ΤΣΟΚ (CHOKE) Παρουσιάσεις – Κριτικές – Εντυπώσεις

ΦΙΛΕ Γιαννη
Αν ειναι το ίδιο με αυτο
https://www.cabelas.com/product/CARLSONS-REMINGTON-RIFLED-CHOKE/2480631.uts?slotId=13
Τοτε δεν ξέρω πως και ποσο μπορεί να δουλέψει με την περιστροφή / φυγόκεντρο ως διασποράς.
Απ´ οτι διαβάζω στην περιγραφή το προτείνουν για βολή slug - μονόβολων, καθώς με την μικρή αυτη περιστροφή το βλήμα σταθεροποιείται και διατηρεί τον άξονα του πάντα παράλληλο με την τροχιά του (κάπως σαν σφαίρα ραβδωτου) για καλύτερη ακρίβεια και δραστικό βεληνεκές.
Στο site της BRILEY http://www.briley.com/p-51920-benelli-crio-plus-extended-choke-12-gauge.aspx
λέει πως τα τσοκ της με ραβδώσεις (με την ελάχιστη στένωση/ τσοκαρισμα όπως το skeet - δηλαδή 0.005 της ίντσας) δημιουργούν κατανομές ανοιχτοτερες απο κύλινδρο. Το πόσο δεν λέει.
Δεν ξέρω τι αποτέλεσμα και με τι τάπες μπορεί να εχει αποτέλεσμα αλλα το μόνο στοιχείο που δίνει, το 1 ανα 35" σημαίνει οτι οι ραβδώσεις έχουν τέτοια (μικρή) κλίση σε σχέση με τον άξονα του τσοκ (ή της κάννης) που χρειάζονται 35 ίντσες μήκους (η 88 εκατοστά) για μια περιστροφή.
Μην φανταστεί κανείς οτι το τσοκ αυτο ...σβουρίζει τάπες και ψιλά σκάγια.
Ενα μονόβολα αν "σιδερωθει" καλα και πάρει δηλαδή ολη την δυνατή περιστροφη θα κάνει μια περιστροφη στα 0,88 μέτρα ή 10 στα 8,8 μέτρα και 50 στα 44 μέτρα.
Τελος να σημείο που θέλει πολύ προσοχή ειναι αν αυτά τα τσοκ επιτρέπονται ή μπορεί να πέσουμε σε έλεγχο και να θεωρήσουν το οπλο μας ραβδωτό.
Γνωρίζει κανείς σίγουρα και επίσημα ;
 
Στο 12αρι όπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης παραπάνω κοντινές και μεσαίες και λιγο παραπανω αποστάσεις σκούπα, στο εικοσαρι όμως δεν είχα την ίδια απόδοση επιφυλασωμε όμως γιατί δοκιμάστηκε μόνο με δύο τύπους φυσιγγιων και κάτι μπακαλιστικες δοκιμές που εκανα άνοιξε κάπως την τουφεκιά σε σχέση με τον εργοστασιακό κύλινδρο αλλά όχι τίποτα ιδιαίτερο, η briley από το cal 20 και κάτω το έχει καταργήσει δύο τρία χρόνια τώρα.
 
Τελος να σημείο που θέλει πολύ προσοχή ειναι αν αυτά τα τσοκ επιτρέπονται ή μπορεί να πέσουμε σε έλεγχο και να θεωρήσουν το οπλο μας ραβδωτό.
Γνωρίζει κανείς σίγουρα και επίσημα ;
Δεν υπαρχει κανενα απολυτως θεμα γιατι προκειται μονο για το τσοκ..για να θεωρηθει το οπλο ραβδωτο πρεπει να εχει ολο το μηκος της καννης ραβδωσεις αν και εκει κατα περιπτωση εχω δει και silmas που εχει την μια καννη με ραβδωσεις με κανονικη ΑΚΚΟ..
 
Εγω για να ειμαι ειλικρινης δεν ειδα κατι ιδιαιτερο με αυτα τα τσοκ... Αυτο που ειδα στο χαρτι οτι κανουν, ειναι να "τραβανε" ας μου επιτραπει η εκφραση τις ακρες της κατανομης, σαν να την στροβιλιζουν κατα καποιο τροπο...
Επισης ειδα οτι μπορει να εχουν διαφορες στην αποδοση κ στο ανοιγμα της τουφεκιας απο φυσιγγι σε φυσιγγι, διαλεγουν με λιγα λογια φυσιγγι...

