Kostas ContraDosi
Moderator
Ένα λιοστάσι ξερικό, "υποφέρει" σίγουρα....αλλά για να το βοηθήσουμε περί υγρασίας,αρκεί να το περάσουμε πρώτα με τρακτέρ κ καταστροφέα αρχικά ΚΑΙ έπειτα, με μια καλή βροχή να το φρεζάρουμε...κυρίως για τν Απρίλη εννοώ.Δεν ξέρω αν φταίει η σκόνη, ή αυτό που τη φερνει, δηλαδή ο πολύ ζεστός νότιας... Τα ανθη της ελιάς αφυδατωνονται εύκολα και μετά δεν γονιμοποιουνται. Για αυτό η ελιά χρειάζεται να έχει υγρασία στη ρίζα για να μπορεί να διατηρεί ζωηρα τα ανθη της. Μπορεί να το έχω ξαναπεί. Οι Ισπανοί ποτίζουν στην Ανδαλουσία τα φυτά ακόμα και από το Μάρτιο για να τα φορτσαρουν να ανοίξουν πριν τις ζεστες και αν έρθουν οι ζεστες να μπορεί το φυτό να τροφοδοτήσει τα ανθη του. Τους ρίχνουν και βιοδιεγερτες για αυτό το λόγο... Άρα η πρωινή δροσια που αναφέρθηκε μάλλον βοηθα στην ενυδάτωση πάρα στο ξέπλυμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η φρέζα να περνά 1m από τν κορμό της ελιάς διότι, ότι ρίζα υπάρχει θα καταστραφή μιας κ το ριζικό σύστημα της ελιάς είναι επιφανειακό...γι'αυτό ΠΟΤΕ η φρέζα ριγμένη στο τέρμα να πάει βαθιά...μια κοινή απλή 60άρα φρέζα π.χ μπορεί να κόψει 30m βάθος max...καλό θα ήταν λοιπόν να την πάμε ΜΟΝΟ στους
10-15cm....έτσι το φρεζαρισμένο έδαφος,θα αερίζεται τους καλοκαιρινούς μήνες,θα κρατήσει μακρυά τους μύκητες ΚΑΙ θα αφήνει την φυσιολογική υγρασία της νύχτας,να διαπερνά άνετα κ να ισχωρεί στο έδαφος πιο εύκολα βοηθόντας έτσι ένα ξερικό λιοστάσι.