Πέρδικα

Ηθικολογίες και αλήθειες.
Κοντά 40 χρόνια ανανεώσεις αδειών κυνηγίου.
Το αναφέρω απλά ως εικόνα, ενός ανθρώπου που ασχολείται με το κυνήγι παιδιόθεν.
Χαίρομαι που βλέπω νεότερους ηλικιακά κυνηγούς να είναι άτεγκτοι και με διάθεση ακεραιότητας στην κυνηγετική δραστηριότητα.
Θα πρέπει βέβαια, πρώτα να πω το περίφημο, "ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω".
Το γράφω αυτό, γιατί δυστυχώς σαν χώρα, δεν θα έλεγα ότι έχουμε κάποια ιδιαίτερη κυνηγετική παράδοση, στην νεότερη ιστορία μας (δεν μιλώ για την αρχαιότητα).
Η κυνηγετική δραστηριότητα ασκούταν κυρίως με μεθόδους παγίδευσης και για βιοποριστικούς λόγους μέχρι και πριν 50 χρόνια. Ο παππούς μου κυνηγούσε κουνάβια που τα πουλούσαν για το τομάρι τους. Στο χωριό της μητέρας μου έπιαναν τις τσίχλες με αγκίστρια και όσες δεν πάστωναν τις πουλούσαν για να επιβιώσουν. Το κυνήγι συμπλήρωνε το τραπέζι των περισσότερων φτωχών οικογενειών σαν κάτι έκτακτο.
Η μέθοδος σύλληψης και οι κανόνες εφαρμογής του, ήρθαν και πλαισίωσαν την συνείδηση των περισσοτέρων αργά και προοδευτικά. Η χαλαρότητα δε εφαρμογής τους (είναι γνωστός του την χαρίζω) οι ποινές που ήταν χάδι στα αυτιά παλαιότερα, οδήγησαν και νομίζω ακόμη οδηγούν σε επιλεκτικές κυνηγετικές συμπεριφορές σε πολλούς συναδέλφους.
Θα ήθελα να μου έλεγε κάποιος, ειδικά παλαιότεροι, ότι ενώ κάθεται για "μαύρες" τσίχλες το πρωί, σε τόπο που δεν φοβάται ελέγχους, και του πέρασε μία μπεκάτσα ότι ΠΟΤΕ δεν της έριξε. Όχι ότι πήγε επί τούτου, προσοχή. Αυτός που το κάνει από επιλογή δεν είναι στην ίδια κατηγορία λαθροθηρίας.Ο ένας το επέλεξε. Στον άλλο έτυχε.
Επίσης να μου πει κάποιος που κατάφερε και συγκράτησε τον εαυτό του, όταν καθημερινή Οκτώβρη, Νοέμβρη, Δεκέμβρη (όχι Τετάρτη) στο περπατητό τσίχλας, πετάχτηκε λαγός και δεν του έριξε. Μόνο μπράβο από εμένα σε όποιον το έχει κάνει. Εμένα ευτυχώς μου έτυχε Σαββάτο και δεν προβληματίστηκα...
Το κυνηγετικό πάθος, ειδικά σε νεότερες ηλικίες και η έλλειψη καλών κυνηγετικών προτύπων, έχουν διαχρονικά οδηγήσει σε κακές κυνηγετικές συμπεριφορές.
Όσο ο καθένας μας λειτουργεί με γνώμονα, την έλλειψη της κυνηγετικής ευκαιρίας, η κυνηγετική πενία, όταν προκύψει η ευκαιριακή συνάντηση με το θήραμα, δυστυχώς πολλές φορές οδηγεί σε παράνομη δράση. Αυτό βέβαια πάντα μέσα, από το ηθικοκανονιστικό πλαίσιο του αξιακού κώδικα του καθενός μας.
Το κυνήγι είναι μία ακόμη δραστηριότητα που ακολουθεί την εικόνα της κοινωνίας μας γενικότερα. Υπάρχουν φυσικά οι καλοί και σωστοί συνάδελφοι, αλλά και εκείνοι που εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες, την γνώση του τόπου τους και την χρησιμοποιούν "βιάζοντας" την φύση και τα δημιουργήματά της. Είναι στο χέρι του καθενός η αυτοβελτίωσή του, αλλά η υπακοή στον νόμο δεν είναι προαιρετική. Το πλαίσιο έχει αυστηροποιηθεί και ευτυχώς, "όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος".
Ελπίζοντας σε μία καλύτερη και υγιέστερη κυνηγετική οικογένεια, εύχομαι σε όλους καλό Π/Σ/Κ.
Να γράφεις,συχνότερα.

Όλα ξεκινούν από την παιδεία και τις αρχές που μας μεγάλωσαν... Οι νόμοι είναι νόμοι και δεν διαπραγματεύονται, η ηθική πάλι είναι κάτι που ο καθένας μας έχει σε μεγαλο-μικρο βαθμό και ας κάνει ο καθένας μας το καλύτερο την επόμενη χρονιά να έχουμε περισσότερες πέρδικες. Πόσες λέει ο νόμος 4;; Ε σταματα στις 3 ρε φίλε... Τώρα όσον αφορά τη μπεκάτσα ή το ορτύκι εκεί δε ξέρω πόσο μπαίνει η ηθική στο όλο θέμα.. αν πας καρτέρι ή βάλεις μηχανάκι θα είσαι παράνομος.. μπορεί να πας σε 15 κυνήγια και να μη έχει πούπουλο και την 16η φορά να πέσεις σε μπασιμο πουλιών...Εγω θα έφτανα το όριο εκείνη την ημέρα. Ο καθένας μας τα δικά του !

Όταν πάρει και φτιάξει άξιο σκύλο,τότε, να χτυπήσει μπεκάτσα.
Είναι σαν να πεί κάποιος,χτυπάω δύο λαγούς τον χρόνο, με το αυτοκίνητο,επειδή δεν μπορώ να έχω όπλο.
Το χειροτερο απο ολα ειναι οτι ολοι νομιζουν οτι εχουν δικοιο σε αυτη τη ζωη . Τι να πω .Προσπαθω να τον πεισω να παρει ενα επανιελακι .

Σήμερα, πηγαίνοντας από Πεντέλη προς Νέα Μάκρη, στην άκρη του δρόμου ήταν ένα ζευγάρι πέρδικες. Ήθελα να κατέβω για να τις φωτογραφίσω αλλά λόγω αυτοκινήτων που ήταν πίσω μου και ότι δεν υπήρχε χώρος να σταματήσω, κράτησα απλά την εικόνα στο μυαλό μου. Πραγματικά λεβέντικο πουλι!

Γιατι τον είχες χαρησει αυτον;
Ποιο ηταν το χομπυ του; :p
Πολύ δυνατός ωραία ανοίγματα σταθερές φερμες πιό καλός στην περδικα πάρα μπεκάτσα αλλά.. ο λόγος που των εδωσα ήταν το απόρτ που δεν του έμαθα σωστά. βασικά τα μασουλαγε.

Βρίσκομαι Σκύρο για υποχρεώσεις και ολιγοήμερες διακοπές.. Οι περδικουλες βγαίνουν στους κεντρικούς δρόμους σαν να μην τρέχει τίποτα! Οι πιστοί να το έχετε κατά νου...
εχει και πολλους φασιανους στην σκυρο.

Back