Με βάση το παραπάνω ποστ του Ηρακλή θέτω έναν προβληματισμό. Οταν μιλάμε για τουφεκιά με φυσίγγι που έχει σκάγια - οποιοδήποτε νούμερο από δράμια έως 8 -9 - η σκόπευσή μας είναι διόφθαλμη και καταδεικνύουμε τον στόχο. Οταν χρησιμοποιούμε μονόβολο η σκόπευσή μας εξακολουθεί να είναι διόφθαλμη; μήπως τότε πάμε σε άλλου είδους βολές πχ στρατιωτικού τύπου; βέβαια το ότι ο στόχος κινήται μας οδηγεί στην διόφθαλμη σκόπευση αλλά προβληματίζομαι για το αν η τεχνική θα πρέπει να παραμείνει η ίδια με αυτήν που χρησιμοποιούμε όταν έχουμε φυσίγγια με σκάγια.
Δεν έχω εμπειρία με μονόβολα απλά βάζω τον προβληματισμό μου. Ισως άτομα από το φόρουμ, πιό έμπειρα στα μονόβολα να μπορούν να μας απαντήσουν.
Χμμ.. εγώ πιστεύω ότι η διόφθαλμη σκόπευση έχει πολύ μεγαλύτερα αβαντάζ, πρόσθετη και την περιφερειακή όραση η οποία δείνει πολύ περισσότερες πληροφορίες στον εγκέφαλο από την εστίαση, εικόνα, χώρο, απόσταση, ταχύτητα κτλ.. αλλά από την άλλη η φέρνει πολλά προβλήματα..το όπλο πρέπει να είναι ραμμένο κομμένο στα μέτρα του χρήστη! Το κοντάκι το βασικότερο, το μήκος κάννης και το στόχαστρο, όλα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο, η απόσταση μεταξύ των ματιών δεν είναι σε όλους το ίδιο, υπάρχει ένας μέσος όρος, και αντιστοιχεί στους 70-72.5 πόντους κάνη, σε πολλούς όμως δεν ταιριάζει, χρειάζονται , 75-76 ή και 81 πόντους και κάποιοι 66.. το στόχαστρο αν είναι πολύ έντονο ουκ ολίγες φορές απορροφά την εστίαση από το θήραμα και βλέπεις το θήραμα με την περιφερειακή όραση και εστιάζεις στο στόχαστρο, γίνεται τόσο γρήγορα που δεν το αντιλαμβανόμαστε.. αφού λοιπόν έχεις βρει σωστό κοντακά που θέλει να ασχοληθεί μαζί σου να σου κάνει όντως ένα κοντάκι που σου αρμόζει (κάτι πολύ δύσκολο) , έχει βρει το σωστό μήκος κάνης και το στόχαστρο που σε βολεύει καλύτερα, πιστεύω πως είσαι έτοιμος για διόφθαλμη σκόπευση..
Από την άλλη, κλείνεις μάτι , ελέγχεις ρίγα στόχαστρο στα γρήγορα, σημαδεύεις θήραμα και ρίχνεις
όπως κάνει ένας φίλος κυνηγός και μάλιστα "ανάποδος" δεξιός με αριστερό κυρίαρχο μάτι, δηλαδή κλείνει το κυρίαρχο μάτι και ρίχνει, και παιδιά αλήθεια το παιδί θερίζει..
Οπότε πιστεύω είναι θέμα διατριβής και εξάσκησης.. διαλέγεις και παίρνεις..
Φυσικά ξέφυγα λίγο από το θέμα, αλλά πιστεύω ότι αν είναι μονόβολο, δράμια ή σκάγια δεν έχει διαφορά, το θέμα είναι αν μπορείς να σημαδεύεις σωστά διόφθαλμα ή μονόφθαλμα..