Καιρός και θηράματα

Είχα μια συζήτηση τις προάλλες με έναν φίλο όπως ταξιδεύαμε για το κυνήγι μας.

Έχω την πεποίθηση ότι στο μέλλον η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει αρνητικά κάποια θηράματα αλλά κάποια άλλα θα τα επηρεάσει θετικά.

Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι τα αγριογούρουνα, οι λαγοί, τα τσιχλοκότσυφα και οι φάσσες θα αυξηθούν στη χώρα μας ενώ τα υδρόβια θα τα επηρεάσει αρνητικά.
Ποια είναι η άποψη σας;

Για το τρυγόνι και το ορτύκι θεωρώ πως η γεωργία τους κάνει τόσο κακό που υπερκαλύπτει οποιοδήποτε άλλον παράγοντα τα επηρεάζει.

Έχω την πεποίθηση ότι στο μέλλον η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει αρνητικά κάποια θηράματα αλλά κάποια άλλα θα τα επηρεάσει θετικά.

Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι τα αγριογούρουνα, οι λαγοί, τα τσιχλοκότσυφα και οι φάσσες θα αυξηθούν στη χώρα μας ενώ τα υδρόβια θα τα επηρεάσει αρνητικά.
Ποια είναι η άποψη σας;

Για το τρυγόνι και το ορτύκι θεωρώ πως η γεωργία τους κάνει τόσο κακό που υπερκαλύπτει οποιοδήποτε άλλον παράγοντα τα επηρεάζει.
Βασίλη εννοείς θα αυξηθεί ο ντόπιος πληθυσμός των τσιχλοκοτσιφων και της φάσσας?

Τα τσιχλοκοτσυφα τα βλεπεις τι γίνεται Βασίλη. Καλοκαίρι ατελείωτο μέχρι την Σκανδιναβία ως τον Νοέμβριο. Τα πουλιά σκαλωνουν πιο πάνω πχ Βουλγαρία.Χρονιες που εδώ δεν υπήρχε πούπουλο από τσίχλες εκει πάνω βρωμουσε ο τοπος! Όσον αφορά τα τσιχλοκοτσυφα πιο πολύ θα γινόμαστε εμείς σαν τα παραλία της βορειας Αφρικής και οι βορειότεροι γείτονες μας θα γίνουν σαν εμάς θερμοκρασιακα.

Για τα τσιχλοκοτσυφα δε ξέρω,πάντως το γεγονός ότι έχουν εμφανιστεί Φοινικοτρυγονα κατά οικογένειες και τον Αύγουστο τουφεκαμε φάσες που αν δεν έμπαινε ο Οκτώβρης με τα όλα του δε βλέπαμε καμιά ,κάτι λέει..

Η αύξηση της θερμοκρασίας θα αναγκάσει τους πληθυσμούς των αποδημητικών να μενουν ολο και βορειότερα
Ποσο μαλλον με την έλλειψη βροχών στην περιοχή μας
Μιλαμε για τους κύριους όγκους των πουλιων
Με λίγα λόγια όσον αφορά τα τσιχλοκοτσυφα θα γίνουμε Τυνησία και Μαρόκο....

Αν συνεχιστεί και ενταθεί η άνοδος της θερμοκρασίας και η λειψυδρία, θεωρώ πως τα τσιχλοειδή και τα υδρόβια, θα μειωθούν δραματικά, από Μακεδονία και κάτω. Ορτύκια και τρυγόνια, θα παρέμεναν στα ίδια επίπεδα, αλλά τα υποανθρωποειδή, στην Αραβία και Αφρική, που τα πιάνουν στα δίχτυα, θα τα ξεκάνουν, κάποια στιγμή. Οι φάσες, είναι φάσες και ότι θέλουν κάνουν. Ξεχωριστό κεφάλαιο. Άγνωσται αι βουλαί τους.

Δηλαδή ;;
Θα έρχονται πουλιά αλλά πολύ λιγότερα. Τα παραλια της Αφρικής κρατάνε τσιχλοκοτσυφα τον χειμώνα αλλά σε καμία περίπτωση τους αριθμούς που μένουν εδώ. Αυτά που διαβάζω από τα παιδιά από την Κρήτη κάθε χειμωνα μου δίνουν μια εικόνα του μέλλοντος.

