Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Ολες οι γνωμες σεβαστες.....Και ρωταω....ο Κουζουλος ο Κρητικαρος που εχει ''ξεσκονισει'' οτι πυριτιδα υπαρχει
και κυκλοφορει στο εμποριο....εχει λιγοτερες γνωσεις απο αυτους που παλευουν ΜΙΑ ή ΔΥΟ πυριτιδες......ή
περισσοτερες γνωσεις ???? :)

ΥΓ. Αλλο το θεμα σκοπευσης.....και αλλο η Ιδιογομωση.... ΟΙ πολλες πυριτιδες σου ανοιγουν τα ''ματια''
στην ιδιογομωση.....και σε μαθαινουν λεπτομερειες που οι περισσοτεροι με τις δυο πυριτιδες...ουτε
που τις εχουν φανταστει !!!

Καλες ειναι η ΜΙΑ ή ΔΥΟ πυριτιδες για τους ΝΕΟΥΣ ιδιογομωτες,,,,για μην πελαγωσουν...ολα τα αλλα
δεν θα πω τι ειναι.
Ο καθε ιδιογομωτης αναλογα την ιδιογομωτικη ''ανυσηχια'' που εχει ...βαδιζει αυτο ξερω. !!!! ;)
Θα πω μία παλιά ρήση: όσο πιο πλατύς τόσο πιο ρηχός!
Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που εμβαθύνουμε τα πράγματα. Είναι καλύτερο να έχουμε μία σφαιρική οικόνα για όλα ή να έχουμε πιάσει τον πάτο ή την κορυφή σε ένα?
Οι γνώσεις που μπορείς να αποκομίσεις με 10 πυριτιδες είναι ίδιες με αυτήν που θα αποκομίσεις και με 1, απλά στο τέλος θα συνηδιτοποιήσεις ότι, ωραίό ήταν αυτό το ταξίδι με τις πολλές αλλά μόνο 1 είναι αρκετή! Ακόμα και σε ένα μεγάλο εύρος γόμωσης και σε διαφορετικά διαμετρήματα με 1 μόνο πυρίτιδα γίνεται ίσως και καλυτερα μπορώ να πω από ότι με πολλές, (εξεροϋνται τα σκοπευτικά). Ακόμα και μόνο ένα είδος κλεισίματος του φυσιγγίου είναι αρκετό!
Πιστεύω ότι και ο φίλος ο Γιάννης που τον αναφέραται παραπάνω και χρόνια του πολλά για εχτές, το ίδιο θα σας πει.

Θα πω μία παλιά ρήση: όσο πιο πλατύς τόσο πιο ρηχός!
Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που εμβαθύνουμε τα πράγματα. Είναι καλύτερο να έχουμε μία σφαιρική οικόνα για όλα ή να έχουμε πιάσει τον πάτο ή την κορυφή σε ένα?
Οι γνώσεις που μπορείς να αποκομίσεις με 10 πυριτιδες είναι ίδιες με αυτήν που θα αποκομίσεις και με 1, απλά στο τέλος θα συνηδιτοποιήσεις ότι, ωραίό ήταν αυτό το ταξίδι με τις πολλές αλλά μόνο 1 είναι αρκετή! Ακόμα και σε ένα μεγάλο εύρος γόμωσης και σε διαφορετικά διαμετρήματα με 1 μόνο πυρίτιδα γίνεται ίσως και καλυτερα μπορώ να πω από ότι με πολλές, (εξεροϋνται τα σκοπευτικά). Ακόμα και μόνο ένα είδος κλεισίματος του φυσιγγίου είναι αρκετό!
Πιστεύω ότι και ο φίλος ο Γιάννης που τον αναφέραται παραπάνω και χρόνια του πολλά για εχτές, το ίδιο θα σας πει.

Eαν δεν ασχοληθεις με πολλες πυριτιδες....ποτε δεν θα φτασεις στο σημειο να ξερεις εαν αυτο που εχεις
στην θαλαμη σου....ειναι το καλυτεροτερο για σενα....
Ο εχθρος του καλου....το καλυτερο.....
Και το καλυτερο το βρισκεις μονο εαν το ψαξεις.....!!!!
Το ενα ειδος κλεισιματος μπορει να ειναι αρκετο.....για να καταληξεις σε ποιο σου ταιριαζει πρεπει να τα
δοκιμασεις ολα....

ΥΓ. Δεν αναφερθηκα για τον φιλο τον Γιαννη......Γενικα μιλαω...

Last edited:
Καλημέρα σ'όλους τους "προλαλήσαντες"...

