Βλητικές Δοκιμές - Αρχείο

Status
Not open for further replies.
Άραγες στα 60 μέτρα από τις 20 πχ βολές που θα κάνει ένας κυνηγός σε ένα θήραμα πόσα από αυτά θα βαλει στον ντουρβα ;
Με τέλεια σκόπευση, με σωστό μέγεθος σκαγιών, με φυσίγγια εμπορίου μολύβδινα και με full choke και ανάλογα το θήραμα ένα 10% θα έλεγα (άρα 2 στα 20).

Τι να λέμε παιδιά ένα μεγάλο πάπι στις δέκα βολές αντε να το πετυχεις μια αλλά άμα το πετυχεις με το σωστό στήσιμο τελειωσε και θα τι βρεις, αμα δοκιμάζουμε με λάθος στήσιμο απλά θα κλαμπαναμε και ίσως τραυματισουμε και κανένα που το πιο πιθανο είναι να χαθεί, θέλει συνεση και μετρό το όλο πράγμα, και μόνο σαν υστατη λυση αυτό ο τρόπος κυνηγίου, το ιδεατό είναι βολές μέχρι 40-45 μέτρα το πολυ!

αν δεις τα φυσιγγια μου απο το πρωτο στην θαλαμη μεχρι το τριτο στην αποθηκη ειναι διαφορετικα.
Με τα φυσιγγια παιζω,οχι με τα τσοκ και αναλογα με την μερα που ξημερωνει στον κυνηγοτοπο παντα.
Χαρά στο κουράγιο σου για τα φυσίγγια ... και εγώ 3* για τα πάντα.
Είχα έναν φίλο που άλλαζε ίσα με 10 φορές το τσοκ σε κάθε κυνήγι ... βαριόμουν να τον βλέπω.

Στα 60 μέτρα με τέλεια στόχευση και κατάλληλο όπλο φυσίγγι θα πέφτει 10/10 φορές το θήραμα

Απλά η τέλεια σκόπευση σε κινούμενο στόχο και μεγάλο αριθμό βολών δεν μπορεί να υπάρξει ούτε από τον καλύτερο σκοπευτη του πλανήτη οπότε και το 10/10 είναι απλή θεωρία

Στα 60 μέτρα με τέλεια στόχευση και κατάλληλο όπλο φυσίγγι θα πέφτει 10/10 φορές το θήραμα

Απλά η τέλεια σκόπευση σε κινούμενο στόχο και μεγάλο αριθμό βολών δεν μπορεί να υπάρξει ούτε από τον καλύτερο σκοπευτη του πλανήτη οπότε και το 10/10 είναι απλή θεωρία
Ακόμα και ο digweed έχει και ένα ποσοστο σκοπευτικου λαθους! Νίκο τον Dave carrie τον εχεις παρακολουθήσει;

Δεν ξέρω ακόμα και να έχω δει δεν συγκρατω τέτοια ονόματα. Όταν λέμε τέλεια σκόπευση για χάρη συζήτησης ας υποθέσουμε ότι είναι ρομπότ σαν ένα δεδομένο.

Αφού έχουμε αυτό το δεδομένο με ένα καλό φουσεκι είναι σίγουρη η καταβολή στα 60 μέτρα δηλαδή με ένα φυσίγγι 34 γρ 8αρια και ανάλογο τσόκ υπάρχει περίπτωση να γλιτώσει τσίχλα αν την βρει στο κέντρο της τουφεκιας σε τραβέρσα?

Το ότι εγώ θα βάλω το κέντρο στο θήραμα 1/10 δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται

Είναι πολλοί οι παράγοντες πχ αέρα
8-9 μποφόρ έριχνα με τον αέρα στο πλάι μου και κυριολεκτικά ταξιδεύανε τα σκάγια και το έβλεπα γιατί πέφτανε στο νερό

