Συμβουλές και συνταγές ιδιογόμωσης Αρχείο

• Thread starter Thread starter Vasilis
  • Ημερομηνία δημιουργίας Ημερομηνία δημιουργίας
Status
Not open for further replies.
Έχω αρκετούς κάλυκες NSI T2 με 686 και λέω να τους γεμίσω με Sipe στα 32 γραμμάρια στο 1,55 για τις μεγάλες τσίχλες σε νούμερο 8 και 7,5. Έχετε ρίξει κάτι παρόμοιο και ποιος συγκεντρωτήρας σας δούλεψε καλύτερα;

Έχω αρκετούς κάλυκες NSI T2 με 686 και λέω να τους γεμίσω με Sipe στα 32 γραμμάρια στο 1,55 για τις μεγάλες τσίχλες σε νούμερο 8 και 7,5. Έχετε ρίξει κάτι παρόμοιο και ποιος συγκεντρωτήρας σας δούλεψε καλύτερα;
SG 25 στα 57.5
Ζ2Μ 24 στα 57.0
ΑQUILA 22 στα 56.5
Ολα δουλευουν πολυ καλα στην δοσολογια που αναφερεις παραπανω.

Ανεβαζω δυο δοκιμες με S4 στην ιδια δοσολογια - βυσμα - τελικο υψος ρελιασματος.

Η μονη διαφορα στο σεταπ εναι στο καψουλι ( το λεω ''χωριατικα'' εγω ).
Τις ανεβαζω για να δειτε....ποσο αλλαζουν ολα μονο με διαφορετικο καψουλι .

εικόνα_Viber_2022-11-05_17-44-27-946.jpg

εικόνα_Viber_2022-11-05_17-45-13-896.jpg

Μονο με την διαφορετικη καυση στην πυριτιδα απο το καψουλι ....και με ιδιες ταχυτητες το 615
εδωσε 7% λιγοτερη συγκεντρωση δλδ 35 σκαγια λιγοτερα στον κυκλο.

Καταλοιπα δεν αφησε κανενα φυσιγγιο....ουτε καν την ''σταχτη'' που λεει ενας καλος φιλος!!!
Η καννη μετα απο καθε τουφεκια ηταν μπρίλα ( πεντακαθαρη )!!!! :)

Ανεβαζω δυο δοκιμες με S4 στην ιδια δοσολογια - βυσμα - τελικο υψος ρελιασματος.

Η μονη διαφορα στο σεταπ εναι στο καψουλι ( το λεω ''χωριατικα'' εγω ).
Τις ανεβαζω για να δειτε....ποσο αλλαζουν ολα μονο με διαφορετικο καψουλι .

View attachment 59573

View attachment 59574

Μονο με την διαφορετικη καυση στην πυριτιδα απο το καψουλι ....και με ιδιες ταχυτητες το 615
εδωσε 7% λιγοτερη συγκεντρωση δλδ 35 σκαγια λιγοτερα στον κυκλο.

Καταλοιπα δεν αφησε κανενα φυσιγγιο....ουτε καν την ''σταχτη'' που λεει ενας καλος φιλος!!!
Η καννη μετα απο καθε τουφεκια ηταν μπρίλα ( πεντακαθαρη )!!!! :)
Νίκο Καλημέρα! :) ...

... πιστεύεις ότι της «ταιριάζει» καλύτερα τελικά το 686?

…μια γνώμη από τους πιο έμπειρους φίλους που γεμίζουν… :)

Στην παρακάτω ταμπέλα, η σημειωμένη γόμωση δεν θα πρέπει να μεταβληθεί έτσι σε 67αρι κάλυκα?...

S4 n.jpg

ρωτώ διότι στο 16αρι με δεδομένα τα «προβλήματα» ογκομετρίας λόγο μη ύπαρξης συγκεντρωτικών «κατάλληλου» ύψους η γόμωση σε αστέρι, ταιριάζει μόνον με 67αρι κάλυκα , συγκεντρωτήρα Ζ2Μ 24αρι + 2 χαρτάκια Cal.24 μέσα στο ποτηράκι… Με την δοσολογία του 70αρι ( 1,25 Χ 27 ) που δοκίμασα, το φυσίγγιο «κλωτσούσε» , και η συγκέντρωση ήταν «φτωχή»… Νομίζω ότι πρέπει να γίνει 1,20 Χ 26…η και ίσως με 686 που ανέφερε ο Νίκος πιο πάνω…

Τι προτείνετε? .think.

