Δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να του αρέσει να διαβάζει κυνηγετικά έντυπα κ να μην έχει διαβάσει το βιβλίο του Νίκου Μίχα..
Για όσους δεν ασχολουνται η δεν το έχουν υπόψιν τους βάζω το παρακατω απόσπασμα χωρίς να με ενδιαφέρει αν συμφωνείται η όχι..
Νομιζω όμως ότι αξιζει μια ματιά....
Μας λέει λοιπόν εν έτη 1986:
Μαθε να μην υπερβολικος στα νουμερα των σκαγιων για κάθε θηραμα.
Από την στιγμή που σταθεροποιησα τον βελτιωμένο κυλινδρο με σκάγια νο 9 για τα περασματα των τρυγονιων,Απρίλιο και Σεπτέμβριο, δεν μπορείς να φανταστείς τι αποτελέσματα εχω, σε σχέση με τα χρόνια που κράταγα τσοκαρισμενη κάννη κ σκάγια νο7, ιδιαίτερα τον Απρίλη.
Ετριβα τα μάτια μου καποτε από τις επιτυχίες των Ιταλών σε κυνήγι μπεκάτσας στα Γιάννενα κι όταν τους ζήτησα να δω ένα φυσιγγι τους, έγραφε νο 10 κι ο κάλυκας ήταν χάρτινος. Ποιος από εμάς κυνηγάει την μπεκάτσα με τέτοιο νουμερο?
Όταν η παρεα μου έγινε φανατική του βάλτου, είχαμε την εντυπωση πως μόνο με 3αρι η 4αρι θα μπορουσαμε να παρουμε αυτά τα θεωρατα πουλια. Είδαμε τους Ιταλούς να κατεβάζουν τα χηναρια τρεις φορές μεγαλυτερα σε μέγεθος και αντοχη με 6αρι φυσίγγι κ μειναμε αγάλματα από την απορία.
Θα μου πειτε πως όταν ανοίξαμε ενα, βρήκαμε σκάγια νικελ, αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια πολυτελείας που δεν μας την έχουν προσφέρει ακομη οι Ελληνικές βιοτεχνίες φυσιγγιων.
Πολυ επίσης κυνηγουν πεδινη η ορεινή περδικα με 6αρι.
Μα γιατί?
Όσο χονδρυτερο είναι το σκαγι τόσο μειώνεις τις πιθανοτητες κι αν βγει το κοπαδι σε μακρινή απόσταση, μονο ζημιά μπορείς να τους κάνεις.
Ρίξε μια πανω τους έστω για εκφοβισμο κ όταν πλησιασεις το σημείο που ξαναπιασαν, θα τις βγάζεις πλεον μια-μια σαν ορτυκια.
Ένα καλοφτιαγμενο 8αρι είναι το ιδεωδεστερο για το κυνήγι τους.
Βέβαια έχω παρει κ λαγό στα 15μ με 9αρι.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο λαγός κυνηγιεται με 9 νουμερο σκάγια, αλλά ουτε κ με ασσους, σαν ορισμένους που βάζουν τέταρτο κ πεμπτο φυσιγγι στις καραμπίνες τους, μπας κ δεν τον παρουν με τα τρία πρώτα.
Με όλα αυτά λοιπόν, θέλω να σου ξεκαθαρίσω πως μόνο με ένα καλοφτιαγμενο φυσιγγι, με καλά υλικά, σωστές αναλογίες μπαρουτης και σκαγιων, με μετρημένες πιεσεις κ άριστη διασπορά σκαγιων, τότε μόνο δεν θα έχεις παραπονα για τις αποτυχίες σου και θα πρεπει να ψάξεις αλλου να βρεις την αιτία.......