Το να αλλάξει κάποιος πέλμα σε ένα κοντάκι χωρίς να χρειαστεί φιτάρισμα είναι πολύ σπάνια περίπτωση. Μου έχει τύχει μόνο μία φορά όταν χρειάστηκε στην G3 που είχα κάποτε, να αλλάξω πέλμα και παράγγειλα μαμά πέλμα από την Remington σε αντικατάσταση του επίσης μαμά που είχε πολυμεριστεί, κολλούσε και μου ήταν και χοντρό . Το μαμά πέλμα που παραγγέλθηκε ήταν απλά πιό λεπτό και ήρθε και τοποθετήθηκε στο μαμά κοντάκι (που δεν είχε πειραχτεί), χωρίς κάποια άλλη επέμβαση. Πιστεύω ότι αυτές είναι και οι ελάχιστες φορές που ένα πέλμα κάθεται με την μία σε ένα κοντάκι χωρίς φιτάρισμα. Να είναι και τα δύο μαμά και να μην έχει πειραχτεί τίποτα στο κοντάκι. Εντάξει μπορεί κάποια εταιρεία να κάνει after market πέλματα για κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο κάποιας μάρκας αλλά δεν συνάντησα τέτοια περίπτωση -χωρίς να λέω ότι δεν υπάρχει -.
Εχω καταλήξει να παίρνω πέλματα από εταιρείες που δίνουν και όλες τις διαστάσεις των πελμάτων τους αλλά, συνήθως, αυτά τα πέλματα δεν είναι και από τα φτηνά. Στην φωτογραφία που ανεβάζω φαίνονται όλες οι διαστάσεις. Κατά την άποψή μου οι κυρίως διαστάσεις μήκος Α και πλάτος Β δεν φτάνουν για να θεωρήσουμε ότι ένα πέλμα μας κάνει. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει:
1.Η απόσταση C ανάμεσα στις τρύπες - να είναι ίδια στις τρύπες του πέλματος και στις υπάρχουσες τρύπες του κοντακιού - . Εδώ θέλει πολύ προσοχή γιατί μπορεί το C στο κοντάκι να είναι πχ 7,87cm και στο πέλμα πχ 8cm. Υπάρχει πολλές φορές αυτή η μικρή διαφορά και βγάζει προβλήματα επειδή συνήθως στα πέλματα υπάρχουν μεταλλικές ροδέλες γύρω από τις τρύπες που δεν συγχωρούν την μικρή αυτή παρέκκλιση των 0,13cm !!!
2.Η απόσταση D της πάνω τρύπας από την πάνω άκρη του πέλματος (φτέρνα) είναι, για μένα, ίσως η πιό σημαντική από τις δευτερεύουσες διαστάσεις. Κι αυτό επειδή στην πάνω άκρη του πέλματος συνήθως τοποθετείται, από τους κατασκευαστές, πιό σκληρό υλικό, κοκάλινης υφής, με σκοπό να μην σκαλώνει στα ρούχα. Αμα αυτό το υλικό "φαγωθεί" για να ταιριάξει στο πέλμα χάνει την ολισθηρότητά του οπότε χάνεται και η χρηστικότητά του.
To E πάει ανάλογα με το επιθυμητό μήκος.