Υλικά για ιδιογόμωση

Παρατηρώ στην tecna, ότι σε όλες τις συνταγές, προτείνει, κάλυκες Τ2, όσο βαριά γόμωση και αν χρησιμοποιεί. Άντε, σε μια δυο περιπτώσεις, βάζει Τ3. Γιατί το κάνει αυτό; Μπορεί να εξηγήσει κάποιος;
Καλημέρα , κάλυκες ίδιας κατασκευής έχουν την ίδια αντοχή σε πιέσεις άσχετα με το ύψος του παφυλα. Αν δεχτούμε πως το πέρασμα απο 20,3 που είναι η στενότερη αποδεκτή θαλάμη σύμφωνα με την cip στο 20,4 που είναι η φαρδύτερη προκαλεί μια μείωση των πιέσεων, περίπου 20 με 30 bar, προκύπτει πως μία μικρή, μάλλον αμελητέα αύξηση των πιέσεων θα υπάρξει όταν ψηλώνει ο παφυλας. Λογικά αυξάνει και η ακαμψία του κάλυκα, που ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι βοηθαει στην λειτουργία των αυτογεμων. Η αισθητική είναι υποκειμενική, αλλά σίγουρα ανεβαίνει το κόστος του κάλυκα, γιαυτό οι εταιρείες συνδυάζουν ψηλό παφυλα με φυσίγγια υψηλών προδιαγραφών.

Attachments

• 20220223_083925.jpg
    20220223_083925.jpg
    342,3 KB · Προβολές: 67
  • 20220223_083811.jpg
    20220223_083811.jpg
    451,6 KB · Προβολές: 66
  • 20220223_083655.jpg
    20220223_083655.jpg
    452,8 KB · Προβολές: 65
Καλημέρα , κάλυκες ίδιας κατασκευής έχουν την ίδια αντοχή σε πιέσεις άσχετα με το ύψος του παφυλα. Αν δεχτούμε πως το πέρασμα απο 20,3 που είναι η στενότερη αποδεκτή θαλάμη σύμφωνα με την cip στο 20,4 που είναι η φαρδύτερη προκαλεί μια μείωση των πιέσεων, περίπου 20 με 30 bar, προκύπτει πως μία μικρή, μάλλον αμελητέα αύξηση των πιέσεων θα υπάρξει όταν ψηλώνει ο παφυλας. Λογικά αυξάνει και η ακαμψία του κάλυκα, που ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι βοηθαει στην λειτουργία των αυτογεμων. Η αισθητική είναι υποκειμενική, αλλά σίγουρα ανεβαίνει το κόστος του κάλυκα, γιαυτό οι εταιρείες συνδυάζουν ψηλό παφυλα με φυσίγγια υψηλών προδιαγραφών.
Το έχω αναφέρει κι άλλες φορές στο φόρουμ: Σε αυτό ακριβώς το λόγο έχω αποδώσει κι εγώ το ότι και το δικό μου αυτογεμές (Mossberg 9200) με κάλυκες πολύ χαμηλού πάφυλα (Τ1 - 8 mm) παρουσιάζει πότε-πότε εμπλοκές, ενώ από Τ2 (12 mm) και πάνω δουλεύει ρολόι, ακόμη και με φυσίγγια 24 γρ. (skeet - trap). Και από λίγο που έχω δοκιμάσει σχετικά πρόσφατα, και με κάλυκες 10 mm πάφυλα (ΜΑΧΑΜ), δεν έχει θέμα!
Δεν μπόρεσα να βρώ άλλη εξήγηση ... :cool:

Να βάλουμε ρεφενέ να στήσουμε ένα κανονάκι κάπου,οπουδήποτε ( ας πούμε στο σπίτι μου) να ησυχασει το κεφαλι μας απ τις σκοτούρες... .big smile.

πολύ καλή η πρότασή σου Ιωάννη

ξηλωθήτε μαγκίτες ρεφενέ και το στήνουμε το σύστημα ΣΑΜΟ φυσικά...... .my man.

