Μπεκάτσα-Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Λευτερη
Πραγματικα πιστευεις οτι το οποιοδηποτε θηραμα κυνδινευει απο το νομιμο κυνηγι;
Χρυσανθε, μία γενική και αόριστη απάντηση θα ήταν όχι, αλλά δυστυχώς δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Όταν ήμουν στα 20 κυνηγούσαμε νόμιμα την καμπισια και την μπεκάτσα στο καρτέρι. Τα πουλιά ήταν σε καλούς αριθμούς, τώρα μετά από χρόνια ,ατελείωτες αναλύσεις γνώμες κλπ, όλοι οι φίλοι μου και εγώ συμφωνούμε πως αυτό πού εξαφάνισε την καμπισια ήταν η εμφάνιση των σκύλων φερμας, σε συνδυασμό με ανελέητο κυνήγι. Τα φυτοφάρμακα και η καταστροφή των φρακτων απλά επιταχυναν την καταστροφή. Οι μπεκάτσες τότε ήταν όσα τα κοτσυφια τώρα, δεν υπερβάλλω, το πρώτο σκυλί φερμας, ένα κουρτσχααρ το είδα το 1978 το έφερε ένας κτηνίατρος από Λέσβο, και με ραγδαία ρυθμό ακολούθησαν πάρα πολλά κατόπιν. Όσο αυξανόταν οι φερματζηδες και καθιερωνοταν η μόδα την αντίστροφη πορεία πήραν οι πληθυσμοί των πουλιών. Κάτι πού δεν γνωρίζουν πολλοί ούτε και επιστήμονες του χώρου, μέχρι το 1980 τουλάχιστον στην περιοχή μου υπήρχαν είδη πού εξαφάνισε το κυνήγι με σκύλο φερμας μέσα σε λιγότερο από δεκαετία, αναφέρομαι στον γνήσιο κολχικο φασιανο, που παρά τις παπαριες πού λένε κάποιοι πρέπει να ήταν γηγενές είδος στην Μακεδονία, και στον μαύρο φραγκολινο πού τώρα υπάρχει μόνο στην Κύπρο. Το μέτρο και η ισορροπία είναι ο χρυσός κανόνας για οτιδήποτε, όλα τα αγαθά της τεχνολογίας είναι χρήσιμα σε λάθος χέρια επικίνδυνα. Και το gps σε κάποιους είναι απαραίτητο, δεν το καταδικάζω, την απληστία πού ενεδρευει στο πίσω μέρος του μυαλού όλων μας φοβάμαι. Νομίζω ότι κανείς δεν έχει το δικό μου πάθος για την μπεκάτσα και το κυνήγι της, αλλά ασφαλώς δεν είναι έτσι, αλλά θέλω να μού απαντήσεις σε αυτό : χτες το σούρουπο σε ένα καρτέρι μπεκάτσας σταμάτησε δίπλα μου ένα αγροτικό με δύο καρτεριτζηδες, εγώ λόγω της παλαβομαρας μου τους είπα κάτι γαλλικά, και μου λέει μετά ο ένας, έχω έρθει 30 μέρες στο καρτέρι και βάρεσα 5 πουλιά ,εσύ που κυνηγάς κάθε μέρα έκανες λιγότερη ζημιά ; Αφήνω το νόμιμο ή μη, τι ειναι ηθικό.

