Λύκοι στην Πάρνηθα: Τα μέτρα και το πρώτο ενημερωτικό σποτ
Ο γενικός διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ μίλησε στην ATHENS VOICE – Το Σχέδιο Δράσης για τον Λύκο.
Οι λύκοι στην Πάρνηθα και τα μέτρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη συνύπαρξη με τον άνθρωπο. Το Σχέδιο Δράσης για τον Λύκο και το πρώτο ενημερωτικό σποτ.
«Οι λύκοι στην Πάρνηθα και η επιστροφή τους σε αυτόν τον εθνικό δρυμό της Αττικής αποτελεί
“καλό” νέο» ανέφερε σε δηλώσεις του στην ATHENS VOICE ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Γιάννης Μητσόπουλος.
Όπως είπε, λύκοι και άνθρωποι μπορούν να συνυπάρξουν τόσο στην Πάρνηθα όσο και την υπόλοιπη Ελλάδα, αρκεί να υπάρχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο δράσης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες επανάληψης γεγονότων όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα στο καταφύγιο «Μπάφι».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσόπουλο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κληθεί εδώ και καιρό να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τον λύκο στη Βόρεια Ελλάδα, με «ειδική μέριμνα για τους κτηνοτρόφους και το ζωικό τους κεφάλαιο», προκειμένου να αποτραπούν επιθέσεις και να καταβάλλονται αποζημιώσεις στους δικαιούχους.
Η επίθεση σε σκυλάκι οικογένειας στην Πάρνηθα επιτάχυνε τις διαδικασίες στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ για την αποτελεσματική διαχείριση πιθανών συγκρούσεων σε αυτόν τον Εθνικό Δρυμό της Αττικής ανάμεσα στον λύκο και τον άνθρωπο μετά την επιστροφή του συγκεκριμένου άγριου ζώου.
Γι’ αυτό και το υπουργείο έχει ήδη εντάξει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Λύκο, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, στο Σχέδιο Δράσης του ΟΦΥΠΕΚΑ για την προστασία της Άγριας Πανίδας.
Το πρώτο ενημερωτικό σποτ για τον λύκο στην Πάρνηθα – Πότε θα προβληθεί
«Η Πάρνηθα αποτελεί ειδική περίπτωση. Έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι απαγορεύεται η βόλτα με κατοικίδια. Υπάρχει συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα από το 1985. Τα σκυλιά είναι “κόκκινο πανί” για τον λύκο» δηλώνει ο κ. Μητσόπουλος, γνωστοποιώντας ότι το πρώτο ενημερωτικό σποτ για τον λύκο σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι έτοιμο μέσα στον Φεβρουάριο.
«Ο ΟΦΥΠΕΚΑ ετοιμάζει ένα σποτ για να ενημερωθεί ο κόσμος. Δεν είναι μόνο η βόλτα με τον σκύλο. Μεγάλη σημασία έχει οι επισκέπτες στην Πάρνηθα να μη δίνουν τροφή στα άγρια ζώα. Όχι μόνο στον λύκο αλλά και στα ελάφια -ορισμένα από τα οποία έχουν γίνει πλέον… οικόσιτα. Όπως επίσης πρέπει να δίνεται προσοχή και στα απορρίμματα» σημειώνει.
Στα μέτρα που υλοποιούνται άμεσα, περιλαμβάνεται και η ειδική εκπαίδευση των εργαζομένων της Μονάδας Διαχείρισης και της Δασικής Υπηρεσίας στην Πάρνηθα από επιστημονικό προσωπικό της οργάνωσης «Καλλιστώ», ώστε -όταν χρειαστεί- να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών συνύπαρξης επισκεπτών με είδη άγριας πανίδας.
Η διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε επισκέπτες με χρήσιμες οδηγίες σχετικά με την απαγόρευση εισόδου σε κατοικίδια και εναπόθεσης τροφίμων με σκοπό την προσέλκυση του λύκου, είναι επίσης στα άμεσα μέτρα που υλοποιούνται στην Πάρνηθα. Επίσης, σε πρώτη φάση εντείνονται οι περιπολίες που διενεργούνται από τους φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης στις περιοχές εμφάνισης του είδους στον Εθνικό Δρυμό.
Ειδικές ομάδες κρούσης στην Πάρνηθα για τους λύκους, κάμερες και φράχτες
Μεσοπρόθεσμα στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ εμπεριέχεται και η συγκρότηση ειδικών ομάδων κρούσης από υπαλλήλους της Δασικής Υπηρεσίας και του ΟΦΥΠΕΚΑ. Επιπλέον, υπάρχει πλάνο να μπουν κάμερες σε συγκεκριμένα περάσματα, καθώς και αποτρεπτικοί φράχτες, όπως επίσης και ειδικοί φωτισμοί.
«Ο λύκος φοβάται τα φώτα και δεν πλησιάζει», τονίζει ο κ. Μητσόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα μέτρα, τόσο τα άμεσα όσο και αυτά που ενεργοποιούνται μεσοπρόθεσμα, λαμβάνονται σε συνεννόηση και συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες που παρακολουθούν τον πληθυσμό του λύκου στην Πάρνηθα. «Απώτερος στόχος είναι να προστατευτεί η άγρια ζωή σε αυτόν τον μοναδικό βιότοπο της Αττικής και να μπορεί ο κόσμος να πηγαίνει εκεί και να χαίρεται τη φύση» αναφέρει.
