Χάζευα χθες στο ίντερνετ τις ξύλινες βάσεις που τοποθετούν τα φυσίγγια στην ιδιογόμωση . Τα εργαλεία για την κατασκευή τα είχα αλλά δεν είχα κάποιο κομμάτι ξύλου στις κατάλληλες διαστάσεις , τελικά θυμήθηκα οτι σε μια γωνιά είχα κατι ξεχασμένα καδρονάκια. Πήρα ένα και άρχισα να μετράω 50x7 cm αρχικές διαστάσεις , χωρίς ιδιαίτερη μελέτη μου έβγαζε 2 σειρές ,συνολικά 32 θέσεις.
Μετά πήρα άλλο ένα , και μετά άλλο ένα.... και είπα να σταματήσω. Η αρχική σκέψη ήταν η δουλεια να γίνει σπίτι με το δράπανο πάγκου....Ευτυχώς ήμουν ανυπόμονος και ξεκίνησα στο μαγαζί, γιατί τελικά έβγαλε μια σακούλα πριονίδι.
Φυσικά ταλαιπωρήθηκα αφάνταστα να κάνω περίπου 100 θέσεις και σήμερα πονάω απο τον ώμο μέχρι τα δάχτυλα. Έβαλα και μερικές καβίλιες μεταξύ τους και τα ένωσα σε μια μονοκόμματη βάση 96 θέσεων. Της έριξα και ένα βερνικάκι και έτοιμη με μηδενικό κόστος (όλα τα υλικά τα είχα) .
image hosting over 5mb
upload pic
upload picture
Οι οπες ανοιγονται με την λεγομενη πεταλουδα. Ενα κοπτικο με μακρυα μυτη και φαρδυ στελεχος κοπης. Ειναι φθηνο και μπαινει ακομη και σρ τρυπανι χειρός.Μας λέτε λίγο και μας τι είναι το φτερακι και πως ανοίγετε αυτά τα ποτηράκια;
Οπως ειπε ο γιαννης το mdf η το κοντρα πλακέ ειναι η καλυτερη λυση. Δε χρειαζονται πλανισμα, εχουν το ιδιο παχος παντου και ομορφη επιφανεια. Προσωπικα εχω φτιαξει μια τετοια βαση απο κοντρα πλακε θαλασσης(δλδ εξωτερικου χωρου) απο ξυλο συμηδας. Οι τρυπες εγιναν με δραπανο με βαση στο εδαφος και πεταλουδα(22 αρα νομιζω χωρις να ειμαι σίγουρος). Επισης εσπασα τις ακμες με ρουτερ χειρός και τέλος εριξα με ενα σφουγγαρακι βαφη νερού νο 19.Μπραβο για την κατασκευη!
Χρησιμοποιω μια αντιστοιχη,με διαφορες ως προς τη διασταση.Καλο ειναι να "αγκαλιαζει"τον καλυκα,τουλαχιστον,στο μισο του υψους του.Σκεφτητε το μισο....ταβλι.
Τρυπαμε ενα,αντιστοιχο στη διασταση,κομματι απο mtf η κοντρα πλακε θαλασσης,παχους 6mm.Το βιδωνουμε η καρφωνουμε,πανω στο αλλο και ....ετοιμοι.Βαφη της προτιμησης μας.Ειναι πολυ σιγουρο και σταθερο!Ειναι,βεβαια και πιο συνθετο στην κατασκευη του.Τρυπημα με φτερου 24mm.
Του γιαννη ειναι mdf Σπύρο. Καλυτερα να πας σε κοντρα πλακε. Ειναι αισθητικα ποιο ωραιο. Χωρις να σημαίνει οτι με mdf δε θα γινει η δουλειά. Ενα ρεταλι 25χ25 εκ, ειναι αρκετο πιστευω για 30 θεσεις περιπουΑπό ΜDF είναι Γιάννη?
Τοτε Η πεταλούδα θα πρεπει να ειναι 24 χιλιοστων. Εαν παμε σε κοντρα πλακε και το πληρώσουμε, παμε σε απλο. Το θαλασσης ειναι πιο ακριβο και δε θα μας δωσει κατι παραπανω.Τα 'πε ολα ο Αποστολος!
Το καλυτερο ειναι το "θαλασσης"
Καλο ειναι οταν ξετρυπαμε,να εχουμε το ξυλο εφαπτομενο σε επιφανεια "ρεταλι"για να μην πεταει σκληθρες στην εξοδο του τρυπανιου.Ο καλυκας εχει διαμετρο γυρω στα 23+mm στο φαρδυτερο σημειο του.Αν θυμαμαι.Δε μπορω να τον μετρησω τωρα.Τα εργαλεια μου ειναι 330 χλμ μακρυα.
Θα επανελθω....
Καλη πατεντα...Δεν ξερω με τον στατικο ηλεκτρισμο τι γινεται ομως?
Το υλικο,νομιζω,πως πρεπει να ειναι το καλυτερο.Τοτε Η πεταλούδα θα πρεπει να ειναι 24 χιλιοστων. Εαν παμε σε κοντρα πλακε και το πληρώσουμε, παμε σε απλο. Το θαλασσης ειναι πιο ακριβο και δε θα μας δωσει κατι παραπανω.
Σε μονοβασικες δεν νομιζω να εχεις προβλημα.Το δοκίμασα το βράδυ , έφτιαξα 30 φυσίγγια , η συγκράτηση είναι άριστη και δεν αντιμετώπισα κάποιο θέμα γενικότερα.
Στις PSB1&2 είναι όλα καλά , όπως και την F2x28 .Αυτή που μου κολλούσε στο πλαστικό απο τους κάλυκες ήταν η MB32.Σε μονοβασικες δεν νομιζω να εχεις προβλημα.
Με τροποποιημενες και διβασικες δοκιμασες καθολου?
Αφου ειχες με την mb32 προβλημα επρεπε να ειχες και με την f2x28 καθως και οι δυο ειναι τροποποιημενες,χωρις ομως να εχω γεμισει ποτε την f2x28 δεν μπορω να ειμαι σιγουρος.Στις PSB1&2 είναι όλα καλά , όπως και την F2x28 .Αυτή που μου κολλούσε στο πλαστικό απο τους κάλυκες ήταν η MB32.
Μπορείς να τη βρεις εδώ:
http://www.zookoo.gr/el/products/χημικα/συντηρηση/σιλικονη-μαυρη-85g-permatex-black-silicone-81158/11287/#.WAuI7dKLRkg
ή σε καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτων.
Πλήρεις (και εύκολες) οδηγίες χρήσης αναγράφονται στη συσκευασία στα Ελληνικά.