Ένα πράγμα που πρέπει να κοιτάζουμε σε όλες τις τροφές είναι η σύσταση και η σύνθεση. Γιατί είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο.
H σύσταση είναι οι ποσότητες/ποσοστά σε πρωτεΐνες, λίπος, υγρασία, ασβέστιο, φώσφορος κτλ συστατικά.
Η σύνθεση είναι το από που προέρχονται τα παραπάνω συστατικά. Πρωτεΐνες έχει και το κρέας και τα κόκαλα και τα δημητριακά και η σόγια.
Άρα το ποσοστό πρωτεΐνης από μόνο του δε λέει και πολλά πράγματα αν αυτό προέρχεται από σόγια ή καλαμπόκι ή σιτάρι.
Άλλο πράγμα οι πρωτεΐνες από κρέας και άλλο από καλαμπόκι ή σιτάρι. Οι φθηνές τροφές είναι φουλ στα δημητριακά. Οι πιο ακριβές έχουν πιο πολύ κρέας. Πολλές τροφές το ξεκαθαρίζουν αυτό, άλλες όχι.
Δείτε πχ τη σύσταση μιας τροφής που εγώ τη θεωρώ καλή τροφή
Αναλυτικά Συστατικά: Ακατέργαστη πρωτεΐνη 26 %, Ακατέργαστο λίπος 15 %, Ακατέργαστες ίνες 2,5 %, Ακατέργαστη τέφρα 6,6 %, Υγρασία 10 %, Ασβέστιο 1,4 %, Φώσφορος 1,0 %.
και τη σύνθεση της
Σύνθεση: κοτόπουλο 31%, συκώτι κοτόπουλου 21%, πατάτα 20.5%, καλαμπόκι 13% (πιστοποιημένο μη μεταλλαγμένο), λίπος πουλερικών 4%(διατηρημένο με μικτές Τοκοφερόλες, Πηγή βιταμίνης Ε), λάδι σολομού 3%, φυσικές γεύσεις, αποξηραμένα μήλα 4%, ζύμη ζυθοποιίας 2%, ντομάτες 1%, γιούκα Εκχύλισμα schidigera, καρότα, μέταλλα, DL-μεθειονίνη, L-λυσίνη, μαννάν-ολιγοσακχαρίτες, φρουκτοολιγοσακχαρίτες, Προβιοτικά (Lactobacillus acidophilus).
Kαι μια τροφής ενέργειας που εγώ τη θεωρώ μέτρια τροφή
Συστατικά : Δημητριακά, κρέας και παράγωγα αυτού, έλαια και λίπη, παράγωγα φυτικής προέλευσης, μεταλλικές ουσίες.
ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ: Πρωτεΐνη:34%, ασβέστιο:3%, λίπος:16%, Φώσφορο:1,7%, ακατέργαστες Ίνες:2%, τέφρα:10%, βιταμίνη Α : 15000 UI/KG, υγρασία:10%, Βιταμίνη D:2200 UI/ KG, Βιταμίνη Ε:85mg, Χαλκός:8mg/kg, αντιοξειδωτικά ΒΗΤ:150 mg/kg
Οι περισσότεροι κυνηγοί θα θεωρήσουν ότι η δεύτερη είναι καλύτερη αφού αυτοδιαφημίζεται ως ενέργειας και έχει 34% πρωτεΐνη ενώ η πρώτη έχει 26%. Τα νούμερα είναι σωστά και στις δύο τροφές. Κανείς δε λέει ψέμματα. Η πλήρης αλήθεια κρύβεται στη σύνθεση της τροφής. Δηλαδή από που προέρχονται τα συστατικά. Στην πρώτη περίπτωση κυριαρχεί το κοτόπουλο ενώ στη δεύτερη τα δημητριακά. Έχει σημασία η σειρά με την οποία γράφονται τα συστατικά, είναι φθίνουσα σειρά.