Γιάννη μέσο όρο Ιανουαρίου στο κάτω Νευροκοπι βλέπω σε αυτό που έβαλες 0° c, τα -15 που λένε πολλά παιδιά εδώ απορώ πως τα μέτρησαν. Εγώ είμαι από την περιοχή του Καϊμακτσαλάν, νομίζω το ψυχρότερο βουνό της Ελλάδας, στα αλπικα τον χειμώνα οι θερμοκρασίες κρατιούνται συχνά την ημέρα κάτω από -15 ,αλλά στο χωριό μου για παράδειγμα στους πρόποδες στα 150 μέτρα, τον περασμένο χειμώνα είχαμε μέχρι -8, -9 ,5 με 6 νύχτες, αλλά ολικό παγετό ( 0 ή κάτω του μηδενός στην διάρκεια της ημέρας ) ,1 μέρα. Παρακολουθώ τον καιρό από ανησυχία για τις μπεκάτσες όλο το φθινόπωρο, - χειμώνα, και ολικό παγετό στα οροπέδια της βόρειας χώρας είχε το πολύ δέκα μέρες. Με δεδομένο πως κανείς δεν κυνηγάει στα αλπικα με χιονοκαλυψη, μου φαίνεται παράξενο που πολλοί φίλοι ανησυχούν για τα φυσίγγια τους στους -15, μήπως ταξιδεύουν στα Καρπάθια ; Μην ξεχνάμε ότι με αρκετούς βαθμούς υπό του μηδενός, η υγρασία της ατμόσφαιρας ( γίνεται παχνη, πάγος ), είναι ελάχιστη, και αν τα φυσίγγια δεν παραμείνουν στο όπλο για αρκετη ώρα ώστε η θερμοκρασία της πυριτιδας να φτάσει αυτή της ατμόσφαιρας, δεν θα υπάρχει σημαντική πτώση στις ταχύτητες. Το χειρότερο σενάριο είναι θερμοκρασίες 0 ° c ή λίγο πιο κάτω με υψηλή υγρασία, εκεί αν τα φυσίγγια είναι για ώρα εκτεθειμένα ,θα χάσουν αρκετά σε απόδοση, και αυτές οι συνθήκες είναι που απαιτείται πυρίτιδα, βύσμα ιδιαίτερα επιλεγμένα, και η φυσιγγιοθηκη κάτω από το μπουφάν.