Χρυσανθε, μία γενική και αόριστη απάντηση θα ήταν όχι, αλλά δυστυχώς δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Όταν ήμουν στα 20 κυνηγούσαμε νόμιμα την καμπισια και την μπεκάτσα στο καρτέρι. Τα πουλιά ήταν σε καλούς αριθμούς, τώρα μετά από χρόνια ,ατελείωτες αναλύσεις γνώμες κλπ, όλοι οι φίλοι μου και εγώ συμφωνούμε πως αυτό πού εξαφάνισε την καμπισια ήταν η εμφάνιση των σκύλων φερμας, σε συνδυασμό με ανελέητο κυνήγι. Τα φυτοφάρμακα και η καταστροφή των φρακτων απλά επιταχυναν την καταστροφή. Οι μπεκάτσες τότε ήταν όσα τα κοτσυφια τώρα, δεν υπερβάλλω, το πρώτο σκυλί φερμας, ένα κουρτσχααρ το είδα το 1978 το έφερε ένας κτηνίατρος από Λέσβο, και με ραγδαία ρυθμό ακολούθησαν πάρα πολλά κατόπιν. Όσο αυξανόταν οι φερματζηδες και καθιερωνοταν η μόδα την αντίστροφη πορεία πήραν οι πληθυσμοί των πουλιών. Κάτι πού δεν γνωρίζουν πολλοί ούτε και επιστήμονες του χώρου, μέχρι το 1980 τουλάχιστον στην περιοχή μου υπήρχαν είδη πού εξαφάνισε το κυνήγι με σκύλο φερμας μέσα σε λιγότερο από δεκαετία, αναφέρομαι στον γνήσιο κολχικο φασιανο, που παρά τις παπαριες πού λένε κάποιοι πρέπει να ήταν γηγενές είδος στην Μακεδονία, και στον μαύρο φραγκολινο πού τώρα υπάρχει μόνο στην Κύπρο. Το μέτρο και η ισορροπία είναι ο χρυσός κανόνας για οτιδήποτε, όλα τα αγαθά της τεχνολογίας είναι χρήσιμα σε λάθος χέρια επικίνδυνα. Και το gps σε κάποιους είναι απαραίτητο, δεν το καταδικάζω, την απληστία πού ενεδρευει στο πίσω μέρος του μυαλού όλων μας φοβάμαι. Νομίζω ότι κανείς δεν έχει το δικό μου πάθος για την μπεκάτσα και το κυνήγι της, αλλά ασφαλώς δεν είναι έτσι, αλλά θέλω να μού απαντήσεις σε αυτό : χτες το σούρουπο σε ένα καρτέρι μπεκάτσας σταμάτησε δίπλα μου ένα αγροτικό με δύο καρτεριτζηδες, εγώ λόγω της παλαβομαρας μου τους είπα κάτι γαλλικά, και μου λέει μετά ο ένας, έχω έρθει 30 μέρες στο καρτέρι και βάρεσα 5 πουλιά ,εσύ που κυνηγάς κάθε μέρα έκανες λιγότερη ζημιά ; Αφήνω το νόμιμο ή μη, τι ειναι ηθικό.
Λευτερη καλημερα
Να σου απαντησω σε τι φιλε
Να μπω στην λογικη ενος κρεαροσυλλεκτη και αν την συγκρινω με ενα νομιμο κυνηγο ;
Να στο πω αλλιως και να μου απαντησεις εσυ
Ενας που καλιεργει ελιες και εχει την οικονομικη δυνατοτητα να εχει μηχανοκινητο και τελευταιας τεσνολογιας εξοπλισμο
Θα κοψει πιο ανετα τις ελιες του που μοχθησε ολο το χρονο να αποφερουν και να καρπισουν
Και ενας που παει και κλεβει τις ελιες αυτου του ανθρωπου και των αλλων γυρω και τις πουλα!!!!
Ας πουμε οτι ο κλεφτης ατυχησε και δεν βρηκε 200 τσουβαλια να φορτωσει το βραδυ αλλα μονο 50
Ποιος εκανε την παραπανω ζημια;;;
Εχει σημασια οτι βαρεσε ο παρανομος μονο 5;
Δεν νομιζω φιλε
Εισαι μεγαλυτερος και εχεις μεγαλωσει εξω στην φυση
Ειμαι σιγουρος οτι καταλαβαινεις τι λεω!
Το νομιμο κυνηγι ποτε και με κανενα τροπο δεν εκανε ζημια και δεν μειωσε το θηραμα

Η απληστια το κανει!!!

Μην τα συγχιζεται

Και μην μιλατε καν με τετοιους τυπους
Περαν της καρπωσης ζουν για την αναγνωριση
Ειναι ναρκισοι
Αν θελετε να τους πολεμησετε βαρτε τους στο περιθωριο!!!!
Αλλιως περνουν αξια!

Η απληστια ειναη κακο πραμα
Και υπαρχουν και νομιμοι απληστοι και τερατα ηθικης ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!
Ειναι καπιοι τυποι που εχουν την ηθικη ταπελα και οταν δεν τους βλεπει κανεις κανουν τα εσχατα!!!

Απ αυτους να φυλαγεστε περισσοτερο!!!

Θηραματολογος δεν ειμαι
Αλλα σαν καποιος που μεγαλωσε στην φυση και ειναι η αυτη που μου δινει την δυναμη να συνεχιζω τις δυσκολιες μου οπως ολος ο κοσμος σου λεω ξανα
ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΚΥΝΗΓΙ ΔΕΝ ΕΛΕΙΨΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΘΗΡΑΜΑ
κοπιαζεις κουραζεσε αστοχεις ξοδευεις σπαταλας στερεισε χανεις για να μπορεις να κυνηγας νομιμα!!!