Καλημερα Λευτερη....να γινω θρασυς και να σου ζητησω mb σε cal.12?

Μανωλη μονο απο Ιταλία νομίζω απευθείας, G.Bordin. caricare cartuccie a pallini e slug .Να μου λέτε ποια θέλετε και θα τα ανεβάζω, μια φωτογραφία είναι, δεν είναι κόπος. Χωριστά κάθε διαμετρημα, σκάγια, μολυβδινα ,ατσάλινα, ή μονοβολα. dimmys ποια πυρίτιδα ;
καλημέρα Λευτέρη, εάν δεν σου είναι κόπος θα ήθελα να ανεβάσεις πίνακες για TECNA,CSB-1,SSB-150 για cal 20 ,ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Ευχαριστώ Λευτέρη.

Θα τα ανεβάζω με την σειρά που τα ζητάτε για να μην ξεχάσω κάποια, αν συμβεί ξαναγραψτε. Πρώτα για τον Alex. Νικο αυτό που κάνω εγώ είναι τίποτα μπροστά στην δική σου προσφορά σε όλους μας. 58,0 χιλιοστά, για να τις έχουμε σαν < αφετηρία >, αυτός είναι υπέρ του πεντασταδιακου κλεισίματος, και της λεπτομέρειας. Για παράδειγμα υποστηρίζει πως όλοι οι κάλυκες πρέπει να είναι αχρησιμοποιητοι, και της ίδιας μάρκας και ύψους παφυλα που γράφει, και κυρίως ακριβώς ίδιου ύψους.
Λευτέρη ξέρεις ποια χρονια έχουν γίνει οι μετρήσεις; Συγκεκριμένα θέλω να βγάλω άκρη με τη σιπε... Με μπερδεύει λίγο με τα σεταπ του.... Δεν τον αμφισβητώ για κανένα λόγο απλά μου φαίνονται παράξενα τα σεταπ του.

Στέφανε από cheddite έχει μόνο αυτά σε 12αρι. G3000 όχι, ίσως επειδή δεν παράγεται. Σταύρο είναι του 2018, στην Ιταλία σαν αξιοπιστια σταθμού είναι κορυφή.

Attachments

• 20220223_180842.jpg
    20220223_180842.jpg
    372,9 KB · Προβολές: 45
  • 20220223_180836.jpg
    20220223_180836.jpg
    310,5 KB · Προβολές: 45
  • 20220223_180823.jpg
    20220223_180823.jpg
    356,2 KB · Προβολές: 47
Στέφανε από cheddite έχει μόνο αυτά σε 12αρι. G3000 όχι, ίσως επειδή δεν παράγεται. Σταύρο είναι του 2018, στην Ιταλία σαν αξιοπιστια σταθμού είναι κορυφή.
Λευτέρη Καλημέρα!:)

Το στοιχείο (δεδομένο) ΑΤ δίνεται σε μονάδα ms...

Είναι ο χρόνος κάνης (σε μιλίσεκοντ) η κάνω λάθος?

Αν ναι, μπορείς να μας την εξηγήσεις πάλι ( υποθέτω θα έχει αναφερθεί παλιότερα στο φόρουμ ), και να μας πεις τι σημαίνει αυτο για την τουφεκιά , για την σωστή καύση του φυσιγγίου, για την σύγκριση μεταξύ δυο συνταγών (αν έχει σημασία), και εν γένει οτι άλλο νομίζεις οτι πρέπει να γνωρίζουμε ώστε να το χρησιμοποιούμε ως κριτήριο (αν χρειάζεται) κατά την επιλογή των συνταγών, που αναφέρουν οι πίνακες αυτοί των βαλλιστικών δοκιμών?