…μια γνώμη από τους πιο έμπειρους φίλους που γεμίζουν… :)

Στην παρακάτω ταμπέλα, η σημειωμένη γόμωση δεν θα πρέπει να μεταβληθεί έτσι σε 67αρι κάλυκα?...

View attachment 59610

ρωτώ διότι στο 16αρι με δεδομένα τα «προβλήματα» ογκομετρίας λόγο μη ύπαρξης συγκεντρωτικών «κατάλληλου» ύψους η γόμωση σε αστέρι, ταιριάζει μόνον με 67αρι κάλυκα , συγκεντρωτήρα Ζ2Μ 24αρι + 2 χαρτάκια Cal.24 μέσα στο ποτηράκι… Με την δοσολογία του 70αρι ( 1,25 Χ 27 ) που δοκίμασα, το φυσίγγιο «κλωτσούσε» , και η συγκέντρωση ήταν «φτωχή»… Νομίζω ότι πρέπει να γίνει 1,20 Χ 26…η και ίσως με 686 που ανέφερε ο Νίκος πιο πάνω…

Τι προτείνετε? .think.
Προτεινουμε να μαθεις καπετανιε να φτιαχνεις γρηγορα φυσιγγια !!!

Προτεινουμε να μαθεις καπετανιε να φτιαχνεις γρηγορα φυσιγγια !!!
...προτείνεις φίλε! ...ελήφθη - over!;)

Υ.Γ... παρεμπιπτόντως κατι έκαμα φέτος με τη MG2, δεν είμαι δογματικός ( αυτό ειναι λάθος νομίζω, αλλά προς πάσα κατεύθυνση... ;) ) ...410+έφθασα...αλλα θέλω δρόμο ακόμα να σας πιάσω...;).sarcastic....

topic.!!!

...προτείνεις φίλε! ...ελήφθη - over!;)

Υ.Γ... παρεμπιπτόντως κατι έκαμα φέτος με τη MG2, δεν είμαι δογματικός ( αυτό ειναι λάθος νομίζω, αλλά προς πάσα κατεύθυνση... ;) ) ...410+έφθασα...αλλα θέλω δρόμο ακόμα να σας πιάσω...;).sarcastic....

topic.!!!
Με την mg2 επρεπε να πιανεις 420 και τον ανηφορο για να πεις οτι εχεις γκαζια .yel. 😜

Δεν πάει έτσι (με τα γραμμάρια) αλλά με το ποσοστό ασυμπιεστότητας των σκαγιών που προσφέρει το buffer, που έχει σαν συνέπεια την αύξηση των πιέσεων. Μη χρησιμοποιείς buffer αν δεν έχεις επίσημη συνταγή που να το περιέχει.
Καλησπέρα σ' όλους τους φίλους! :)

...με αφορμή το παραπάνω που έγραψε ο φίλος (@elvas ), έψαξα στο Winchester-Reloaders-Manual , για το θέμα...

(απόσπασμα)

[...]

Buffered Shot Cautions

The use of any buffering material in a shot column will significantly alter the ballistics for any given shotshell load. Also, if not carefully tested, buffering materials can produce dangerously high pressures. The development of loading data for any buffered load requires extensive pressure and velocity testing to insure the proper speed propellant powder and propellant charge weight are being used for the specific buffering material.

The use of talc, flour, and similar non-compressible materials should not be considered as buffering materials as they can produce dangerously high, erratic pressures in an unpredictable manner.

The rate with which shotshell propellant burns within a shotshell is governed to a great extent by the uniform compressibility of the wadding and the shot itself. Changes in the compressibility, such as is the case with buffering materials, can drastically change the burn rate of the propellant. Careful testing is required to assure the load will not result in a damaged gun, personal injury or death. We do not suggest the use of buffered shot reloads without lab testing.

[...]

(μτφρ., ελέυθερη)

Προφυλάξεις για γομώσεις με «αντιτριβικό» υλικό.