Καλημέρα σε όλους. Λαμπρό το πουρνάρι είναι καταραμένο και ευλογημένο τερέν ταυτόχρονα.... λόγω του πυκνού τα πουλιά αισθάνονται ασφάλεια και κάθονται στη φερμα,τα σκυλιά γίνονται καλύτερα λόγω του ότι μαθαίνουν να ψάχνουν χωρίς να έχουν πάντα οπτική επαφή με τον κυνηγό, κάνουν αρκετά σηκωματα και μαθαίνουν να ξαναβρίσκουν τα πουλιά..... και εδώ έρχεται το μεγάλο αλλά..... Μπορεί να κάνεις 5-6-10-15 σηκωματα αλλά να μη ρίξεις ούτε μία τουφεκιά..... Χρειάζεται πολύ καλή γνώση του μέρους για να μπορέσει ο κυνηγός να πάρει όσο το δυνατόν καλύτερη θέση.... και αυτό γίνεται και με τα χρόνια...πως φεύγουν τα πουλιά σε κάθε σημείο.... δεν υπάρχει συνταγή επιτυχίας..... σταθερή επωμιση,αν κυνηγάς με δίκανο ένα ανοικτό και ένα κλειστό τσοκ 5-3 για παράδειγμα . Αν κυνηγάς με καραμπίνα 4 τσοκ και παίζεις με τα φυσίγγια.... πρώτο διασποράς, δεύτερο μισοταπο ή μάλλινη και τρίτο συγκεντρωτηρα... εγώ συνήθως όταν κυνηγάω με την καραμπίνα.... σπάνια βέβαια....το τρίτο φυσιγγι είναι νούμερο 6.... Υπομονή, επιμονή και..... προσευχή για καλή τύχη.... υπάρχουν μέρες που θα φύγεις ατουφεκιστος.... αλλά και μέρες που όλα τα πουλιά θα έρχονται βολικά..... καλή συνέχεια σου εύχομαι..... Αυτή είναι η μαγεία στο κυνήγι της μπεκατσας..... τίποτε δεν είναι δεδομένο..... αυτό το κτυπημα των φτερών μέσα στα κλαδιά την ώρα που προσπαθεί να βγει.... και εσύ προσπαθείς να μαντέψεις......
Ευχαριστώ για την απάντηση όπως τα γράφεις είναι ακριβώς μόνο που φέτος με το που πας λίγο να πλησιάσεις φεύγουν βέβαια έτσι κάνουν κάθε χρόνο το Φλεβάρη αλλά φέτος το έχουν παρακάνει από την αρχή τις χρονιάς απλά μερικές ημέρες σκίζεται ο σκύλος να τις βρει κ λες να πάρω μια για τον σκύλο γιατί είναι κρίμα....

Καλημέρα!
Εάν κυνηγάς μόνος, τις πιο πολλές θα τις χάνεις και όχι μόνο στο πουρναρι,,,,,, τι θα περπατάς αθόρυβα, τι θα παιρνεις την καλύτερη θέση, από την άλλη η κυρία ή δε θα σηκώνεται με τιποτα, θα πετας ένα φορτηγό πετρες, θα έχεις προδωσει τη θέση σου, θα σηκωνε στα μουτρα του σκύλου και συ θα της βγάζεις το καπέλο. Κάποτε σηκωνόταν κάθετα τις πιο πολλες φορες, τώρα φευγει ή ίσα με το χώμα ή δεν εκτίθεται πανω απο τη βλάστηση, σπάνια θα σου δώσει "καθαρή" τουφεκια.
Απόλαυσε το κυνήγι της και αν κυνηγάς μόνος δέξου ότι οι πιο πολλες θα την κάνουν "μαγγικα" και κάθε φορά θα σε συναρπάζει!!!
Αυτά από την μικρή μου εμπειρία!
Με καλύψες σε όλα thanks

Σε πολύ πυκνό. κάπου αρκεί να βλέπεις και 100μ μακριά αν αρχίσει ποντάρισμα να έρθει προς τα εσενα η να έρθει πετώντας σε εσένα ή να την δεις που θα πάει και να την σηκώσεις ξανά και ξανά πάντα θα δωσει μια καλή ευκαιρία.
Δεν υπάρχει περίπτωση για 100 μέτρα εκεί που κυνηγάω εγώ ειναι 4-5 μέτρα το πολύ η ορατότητα όσο για τα σηκωματα έχεις δίκιο τις βρίσκουν ξανα τα σκυλιά απλά είπα να ρωτήσω μήπως μου διαφεύγει κάτι σε ευχαριστώ πάντως κ καλή συνέχεια.

