Δεν ξέρω αν όντως τα Robust είχαν κωνική θαλάμη - για να το λέει ο Χατζιώτης (το έχω δει το βίντεο), μάλλον έτσι είναι ... Αλλά εμένα προσωπικά δεν με πείθει ότι σε αυτό το στοιχείο οφείλεται το αυξημένο λάκτισμα !!!
Παρεμπιπτόντως, όλες οι θαλάμες είναι κωνικές (ανεπαίσθητα), 20,57 mm στην αρχή μετά την πατούρα, και 20,27 mm στο τέλος (σύμφωνα με το SAAMI*). Πόσο πιο "κωνικές" να είναι οι θαλάμες των Robust ??? Άντε να είναι 2-3 δέκατα του χιλιοστού ακόμα πιο στενές στο τέλος τους, δεν μπορεί να είναι περισσότερο γιατί δεν θα έπαιρναν τα κοινά φυσίγγια του εμπορίου ... Δεν μπορώ να φανταστώ, δεν μπορώ να βρω μια λογική εξήγηση, για ποιο λόγο μια τέτοια θαλάμη δίνει μεγαλύτερο λάκτισμα με τα κοινά (κυλινδρικά) φυσίγγια, από ότι με τα υποτιθέμενα "κωνικά" φυσίγγια της Manufrance !!!
Κατά τη γνώμη μου αποκλειστικά υπεύθυνος για το αυξημένο λάκτισμα είναι ο κοντός, απότομος, κώνος συναρμογής. Δε νομίζω ότι μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό, γιατί παρατηρείται και σε όπλα άλλων εταιρειών με πολύ κοντό κώνο. Όπως είναι γεγονός και το ότι η επιμήκυνση του κώνου συναρμογής μειώνει το λάκτισμα (την αίσθηση της ανάκρουσης).
*
View attachment 95663