Σίγουρα
πολλές τουρκικές εταιρείες, ιδιαίτερα αυτές που είχαν συμβασεις παραγωγής καταναλωτικών αγαθών (δεκαετία του ΄80) με ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρείες και με δικαίωμα χρήσης της τεχνολογίας μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (συνήθως 20 χρόνια),
παράγουν προϊόντα τα οποία έχουν σύγχρονη τεχνολογία και είναι και φθηνά! Συνήθως μια δυτικοευρωπαϊκή εταιρία που έκανε τότε outsouring την παραγωγή της στην Τουρκία, συνήθως εγκαθιστούσε και ολόκληρη την γραμμή παραγωγής. Το μόνο που έλειπε ήταν το τμήμα έρευνας και το τμήμα για το μάρκετιν εκτός Τουρκίας. Από το 1990-95 και μετά δημιουργήθηκαν σιγά σιγά και τμήματα έρευνας, πολλές φορές μάλιστα με άμεση ή έμμεση επιχορήγηση από την EΕ. Παράλληλα άρχισαν να επιστρέφουν και αρκετοί Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι ευκαιρίες, π.χ. τα χρήματα που έπερναν αν εφευγαν εθελοντικά από την Γερμανία / Ολλανδία, οι οποίοι δημιούργησαν ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Τα παιδιά αυτών των επιστρεψαντων σπούδασαν συνήθως στην Ευρώπη και ΗΠΑ, δούλεψαν σε ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εταιρίες και κατόπιν μετέφεραν τις "εμπειρίες" τους (copy and later paste) πίσω στην πατρίδα τους.
Δύο παραδείγματα:
- η εταιρία με τα γνωστά drones ξεκίνησε το 1986 φτιάχνοντας εξαρτήματα για τα αυτοκίνητα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας (Ford, Κολωνία), τα οποία συναρμολογούνταν (και ακόμα συναρμολογούνται) στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
- Οσο αφορά κυνηγετικά όπλα, η πρώην Vursan και σημερινή STOEGER παράγει όπλα για τa Brand-Names Benelli, Beretta, Stoeger, Franchi,... Τα CNC προγραμματα ήρθαν κατευθείαν από την Beretta!
ΥΓ: ακόμα και σήμερα πολλές ευρωπαϊκές/αμερικάνικες εταιρίες κάνουν outsourcing της παραγωγής τους στην Τουρκία, κλείνοντας π.χ. εργοστάσια στην Ελλάδα (Bosch πρώην ΠΙΤΣΟΣ), ή μεταφέροντας την παραγωγή τους από Κινα σε Τουρκία. Η νέα Κίνα λέγεται Τουρκία.
FIN