Μπόλιασμα-Εμβολιασμός δέντρων και φυτών!

• Thread starter Thread starter tsakalos
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Αυτό εξαρτάται για τι δέντρο μιλάμε,τόπο,υψόμετρο,θερμοκρασίες κτλ.
Σε εμένα Εύβοια,πχ, ο Μάιος είναι ο καλύτερος μήνας για εμβολιασμό με μάτι στα ξινά.
Η συζήτηση δεν τελειώνει εδώ...Αλλά έχει δρόμο.
η κουβεντα μας ηταν για δεντρα παραγωγης νεκταρινια ροδακινα χρυσομηλα κλπ Χριστο

Πήγα σήμερα στον κήπο να τον δω και μετά τα μπολιάσματα.Ήδη κάποια μάτια-φόλα ήμερης ελιάς,συγκεκριμένα μεγαρίτικης, πάνω σε αγριελιά πάνε να δώσουν.Αλλά είναι μπανιαρισμένα από σκόνη....Έλυσα και ένα άλλο μπόλιασμα πάλι αγριλιάς αλλά σε ήμερη λαδοελιά(την παλιά-παλιά) πέρασαν 21 μέρες, είχε ξεχάσει να το λύσει ο πατέρας μου στις 15 που του είχα πει.Έλυσα και είδα ότι ήδη είχαν πετάξει αλλά ήταν τα μάτια χαμένα από το κλείσιμο.Αλλά θα ξαναδώσουν! Τώρα οι γκορτζιές σε ήμερες αχλαδιές πάνε τρένο!!!! Μόνο κοντά στο πλέγμα κάποιο δίποδο μου έσπασε ένα μάτι.....Σπασμένο μέχρι μέσα και ήταν και στηριγμένο....Παρόλα αυτά ξαναδίνει από το μάτι στα πλάγια, όπως θα σκάσουν πιθανόν και οι ελιές που λέγαμε πριν.Αρκεί το δίποδο να μην ξανακάνει ορατή την παρουσία του...😡🤬

Last edited:
η κουβεντα μας ηταν για δεντρα παραγωγης νεκταρινια ροδακινα χρυσομηλα κλπ Χριστο
Οκ, θα σου απαντήσει ο @tsakalos .Δεν έχω ασχοληθεί με αυτά τα δέντρα γιατί είναι ευπαθή και θέλουν ραντίσματα για να είναι εν ζωή ή για να κάνουν καρπό.Αν βγει κανένα μόνο του από κουκούτσι το αφήνω και ό,τι πάρω, γιατί τηρώ αυτά που πράττει ο υιός σου!

Οκ, θα σου απαντήσει ο @tsakalos .Δεν έχω ασχοληθεί με αυτά τα δέντρα γιατί είναι ευπαθή και θέλουν ραντίσματα για να είναι εν ζωή ή για να κάνουν καρπό.Αν βγει κανένα μόνο του από κουκούτσι το αφήνω και ό,τι πάρω, γιατί τηρώ αυτά που πράττει ο υιός σου!
Ειναι πραγματι φιλε
Ετσι ξεκινγσε η κουβεντα
Στο οτι βρηκε βελτιωμενες ποικιλιες κ πως τις πολλσπλασιαζε ο παραγωγος

Γρηγορη
Προχτες μιλουσα με ενα παιδι στο χωριο επαγγελματια και λεγαμε για κεντρωματα
Και θα φερει καποιες ποικιλιες απο ελλαδα και μου λεγε πως τα κανει ο επαγγελματιας εκει
Και οτι η καλυτερη περιοδος για κεντρωμα ειναι Μαιο και εχει και τις πιο λιγες απωλειες σε επιτυχια
Εσυ τι λες;
Καλησπέρα Χρύσανθε. Αναφέρεσαι σε ποικιλίες καρυδιάς; Η ελληνικές ποικιλίες καρυδίας που έχουν κάποια αξία είναι η λεγόμενη βασιλική ελληνική και κάποιες που δημιουργήθηκαν πιο πρόσφατα από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα (Ουρανία, Λυτώ). Οι υπόλοιπες είναι καυκασιανές και τούρκικες και τις λέμε εμείς λανθασμένα ντόπιες. Προσωπικά εμπιστεόμαι πιο πολύ τις γαλλικές λόγω υψομέτρου που βρίσκομαι και της μεγάλης ανθεκτικότητας που έχουν σε προσβολές απο ανθράκωση, βακτηρίωση και καρπόκαψα.

Σχετικά με το κέντρωμα και την εποχή του, είναι άμεση σχέση του υψομέτρου, του φυτού που κεντρώνεις και αν είναι ποτιστικό ή ξερικό το υποκείμενο. όσο πιο πεδινά είμαστε, και αν είναι ξερικό το δέντρο θέλει πιο νωρίς απο Μάιο κατά τη γνώμη μου. Μέσα Απρίλη το αργότερο. Αν είμαστε πιο ορεινά ή/και το δέντρο ποτίζεται και είναι αειθαλές, σηκώνει και μέχρι μέσα Μαϊου.

Το θετικό που έχει ο Μάιος είναι η μεγαλύτερη θερμοκρασία που θα διευκολύνει τη συγκόληση και την καλυτερη κυκλοφορία των χυμών από τη ρίζα προς τα πάνω. όμως η ίδια αυτή ζέστη, μπορεί να ξεράνει το μόσχευμα και να δυσκολέψει το φυτό αν έχει ήδη περάξει πολύ πριν και το Μάιο έρθει ζέστη και ξηρασία και δεν έχει πια να δώσει. Αν το κέντρωμα σκεπαστεί και το φυτό ποτιστεί όλα πια είναι υπερ μας.

Τα φυλλοβόλα επειδή είναι ευαίσθητα σε προσβολές και αν τραυματιστούν βγάζουν κόλες, πολλούς χυμούς και δυσκολεύονται να πετάξουν θα απέφευγα να τα κεντρώσω αργά, που η ζέστη τα προκαλεί όλα αυτά. Οι ελιές αντιοθετα είναι πολύ πιο ελαστικές και ανθεκτικές και συχγχωρούν λάθη και μη βελτιστοποιημένες καταστάσεις.

Έτοιμο πετάει φυλλαράκι στην κορυφή το ακριβώς απέναντι από το πιασμένο.Το άλλο το αφαίρεσα, ήταν χλωρό από τη μέση και κάτω αλλά δεν υπήρχε μάτι για να σκάσει.Ως αυτού, βγήκε για να πάρουν το μέρος μελλοντικά τα πιασμένα αν όλα συνεχίσουν να πάνε καλά!

IMG-11221ace39b03bba04531c0854518177-V.jpgIMG-e625f98b90d3c295eed9bc05a3f91341-V.jpg

Αν θες και κοτσυφια , θα πληρωσεις κατι παραπανω σε θυμαρισιο μελι...
Δεν πάω θυμάρι...Μόνο έλατο, αλπικό ανθομελο , πεύκο και στο τέλος αναμεικτο πεύκο, αρκουδοβατο, κουμαρο και κισουρι ,,το λεγόμενο μελι δάσους. Βολεύεσαι??..

Φιλε να στους κανει να βγαζουν νουτελα;
Φραουλες ζητας πολλα απ το κοπελι .yel.
Νουτελα? Με απομιμήσεις της Μερεντα δεν ασχολούμαι...
Και φράουλες φάγαμε και τρώμε πολλές φέτος από τον κήπο!
Μου αρέσει να πειράζω τον Χρήστο όμως τα χέρια του πιάνουν στον τομέα αυτόν. Στις τσίχλες γλιστράει λίγο αλλά με τον καιρό θα γίνει αστέρι και εκεί...

Νουτελα? Με απομιμήσεις της Μερεντα δεν ασχολούμαι...
Και φράουλες φάγαμε και τρώμε πολλές φέτος από τον κήπο!
Μου αρέσει να πειράζω τον Χρήστο όμως τα χέρια του πιάνουν στον τομέα αυτόν. Στις τσίχλες γλιστράει λίγο αλλά με τον καιρό θα γίνει αστέρι και εκεί...
Πιάνουν και αλλού, ποιος τις μαμάει τις τσίχλες.Αφήνω και σπόρο...

Ένας συγγενής πήρε από φυτώριο 20 ξινά που του τα πουλήσανε για άριστα. Πολύφορες λεμονιές, σαγκουίνι πορτικαλιές, κλιμεντίνες μανταρινιές κτλ... όλα τα γνωστά και πιασάρικά ονόματα σε ποικλίες και χαρακτηριστικά. το αποτέλεσμα; άχρηστα άκαρπα υβρίδια... Το φυτώριο κάνει την πάπια εννοείται δείχνοντας ως παράδειγμα κάποια φυτά που έχει βιτρίνα με καρπό που ποτέ δεν πουλά και πίσω από αυτά που σου φορτώνει, όλα τα φυτά έχουν άλλα φύλλα, άλλη διαμόρφωση κτλ κτλ...

Με τα πολλά με παρακάλεσε να τα κεντρώσουμε, από δικά μου δέντρα που έχω τέτοιες καλές ποικιλίες, αλλά επειδή δεν είχαν πολύ χοντρό κορμό και φοβόταν μην του ξεραθούν και ξαναφυτεύει και ξαναξοδευτεί ήθελε μόνο με μάτι...

Του είπα τα υπερ και τα κατά και ότι δεν το χωνεύω αυτό το κέντρωμα, αλλά είπε πως το κρασί και το παστό θα ήταν αφθονο ως ανταμοιβή μου οπότε δέχτηκα :)p)....

Τα κέντρωσα λίγο πριν το Πάσχα. Χωρίς να τα σκεπάσω, χωρίς τίποτα... Θυμήθηκα τα πρωτούλια μου που λένε και στο χωριό, καθώς έτσι απλά με μάτι κέντρωνα όταν ξεκίνησα στα πρώτα μου κεντρώματα. Το μόνο βοηθητικό ήταν το καλό πότισμα και λίπασμα στα δέντρα... Πιάσαν 59 στα 60 (έβαλα 3 μάτια σε κάθε δέντρο). Κάποια είναι έτοιμα να πετάξουν ή φαίνεται να πετάνε ήδη

Back