Ενα ραβδωτο τσοκ που δεν περιμενα ποτε οτι θα αποδιδει τοσο καλα ειναι ενα της Benelli που το δινει με καποια εκδοση της Becaccia αν θυμαμαι καλα... Εχω μακριες και πυκνες μεταξυ τους ραβδωσεις... Ειδα με συγκεκριμενα καθε φορα φυσιγγια να ανοιγει την τουφεκια 80 ποντους στα 8 μετρα, στα 12-13 επιανε ολο τον πινακα... Πραγματικη σκουπα, αλλα ειναι δυσευρετο απο οτι μου ειπαν...
 
Για πείτε βρε παιδιά αυτό το τσοκ στη φώτο είναι από την 20αρα. Είναι mobile; γιατί διαβάζω για crio σε σάιτ και έχω μπερδευτεί. Όχι τίποτα δηλαδή αλλά σκέφτομαι για το carlson και μην κάνω καμιά μακακια και παραγγείλω τίποτα άλλο.
Ευχαριστώ προκαταβολικά .
pic host
 
Βασίλη το μέτρησα από άκρη σε άκρη και είναι 5 εκατοστά άρα είναι mobile.....μαμώ την ασχετοσύνη μου.......sarcastic.
Ευχαριστώ Βασίλη. .kiss me.
Τα χουν κάνει σαλάτα με τα τσοκ τους Γιάννη και μας πριζουν τον έρωτα.sarcastic.
Κοίτα και αυτό το πινακακι αν και ο Βασίλης τα λέει σωστά.
 
Ως επί το πλείστον τα περισσότερα μέρη που κυνηγάω είναι πολλή πυκνά με δυνατότητα μιας τουφεκιας συνήθως και αυτή κοντά, μιλάω για το πολύ 15 μέτρα. Για εκεί το θέλω, στα πιο ανοικτά πουρναρωτα συνήθως βάζω 4αρι τσοκ.
Υπάρχει και κάτι άλλο για αυτά τα μέτρα. Θα προσαρμοσεις ενα πτισομενο κονταρι με αποχη .δεν θα κάνεις και θόρυβο έτσι .:p
 
Σε μια προσπάθεια να συμβάλλω στην ενημέρωση των φίλων του HL μετάφρασα (….επί τέλους) και παραθέτω παρακάτω ένα άρθρο του πολύ σοβαρού αμερικάνικου περιοδικού FIELD & STREAM στην ηλεκτρονική έκδοση του οποίου είμαι συνδρομητής (Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές συνδρομές σε πάρα πολλά περιοδικά είναι πάμφθηνες της τάξης των 2-3 $ ανά τεύχος).
Τεύχος FEB/MAR 2018, σελίδα 23, τίτλος του άρθρου CHOKE POINT, συγγραφέας ο Phill Bourjaily, όπου και παρουσιάζει μετρήσεις ακριβείας με τσοκ “επώνυμα” και γνωστά στους φίλους του H.L.
Το αρθρο μεταφράζεται με ακρίβεια και όπου υπάρχουν δικές μου επεξηγήσεις ή σχόλια αυτά παρουσιάζονται με πλάγια γράμματα (Italics). Επίσης όλες οι μετρήσεις σε μονάδες του Αγγλοσαξονικού συστήματος (πόδια, ίντσες) μετατράπηκαν σε Διεθνές (μέτρα, εκατοστά) για να μπορέσουν όλοι οι φίλοι να έχουν ακριβή εικόνα.

Αρχή
«Τα aftermarket chokes φαίνονται όμορφα αλλά βοηθάνε πραγματικά να χτυπήσεις περισσότερα υδρόβια όταν οι σκεπτικοί λένε ότι το μόνο που χρειάζεσαι είναι το εργοστασιακό Mod? Όμως πολλοί κατασκευαστές τσοκ ισχυρίζονται καλύτερες κατανομές και μερικοί κοντύτερο μήκος ατράκτου και χαμηλότερη ανάκρουση.
Και τα 4 τσοκ που μετρήθηκαν/ δοκιμάστηκαν ήταν ακριβώς της ίδιας εσωτερικής διαμέτρου και στα επιστημονικά τεστ ακριβείας που έγιναν και παρουσιάζονται εδώ, συνέδραμαν τον συγγραφέα, μηχανικοί/ επιστήμονες της εταιρείας φυσιγγίων Federal.
Τα τσοκ ήταν τα εξής :
1. Εργοστασιακό Remington Probore (REM-NP) flash (δηλ. τα κοντά που δεν εξέχουν της κάννης)
2. Kicks Vortex non ported (KV-NP) (δηλ. χωρίς οπές porting)
3. Kick’s High Flyer ported (KHF-P)
4. Patternmaster ported (P-P) wad stripping choke (δηλ. “φρένου” όπως τα διαβάζουμε στο H.L.)

