Μια ζωή χρησιμοποιούσα μόνο λάδια για τη λίπανση των κινουμένων μερών και των επιφανειών τριβής των όπλων μου, αλλά και στα τσοκάκια. Τα έχω αναφέρει κι άλλες φορές, Break-free, G96, Hoppe's, M-pro 7 κλπ. Ποτέ δεν είχα θέμα, και είναι ακόμη σαν καινούργια. Πέρυσι μου ήρθε στο μυαλό να βάλω γράσο, το
Tetra Gun Grease, μιας και είχα ένα σωληνάριο από χρόνια σε ένα κιτ καθαρισμού της εν λόγω εταιρείας, και δεν το είχα χρησιμοποιήσει ποτέ. Έβαλα λοιπόν λίγο, μετά από καλό καθαρισμό, στους πείρους και στις επιφάνειες επαφής βάσης και σίδερου της πάπιας στο δίκαννο SKB και στο μονό Baikal. Και επίσης στα τσοκάκια του δίκαννου, στα σπειρώματα.
Μετά από καμιά βδομάδα και 2-3 επισκέψεις στο σκοπευτήριο (καλοκαίρι ήταν) έλυσα το δίκαννο για να το καθαρίσω, και τι να δω !!! Τα σημεία που είχα βάλει γράσο ήταν καφέ από σκουριά !!! Βγάζω και τα τσοκάκια, σκουριές και εκεί (προφανώς από τα στόμια των καννών, γιατί τα τσοκάκια είναι ανοξείδωτα). Πηγαίνω και λύνω και το Baikal, τα ίδια χάλια και εκεί !!! Το τι καντήλια κατέβασα δε λέγεται !!! Έκατσα και τα καθάρισα καλά, και έβαλα πάλι λαδάκι όπως έκανα πάντα ... Δεν έψαξα να βρω τι έφταιξε, δεν δοκίμασα ξανά ούτε το ίδιο ούτε κάποιο άλλο γράσο, δεν το ανέφερα πουθενά, είναι η πρώτη φορά που το λέω. Το θέμα είχε ήδη λήξει για μένα ... Ποτέ πια γράσο !
Τα γράσα μπορεί να είναι απαραίτητα στις μπουλντόζες και στα JCB ... Τα όπλα (μου) δεν τα χρειάζονται !!!