Ελπίζω κάποιοι να καταλαβαίνουν όσα γράφω, να το θέσω αλλιώς . Στα πόσα πουλιά ανά σαιζόν θα έπρεπε να ήταν το όριο ;
Κατάλαβα τι εννοείς........
Όπως έγραψε κάποτε κ ο Κυπριδημος, στην τελική δεν έχει σημασία πως τα σκότωσες αλλά ποσα θηράματα σκότωσες......

Κατάλαβα τι εννοείς........
Όπως έγραψε κάποτε κ ο Κυπριδημος, στην τελική δεν έχει σημασία πως τα σκότωσες αλλά ποσα θηράματα σκότωσες......
Αυτό είναι ισοπέδωση.Και τα δύο έχουν σημασία.
Ωστόσο θα συμφωνήσω, ότι το νόμιμο κυνήγι,μπορεί να κάνει ζημιά.
Παραδείγματος χάριν,σε ένα βουνό,ένα Σαββατοκύριακο, μπορεί να ξεκληριστούν,νομιμότατα,όλα τα κοπάδια της Πέρδικας.
Οπότε ξανακαταλήγουμε:Διαχείριση από εμάς.Απο τους κρατούντες,δεν πρόκειται.
Αυτά από μένα.Δεν θα επανέλθω,ξανά, στο θέμα.

Αυτό είναι ισοπέδωση.Και τα δύο έχουν σημασία.
Ωστόσο θα συμφωνήσω, ότι το νόμιμο κυνήγι,μπορεί να κάνει ζημιά.
Παραδείγματος χάριν,σε ένα βουνό,ένα Σαββατοκύριακο, μπορεί να ξεκληριστούν,νομιμότατα,όλα τα κοπάδια της Πέρδικας.
Οπότε ξανακαταλήγουμε:Διαχείριση από εμάς.Απο τους κρατούντες,δεν πρόκειται.
Αυτά από μένα.Δεν θα επανέλθω,ξανά, στο θέμα.
Μα οταν μιλαμε για νομιμο κυνηγι θελω να πιστευω οτι η διαχειρηση ειναι αμεσα συνδεδεμενη και εξυπακουεται απο την ασκηση του!!!
Γιαυτο και προσωπικα εαν δω χαμηλα στην πλαγια καρτεριτζιδες της περδικας μαζευω τα σκυλια και αλλαζω μερος
Γιαυτο και οταν τα πουλια ειναι μονα η τα κοπαδια μικρα αλλαζω μερος
Γιαυτο φτιαχνω ποτιστρες και βαζω τροφη η σπερνω σπορους στα σωστα σημεια αναλογα την εποχη
Γιαυτο και δεν παω εκαπιδευτικα στην αναπαραγωγικη περιοδο
Γιαυτο και λεγομαι κυνηγος και οχι κρεατοσυλλεκτης
Αυτο εννοουμε με τον ορο νομιμο κυνηγι
Αγαπας και κυνηγας ενα θηραμα που ειναι στο μυαλο σου και στην κυρια αου προσπαθεια ολοχρονα!!!
Και διαχειρηση ειναι και το μαθημα στα παιδια μας για το θηραμα και την φυση
Εχω παει με την μικρη μου να δει πως ειναι μια περδικα με τα μικρα της!!!

Εχω εξηγησει στα παιδια γιατι δεν παταμε ενα λαγο με το αυτοκινητο

Γιατι δεν βαραμε λαγο οταν τελειωσει το κυμηγι του

Και πολλα αλλα

Τι τρωει το θηραμα που κοιματε τη κανει για να σωσει τα μικρα του
Ολα αυτα ειναι διαχειρηση!!!

Τωρα εαν καποιις μου πει οτι για παραδειγμα οτι ενας νομιμος κυνηγος σταθει να καρτερεψει περδικες η μπεκατσες με τα σκυλια στο αυτοκινητο η σηκωσει τρεις περδικες και επειχηρησει να κανει ντουμπλε τοτε συγνωμη αλλα δεν τον θεωρω νομιμο παρολο που δεν ειναη παρανομος

Και συγνωμη αλλα προσωπικα δεν τον θεωρω ουτε κυνηγο

Προσωπικα ενας νομιμος σωστος κυμηγος κανει διαχειρηση

Και αν μπορει να κανει οριο τοτε σιγουρα για να κανει ενα οριο εχει παλεψει πολυ εχει κοπιασει πολυ εχει πληρωσει εχει στερηθει εχει σπασει ποδια εχει ιδρωσει και εαν ενιωθε οτι επιβαρυνε την περιοχη του κανοντας το απλα δεν θα το εκανε!

