Διαβάζω και απορώ ρε παιδιά.
Με δυσκολία αλλα ας αποδεχτώ ή καλύτερα να υποθέσω ότι το benelli που αγοράσατε δεν σκοτώνει. Καταρχήν πριν κάνετε όποιαδήποτε μετατροπή βρήκατε γιατί δεν σκοτώνει; Τι φταίει; Ή πήγατε στα κουτουρού και κάνατε έναν διευρυμένο αυλό και μία επιμήκυνση στον κώνο προσαρμογής επειδή το είπε κάποιος σε ένα καφενείο και διαπιστώσατε δια μαγείας ότι πλέον το όπλο σας σκοτώνει; Ήταν ο κώνος ή ο αυλός που έφταιγε και δεν σκότωνε; Μετά την μετατροπή αλλάξατε και τσοκ ώστε να ανταποκρίνονται σε συσφίξεις στην νέα διάμετρο αυλού ή πλέον έχετε πιο σφιχτά τσοκ;
Επίσης η όποιαδήποτε μετατροπή που κάνατε είτε στον αυλό είτε στον κώνο έχετε καταλάβει τι έχει βελτιώσει και τι έχει χαλάσει ή έτσι στα κουτουρού θεωρείτε ότι τα πάντα βελτιώθηκαν; Κάνατε δοκιμές πριν και μετά την μετατροπή για να συγκρίνεται διαφορές τι βελτιώθηκε και τι όχι; Η τα συμπεράσματα σας είναι πάλι από τον κυνηγότοπο με τα σφάλματα σε εκτιμηση απόστασης , λάθος σκόπευσης , και χίλιοι άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την επιτυχία στην καταβολή του θηράματος;
Θα μπορούσα να γράφω σελίδες ολόκληρες για το τι μπορεί να φταίει ή να έχει αλλάξει μετά από κάποια μετατροπή στην κάννη ή από αλλαγή κάννης και σας δίνει την εντύπωση ή την ψευδαίσθηση ότι μετά την μετατροπή η benelli σας σκοτώνει καλύτερα. Το πρώτο και κυριότερο η ψυχολογία σας ότι πλέον έχετε μία καλύτερη κάννη.
Μία άλλη λογική εξήγηση που θα μπορούσα να δώσω ότι μετά από μετατροπή σκοτώνει καλύτερα είναι επειδή απλά τα φυσίγγια που χρησιμοποιείτε στα κυνήγια σας και ειδικά στα υδροβια είναι πολύ βαριά φυσίγγια τα οποία αποδίδουν καλύτερα σε κάννες με διευρυμένους αυλούς και επιμηκυμένους κώνους προσαρμογής και απλά πριν την μετατροπή στην κάννη σας απλά δεν δοκιμάσατε πιο ελαφριά φυσίγγια με λιγότερες πιέσεις και μικρότερη γόμωση που θα παίρνατε το πιθανότερο τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα. Γιατί όπως λέτε πάντα τα παράπονα σας στις μεγάλες γομώσεις για τα μεγάλα θηράματα και ειδικά στα υδρόβια ειναι και όχι στις τσίχλες. Αλλά υποθέτω (για να μην πω ότι είμαι σίγουρος) πριν την μετατροπή θεωρήσατε πιθανόν λανθασμένα ότι για τα θηράματα σας σε υδροβιότοπο είναι απαγορευτικά τα λιγότερα γραμμάρια γόμωσης και έτσι δεν τα δοκιμάσατε καν. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να ευθύνεται είναι ότι τις περισσότερες αν όχι όλες τις καταβολές τις έχετε με περιφεριακά σκάγια που ειναι απολύτως φυσιολογικό εφόσον είναι πολύ δύσκολο ειδικά σε μακρινές αποστάσεις να κεντροτουφεκάει ο όποιοσδήποτε. Επομένως πριν διευρύνετε τον αυλό με βαριά φυσίγγια είχατε περισσότερες παραμορφώσεις στα περιφεριακά σκάγια και άρα δεν ήταν τόσο αποδοτικά όσο τα κεντρικά σκάγια και έτσι νομίζατε και πάλι ότι έφταιγε η κάννη. Η λύση και τότε θα ήταν μικρότερη γόμωση στο φυσίγγι ή πιο σκληρά σκάγια και γενικότερα καλύτερο φυσίγγι. Αλλά φαντάζομαι ούτε αυτό το δοκιμάσατε. Επίσης ακόμη και η μικρότερη ανάκρουση από τις μικρότερες ταχύτητες που φυσιολογικά θα έχετε μετά από τις μετατροπές μπορεί να παίζουν ρόλο. Όπως είπα θα μπορούσα να γράψω σελίδες αλλά η ουσία είναι ότι αν δεν ήταν θέμα προκατάληψης και γενικότερα ψυχολογικό οι αστοχίες πριν τις μετατροπές που κάνατε, κατα 90% ήταν κακό ταίριασμα της κάννης με το φυσίγγι είτε επειδή δεν το φανταστίκατε είτε επειδή δεν καταδεχτείκατε να δοκιμάσετε ελαφρύτερο φυσίγγι επειδή ίσως θεωρήσατε ότι στα θηράματα που κυνηγάτε είναι απογορευτική η χρήση ελαφρύτερου φυσιγγίου. Το άλλο 10% επειηκώς τόσο λίγο το αποδίδω στην ψυχολογία και στην σκόπευση για να μην σας προσβάλω εμπιστευόμενος τις σκοπευτικές ικανότητες σας καθώς και την ικανότητα εκτίμησης απόστασης του θηράματος, προσκόπευσης, υγρασίας, θερμοκρασίας κλπ κλπ που μπορεί να επηρεάζουν στον κυνηγότοπο την επιτυχία μίας βολής και την καταβολή του θηράματος. Παράγοντες δηλαδή που μπορεί να επηρεάσουν τόσο πολύ που για μένα είναι αδιανόητο να βγάλεις συμπεράσματα στον κυνηγότοπο χωρίς να είναι απόλυτα μετρήσιμοι. Περισσότερο δηλαδή συμπεράσματα του καφενείου είναι αλλά τέλος πάντων. Είπαμε ας αποδεχτώ υποθετικά ότι δεν σκοτώνουν.
Και καταλήγω σε αυτό το συμπέρασμα διότι με τις επεμβάσεις που κάνατε στα benelli σας όπως επιμήκυνση κώνου και διεύρυνση αυλού ,2 πράγματα μπορεί να έχουν βελτιωθεί. Τα περιφεριακά σκάγια και λίγο η κατανομή και αυτό ωφείλεται ότι πλέον η κάννη σας ταιριάζει καλύτερα με τα πιο βαριά φυσίγγια που κυνηγάτε περισσότερο λόγο μεγαλύτερης χωριτηκότητας και μεγαλύτερου όγκου μέσα στην κάννη. Οπότε οι πιέσεις και οι τριβές μειώνονται λίγο με αποτέλεσμα να έχετε πιο σφιχτή κατανομή και μεγαλύτερη ενέργεια στα περιφεριακά σκάγια. Ότι θα πετυχαίνατε δηλαδή αν βάζατε πιο ελαφρύ φυσίγγι ή καλύτερο φυσίγγι που να έχει πιο σκληρά σκάγια , πιο καλά προστατευμένα σκάγια και πιο καλό αμορτισέρ το βύσμα ώστε να μην έχετε παραμορφώσεις στα σκάγια από τις πιέσεις και από τις τριβές της κάννης.
Όλα μπορούν να εξηγηθούν επιστημονικά και τεμκηριωμένα. Απλή φυσική είναι η βλητική. Δεν ειναι κάτι εξωπραγματικό. Απλά να ξέρεις 2-3 πράγματα και να μπορείς να τα αναλύσεις και τα ερμηνεύσεις έτσι όπως πρέπει.