Kostas ContraDosi
Moderator
Δεν εχει νόημα θεωρω να τον κάνεις τετράφτερο Σπυρο....βεβαια κανε οτι θελεις...Να πω κάτι για τους spark που προέρχεται από παρατηρήσεις που έχω κάνει γεμίζοντας και δοκιμάζοντας τον, από 24γρ αστέρι μέχρι 33 ρελιαστο...
Χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι αυτά που γράφω είναι σωστά μιας και υποθέσεις κάνω...
Τον spark η εταιρεία τον κατασκευάζει, κυρίως, για το άθλημα του trap που απαιτεί σφιχτά κέντρα κατανομής...
Ειναι ενα "ιδιόρρυθμο" βυσμα που επηρεάζεται λογω σχεδιασμου από το βάρος γόμωσης ως προς τι κατανομές που δίνει...
Τι θέλω να πω...
View attachment 72229
Όπως βλέπουμε στην πάνω φώτο η "κούπα" που δέχεται τη γόμωση των σκαγιών χωρίζεται σε 2 μέρη (να το πω καταχρηστικά) από ένα στεφάνι στο μέσο προς κάτω μέρος του...
Το πάνω μέρος με τα 2 πτερύγια μέχρι τη μέση και το κάτω από το στεφάνι μέρος είναι ένα ημιωοειδες πυθμενιο...
Το βύσμα χωράει 24γρ σκάγια...
Κατά την έξοδο της βολή απο την καννη, το σύνολο βύσμα-γόμωση σκαγιών δέχεται την πίεση της ατμόσφαιρα και ανοίγει, οσο το επιτρέπουν οι χάραξης των πτερυγίων, και αφήνει το πάνω μέρος της γόμωσης να προωθηθεί...το δαχτυλίδι στη μέση πιέζεται περιμετρικά προς τα μέσα από τα πτερύγια και δημιουργεί στο κάτω μέρος του πυθμένιου έναν αναστροφο κώνο, που αναγκάζει τα σκάγια να μαζευτούν για να περάσουν από το δαχτυλίδι (όπως στο τσοκ κατά κάποιο τρόπο) σχηματιζοντας ένα σφιχτό κέντρο...
Στην κάτω φώτο προσπάθησα με το χέρι να δείξω αυτή την πίεση του δαχτυλιδιού...
View attachment 72230
Τώρα όταν η γόμωση περιέχεται όλη μέσα στην "κούπα"-24γρ- το κάτω από το στεφάνι μέρος δίνει ένα σφιχτότατο κέντρο και το πάνω μια σφιχτή, όχι ομοιόμορφη όμως περιφέρεια λόγω πολύ μικρού ανοίγματος των πτερυγίων...πάει σχεδόν μονοκόμματος...
Στα πάνω από 24γρ λειτουργεί το ίδιο ως προς τη γόμωση που περιέχεται μέσα στην "κούπα" αλλά όσες στοίβαδες σκαγιών είναι έξω από την κούπα, διεμβολιζονται από το βύσμα που φεύγει μονοκόμματο, με αποτέλεσμα να σκορπανε δεξιά-αριστερά και να χάνονται έτσι από την ωφέλιμη κατανομή...
Για να αποτραπεί η διεμβολη των εξωτερικών στοιβαδων σκαγιών και να τα βάλουμε στην ωφέλιμη κατανομή, μια λύση που μου δούλεψε είναι να τον κάνω 4φτερο...κομμένα μέχρι το μέσο...
View attachment 72233
Έτσι διατηρείται το σφιχτό κέντρο των σκαγιών που βρίσκονται κάτω από το δαχτυλιδι και παίρνουμε μια καλύτερη κατανομή στην περιφέρεια εκμεταλευομενοι το σύνολο των σκαγιών...
Την καλύτερη ισοκατανομη, με λιγο πιο ανοιχτο κέντρο, για γομωσεις πάνω από τα 28 γρ μου την έχει δώσει 2φτερος μέχρι το δαχτυλίδι κομμένα τα πτερύγια...
View attachment 72234
Ο Spark, η δουλεια του ειναι, να μην ανοιγει τα πτερυγια...εχει κ πιο σκληρο πλαστικο απο τον S.G 12 οπου ΑΝ του χαραξεις τα πτερυγια του S.g 12 κόβωνται σα σπαραγγι...