα ομορφο πρωινο με τον τορρο πλεον σε αγνωστο μερος που δεν εχω παει ποτε , στο πρωτο τεταρτο βρηκε μια η οποια με του που εφτανε οσκυλος εφευγε 50 μετρα μποροστα αφου την σηκωσε 3 φορες δεν ασχοληθηκα μαζι της, κατοπιν γυρναω σε ενα ρεμα περναει ο σκυλος απεναντι και φερμαρει στο καθαρο , τον πονταρω , σηκονεται και την παιρνω , μετρα μου φερμαρισε ακομη μια ακουγα το μπιμπερ αλλα δεν εκατσε το πουλι μεχρι να παω εφυγε, την επομενη θα το ψαξω πιο καλα γιατι μου ειπαν τελικα πιο ψιλα ειναι το μερος το καλο

αλλο ενα ομορφο πρωινο με τον τορρο πλεον σε αγνωστο μερος που δεν εχω παει ποτε , στο πρωτο τεταρτο βρηκε μια η οποια με του που εφτανε οσκυλος εφευγε 50 μετρα μποροστα αφου την σηκωσε 3 φορες δεν ασχοληθηκα μαζι της, κατοπιν γυρναω σε ενα ρεμα περναει ο σκυλος απεναντι και φερμαρει στο καθαρο , τον πονταρω , σηκονεται και την παιρνω , μετρα μου φερμαρισε ακομη μια ακουγα το μπιμπερ αλλα δεν εκατσε το πουλι μεχρι να παω εφυγε, την επομενη θα το ψαξω πιο καλα γιατι μου ειπαν τελικα πιο ψιλα ειναι το μερος το καλο
Mπραβο Βικ, σακούλι το σακούλι που λεμε.....

• Like
Reactions: BIK
Καλησπερα στην ομαδα, σημερα ενα 3ωρο με ζεστη παλι σε τοπίο αναμεικτο πουρναρι κεδρο μεσε, ειχα 2 συναντησεις η πρωτη εκανε τρια σηκωματα στο πονταρισμα των σκυλιων χωρις να μπορω να την τουφεκισω , η δευτερη σε ενα μικρο πουρναρι και γυρω ανοικτο με τα σκυλια να ειναι μεσα στο πουρναρι φερμα αυτη ειχε πυδηξει διπλα και στην προσπαθειά μου να πλησιασω σηκωθηκε αλλα πριν προλαβει να μου βαλει αλλο πουρναρι μπροστα μου την εφαγε. Γενικα τα πουλια ελαχιστα εως ανυπαρκτα .

Status
Not open for further replies.
Back