Θα συμφωνήσω με όσα ειπώθηκαν. Απλά ας σκεφτούμε γιατί σκεπάζουμε καταρχήν... Θέλουμε να πετύχουμε 2 πράγματα... 1) Να μη χαθεί υγρασία από το μόσχευμα ώστε να μην ξεραθεί ώσπου να κολλήσει με το μητρικό φυτό και 2) να κρατήσουμε τη θερμοκρασία επαρκώς ψηλά και σταθερά καθώς οι διακυμάνσεις της και ιδιαίτερα οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν βοηθάνε στη συγκόλληση. Για να καταλάβουμε τη σημασία της θερμοκρασίας, αρκεί να δείτε σε φυτώρια του εξωτερικού που εμβολιάζουν σε σακούλες κάθε είδους φυτό, φροντίζουν να είναι εμβολιασμένα όλα τα φυτά στο ίδιο ύψος ώστε να περάσουν από δίπλα τους ένα σαν καλώδιο με αντίσταση που θα δημιουργεί τεχνητή και ελεγχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας που ελέγχεται με θερμοστάτη και τακτική αύξηση της υγρασίας με νέφωση.
Με την σακούλα λοιπόν εμείς καταφέρνουμε τη μόνωση και την υψηλή θερμοκρασία. όμως έχουμε ένα πρόβλημα, ότι η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της μέρας και το όλο σύστημα να βράσει. Η χάρτινη σακούλα λειτουργεί ως μόνωση και σκιάδιο. Αν τα βάλουμε ανάποδα, πιθανότητα η χάρτινη σακουλα θα απορροφήσει την υγρασία και θα ξεράνει το εσωτερικό και δεν θα το κρατήσει το ίδιο ζεστό...
Το να βρέξει τόσο ώστε να σκιστεί η χαρτοσακούλα είναι σχεδόναπίθανο... Δεν μου έχει τύχει ποτέ... Πρέπει να βρέχει κατακλυσμό πολλές μέρες επαναλαμβανόμενα και να μην [προλαβαίνει το χαρτί να στεγνωσει... αν συμβεί, απλά θα αντικατασταθεί η σακούλα... Πολλές χαρτοσακούλες επίσης, ειδικά αυτές που είναι για φρούτα, είναι επαρκώς χοντρές και κάποιες σαν να έχουν στο εξωτερικό επίστρωση που τις καθιστά ακόμα πιο ανθεκτικές στο νερό.
Για φυτά που παράγουν πολλούς χυμούς (π.χ., καρυδιές, συκιές) και η υψηλή υγρασία που παράγεται στο εσωτερικό μπορεί να μας δημιουργήσει σάπισμα και μυκητιάσεις, υπάρχει η λύση να χαρακώσουμε χα,μηλά τον κορμό για ναφεύγει η περίσσεια των χυμών ή/και να βάλουμε μέσα μια χαρτοπετσέτα ή βαμβάκι, πριν κλείσουμε με σακούλες, που θα απορροφά ό,τι περισσεύει ή θα δίνει πίσω υγρασία αν υπάρχει θέμα. Το έχει δείξει σε παλιές οδηγίες και φωτογραφίες.
View attachment 87510