Ωραίος ο παίχτης......Ωραία τα κεντράδια αγορίνα.....Προσπαθώ κι εγώ να κεντρώσω αλλά δν τα έχω καταφέρει ακόμη.
Θέλω να μάθω γιατί είναι ωραίο πράμα.
Ο πατέρας μου κέντρωνε και με αυτό τν τρόπο και σχίζοντας το φλοιό π.χ. της ελιάς τοποθετόντας "μάτι" σε σχήμα "Τ" ή σχήμα "Η" ..αν ξέρεις....
Το κέντρωμα είναι επάγγελμα τελικά...δν το κάνει όποιος να'ναι.
Καλησπέρα Κώστα,
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Το κέντρωμα είναι πρωτίστως αγάπη για το δέντρο και συγκεκριμένες βασικές τεχνικές και γνώσεις. Και το 'Τ' (ανάποδο μάλιστα την άνοιξη γιατί αναπνέει καλύτερα το μπόλι και κάνει απορροή την περίσσεια των χυμών που είναι πολύ άφθονοι, ώστε να μη σαπίσει ενώ όρθιο τώρα τον Αύγουστο που τα δέντρα είναι πιο σφιχτά και ταλαιπωρημένα και ο ήλιος τα ξεραίνει γρήγορα) και το 'Η' είναι οι λεγόμενοι ενοφθαλμισμοί, μπόλιασμα με μάτι, είναι καλοί για πιο μικρά δέντρα που τα κλαριά έχουν μικρό πάχος. Μόλις το πάχος ξεπεράσει τα 4-5 εκατοστά δεν κολλάει τόσο καλά. Για πιο ψωμωμένα είναι ο εγκεντρισμός, το μπόλιασμα με καλέμι ή παλούκι.
Το παλούκι είναι πιο παρεμβατικό (άρα μολύνσεις και χάσιμο χυμών αν δεν παρθούν μέτρα) και αν δεν πιάσει μπορεί να δημιουργήσει θέμα στο δέντρο (να ξεραθεί αν είναι αδύναμο ή να σκάσει από τους χυμούς του αν είναι πολύ φορτσάτο, όχι η ελιά που έχει μάτια και πετάει από παντού, αλλά η κερασιά, η καρυδιά είναι μυστήρια φυτά) καθώς απαιτεί καρατόμηση, αλλά δίνει άμεση ανάπτυξη και καρποφορία (σε 4 χρόνια μπορεί και να ραβδίζεις). Το μάτι αργεί αρκετά και αν σπάσει ή το φάει κάτι, τέρμα, μένει τυφλό και άχρηστο... Δίνω κάποιες οδηγίες στη σελίδα 28 του θέματος αυτού και σε κάποιες επόμενες από αυτήν.
Πάντως κανένας δικός μου δεν κέντρωνε και κανένας δεν μου έδειξε (βλέπεις οι 'γνώστες' το έχουν επαγγελματικό μυστικό, αλλά μάλλον καλύτερα γιατί βλέπω τώρα πώς κεντρώνουν αυτοί οι 'ειδήμονες΄ και γελάω)... Καλύτερα μόνος σου, Υoutube και ένα πολύ καλό αρχείο pdf από το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου (δεν ξέρω αν είναι ακόμα διαθέσιμο, μπορώ να το ανεβάσω, το έχω). Γενικά σύνθεση πολλών τεχνικών και δοκιμή και λάθος! Δεν τα λέω όλα αυτά για να το παίξω έξυπνος, αλλά για να δείξω ότι μπορεί ο καθένας!!! Για μένα όντως είναι από τα ωραιότερα πράγματα το κέντρωμα! αν νιώθεις μια φορά σπουδαίος όταν φυτεύεις κάτι, όταν το έχεις κεντρώσει είσαι διπλά χαρούμενος και δεμένος μαζί του!
Και επίσης όπως έχω ξαναπεί με το κέντρωμα μπορούν να δημιουργηθούν γρήγορα και οικονομικά, νέα, παραγωγικά και ανθεκτικά δέντρα από μέχρι πρότινος άγρια ή άχρηστα και μη παραγωγικά δέντρα που έτσι και αλλιώς βρίσκονται στο κτήμα.
Για όποιον ενδιαφέρεται ίσως προτείνω κάποια βίντεο κάποια στιγμή επισημαίνοντας τι έχω πάρει από το καθένα ή φτιάξω ένα την επόμενη άνοιξη....
Last edited: