Μηχανές γόμωσης, παρελκόμενα

Καλησπέρα , σαν νέος στην ιδιογωμοση έχω μια απορία, πότε χρησιμοποιούμε ένα βαθύ και πότε ένα ρηχό στροφείο;
Αν γνωρίζει κάποιος να γράψει μειονέκτηματα - πλεονεκτήματα για το καθένα θα με βοηθούσε πολυ.
Ευχαριστώ

Καλησπέρα , σαν νέος στην ιδιογωμοση έχω μια απορία, πότε χρησιμοποιούμε ένα βαθύ και πότε ένα ρηχό στροφείο;
Αν γνωρίζει κάποιος να γράψει μειονέκτηματα - πλεονεκτήματα για το καθένα θα με βοηθούσε πολυ.
Ευχαριστώ
Σε πυρίτιδες που είναι μέχρι και x32 (γραμμάρια τα σκάγια) τότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθεί το ρηχό στροφείο.
Σε ποιο προοδευτικές(αργές) πυρίτιδες και με βαριές γομώσεις, για να την κάψεις καλά (την πυρίτιδα) και χωρίς κατάλοιπα τότε υποχρεωτικά πας σε βαθύ ρέλι το οποίο απαιτεί και μεγαλύτερο κενό χώρο πριν το ρέλιασμα.
Αν δουλεύεις μέχρι και 34 γρ. σκάγια στα φυσίγγια σου τότε το πολύ μικρό ρέλι είναι το καλύτερο. Πάντα μιλάμε για αστεροειδές κλείσιμο.
Γενικά το ύψος ρελιού έχει να κάνει με τη σωστή καύση πυρίτιδας.
Αν πας σε βαθύ ρέλι σε μια γρήγορη πυρίτιδα τότε ανεβάζεις άσκοπα πιέσεις που δεν αποδίδουν και μεγάλο έργο ως προς την ταχύτητα των σκαγιών.

Σε πυρίτιδες που είναι μέχρι και x32 (γραμμάρια τα σκάγια) τότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθεί το ρηχό στροφείο.
Σε ποιο προοδευτικές(αργές) πυρίτιδες και με βαριές γομώσεις, για να την κάψεις καλά (την πυρίτιδα) και χωρίς κατάλοιπα τότε υποχρεωτικά πας σε βαθύ ρέλι το οποίο απαιτεί και μεγαλύτερο κενό χώρο πριν το ρέλιασμα.
Αν δουλεύεις μέχρι και 34 γρ. σκάγια στα φυσίγγια σου τότε το πολύ μικρό ρέλι είναι το καλύτερο. Πάντα μιλάμε για αστεροειδές κλείσιμο.
Γενικά το ύψος ρελιού έχει να κάνει με τη σωστή καύση πυρίτιδας.
Αν πας σε βαθύ ρέλι σε μια γρήγορη πυρίτιδα τότε ανεβάζεις άσκοπα πιέσεις που δεν αποδίδουν και μεγάλο έργο ως προς την ταχύτητα των σκαγιών.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση .
Μέχρι 30-32 γρ κλείνω οπότε θα πάω για ρηχό στροφείο

Εφαρμοστής φωλιάς καψυλίων Cal 12​

Όποιος το έχει, αν είναι εύκαιρος να μου πει το πάχος από το κάτω μέρος από το πειράκι,
και η στρόγγυλη πλάκα αν είναι ευθεία από πάνω ή κάνει πατούρα ώστε να φωλιάζει ο κάλυκας;

Εφαρμοστής φωλιάς καψυλίων Cal 12​

Όποιος το έχει, αν είναι εύκαιρος να μου πει το πάχος από το κάτω μέρος από το πειράκι,
και η στρόγγυλη πλάκα αν είναι ευθεία από πάνω ή κάνει πατούρα ώστε να φωλιάζει ο κάλυκας;
Επειδή δεν υπάρχει στην αγορά θα το φτιάξω σε τόρνο και ήθελα την βοήθεια σας όποιος το έχει, να μου πει διαστάσεις και κυρίως το πάχος από το πειράκι στο στενό του σημείο. Screenshot_20241015-205849-583.png