Θα έρχονται πουλιά αλλά πολύ λιγότερα. Τα παραλια της Αφρικής κρατάνε τσιχλοκοτσυφα τον χειμώνα αλλά σε καμία περίπτωση τους αριθμούς που μένουν εδώ. Αυτά που διαβάζω από τα παιδιά από την Κρήτη κάθε χειμωνα μου δίνουν μια εικόνα του μέλλοντος.
Αυτό ακριβώς. Πολύ σωστό παράδειγμα.

Στην Πελοπόννησο πέρυσι κάποιοι κυνήγησαν τσίχλες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, δηλαδή δυο μήνες μόνο, και αυτό το είπαν ¨πολύ καλή χρονιά".
Φαντάσου πως θα είναι η μέτρια.

Στην Πελοπόννησο πέρυσι κάποιοι κυνήγησαν τσίχλες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, δηλαδή δυο μήνες μόνο, και αυτό το είπαν ¨πολύ καλή χρονιά"
Οι χρονιές που να γίνεται σταθερά χαμός από πουλιά είναι παρα πολύ λίγες. Ακόμη και στις πραγματικά καλες χρονιές κάπου γίνεται κοιλιά. Άρα αν καείς στο τουφεκιδι δύο μήνες, τους θεωρητικά καλύτερους της σαιζόν, ε δεν το λες και άσχημη χρονια.

Ποια είναι η άποψη σας;

Το τελείως ανάποδο. Και δεν ειναι κατι που θα γι6νει,αλλα κατι που εχει ξεκινήσει να γίνεται εδω και χρόνια και οι μεγαλύτεροι που το έζησαν το καταλαβαίνουν.
Η αύξηση της θερμοκρασίας,ο ανύπαρκτος χειμώνας και ολη αυτη η ανωμαλία ,αναγκάζει τα πουλια να παραμένουν βορειότερα με μικρές μετακινήσεις. Πιο νοτια ολο και λιγοτερα θα ταξιδευουν κι αυτο οχι απο ανάγκη ανεύρεσης τροφής και πιεσης των καιρικών συνθηκών ,οπως γινόταν ,αλλα απο ένστικτο.

Το τελείως ανάποδο. Και δεν ειναι κατι που θα γι6νει,αλλα κατι που εχει ξεκινήσει να γίνεται εδω και χρόνια και οι μεγαλύτεροι που το έζησαν το καταλαβαίνουν.
Η αύξηση της θερμοκρασίας,ο ανύπαρκτος χειμώνας και ολη αυτη η ανωμαλία ,αναγκάζει τα πουλια να παραμένουν βορειότερα με μικρές μετακινήσεις. Πιο νοτια ολο και λιγοτερα θα ταξιδευουν κι αυτο οχι απο ανάγκη ανεύρεσης τροφής και πιεσης των καιρικών συνθηκών ,οπως γινόταν ,αλλα απο ένστικτο.
Αυτό ακριβώς. Η νέα πραγματικότητα αυτή είναι και πολλοί που δεν μπορουν να το κατανοησουν καταφευγουν αμεσως να λένε ότι εξαφανίστηκαν τα πουλια και χαθηκαν και τα σκοτωσαμε ολα. Αμ δε , από πάνω μας κάθονται ανενόχλητα....

Το οποίο ένστικτο όταν εκλειψουν οι πραγματικοί λόγοι που το γεννούν,θα χαθει.

Στην Πελοπόννησο πέρυσι κάποιοι κυνήγησαν τσίχλες Ιανουάριο-Φεβρουάριο, δηλαδή δυο μήνες μόνο, και αυτό το είπαν ¨πολύ καλή χρονιά".
Φαντάσου πως θα είναι η μέτρια.
Το έχεις ξαναπεί αυτό και δεν καταλαβαίνω γιατί διαφωνείς...
Εσύ πώς θα τη χαρακτήριζες δηλαδή, όταν επί δύο μήνες έπρεπε να φύγεις από το βουνό στις 8 το πρωί λόγω ορίου;
Εγώ πάντως δεν τη λέω πολύ καλή χρονιά, απίστευτη τη λέω....

Back