Πριν πολλά χρόνια, 20-25 περίπου, τότε που έπαιρνα και διάβαζα μετά μανίας τα αμερικανικά περιοδικά για όπλα, τα δίκαννα Ugartechea τα εισήγαγε και διέθετε στην Αμερική κάποιος Bill Hanus, για τους κυνηγούς φέρμας (κυρίως), που ήθελαν ένα παραδοσιακό δίκαννο αλλά σε προσιτή τιμή. Φαίνεται ότι είχαν καλή φήμη (απ' όσο θυμάμαι) ως πολύ τίμια και αξιόπιστα όπλα για την κατηγορία τους. Και ήταν και αρκετά όμορφα, αν και λιτά, γιατί είχαν βάση ανάλογη του διαμετρήματος και όχι 12άρα.
Ήταν γνωστά με την ονομασία Bill Hanus Birdguns. Τα είχε μόνο στα διαμετρήματα 16 και 20, ίσως και λίγα 28. Δεν εισήγαγε 12άρια, θεωρούσε το διαμέτρημα 12 υπερβολικό για το "upland hunting" ...
Αργότερα, όταν εξαπλώθηκε το ίντερνετ, είχε και δική του ιστοσελίδα για κάποιο διάστημα. Αλλά μάλλον έχει κλείσει από χρόνια. Και αυτός λογικά δεν θα ζει πια, ή θα είναι υπερήλικας ...
Από εκεί (από τα αμερικ. περιοδικά) πρωτοέμαθα την ύπαρξη της εταιρείας Ugartechea ... και κάποιες στιγμές με τριγύριζε η σκέψη για κανένα 16άρι ή 20άρι, αλλά τότε ο αντιπρόσωπος (ο Γιαλιτάκης) τα έφερνε μόνο σε 12αρι.
Αγαπητέ Στέλιο, εφόσον γνωρίζεις από παλιά τα πλάγια του Ιγνάτιου Ουγκαρτετσέα, μπορείς σε παρακαλώ να μου ειπείς εάν συνήθιζε να επιχρωμιώνει εσωτερικώς τις κάννες του, ή μήπως πότε ναι και πότε όχι...??
Έχω αγοράσει ένα καινούργιο από τον Γιαλιτάκη, το μοντέλο 40 με τους αυτομάτους εξωλκείς, κατασκευής του '06, αλλά δεν αναγράφει πουθενά κάτι για χρώμιο στις κάννες (εσωτερική επιχρωμίωση), ούτε στα χαρτιά του, ούτε κι απάνω του σφραγισμένο... Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να βγάλω ασφαλή άκρη περί τούτου...
Το "τεστ της καρφίτσας" στην άκρη των στομίων πάντως, μου μαρτυρά πως κατά πάσα πιθανότητα φέρει εσωτερική επιχρωμίωση στις κάννες του, διότι
δεν αφήνει κάποια γραμμή/"γραντζουνιά" η καρφίτσα (στο γυμνό ατσάλι, δίχως χρώμιο στην επιφάνειά του, η καρφίτσα "δαγκώνει" κι αφήνει γραμμούλα, ενώ στο χρώμιο που είναι πιο σκληρό, όχι)...
Ο Κοσκινάς κι ο Χατζιώτης πάντως, που τα γνωρίζουν κι αυτοί αρκετά καλά τα Ουγκαρτετσέα (μάλιστα ο Κοσκινάς έχει επισκεφθεί και το εργοστάσιο της εν λόγω φίρμας και έχει ιδεί ιδίοις όμμασι την ηλεκτροχημική διαδικασία της εσωτερικής επιχρωμιώσεως των καννών που εφάρμοζε η εν λόγω εταιρεία), διατείνονται ότι ο συγκεκριμένος Ισπανός οπλοκατασκευαστής συνήθιζε να χρωμιώνει όλες του τις κάννες εσωτερικώς, πλην μερικών ειδικών εξαιρέσεων ειδικών παραγγελιών...
Ο Γιαλιτάκης μού λέει ότι όσα έχει πουλήσει δεν έχουν αναπτύξει οξειδώσεις εσωτερικά των καννών τους (δεν τού έχουν παραπονεθεί για κάτι τέτοιο οι ιδιοκτήτες δίκαννων Ουγκαρτετσέα), άραγε βγάζω εγώ το συμπέρασμα, πως όντως, έχουν χρώμιο εσωτερικά των καννών τους...
Εν πάση περιπτώσει, και αχρωμίωτο να είναι το δικό μου, ένα καλό σκουπισματάκι εσωτερικά των καννών του μετά από κάθε χρήση και κατόπιν, ένα πέρασμα με ένα λαδωμένο πανάκι, είναι υπέρ-αρκετά για να παραμείνουνε οι καννούλες του διά πάντα ολοκαίνουργιες...!