Εγώ γενικά, θα ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ με όλους , γιατί πολύ απλά κατ' εμένα ΟΛΟΙ έχουν ΔΙΚΙΟ από την ΣΚΟΠΙΑ τους...αυτό το έγραψα και στο αρχικό πόστ:

1.Ο φίλος Χρήστος Χαντζιώτης προτρέπει στο βιβλίο του με συνταγές ιδογόμωσης, να ασχοληθούμε με δυο (2) πυρίτιδες...Εγώ το ασπάζομαι... άντε να γίνουν τρεις(3)...;) και μια-δυο ριξιές ανά πυρίτιδα , που να σε καλύπτουν στα κυνήγια που κάνεις...= ΑΥΤΟ ΚΑΝΩ ΕΓΩ, ΕΠΕΛΕΞΑ ΔΥΟ, ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ.shake hands.(ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΛΛΟΙ) ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ(ΚΑΤΑ ΠΑΠ!), ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΓΙΝΟΜΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΙΔΙΟΓΟΜΩΤΗΣ(καλά δεν είμαι, απλά "γεμίζω"!) ΑΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΟΥΝ ΜΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ(ΠΑΛΙ ΚΑΤΑ ΠΑΠ.);)

2.Όχι πως όσοι ασχολούνται με περισσότερες κάνουν άσχημα... αν έχουν χρόνο και τους αρέσει ...τι λέμε τώρα!:)= ΚΑΤΑ ΠΑΠ:ΙΔΙΟΓΟΜΩΤΙΚΗ ΑΝΥΣΗΧΙΑ(ΑΠΟΛΥΤΑ ΘΕΜΙΤΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΑΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ, ΕΓΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟ ΛΕΩ, ΓΙΑΤΙ ΕΛΑΒΑ ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ(ΞΕΣΤΡΑΒΩΜΑ ΣΤΑ ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΑ!!!.sarcastic.)+ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ+ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΗ και ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ!;)

3.Απλά π.χ. με δυο, τελειοποιείς τις ριξιές σου , τις βελτιώνεις όσο μπορείς, ξέρεις ποια είναι τα όρια τους στις δοκιμές και στο θήραμα προπάντων, "ξέρεις που πάς" χωρίς να μπερδεύεσαι...γλυτώνεις χρόνο αν δεν έχεις, στοκάρεις υλικά, κάνεις διαχείριση...κ.α.= (ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΡΟΛΑΛΗΣΑΝΤΕΣ) : + ΑΝ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟ ΚΥΝΙΓΙ("ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ" ΤΟ ΦΥΣΣΙΓΙΟ ΣΟΥ, ΣΚΟΠΕΥΣΗ, ΚΤΛ),ΙΣΩΣ 1,2 ΑΝΤΕ 3 ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ!;)

Υ.Γ: είναι όμως "εθισμός"(!) είδατε πάλι με μια (1) άρχισα και συνέχισα να μετράω....sarcastic.

Καλλό υπόλοιπο της μέρας να έχουμε...

Θεωρώ πως με μια μονοβασικη κ μια διβασικη 30-34 γραμμάρια και αντίστοιχα μια και μια με εύρος 36-38 γραμμάρια είσαι καλυμμένος,απλά πάντα η περιέργεια και η αναζήτηση για το καλύτερο μας σπρώχνει στην αγορά νέας πυρίτιδας για πειραματισμό κυρίως.
Επίσης θεωρώ ότι τα βιβλία του χατζιωτη δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στις σύγχρονες πυρίτιδες... πολλές από τις πυρίτιδες που αναφέρει δεν κυκλοφορούν πλέον και πολλές έχουν αλλάξει σύσταση με αποτέλεσμα να μην είναι σωστές οι δοδολογιες που προτείνονται

Θεωρώ πως με μια μονοβασικη κ μια διβασικη 30-34 γραμμάρια και αντίστοιχα μια και μια με εύρος 36-38 γραμμάρια είσαι καλυμμένος,απλά πάντα η περιέργεια και η αναζήτηση για το καλύτερο μας σπρώχνει στην αγορά νέας πυρίτιδας για πειραματισμό κυρίως.
Επίσης θεωρώ ότι τα βιβλία του χατζιωτη δεν μπορούν να έχουν εφαρμογή στις σύγχρονες πυρίτιδες... πολλές από τις πυρίτιδες που αναφέρει δεν κυκλοφορούν πλέον και πολλές έχουν αλλάξει σύσταση με αποτέλεσμα να μην είναι σωστές οι δοδολογιες που προτείνονται
+ για το βιβλίο του Χατζιώτη! Πάντως και οι πιο πολλές ταμπέλες που κυκλοφορούν είναι outdated!