Επειδή δεν υπάρχει στην αγορά θα το φτιάξω σε τόρνο και ήθελα την βοήθεια σας όποιος το έχει, να μου πει διαστάσεις και κυρίως το πάχος από το πειράκι στο στενό του σημείο. View attachment 92475
Δεν ξέρω πόσο ακριβώς είναι, αλλά θα έλεγα να το κάνεις 6 mm. Δεδομένου ότι η διάμετρος των καψουλιών είναι ελάχιστα πάνω από 6 mm, ανάλογα τη μάρκα από 6,14 μέχρι 6,20 ή 6,22 - κάπου εκεί, δεν θυμάμαι ακριβώς, (με πιο στενό το Fiocchi και πιο φαρδύ το ισπανικό - που μάλλον δεν θα το ξαναδούμε ...). Νομίζω 6 mm είναι καλά.
Πρώτη φορά το είχα δει αυτό το εργαλείο πριν πολλά χρόνια στο site της αμερικανικής εταιρείας ιδιογόμωσης Ballistic Products.
https://www.ballisticproducts.com/Universal-Primer-Pocket-Conditioner-10ga-410/productinfo/0740010/

Τι νόημα έχει αν δεν Καλίμπραρης και τον κάλυκα,
Εκτός αν θες να αλλάζεις καψούλια
Τους κάλυκες τους καλυμπράρω.
Στις τρύπες που κολυμπάει το καψύλι υπάρχει το πρόβλημα.
@Στέφανος δεν έχει ο fantom?
Όχι το δεν το δείχνει διαθέσιμο πλέον.

Επειδή δεν υπάρχει στην αγορά θα το φτιάξω σε τόρνο και ήθελα την βοήθεια σας όποιος το έχει, να μου πει διαστάσεις και κυρίως το πάχος από το πειράκι στο στενό του σημείο. View attachment 92475
Το έχω εγώ αλλά να σου πω την αλήθεια δεν το έχω χρησιμοποιήσει ακόμη. Το είχα πάρει πριν 1-2 χρόνια όταν το είχε βγάλει στο site γιατί μου είχε φανεί χρήσιμο χωρίς να το έχω χρειαστεί αλλά το αγόρασα γιατί φοβήθηκα μην εξαντληθεί και το χάσω.

Το στενό κυλινδράκι έχει διάμετρο 5,6mm αλλά όπως λέει και ο @ΣΤΕΛΙΟΣ ίσως μπορείς να το κάνεις και ελάχιστα πιο φαρδύ έως και 6mm γιατί βάζοντας το μέσα στην τρύπα του πάφυλα που μπαίνει το καψύλι έχει λίγο τζόγο το δικό μου. Όμως αυτός ο τζόγος είναι επιθυμητός ώστε να αφήνει το περιθώριο στον πάφιλα να στενέψει την τρύπα λιγότερο απο 6mm διάμετρο. Οπότε θα σου πρότεινα να μην το κάνεις πάνω από 5,8mm. Αυτή είναι η άποψη μου εμένα.
Το χοντρό κυλινδράκι αν και δεν παίζει τόση σημασία έχει διάμετρο 10,8mm μπορείς να το κάνεις και 11mm ή και παραπάνω αν θέλεις αρκεί να χωράει να περάσει μέσα στον κάλυκα.
Το μήκος-ύψος του λεπτού κυλίνδρου είναι 19mm.

Τόσο είναι και το ύψος της βάσης πάνω στο οποίο μπαίνει το κυλινδράκι χωρίς όμως την ειδική πατούρα που κάνει σαν ηφαίστειο προς το πάνω η οποία κάνει και όλη την δουλειά.
Η διάμετρος της βάσης ειναι 26mm.
Η τρύπα στην βάση έχει διάμετρο 5,9mm και το μικρό κυλινδράκι μπαίνει εφαρμοστά αλλά με άνεση χωρίς να σφινώνει έχοντας έναν ελάχιστο τζόγο.

Τώρα η πατούρα σαν ηφαίστειο είναι λίγο δύσκολη στην μέτρηση με το παχύμετρο οπότε μπορεί και να κάνω 1-2 δέκατα του χιλιοστού λάθος οπότε είναι κατα προσέγγιση. Έχει ύψος 1mm που είναι και το πιο εύκολο να μετρηθεί και η διάμετρος της ξεκινάει απο τα 9,5mm και φτάνει στα 7,5mm.

Τώρα αμα έχεις δικό σου τόρνο μπορείς να πειραματιστείς και λίγο μήπως το κάνεις και καλύτερο.

View attachment 92858Καλησπερα σας!!! Καινούργιο εργαλείο στον πάγκο μου... Οι δοκιμές δείχνουν σταθερότητα στο κλείσιμο κ δείνει λύσεις σε πολλά setup
Ωραιο κλεισιμο βγαζει τελικα ρε μπαγάσα...

Back