ΠΡΩΤΟΚΟΛΟ ΔΟΚΙΜΩΝ
Οι δοκιμές έγιναν σε κλειστό σκοπευτήριο.
Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το Remington Versa Max, τα φυσίγγια Federal Speed-Shok “Blue Box”, 76 mm (3”), βάρους 32 γραμμαρίων, ατσάλινα (steel), ταχύτητας 1550 ft/sec (ή 472 μετ/δλ) με 2 διαφορετικά σκάγια μεγέθους Νο. 2 και ΒΒΒ.
(Σημ: Το μέγεθος στα σκάγια στις ΗΠΑ για Νο. 2 και ΒΒΒ είναι 0,15 και 0,19 της ίντσας ή 3,8 και 4,8 χιλιοστά του μέτρου και 125 και 61 σκάγια στην ουγγιά (28,34 γραμμάρια) αντίστοιχα. Τα φυσίγγια αυτά τα βρήκα στο internet για τις ΗΠΑ : 125 $ τα 250 φυσίγγια ή 12,5 $ το κουτί των 25!!!!)

Α. Αποτελέσματα αποτύπωσης στον Πίνακα (Patterning)
Με κάθε φυσίγγι έγιναν 20 βολές με κάθε τσοκ και με κάθε Νο. Σκαγιών (Νο.2 και ΒΒΒ) και μετρήθηκαν τα σκάγια μέσα σε κύκλο 75 εκατοστών (30”) σε στόχο στις 40 γυάρδες (36 μέτρα).

ΤΣΟΚ ____ 36 μέτρα / Νο. 2 _ 36 μέτρα / ΒΒΒ
P-P ______ 73,50 % _______ 83,90 %
KHF-P ____ 72,70 % _______ 78,84 %
REM-NP___ 65,25 % _______ 79,64 %
KV-NP ____ 65,17 % _______ 78,08 %

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ :
1. Μεγαλύτερη βελτίωση στα ψιλότερα σκάγια.
2. Με όλα τα σκάγια, τα τσοκ με porting δίνουν μεγαλύτερη συγκέντρωση από τα τσοκ χωρίς porting.
3. Τα χοντρότερα σκάγια (ΒΒΒ) αποδίδουν πολύ καλύτερα (μεγαλύτερη συγκέντρωση) με όλα τα τσοκ, με το Patternmaster πολύ καλύτερα από όλα τα άλλα.

Β. Μετρήσεις μήκους ατράκτου (Shot string)
Χρησιμοποιήθηκαν κάμερες ψηλής ταχύτητας για να μετρηθούν οι αποστάσεις των προσκρούσεων των πρώτων και των τελευταίων σκαγιών σε χάρτινο στόχο στις 30 γυάρδες (27 μέτρα).
Με ραντάρ Doppler (όπως της αστυνομίας) μετρήθηκε η ταχύτητα των σκαγιών και έτσι υπολογίστηκε το μήκος της ατράκτου κάθε βολής.

Αποτελέσματα μήκους ατράκτου (Shot string)
ΤΣΟΚ _____ 27μέτρα / Νο. 2 __________ 27 μέτρα / ΒΒΒ
REM-NP __ 6,252 πόδια – 1,90 μέτρα _____ 5,230 πόδια – 1,59 μέτρα
KV-NP ____ 6,287 πόδια – 1,91 μέτρα _____ 5,077 πόδια – 1,55 μέτρα
KHF-P ____ 6,500 πόδια – 1,98 μέτρα _____ 5,239 πόδια – 1,60 μέτρα
P-P ______ 6,691 πόδια – 2,04 μέτρα _____ 4,890 πόδια – 1,49 μέτρα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :
1. Όχι ξεκάθαρη εικόνα/ βοήθεια.
2. Η επιλογή του τσοκ (εκ των συγκεκριμένων με την ίδια σύσφιξη) δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το μήκος ατράκτου για συγκεκριμένο μέγεθος σκαγιών.
3. Όμως βλέπουμε ότι τα χοντρότερα σκάγια (ΒΒΒ) δίνουν αρκετά μικρότερο μήκος ατράκτου.
Αν λοιπόν η επιθυμία σας είναι κοντύτερο μήκος ατράκτου τότε διαλέξτε χοντρύτερα σκάγια.