Υ.Γ: Βαγγέλη υπάρχει και το ιταλικό μπλοκ huntingsport.Eγώ για το 16αρι (ενδεικτικά στο βάζω) οι προτεινόμενες δοσολογίες ήταν μια χαρά, αυτό δουλεύω πλέον ! Είχε για το 12αρι και για όλα τα διαμετρήματα αν θες...για ρίξε μια ματιά!

Guida-Ricarica-Calibro-16.jpg

Για μένα 3 πυριτιδες είναι το καλυτερο
Μονης βάσης για καλό καιρό κ χαμηλά βάρη, διπλής για χαμηλά βάρη κ υγρασιες κ μια διπλής προοδευτική για παραπάνω γραμμάρια σε όλους τους καιρούς.
Μπορούμε να παίξουμε κ με μια η δύο πυριτιδες αλλά για ποιο λόγο να προσπαθούμε να πεταλωσουμε ψύλλους πχ?

Και εγω 6, 7 εχω ρε παιδια...
Αλλα δεν καταλαβαινω για ποιο λογο πρεπει να αγχωνομαι για κατι...αγωνα κανω? η μεροκαματο βγαζω?
Και αν δεν φτιαξω καλο φυσιγγι και φυγει το θηραμα, τι εγινε? θα πεινασω?
Χαλαρωστε λιγο...μια φορα περναμε απο εδω....

Και εγω 6, 7 εχω ρε παιδια...
Αλλα δεν καταλαβαινω για ποιο λογο πρεπει να αγχωνομαι για κατι...αγωνα κανω? η μεροκαματο βγαζω?
Και αν δεν φτιαξω καλο φυσιγγι και φυγει το θηραμα, τι εγινε? θα πεινασω?
Χαλαρωστε λιγο...μια φορα περναμε απο εδω...τι σχέση έχει η αναζήτηση κάποιου διαφορετικού ή καλύτερου φυσιγγίου με τον αν πεινάσουμε η αν μας φύγει κάποιο θήραμα?κ δεν νομίζω να αγχώνεται κάποιος για να φτιάξει αυτό που θέλει.

+ για το βιβλίο του Χατζιώτη! Πάντως και οι πιο πολλές ταμπέλες που κυκλοφορούν είναι outdated!

Υ.Γ: Βαγγέλη υπάρχει και το ιταλικό μπλοκ huntingsport.Eγώ για το 16αρι (ενδεικτικά στο βάζω) οι προτεινόμενες δοσολογίες ήταν μια χαρά, αυτό δουλεύω πλέον ! Είχε για το 12αρι και για όλα τα διαμετρήματα αν θες...για ρίξε μια ματιά!

View attachment 39438
Σε ποια ενότητα έχει της δόσεις;

Σε ποια ενότητα έχει της δόσεις;
Νίκο Καλησπέρα!

Μπες στο google και γράψε: Tabelle di ricarica per il calibro 20 - Hunting Sport και μπήκες!

Κάνεις subscribe , δηλ. βάζεις όνομα , επίθετο ,e-mail και κάνεις την επιλογή cal. 20 και στα έβγαλε , δεν είναι τίποτα , τα κατεβάζεις pdf και ξεμπέρδεψες!

Υ.Γ: θα σου απαντούσα νωρίτερα αλλά δεν είχε συνεχεία ιντερνέτ , κόβεται συνεχώς εδώ, τώρα είμαστε και εν' πλώ...

Μάριε κάπου έγραψες ότι ρίχνεις μόνο ρελιαστα.
Κ επειδή είσαι έμπειρος, κ έχω φάει κ εγώ κόλλημα τελευταία με το συγκεκριμένο κλείσιμο ( βλέπω ωραία πράγματα) θα ήθελα αν έχεις όρεξη να το αιτιολογησεις.
μεταφέρω την απάντηση εδώ
@Stelios K Στέλιο δεν είμαι έμπειρος ιδιογομωτής, θα έλεγα μέτριος είμαι
εδ'ω γράφουν πιο έμπειροι και καλύτεροι ιδιογομωτές από εμένα
είχα ασχοληθεί στα τέλη των 90 τα ψιλοπαράτησα στα μέσα των 2000
από εκεί κι ύστερα ζήτημα να γέμιζα 50-100 φυσίγγια κυρίως για μικρά θηράματα μέχρι φάσσα το πολύ
τώρα τα τελευταία 2 χρόνια γεμίζω παραπάνω φέτος καμιά 500αρια αλλά που να τα ρίξω οεο;