Last edited:
Καλο ειναι ο καθε κυνηγος να ξερει τις δυνατοτητες του.Δεν σημαινει τιποτα απολυτως εαν καποιος
σηκωνει το οπλο βια στα 30 μετρα με καποιον που το σηκωνει περα απο αυτα.Το θεμα ειναι καθαρα
διαχειρισης-καρπωσης.Βρισκεις τα μετρα που εχεις τις περισσοτερες επιτυχιες και το εχεις ευαγγελιο.
Στο κυνηγι οι αποστασεις-ταχυτητες-τροχιες των θηραματων ειναι ολες διαφορετικες.Διαλεγοντας
που θα σηκωσουμε το οπλο με βαση τις δυνατοτητες μας αλλα και του φυσιγγιου αποφευγουμε σε
μεγαλο ποσοστο και τον τραυματισμο του θηραματος.ΔΕΝ ειμαστε λιγοτερο κυνηγοι αμα αφησουμε
θηραματα να περασουν,αντιθετως!!ΚΥΝΗΓΟΣ με κεφαλαια γραμματα ειναι αυτος που θα κανει την
λιγοτερη ζημια απλα....Και οχι αυτος που θα αφησει πισω του περισσοτερη ζημια απο οτι καρπωση.
Πρεπει να σκεφτομαστε ΠΑΝΤΑ οτι ειμαστε περαστικοι απο την φυση.Μπορει ο καθενας μας οσο
περιεργο και αν ακουγεται να συμβαλλει απο το καρτερι του σε ενα καλυτερο κυνηγετικο μελλον
στα παιδια που ερχονται απο πισω.Μην περιμενουμε απο κυνηγοπατερες και μη σκεφτομαστε σαν
προβατα.Ας σκεφτει ο καθενας σαν λυκος μεμονωμενος.

Άραγες στα 60 μέτρα από τις 20 πχ βολές που θα κάνει ένας κυνηγός σε ένα θήραμα πόσα από αυτά θα βαλει στον ντουρβα ;
Να το θεσω κι εγω αλλιώς για προβληματισμό και για να γινεται κουβέντα.
Απο τις 20 που θα κανει καποιος στα 35μ , πόσα θα βάλει στον ντορβά ;
Είναι μόνο τα 25 παραπανω μετρα το πρόβλημα και ειναι μονο αυτά που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα ;

Είναι μόνο τα 25 παραπανω μετρα το πρόβλημα και ειναι μονο αυτά που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα ;
Ετσι φιλε πες τα γτ στα 25 ολοι κεντρο ειναι και δεν φευγει ο πρασινος η η φασσα

Σε ολα τα κυνηγια παντα υπαρχουν ασταθμητοι παραγοντες.....ειναι αυτοι που καθοριζουν ενα καλο
απο ενα κακο κυνηγι.....Ολοι οι κυνηγοι εχουν παρει ''δυσκολα'' πουλια....και εχουν χασει ευκολα....ενας απο
αυτους ειμαι και εγω. Σε ποιον δεν εχει συμβει να ειναι στημενος στο ποστο κανοντας ησυχια ....ακινησια κτλ κτλ...
και την ωρα που αναβει τσιγαρο....να περασουν οι φασσες....και χιλια δυο αλλα....το θεμα των μετρων...παντα
κατα την γνωμη μου ειναι αυτα που ο σωστος κυνηγος ξερει τις δυνατοτητες του και οτι θα παρει το θηραμα....
και οχι...δε βαριεσαι ρε αδελφε....μια τουφεκια ειναι ριχτει με τα γνωστα αποτελεσματα..... Πανω απο ολα σε
εξοδο μας σημασια εχει να περναμε καλα....ασχετα με τον αριθμο θηραματων. ;)

Προς επίρρωση του ερωτήματος του Δημήτρη: Βλέπεις θήραμα που σκοπευτικά "το έχεις" και τα σκάγια φτάνουν στην απόσταση, αλλά εκεί που υπολογίζεις ότι θα πέσει έχει σάρρα, γκρεμό, πυκνή ρεματιά, φραγμένο κτήμα ή βάλτε με το μυαλό σας κάτι ανάλογο. Το χτυπάτε; (εννοείται ότι δεν έχεις σκύλο)
Έχω χάσει πολύ χρόνο κυνηγιού ψάχνοντας ένα πουλί που έπεσε σε δύσκολο ή σε πυκνό σημείο, σε σημείο που το μετανιώνω που σήκωσα το όπλο...

Εννοείται ότι δεν το χτυπάμε.
Όταν καθόμαστε σε καρτέρι καθορίζουμε τομείς με το μυαλό μας στους οποίους τουφεκάμε. Σε κάποιον τομέα δεν πρέπει να τουφεκίσουμε γιατί υπάρχει συνάδελφος σε κάποιον άλλο γιατί είναι δύσκολο να πάρουμε το θήραμα κτλ.