Έχω συναντήσει κάμποσα εμπορικά φυσίγγια σπόρτινγκ (28 γρ.) με 24άρα πυρίτιδα. Αλλά και ιδιογομωτές που το έχουν κάνει. Το έχω ξαναγράψει παλιότερα εδώ.
Το πρώτο ήταν το Cheddite Drago Sporting που για πολλά χρόνια το έβρισκα με Granular SV (στο 1,25 γρ.) ... (Μόνο τα τελευταία χρόνια το είχα βρει με την 28αρα Granular V στο 1,35 γρ. και την τελευταία φορά με την 32άρα Granular στο 1,50 γρ. ).
Επίσης κάποια από τα ντόπια (Χανιώτικα) Fly-target, με G2000x24 και με Aquila SV. Και κάποια άλλα που δεν μου έρχονται τώρα.
Αυτό που είχα παρατηρήσει σε όλα ήταν ότι, δεν είχαν αυξήσει τη δόση της πυρίτιδας σε σχέση με τα 24 γρ. (συνήθως γύρω στο 1,25 γρ.) ούτε είχαν αλλάξει το καψούλι (συνήθως Cx2000) με ασθενέστερο ...
Φαντάζομαι ότι έτσι το αποτέλεσμα είναι ελαφρώς μικρότερη ταχύτητα και ελαφρώς υψηλότερη πίεση σε σχέση με τα 24 γρ. και θεωρώ ότι είναι και ασφαλή ... Και τουλάχιστον για μικρές και μεσαίες αποστάσεις (Compak sporting - περπατητό και απογευματινό τσιχλοκυνήγι κλπ) δουλεύουν μια χαρά.
Θέλουν μεγαλύτερη προσκόπευση Στέλιο .Σε μακρυνούς δε δίσκους άστο καλύτερα ....

Λευτέρη ξέρεις ποια χρονια έχουν γίνει οι μετρήσεις; Συγκεκριμένα θέλω να βγάλω άκρη με τη σιπε... Με μπερδεύει λίγο με τα σεταπ του.... Δεν τον αμφισβητώ για κανένα λόγο απλά μου φαίνονται παράξενα τα σεταπ του.
Mε βάση το 32άρι ΝSI (688 1.55 X32 GT24 6* ) που γνωρίζω είναι θετικό , θα δοκίμαζα στα 33γρ στο 1.60 πάλιν με 688 και βύσμα
aquila 22 Στράτο στα 57.40-57.50

Σάκη νομίζω εδώ και χρόνια. Γιάννη τώρα είδα την ερώτηση σου, ναι είναι ο χρόνος κάνης σε χιλιοστά του δευτερολεπτου ( action time), ο χρόνος που μεσολαβεί από το χτύπημα του καψυλιου έως την έξοδο από το στόμιο του βύσματος. Όσο πιο ελαφριά η γόμωση και ψηλότερες οι πιέσεις τόσο πιο σύντομος ο ΑΤ. Στο 12αρι συνήθως ποικίλει από 2,4 ms έως 3,4. Κατά κανόνα για ένα βάρος γόμωσης, όταν ο ΑΤ είναι πιο σύντομος από τον μέσο όρο σημαίνει ψηλότερες πιέσεις και ταχύτητες, οσο μεγαλύτερος μας δείχνει είτε καθυστερημένη ή ανεπαρκή εναυση είτε πολύ χαμηλές πιέσεις και ατελή καύση. Για παράδειγμα αν θεωρήσουμε για τα 36 γραμμάρια κανονικό ΑΤ τα 3 ms, τότε αν έχουμε 2,8 σημαίνει πως η καύση παραείναι ζωηρή άρα ή το καψυλιο είναι πιο ισχυρό από αυτό που χρειάζεται, ή η πυρίτιδα υπερβολική, ή και τα δύο. Τα 2,5 ms είναι ένας καλός χρόνος για ένα γρήγορο φυσίγγι 24 γρ ενώ τα 3,4ms για ένα μέσο 56 γρ, αν σε 24 γρ έχουμε 2,9 ή στα 56 3,0 ms το φυσίγγι θεωρείται ακατάλληλο ή και επικίνδυνο

Back