Στο ρέλι κατέληξα:
1. επειδή είχα καλύτερα αποτελέσματα
Επίσης επειδή έκανα κάποιες υποθέσεις (δεκτή κάθε τεκμηριωμένη αντιλογία):
2.ρελι = λιγότερες πιέσεις = λιγότερες παραμορφώσεις
3.Έχω την εντύπωση πως το αστεροειδές επεβλήθη από τις βιομηχανίες λόγω κόστους (ευκολία κατασκευής, λιγότερα στραβοκλεισμένα φυσίγγια, οικονομία έως τσιγκουνιά στην μπαρούτη = πολλοί τις ταχύτητες πάνε να τις βγάλουν με λίγη πυρίτιδα πιέζοντάς την υπερβολικά)
ΆΛΛΟΙ ΛΌΓΟΙ:
4. πιο παραδοσιακό, δίνει μια αύρα άλλης εποχής (υποκειμενικός λόγος)
5. επηρεάστηκα και από συζητήσεις που έκανα με τον αείμνηστο Γ. Χέλμη που μου έδωσε πολλές συμβουλές (Είχα μιλήσει και με τον Γ.Βλαχόπουλο, που προσπάθησε να με αποτρέψει από την ιδιογόμωση, πλην όμως μου έδωσε κι αυτός πολλές συμβουλές)
6. το γουστάρω

Είχα μιλήσει και με τον Γ.Βλαχόπουλο, που προσπάθησε να με αποτρέψει από την ιδιογόμωση
Για να ρίχνεις Lambro χαχαχα......
Αλήθεια, πως στο δικαιολόγησε αυτό?
Επικινδυνότητα?
Αν και λόγω της δουλειάς του θα είχαν δει πολλα τα μάτια του........

μεταφέρω την απάντηση εδώ
@Stelios K Στέλιο δεν είμαι έμπειρος ιδιογομωτής, θα έλεγα μέτριος είμαι
εδ'ω γράφουν πιο έμπειροι και καλύτεροι ιδιογομωτές από εμένα
είχα ασχοληθεί στα τέλη των 90 τα ψιλοπαράτησα στα μέσα των 2000
από εκεί κι ύστερα ζήτημα να γέμιζα 50-100 φυσίγγια κυρίως για μικρά θηράματα μέχρι φάσσα το πολύ
τώρα τα τελευταία 2 χρόνια γεμίζω παραπάνω φέτος καμιά 500αρια αλλά που να τα ρίξω οεο;

Στο ρέλι κατέληξα:
1. επειδή είχα καλύτερα αποτελέσματα
Επίσης επειδή έκανα κάποιες υποθέσεις (δεκτή κάθε τεκμηριωμένη αντιλογία):
2.ρελι = λιγότερες πιέσεις = λιγότερες παραμορφώσεις
3.Έχω την εντύπωση πως το αστεροειδές επεβλήθη από τις βιομηχανίες λόγω κόστους (ευκολία κατασκευής, λιγότερα στραβοκλεισμένα φυσίγγια, οικονομία έως τσιγκουνιά στην μπαρούτη = πολλοί τις ταχύτητες πάνε να τις βγάλουν με λίγη πυρίτιδα πιέζοντάς την υπερβολικά)
ΆΛΛΟΙ ΛΌΓΟΙ:
4. πιο παραδοσιακό, δίνει μια αύρα άλλης εποχής (υποκειμενικός λόγος)
5. επηρεάστηκα και από συζητήσεις που έκανα με τον αείμνηστο Γ. Χέλμη που μου έδωσε πολλές συμβουλές (Είχα μιλήσει και με τον Γ.Βλαχόπουλο, που προσπάθησε να με αποτρέψει από την ιδιογόμωση, πλην όμως μου έδωσε κι αυτός πολλές συμβουλές)
6. το γουστάρω
Ευχαριστώ για την απάντηση
Στα του ρελου συμφωνούμε,
έχω δει πολύ ωραίες τουφεκιες τελευταία.
Λίγη παραπάνω μπαρουτη αλλά ρεγουλαρεις το φυσιγγι πιο εύκολα όπως το θέλεις χωρίς πολλά μπαρ κ καταπονησεις σε σκάγια, κλείστρα, κλειδιά κτλπ.
Οι συμβουλες που σου έδωσαν οι Γ. Χελμης, Γ. Βλαχόπουλος είναι αρκετές για να θεωρείσαι έμπειρος.
Αυτοί οι άνθρωποι με 5 κουβέντες μπορεί να σου έδωσαν τεχνογνωσία που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν χρόνια ολόκληρα να αποκτηθεί.
Για μένα ήταν, είναι από τους κορυφαίους στον χώρο.

Status
Not open for further replies.
Back