Η χρήση οποιουδήποτε «αντιτριβικού» υλικού(σσ. buffer) σε μια στήλη σκαγιών θα αλλάξει σημαντικά τη βαλλιστική απόδοση για οποιοδήποτε δεδομένο φορτίο. Επίσης, εάν δεν δοκιμαστούν προσεκτικά, τα αντιτριβικά υλικά μπορούν να παράγουν επικίνδυνα υψηλές πιέσεις. Η ανάπτυξη «συνταγών» φόρτωσης για οποιοδήποτε φορτίο με αντιτριβικό υλικό, απαιτεί εκτεταμένες δοκιμές πίεσης και ταχύτητας για να διασφαλιστεί η σωστή ταχύτητα και η δοσολογία της πυρίτιδας για το συγκεκριμένο αντιτριβικό υλικό.

Η χρήση τάλκ, αλεύρου και παρόμοιων μη «συμπιεστών» υλικών δεν πρέπει να θεωρούνται ως «αντιτριβικά» υλικά καθώς μπορούν να παράγουν επικίνδυνα υψηλές, ασταθείς πιέσεις με απρόβλεπτο τρόπο.

Ο ρυθμός με τον οποίο καίγεται η πυρίτιδα μέσα σε ένα κάλυκα, διέπεται σε μεγάλο βαθμό από την ομοιόμορφη «συμπιεστότητα» της βυσμάτωσης και της κολόνας των σκαγιών. Αλλαγές στη «συμπιεστότητα», όπως συμβαίνει με τα αντιτριβικά υλικά, μπορούν να αλλάξουν δραστικά τον ρυθμό καύσης της πυρίτιδας. Απαιτείται προσεκτική δοκιμή για να βεβαιωθείτε ότι η γόμωση αυτή δεν θα οδηγήσει σε ζημία στο όπλο, τραυματισμό ή θάνατο. Δεν προτείνουμε τη χρήση φυσιγγίων ιδιογόμωσης με «αντιτριβικό» υλικό χωρίς εργαστηριακές δοκιμές(σσ. δόκιμη σε βλητικό σταθμό, «κανονάκι»)

Νίκο Καλημέρα! :) ...

... πιστεύεις ότι της «ταιριάζει» καλύτερα τελικά το 686?

Καλο μεσημερι Καπτεν !!!
Εγω ανεβαζω δοκιμες....και εσεις βγαλτε τα συμπερασματα σας !!! :)

Ναι πιστευω οτι σε αυτην την δοσολογια το 686 ειναι καλυτερο !!!:cool:

Καλησπέρα σ' όλους τους φίλους! :)

...με αφορμή το παραπάνω που έγραψε ο φίλος (@elvas ), έψαξα στο Winchester-Reloaders-Manual , για το θέμα...

(απόσπασμα)

[...]

Buffered Shot Cautions

The use of any buffering material in a shot column will significantly alter the ballistics for any given shotshell load. Also, if not carefully tested, buffering materials can produce dangerously high pressures. The development of loading data for any buffered load requires extensive pressure and velocity testing to insure the proper speed propellant powder and propellant charge weight are being used for the specific buffering material.

The use of talc, flour, and similar non-compressible materials should not be considered as buffering materials as they can produce dangerously high, erratic pressures in an unpredictable manner.

The rate with which shotshell propellant burns within a shotshell is governed to a great extent by the uniform compressibility of the wadding and the shot itself. Changes in the compressibility, such as is the case with buffering materials, can drastically change the burn rate of the propellant. Careful testing is required to assure the load will not result in a damaged gun, personal injury or death. We do not suggest the use of buffered shot reloads without lab testing.

[...]

(μτφρ., ελέυθερη)

Προφυλάξεις για γομώσεις με «αντιτριβικό» υλικό.

Η χρήση οποιουδήποτε «αντιτριβικού» υλικού(σσ. buffer) σε μια στήλη σκαγιών θα αλλάξει σημαντικά τη βαλλιστική απόδοση για οποιοδήποτε δεδομένο φορτίο. Επίσης, εάν δεν δοκιμαστούν προσεκτικά, τα αντιτριβικά υλικά μπορούν να παράγουν επικίνδυνα υψηλές πιέσεις. Η ανάπτυξη «συνταγών» φόρτωσης για οποιοδήποτε φορτίο με αντιτριβικό υλικό, απαιτεί εκτεταμένες δοκιμές πίεσης και ταχύτητας για να διασφαλιστεί η σωστή ταχύτητα και η δοσολογία της πυρίτιδας για το συγκεκριμένο αντιτριβικό υλικό.