Κατι τυπακια υποτιθετε νομιμα με τα θηραματα εκατομβες τα χω γραμμενα γιατι ξερω πολυ καλα και πως τα εκαναν και αν ηταν νομιμα, παρολο που ισως ο νομος τους καλυπτει

Το να κανεια οριο δεν σε κανει παρανομο
Το να μην σεβεσαι αυτο που κυνηγας σε κανει!

Γιατι εαν το σεβεσε καη εκανες οριο το αξιζες και σιγουρα εχασες πολλα αλλα για να το καταφερεις( εκτος αν μου λετε οτι καποιος θα κανει 10 στις 10 μπεκατσες)

Αν δεν σεβεσε και δεν κανεια διαχειρηση μπορει να μην κανεις οριο αλλα να χαλασεις ενα ολοκληρο μερος απλα ωια να καρπωθεις!

Σιγουρα παντως εαν δεν το σεβεσε θα χρησιμοποιησεις ολα τα μεσα και τροπους να καρπωθεις κατι αδικα αδοξα και χωρις ντροπη βαζοντας στο τελος την ταπελα της νομιμοτητας( βλεπε στην κυπρο δεκα λαγους επειδη η ομαδα ειναι δεκαμελης)

Στο τελος αυτο που μενει για τον καθε ενα μας ειναι η αυτοκριτικη!

Βγαινεις να κυνηγησεις
Παλεψε να το κανεις
Και θα ερθει και η καρπωση
Και με πολυ κοπο ισως ερθει και το οριο
Αν μπορεις μπραβο σου εχεις σιγουρα πληρωσει πολλα φια να το καταφερεις
Και δεν θα ειναι καθε μερα!!!

Και αν ξερεις μεσα σου οτι αξιζες το αποτελεσμα τοτε εισαι και νομιμος και ηθικος
Αν εισουν νομιμος αλλα μπαμπεσης τοτε προσπαθα να αλλαξεις

Γιατι καποια στιγμη τα λαθη πληρωνονται

Αυτό είναι ισοπέδωση.
Δεν μιλαμε για περιπτωσεις λαθροθηρίας....

Όχι.Η διαχείριση είναι.
Σωστά....
Και ας το δουμε και αλλιώς....
Δεν γίνεται καποιος που στην σεζόν παιρνει νόμιμα πχ 80 μπεκατσες να θεωρεί "καταστροφέα" τον γείτονα του που είναι καρτεριτζης κ που περνει 10 την σεζόν...

Δεν λεω οτι το καρτέρι της μπεκατσας της κανει......καλο, αλλά σιγουρα δεν είναι μόνο αυτό....
Βλέπω κ καποιους μπεκατσαδες(που δεν την σέβονται καν) που λέγοντας την μαγική λέξη "καρτέρι" ταυτόχρονα εχουν κ την συνειδηση τους καθαρή απέναντι σε αυτό πουλι.....

Σχετικά με τη μπεκατσα ολοι έχετε δίκιο.
Κ αυτός που κυνηγάει με GPS κ αυτός που κυνηγάει με κουδουνάκι.
Γνωρίζω 2 πιτσιρικάδες 19 χρόνων που σκοτώνουν πολλές μπεκάτσες με αγοραστά έτοιμα σκυλιά κ GPS.
Φυσικα δεν είναι έμπειροι (μην τρελαθούμε) όμως είναι κ αυτός ένας τρόπος κυνηγίου είτε μας αρέσει είτε όχι κ οποίος μπορεί κ εχει χρόνο κ χρήμα ας το κάνει. (ακόμα κ έτσι χρειάζεται εξόδους κ θυσίες για να αποδίδουν τα σκυλια)
Ότι κ να λέμε το GPS διευκολύνει την κατάσταση.
Ομως δεν είναι παράνομο. -
Για τη διαχείριση ας το αφήσουμε στην άκρη καλύτερα (τι ζημιά θα κάνει στη μπεκατσα η Ελλαδιτσα ρε παιδιά?)
Δείτε το λίγο πιο σφαιρικά

Ακόμη μία έξοδος....το πρωί μεσέδες και πουρνάρια.... ούτε μυρωδιά.... αλλαγή μέρους... πουρνάρια..... δύο πουλιά .... τρία σηκωματα το ένα και δύο το δεύτερο.... καλή συνέχεια σε όλους μας....15:15 σταματήσαμε για τσίπουρο... μετά από 19037 βήματα....IMG_20220130_144824.jpgIMG_20220130_075206.jpgIMG-f8dc7c247815f41c88fbcb7c42746146-V.jpg

Last edited:
Status
Not open for further replies.
Back