Πάλι 1.000 κρούσματα σήμερα! Μου φαίνεται πως έχουμε μπλέξει, όσο δε φανταζόμαστε...
Εγώ Σπύρο, βαρέθηκα πια να ανταποκρίνομαι στη δραματοποιημένη τους ενημέρωση και να βλέπω μόνο την περιορισμένη εικόνα που μας σερβίρουν.
Παλιότερα μας ενημέρωναν για το πόσα παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από πείνα και δίψα στην Αιθιοπία και γενικότερα στον «Τρίτο Κόσμο» από φτώχια, και, κάθε φορά που ξεμένουν από χρήμα οι σχετικές ΜΚΟ, μας το θυμίζουν αποκρύβοντας με ευκολία –χάρη στη μικρόνοιά μας– τη συσχέτιση της ευημερίας των "ανεπτυγμένων" χωρών και της εξαθλίωσης των "υπανάπτυκτων". Μήπως η φτώχια και η βρώμα του «Τρίτου Κόσμου» αντιστοιχεί στα κεφάλαια των οικονομικών δεινόσαυρων που τώρα τα επενδύουν στην "καθαρή" ενέργεια, την "πράσινη" ανάπτυξη και τον "πόλεμο" κατά της πανδημίας;
Μετά, μας ενημέρωναν για τα θύματα του AIDS – κάθε μέρα· για τους νεκρούς από τα τροχαία και το νέφος της Αθήνας· για τους νεκρούς από το τσιγάρο, τα ναρκωτικά, τα λιπαρά, την τρομοκρατία κτλ.
Όμως, για μένα, η πληροφορία «
1000 κρούσματα σήμερα» δεν αποτελεί χρήσιμη πληροφορία. Θα μπορούσαν να αντιστοιχούν σε χίλιους
φυσιολογικά εμβολιασμένους, αν δεν πέθαινε κανείς τους από τον ιό. Χρήσιμη πληροφορία, κατά την άποψή μου, θα ήταν: για ποιό λόγο τέτοιοι ιοί που εντοπίζονται σχετικά άμεσα και έγκαιρα σε ένα σημείο του πλανήτη δεν περιορίζονται αποτελεσματικά προστατεύοντας όλον τον υπόλοιπο. Μήπως πρέπει να επανεξετάσουμε λίγο το μοντέλο των διεθνών μετακινήσεων, του τουρισμού και των μεταφορών; Μήπως εν μέσω παγκοσμιοποίησης δούμε λίγο με άλλο μάτι το νατιβισμό; Πρέπει σώνει και καλά να πάμε διακοπές στην Ταϊλάνδη πριν πάμε στην Κέρκυρα και τη Θάσο; Είναι ανάγκη το μπιφτέκι σόγιας Αμαζονίου να το αλατίζουμε με αλάτι Ιμαλάιων; Πρέπει όλοι οι νεόπλουτοι Κινέζοι να παντρευτούν στη Σαντορίνη;
Κρίνοντας από τα δημοσιεύματα, η Αιθιοπία μάλλον ξέμεινε από παιδάκια και από HIV δεν κολλάει πια κανένας αφού γίναμε όλοι μονογαμικοί και φοράμε προφυλακτικό.
Η πανδημία του Η1Ν1 2009 έληξε επίσημα τον Αύγουστο του 2010 δίχως να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πλανήτης. Για τούτην εδώ δεν έχουν κανένα χρονοδιάγραμμα; Άντε γιατί έχουμε και άλλα σενάρια καταστροφολογίας να βάλουμε σε εφαρμογή και τα κεφάλαια των μεγιστάνων πιάνουν χορτάρι όταν μένουν στάσιμα.