Η χρήση τάλκ, αλεύρου και παρόμοιων μη «συμπιεστών» υλικών δεν πρέπει να θεωρούνται ως «αντιτριβικά» υλικά καθώς μπορούν να παράγουν επικίνδυνα υψηλές, ασταθείς πιέσεις με απρόβλεπτο τρόπο.

Ο ρυθμός με τον οποίο καίγεται η πυρίτιδα μέσα σε ένα κάλυκα, διέπεται σε μεγάλο βαθμό από την ομοιόμορφη «συμπιεστότητα» της βυσμάτωσης και της κολόνας των σκαγιών. Αλλαγές στη «συμπιεστότητα», όπως συμβαίνει με τα αντιτριβικά υλικά, μπορούν να αλλάξουν δραστικά τον ρυθμό καύσης της πυρίτιδας. Απαιτείται προσεκτική δοκιμή για να βεβαιωθείτε ότι η γόμωση αυτή δεν θα οδηγήσει σε ζημία στο όπλο, τραυματισμό ή θάνατο. Δεν προτείνουμε τη χρήση φυσιγγίων ιδιογόμωσης με «αντιτριβικό» υλικό χωρίς εργαστηριακές δοκιμές(σσ. δόκιμη σε βλητικό σταθμό, «κανονάκι»)

Τα εχουμε διαβασει εκατονταδες φορες....
Δεν συμφωνω σε αυτα που λεει ειδικοτερα για το αλευρι ( βρωμαλευρο ) που εχω βαλει τσουβαλια
μεσα στα φυσιγγια μου !!
Δεν ανεβαζει πιεσεις το αλευρι ...μπορω να πω οτι ριχνει πιεσεις και παραλληλα αναβαζει ταχυτητες ..
δινοντας μεγαλυτερες συγκεντρωσεις και κατανομες λογω της ΜΗ παραμορφωσης σκαγιων !!!
Επισεις οταν βαζουμε αλευρι....οτι ποσοτητα βαζουμε την αφαιρουμε απο το βαρος σκαγιων !!!!

ΠΧ. SIPE - 686-1,60X34 - χωρις αλευρι - 686 -1,60χ33+1 γραμμαριο αλευρι . Ετσι τροποποιηουμε
το σεταπ!!
Οποτε η πυριτιδα σπρωχνει το ιδιο βαρος....και ποιος ο λογος να ανεβασει περισσοτερες πιεσεις ???
Περισσοτερες πιεσεις ανεβαζει το πλαστικο μπαφερ ...οταν δεν προσεξεις και κατεβει στον πυθμενα
του συγκεντρωτηρα μεταβαλοντας τον κενο χωρο απο τα σκαγια μεχρι τα χειλη του καλυκα!!!

Καπτεν βαρεθηκα να διαβαζω τις παπαριές τους!!!

ΥΓ.Το ταλκ ειναι για αλλη δουλεια....και οχι για αντιτριβικο σε σκαγια....

Ολα 68.5......Αυτο με τον Αquila ειναι πεντασταδιακο......πρεπει να το περασεις απο κωνικο σταδιο και τριτο που μαγκωνει.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κατά σύμπτωση έγινα ο ενδιάμεσος μεταξύ των δύο Νικόλαον. Τον Σαμιώτη ( μετά από μετεγκατάσταση) τον οποίο εκτιμώ αφάνταστα και ο οποίος με καθοδηγεί ( ποιος του το ζήτησε και αρνήθηκε) και τον Συριανό ( για τον οποίο ο πρώτος μου είπε τα καλύτερα λόγια) που συνομίλησα για πρώτη φορά στο φόρουμ.Το έμαθα και αυτό το τρίτο στάδιο χάρις στην αγορά πεντασταδιακης από τον κουνιάδο.

Aνεβαζω μια δοκιμη με ΓΚΡΑΝΟΥΛΑΡ....για ολους τους φιλους και συναδελφους...αλλα ιδιαιτερα για
εναν πολυ καλο φιλο....ωστε να δει την αποτυπωση στον στοχο !!!:)

εικόνα_Viber_2021-03-31_07-07-48.jpg
εικόνα_Viber_2021-03-31_07-08-02.jpg
εικόνα_Viber_2021-03-31_07-08-14.jpg
''Κενταει'' αυτο το σεταπ....Οσοι το θεωρουν πολυ συγκεντρωτικο.....βαζουν 4* αστρα....και η βουρια ειναι
παντα γεματη....Θηραματα να εχει.... παλικαρια !!! ;)

Status
Not open for further replies.
Back