Όπως και να είναι για το προηγούμενο ερώτημα των 60m σε τραβέρσες και θηράματα που απομακρύνονται δεν πρέπει καν να σηκώσουμε όπλο. Μόνο αν η απόσταση αυτή μειώνεται.
Τώρα πόσοι είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά αποστάσεις ανάλογα με το μέγεθος του θηράματος είναι άλλο θέμα.

Δεν μπαινω καθολου στην διαδικασια της σκοπευσης γιατι θεωρω τον εαυτο μου πρωτα κυνηγο.Το λεω
γιατι στο κυνηγι εχεις ολα τα στραβα και τις παραμετρους μαζι.(Ενα δισκακι που φευγει απο τον πυργο
δεν θα αντιδρασει οταν σηκωσεις το οπλο)Το αγαπημενο μου τσοκ ειναι το 3*Το μονο που εχω παρει ειναι
το Gemini crio ported 3*.Oταν ειμαι για φασσες π.χ αν δεις τα φυσιγγια μου απο το πρωτο στην θαλαμη
μεχρι το τριτο στην αποθηκη ειναι διαφορετικα.Διαφορετικες συγκεντρωσεις με το ιδιο τσοκ.Με τα φυσιγγια
παιζω,οχι με τα τσοκ και αναλογα με την μερα που ξημερωνει στον κυνηγοτοπο παντα.
Τη σειρά των φυσιγγιών με ποιο γνώμονα τα βάζεις (αν κατάλαβα αναφέρεσαι σε καρτέρι)

Προς επίρρωση του ερωτήματος του Δημήτρη: Βλέπεις θήραμα που σκοπευτικά "το έχεις" και τα σκάγια φτάνουν στην απόσταση, αλλά εκεί που υπολογίζεις ότι θα πέσει έχει σάρρα, γκρεμό, πυκνή ρεματιά, φραγμένο κτήμα ή βάλτε με το μυαλό σας κάτι ανάλογο. Το χτυπάτε; (εννοείται ότι δεν έχεις σκύλο)
Έχω χάσει πολύ χρόνο κυνηγιού ψάχνοντας ένα πουλί που έπεσε σε δύσκολο ή σε πυκνό σημείο, σε σημείο που το μετανιώνω που σήκωσα το όπλο...
Ποτε δεν ριχνουμε σε πουλι που θα το χασουμε , οποιος ριχνει ετσι λεγεται δολοφονος , για προπονηση μονο στο σκοπευτηριο

Με τέλεια σκόπευση, με σωστό μέγεθος σκαγιών, με φυσίγγια εμπορίου μολύβδινα και με full choke και ανάλογα το θήραμα ένα 10% θα έλεγα (άρα 2 στα 20).
Δεν αρκει το φουλ για τα 60 μετρα φιλε , θελει οπλο στημενο ειδικα για αυτες τις τουφεκιες , ειδικο φυσιγγι κ χειριστη πιλοτο φορμουλα 1, κ παλι τετοιες τουφεκιες απαιτουν να εισαι μονος σου κ φυσικα σε τοπιο να μπορεις να βρεις τα πουλια , κ το σημαντικοτερο ολων να μην χαλαμε το κυνηγι σε αλλους

Τη σειρά των φυσιγγιών με ποιο γνώμονα τα βάζεις (αν κατάλαβα αναφέρεσαι σε καρτέρι)
Στα καρτερια της φασσας που παω ειναι χουνες μεταξυ λαιμων οποτε η διαδρομη τους ειναι καθορισμενη.
Το ιδιο και σε πιασμενες φασσες που ξερω την διαδρομη κουρνιας-βοσκης.Αυτο που ειπα για τα φυσιγια
ειναι καθαρα θεμα αποστασης.Η πρωτη θα πεσει στα 30,η δευτερη στα 20 και η τριτη αφου σπασουν στα
10 και πανω απο τα κεφαλια μας.Στην τσεπη εχω φυσιγγια για 45+.Μια φασσα ομως σε τετοιο υψος σου
δινει την ευκαιρια να την δεις απο μακρια και να πεταξεις το πρωτο φυσιγγι εξω,βαζοντας το αναλογο.
Ειναι το γνωστο λαθος που κανουμε με τα δικανα.Εχεις 4*-2* εισαι στο καρτερι τσιχλας και μπαινουν το
πρωι απο μπροστα.Πρωτη με 4* και 10-12 μετρα η και πανω απο τα κεφαλια μας με 2*.

