Το μεγαλειο τους Ελληνισμου

Σ' ευχαριστώ καπετάνιε και ανταποδίδω ολόθερμα τις ευχές. Σε χαίρομαι που μοιράζεσαι γνώση - όπως και πολλά άλλα παληκάρια εδώ στο φόρουμ. Για την νέα χρονιά εύχομαι νάμαστε γεροί και δυνατοί για να την "μπαίνουμε" στους λογοκλόπους και σε όλους τους παραποιητές της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, άσχετα αν είναι Ελληνες ή ξένοι!

ΥΓΓ: θα κοιτάξω στο βιβλιοπωλείο Λαβύρινθος (Ιπποκράτους, Αθήνα) για το βιβλίο - έχουν παλια, μεταχειρισμένα και σπάνια βιβλία.
ΥΓ: Το κυνήγι ήταν μιά από τις τέχνες των προγόνων μας και χρησίμευε στην μόρφωση των πολεμιστών και των ελευθέρων ανθρώπων - ανδρών και γυναικών, όπως μας λέει και ο Ξενοφών στα Κυνηγετικά του (§234): Επιπλέον έγιναν καλοί όχι μόνο οι άνδρες που αγάπησαν τα κυνήγια, αλλά και οι γυναίκες στις οποίες ο θεός έδωσε το χάρισμα τούτο, η Άρτεμις, η Αταλάντη, η Πρόκρις και όποια άλλη.
…«αρχέγονο», χαρακτήρισε εύστοχα το κυνήγι ο Χ. Χατζιώτης στην επιφυλλίδα του βιβλίου του για τις Ιδιογομώσεις…

Χαίρομαι τον γραπτό σου λόγο Θεόδωρε …ειλικρινά! .love.
 
Κάτι που έμαθα σήμερα - και για μιά ακόμα φορά αποδεικνύεται το μεγαλείο της Ελληνικής Γλώσσας:

=====>

Άραγε πόσοι από εμάς γνωρίζουμε την έννοια της περίφημης φράσης που είπε ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες το 480 π.Χ. όταν ο Ξέρξης του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα του; Τότε! αυτός απάντησε με την ανά τον κόσμο πλέον γνωστή φράση «Μολών Λαβέ». Το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πολλοί την πραγματική έννοια της φράσεως αυτής φαίνεται, από την σκέψη ακόμη και των μεταφραστών της αρχαίας αυτής φράσεως ως «Έλα να τα πάρεις». Έτσι! βλέπουμε και στις ξένες πολεμικές ταινίας της Μάχης των Θερμοπυλών, να το αποδίδουν με την φράση «come and get them».

Όμως! ο Λεωνίδας όταν έλεγε την φράση αυτή, δεν εννοούσε «έλα να τα πάρεις».

Σε ομιλία του, προ ετών, ο εξαίρετος καθηγητής κλασικής φιλολογίας και ιστορικός κ. Α. Αντωνάκος μας εξηγεί και μας δικαιολογεί πλήρως, γιατί ο Λάκων Λεωνίδας δεν είπε το αυτονόητο «Ελθών Λαβέ» και είπε το «Μολών Λαβέ». Γνωρίζουμε ότι, στην Ελληνική γλώσσα, για να δηλωθεί το ρήμα «έρχομαι» ή «πορεύομαι» ή «πηγαίνω» κ.λπ. υπάρχουν δεκάδες τύποι, εκ των οποίων ο καθένας έχει μια ειδοποιό νοηματική διαφορά από τον άλλο και δηλώνει κάτι έστω και λίγο αλλά διαφορετικό.

Όταν οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το ρήμα «βλώσκω» το οποίο έχει αόριστο «έμολον» και μετοχή αορίστου «μολών» εννοούσαν έρχομαι κάπου ή πηγαίνω κάπου, αφού όμως πρώτα βρίσκω τα ψυχικά αποθέματα, δηλ. το θάρρος της ψυχής. Άρα! Όταν ο Λεωνίδας απάντησε στην απαίτηση του Ξέρξη με το «μολών λαβέ», δεν εννοούσε απλά «έλα να τα πάρεις» αλλά εννοούσε ο Λεωνίδας˙ «βρες πρώτα το θάρρος και μετά έλα να τα πάρεις» ή όπως θα λέγαμε απλά «αν έχει κότσια έλα να τα πάρεις».

Και! στην φράση αυτή παρατηρούμε, την υπέροχη, πλουσιότατη και μοναδική νοηματική Ελληνική γλώσσα, που έχει την δυνατότητα κάθε σκέψη να μπορεί να την εκφράζει με την κατάλληλη λέξη.

Βέβαια! είναι γνωστή η έκφραση που χρησιμοποιούν οι Αγγλοαμερικάνοι όταν ψάχνουν να βρουν την κατάλληλη λέξη για κάποια έννοια, «οι Έλληνες θα έχουν μια λέξη οπωσδήποτε και γι’ αυτό».

Τέλος! ο Λεωνίδας με την φράση «Μολών Λαβέ» και όχι με αυτήν «Ελθών λαβέ», αφ’ ενός εμψύχωσε τους πολεμιστές του και αφ’ ετέρου έστειλε το μήνυμα στον Ξέρξη να καταλάβει τι Στρατός τον περιμένει και με τι ηθικό.

Ιωάννης Μ. Ασλανίδης Αντ/γος Ε.Α.
 
ΒΟΣΚΟΣ_και_ΖΕΥΣ.jpg
O βοσκός από την Υπάτη και ο θεός Ζευς, λεπτομέρεια από το μεγάλο φωτογραφικό της κολλάζ που κάλυπτε έναν τοίχο στην έκθεση της Νέας Υόρκης (1939, δες εδώ) / © Μουσείο Μπενάκη / Φωτογραφικά Αρχεία.

Φωτογράφος η Έλλη Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), γνωστή ως Nelly's.
... Μεγάλος θυμός την κυρίευσε όταν διάβασε στους Τimes ένα άρθρο που ανέφερε ότι οι σύγχρονοι Ελληνες δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τους αρχαίους Ελληνες και προέρχονται από Αλβανούς και τσιγγάνους. Θύμωσε τόσο που με προσωπικά της έξοδα τύπωσε σε αφίσες ένα τεράστιο κολλάζ φωτογραφικών της που είχε παρουσιάσει στη Νέα Υόρκη, όπου είχε τοποθετήσει πλάι-πλάι κεφάλια βοσκών και αρχαίων θεών. Φρόντισε οι αφίσες να διαδοθούν παντού... (Aπό online εφημερίδα iEfimerida, 19/02/2023:)

Αναδρομική έκθεση της Nelly's στο Μουσείο Μπενάκη (23/02/2023-23/07/2023).
 
Back
Top