https://i.postimg.cc/gkWF89kY/2kano.jpg
το 17,8 που δε φαινεται καλα..υπαρχει περιπτωση να ειναι _7.8?
Δεν υπάρχει περίπτωση !!! Το _7.8 δεν λέει τίποτα ... Έτσι που είπα παραπάνω συμβόλιζαν το τσοκάρισμα στα παλιά ισπανικά όπλα: στην κάθε κάννη κοντά στη θαλάμη, τη λέξη CHOKE, από κάτω τη διάμετρο του στομίου, κι από κάτω τη διάμετρο του αυλού. (Αυτό μέχρι το 1970 περίπου, απ' ότι έχω δει, μετά αντί για τον πρώτο αριθμό (τη διάμετρο στομίου) χτυπούσαν αστεράκια *, **, *** κλπ.)
Απλά, κάποιοι αριθμοί ή γράμματα μπορεί να μη χτυπηθούν καλά, είτε λόγω της καμπύλης επιφάνειας, είτε γιατί έχει φαγωθεί το αντίστοιχο στοιχείο από τα πολλά χτυπήματα σε πολλά όπλα, είτε αυτός που τα σφράγιζε δεν το χτύπησε ίσια ή αρκετά δυνατά, κλπ.
Ο γείτονάς μου στο χωριό έχει ένα παλιό ισπανικό δίκαννο, παρόμοιο με το παραπάνω, αλλά άλλου κατασκευαστή και cal.16 ... Το είχα παρουσιάσει κάποτε αναλυτικά εδώ, στο θέμα Cal.16, αλλά έχουν χαθεί οι φωτογραφίες ... Ξαναβάζω μερικές:
(Προσέξτε τις ομοιότητες, λεπτή πάπια, κοντάκι με ανοιχτή πιστολέ λαβή, και "μάγουλο" στο πλάι, τα ενισχυτικά νεύρα στα πλάγια της μπάσκουλας, κλπ. παρόλο που φτιάχτηκαν από διαφορετικούς κατασκευαστές. Αντιγραφή στοιχείων γερμανικής τεχνοτροπίας ... Merkel κλπ.)
Να και μια φωτογραφία από
το site του Χρήστου Χατζιώτη, από ισπανικό δίκαννο κατασκευής 1962, όπου συμβολίζεται το τσοκάρισμα με τον ίδιο τρόπο.
http://gunandknifeclassics.gr/ugarteburu/
Αν ψάξετε στο παραπάνω site, θα βρείτε πολλά ισπανικά δίκαννα (έχει πάρα πολλά) νεώτερα, κατασκευής μετά το 1970, όπου το τσοκάρισμα συμβολίζεται με αστεράκια, αντί της διαμέτρου του στομίου, όπως είπα παραπάνω.
Τώρα, σχετικά με το άλλο, ότι οι κάννες πιο μπροστά γράφουν 18,2 ... αυτό δεν ξέρω τι είναι, το μόνο που μπορώ να υποθέσω είναι ότι σφραγίστηκε κατά την προκαταρκτική δοκιμή, και πριν την τελική λείανση του εσωτερικού των καννών. Η σωστή (τελική) διάμετρος των αυλών πιστεύω ότι είναι η αναγραφόμενη στα σημεία που πρέπει (κοντά στις θαλάμες, όπως και στις φωτο από άλλα όπλα) και είναι 18,4 ...