Ο λύκος στην Πάρνηθα επέστρεψε το 2015. Σήμερα ο πληθυσμός του στον Εθνικό Δρυμό της Αττικής υπολογίζεται σε 20-25 άτομα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © Pixabay
Ο γενικός διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζει ότι η προσοχή δεν στρέφεται μόνο στην Πάρνηθα. «Δεν είναι μόνο ο λύκος. Υπάρχουν 12 σχέδια δράσης για διάφορα είδη που απειλούνται στην Ελλάδα και χρήζουν ειδικής προστασίας, όπως η φώκια ή ο βάτραχος της Καρπάθου» συμπληρώνει.
Σχέδιο δράσης του ΟΦΥΠΕΚΑ για τον Λύκο – Οι βασικοί άξονες
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, έχουν καταρτίσει ειδικό σχέδιο δράσης για τον Λύκο, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
Εντοπισμός των περιοχών με τις περισσότερες συγκρούσεις ανάμεσα σε λύκο και ανθρώπινη δραστηριότητα, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη απώλεια κτηνοτροφικού κεφαλαίου.
Δημιουργία μητρώου παραγωγών και εξατομικευμένου διαχειριστικού σχεδίου αντιμετώπισης για κάθε παραγωγό σε περιοχές με μόνιμη παρουσία λύκου για τον περιορισμό των απωλειών από λύκο και άλλα σαρκοφάγα.
Ολοκλήρωση και επίσπευση αναγνώρισης των παραδοσιακών φυλών σκύλων φύλαξης κοπαδιών (Ελληνικός ποιμενικός – Μολοσσός Ηπείρου») και επιδότηση αγοράς τους από πιστοποιημένους εκτροφείς με κριτήρια.
Έκδοση και διανομή ειδικού εγχειριδίου οδηγιών για την εκτροφή, υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση ποιμενικών σκύλων.
Επιδότηση επισκευής μόνιμων ή εποχιακών περιφράξεων σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.
Ενίσχυση έρευνας για τη δοκιμή στις ελληνικές συνθήκες υπαίθρου και τη διάδοση νέων ή παραδοσιακών τεχνικών αποτροπής των επιθέσεων λύκου, πρωτογενείς ακουστικούς και οπτικούς απωθητές, συμπεριφορικούς φράκτες fladry, ή δευτερογενείς απωθητές όπως turbo-fladry, κολάρα κτηνοτροφικών ζώων κ.ά.
Δοκιμή, χρήση και διάδοση των ειδικών γιλέκων αποτροπής των επιθέσεων λύκων σε κυνηγετικά σκυλιά.
Έκδοση ενημερωτικού υλικού και οδηγιών για την αποφυγή επιθέσεων από λύκους με αναφορά στους παράγοντες κινδύνου και με πρακτικές οδηγίες αντιμετώπισης και πρόληψης.
Το Σχέδιο Δράσης για τον Λύκο του ΟΦΥΠΕΚΑ προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα και για την Πάρνηθα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © Pixabay
Τα μέτρα του ΥΠΕΝ για να αντιμετωπιστεί ο υβριδισμός λύκου – σκύλου
Ο γενικός διευθυντής του ΟΦΥΠΕΚΑ δίνει έμφαση και στο ζήτημα που έχουν αναδείξει περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανάμεσά τους και η «Καλλιστώ».
«Ο υβριδισμός λύκου – σκύλου είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Δυστυχώς, υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στην Πάρνηθα για να εγκαταλείψει σκυλιά. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Πάρνηθα αλλά και σε άλλα βουνά της χώρας» τονίζει ο κ. Μητσόπουλος.
Στο Σχέδιο Δράσης για τον Λύκο περιλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υβριδισμός λύκου – σκύλου. Ειδικότερα:
- Δράσεις για τη στείρωση αδέσποτων σκύλων σε αγροτικές και ορεινές περιοχές
- Ενημερωτική εκστρατεία για την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας σε σχέση με την κατοχή σκύλων συντροφιάς και σκύλων εργασίας
- Δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για δράσεις που αφορούν τα υβρίδια λύκου συμπεριλαμβανομένων
Του τρόπου εντοπισμού τους,
τη γενετική επιβεβαίωση των περιστατικών υβριδισμού και τη μεθοδολογία λήψης δειγμάτων,
τα πρωτόκολλα σύλληψης και απομάκρυνσης από τον πληθυσμό επιβεβαιωμένων υβριδίων λύκου- σκύλου και
τη δημιουργία ομάδων επέμβασης για την εφαρμογή των δράσεων στο πεδίο.
Στον σχεδιασμό του ΥΠΕΝ περιλαμβάνετaι και η σύσταση ομάδων άμεσης επέμβασης για την αντιμετώπιση περιστατικών υβριδισμού σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση περιστατικών εξοικειωμένων λύκων. Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του στην ATHENS VOICE ο Γιώργος Θεοδωρίδης από την «Καλλιστώ» είχε επισημάνει ότι στην Πάρνηθα υπάρχουν δύο με τρεις λύκοι, νεαρής ηλικίας, οι οποίοι παρουσιάζουν το λεγόμενο «φαινόμενο της εξοικείωσης».
«Δεν φοβούνται την ανθρώπινη παρουσία και αυτό μπορεί να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες:
Σε τάισμα από άνθρωπο με σκοπό να βγουν σε ανοικτό σημείο και να φωτογραφηθούν μαζί τους.
Κατά κανόνα ο λύκος αποφεύγει τον άνθρωπο. Πολύς κόσμος, όμως, επισκέπτεται την Πάρνηθα και δεν αποκλείεται ο λύκος να συνηθίζει την παρουσία ανθρώπων στο φυσικό του περιβάλλον.
Το νεαρό της ηλικίας. Είναι πιθανό η μητέρα τους να μην πρόλαβε να τους διδάξει ότι “όπου βλέπουμε άνθρωπο πρέπει να φεύγουμε”» είχε αναφέρει.
«Πηγή:
https://www.athensvoice.gr/