*Το δικανο εχει επιλογεα-διπλες σκανδαλες...Το αυτογεμες τα φυσιγγια.

Last edited:
Δεν αρκει το φουλ για τα 60 μετρα φιλε , θελει οπλο στημενο ειδικα για αυτες τις τουφεκιες , ειδικο φυσιγγι κ χειριστη πιλοτο φορμουλα 1, κ παλι τετοιες τουφεκιες απαιτουν να εισαι μονος σου κ φυσικα σε τοπιο να μπορεις να βρεις τα πουλια , κ το σημαντικοτερο ολων να μην χαλαμε το κυνηγι σε αλλους
Συμφωνώ σε όλα Δημήτρη ... επίσης γράφω ότι δεν πρέπει να επιχειρούνται καν τέτοιες τουφεκιές.

Ο φίλος που έθεσε την ερώτηση πιστεύω να την έθεσε εγκυκλοπαιδικά και όχι για να επιχειρήσει τέτοιες τουφεκιές.
Για να δώσω λοιπόν ένα ποσοστό (κατ' εκτίμηση δική μου) θέτω κάποιες προϋποθέσεις.

1. 100 τουφεκιές σε πρασινοκέφαλα τραβέρσα στα 60m περίπου
2. Θερμοκρασία 10c
3. Full choke
4. 70mm Remington EXPRESS 35,5 gr σκάγια μολύβδινα No 4
5. Σκόπευση από άριστο σκοπευτή με μικρό δηλαδή σκοπευτικό λάθος (και φυσικά όχι μηχάνημα όπως αναφέρθηκε με μηδενικό λάθος στις 100 τουφεκιές)

Εκτίμησή μου λοιπόν με αυτές τις προϋποθέσεις είναι ένα ποσοστό 10% να πέσουν.

Με ειδικό στήσιμο όπλου - φυσίγγιων, σκάγια βολφραμίου, magnum γομώσεις κτλ τα ποσοστά ανεβαίνουν .... δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο, αλλά βασική αρχή πρέπει να παραμένει η άμεση καταβολή και όχι να τραυματίζουμε 3 πουλιά για να πάρουμε το 1.

Στα καρτερια της φασσας που παω ειναι χουνες μεταξυ λαιμων οποτε η διαδρομη τους ειναι καθορισμενη.
Το ιδιο και σε πιασμενες φασσες που ξερω την διαδρομη κουρνιας-βοσκης.Αυτο που ειπα για τα φυσιγια
ειναι καθαρα θεμα αποστασης.Η πρωτη θα πεσει στα 30,η δευτερη στα 20 και η τριτη αφου σπασουν στα
10 και πανω απο τα κεφαλια μας.Στην τσεπη εχω φυσιγγια για 45+.Μια φασσα ομως σε τετοιο υψος σου
δινει την ευκαιρια να την δεις απο μακρια και να πεταξεις το πρωτο φυσιγγι εξω,βαζοντας το αναλογο.
Ειναι το γνωστο λαθος που κανουμε με τα δικανα.Εχεις 4*-2* εισαι στο καρτερι τσιχλας και μπαινουν το
πρωι απο μπροστα.Πρωτη με 4* και 10-12 μετρα η και πανω απο τα κεφαλια μας με 2*.

*Το δικανο εχει επιλογεα-διπλες σκανδαλες...Το αυτογεμες τα φυσιγγια.

Αμα δεν πηγαινεις σκοπευτηιριο, παιρνεις δισκανδαλο... ;)

100 τουφεκιές σε πρασινοκέφαλα τραβέρσα στα 60m περίπου
με αυτές τις προϋποθέσεις είναι ένα ποσοστό 10% να πέσουν.
Εαν καποιος ριξει 100 φυσιγγια (4 κουτια) στα 60 και παρει 10 καλυτερα να παει για ψαρεμα.
Ειναι η ζημια τεραστια.Καλυτερα να μην πηγαινε καθολου για υδροβια.Γνωμη μου απλα...
Ενας που ασχολειται συστηματικα με το κυνηγι αυτο εχει πολυ καλυτερα ποσοστα.Καποιος
που κυνηγαει μια στο τοσο υδροβια ειναι σε αυτη την θεση.Θεμα διατριβης ειναι!

Status
Not open for further replies.
Back