Γ. Θόρυβος Τουφεκιάς
Τα τσοκ με porting παράγουν θόρυβο τουφεκιάς κατά 4 dB (Ντεσιμπέλ) μεγαλύτερο.
Να σημειώσω ότι στα μαθηματικά, μια αύξηση κατά 3 dB αντιστοιχεί σε διπλασιασμό του μεγέθους και μια αύξηση κατά 10 dB σε 10πλασιασμό. Αλλά σε ότι αφορά τον ήχο που αντιλαμβανόμαστε οι άνθρωποι, αυτό δεν είναι αντίστοιχο. Πάντως όλοι έχουμε "ακούσει" ότι η τουφεκιά με porting ακούγεται δυνατότερα. Αυτό είναι ακριβές και επιβεβαιώνεται από τα πειράματα και τις μετρήσεις που παρουσιάζονται στο άρθρο (+4 dB).

Δ. Μειωση (?) ανάκρουσης (Recoil)
Στο κοντάκι του όπλου τοποθετήθηκε ηλεκτρονικό σύστημα μετρήσεων ακριβείας της ανάκρουσης (σε μικροβολτς (mV) και βλήθηκαν 10 φυσίγγια με κάθε τσοκ.
Στην συνέχεια το όπλο τοποθετήθηκε σε βάση και αποτυπώθηκε σε φιλμ η αναπήδηση της κάνης του σε 5 βολές με κάθε τσοκ.

Αποτελέσματα
ΤΣΟΚ ____ Ανάκρουση ____ Αναπήδηση κάννης
REM-NP __ 602,30 mV ______ 3,875 ίντσες – 9,84 εκατ.
P-P _____ 604,30 mV ______ 3,850 ίντσες – 9,78 εκατ.
KV-NP ___ 622,90 mV ______ 3,525 ίντσες – 8,95 εκατ.
KHF-P ___ 629,10 mV ______ 3,375 ίντσες – 8,57 εκατ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (του συγγραφέα)
1. Μην αγοράσετε τσοκ για να μειώσετε ανάκρουση. Αυτά με την μικρότερη ανάκρουση δίνουν και την μεγαλύτερη αναπήδηση κάννης – είναι το “χάνω – κερδίζω” για μια διαφορά στην ανάκρουση της τάξης του 4% μεταξύ των άκρων.
(Σχόλιο : Σε ότι αφορά την αναπήδηση βλέπουμε μεγάλη διαφορά μεταξύ των δυο ported P-P και KHF-P με το P-P να έχει 15% μεγαλύτερη και μεταξύ των 2 Non ported με το "μαμά" Rem να έχει 10% παραπάνω από το KV).
2. Τελικά ο μόνος καλός λόγος για να αγοράσεις άλλα τσοκ είναι για να βελτιώσεις το pattern. Αν κυνηγάτε σε μικρές σχετικά αποστάσεις το εργοστασιακό ("μαμά”) Modified (μισό) είναι το αυτό που χρειάζεστε. Αν όμως κυνηγάτε σε μεγάλες αποστάσεις (pass shooter) και είσαστε καλός σκοπευτής ώστε να μην χάνετε τα κοντινά πουλιά, τότε το aftermarket τσοκ, βεβαίως (indeed) βοηθάει.»
Τέλος

Υ/Γ : Το άρθρο θα το ανεβάσω και σε άλλα σημεία στο H.L. για ενημέρωση και άλλων φίλων καθώς “η γνώση είναι χρήμα” και χρήματα δεν περισσεύουν.
 
Ναι έρχεται με δύο briley Skeet και light modified και πέντε έσω έξω της benelli μαύρα αλλά φτιαγμένα γιαυτόν τον αυλό και όχι crio plus όπως λανθασμένα νόμιζα.
Είδα και στο σαιτ της muller στη σελίδα της benelli για τους διευρυμενους αυλους ότι προτείνει τα optima plus και ησυχασα.:)

Shotgun Choke Tubes
Models that accept Beretta Optima Plus chokes: Benelli/Briley Special Edition Super Sport (.733 bore).
το 733 τι αυλοσ ειναι 18/5 η 18/6?
 
Back
Top